![]() |
Gigabyte 965P-DS3 mali review
Jucer sam pribavio doticnu plocu pa odlucih podijelit dojmove s vama...
Ploca dolazi u kutiji standardnih dimenzija, a unutar kutije nalaze se sama ploca, detaljne i vrlo dobre upute, cd s driverima, 4 S-ATA, 1 IDE i 1 Floppy kabel i limic za back panel. Prilicno skromno. Layout ploce je dobar, i uglavnom nema nekih vecih propusta u smjestaju komponenata... P956 i ICH8 cipovi hladeni su pasicnim alu-hladnjacima. U radu, primjeti se jako zagrijavanje oba cipa, te su hladnjaci na dodir vreli i na stock frekvencijama...stoga ne veci OC ne pomisljajte bez aktivnog hladenja postojeceg NB hladnjaka, ili zamjene nekim boljim. Smjestaj el. komponenata oko CPU socketa je dobar, te sonic tower mozete montirat u oba postojeca nacina (sto nije slucaj na vecini maticnih ploca). Svi kondenzatori su niski, pa ne smetaju ugradnji postolja vecih hladnjaka tipa BT ili ST. Nekima moze zasmetati i to sto ploca ima samo 2 4-pinska konektora za ventilatore (jedan za CPU i jedan sa SYS vent). Moja zamjerka je takoder i na smjestaj CLR_CMOS kratkospojnika. Nalazi se iza baterije, na nedostupnom mjestu ispod graficke kartice. Ako imate veci hladnjak tipa VF700 ili VF900 tesko se moze dosegnut bez vadenja graficke. Sreca je u tome sto se taj jumper nemora cesto koristit. Sa plocom dolazi prva, relativno bugovita revizija biosa F1 (pri ukljucenju kompa cpu temperatura 65 stupnjeva :D), pa ako kupite plocu...trk po novi F3 bios...koji ispavlja vecinu nedostataka. Kao sto vec vjerojatno znate, kombinacijom CTRL+F1 se u BIOSU otkljucavaju dodatne opcije...BIOS je bogat i sadrzi sve potrebne opcije za podesavanje svega i svacega i za overclockanje... Ono sto me ugodno iznenadilo je da kod neuspjelog overclockanja (recimo komp zablokira) prilikom restarta BIOS resetira samo OC postavke na default...kroz ova dva dana ni jedan put nisam koristio CLR_CMOS...sto je na mojoj ABITICI bio vrlo cest slucaj. Dakle, BIOS mi ni u kom slucaju dosad nije odbio bootati... E da, naravno, igrao sam se i sa overclockanjem...iako znam Pentium 630 jos nije pravi test za ovu plocu (dosao sam do FSB 300), zasad sam odusevljen...ni jedan put do sad gigabyte me nije odusevio...ovo je prvi put.. Evo kako vec 2 dana radim...i ne smeta mi :D ...dapace.. http://img100.imageshack.us/img100/1...0002xr0.th.jpg Evo Super PI 1M: http://img126.imageshack.us/img126/8...ds31eu9.th.jpg Super PI 32M: http://img106.imageshack.us/img106/5...s332vj9.th.jpg Moram napomenut i jednu negativnu stvar, koja je cesta u intel svijetu. Prilikom gazenja procesora u full-loadu zamjetan je pad napona na procesoru do 0.04 V. Iako se i to da rijesiti...vec je netko postao nacin... Sto se tice zagrijavanja...Sonic je cijelo vrijeme mlak, a regulacija napajanja se puno manje grije od moje prosle ploce...good job Gigabyte... :D Ovo sve skupa nije bas opsirno...vise o svemu cu moci reci kad se docepam E6300 :) |
izgleda da je gigabyte krenio novim putem :)
svi u zadnje vrijeme hvale njegove ploče |
Čini mi se da je Gigabyte napokon uradio dobar poso
|
...koliko je kingmax ddr2 667 dobra memorija:
http://img143.imageshack.us/img143/3...zwerub9.th.jpg 933 Mhz (5-5-5-15 , 2.2V) EDIT:...probao sam doci do 1Ghz s njom, ali izgleda da nece preko 960 Mhz...skoro...stvarno perfektna mema za 600 kn ...nisam odvrtio Super PI 32M jer mi se neda...vec 5 puta sam ga danas vrtio :D |
fino, finiks, fino...drago mi je da je netko uzeo tu ploču...:beer:: goood :
dobar review...za sada...kad stigne allendale, onda čemo vidjeti od čega je gigabyte napravljen (očekujem minimalno 500 fsb)...;) što se tiče kingmaxa, ja isto nisam uspio prebaciti 1000mhz...nikak...:smoke: ali što je zanimljivo, prešao sam 950mhz sa latencijama 4-4-4-x, cas5 mi nije baš puno pomogao... treba vidjeti jel mental može dogurati do 1000mhz... inače, samo radi usporedbe, meni temp čipseta nije do sada prešao 45 stupnjeva nikako, čak i kad sam stavio 1.65V VMCH...tu je izgleda asus napravio pun pogodak sa hlađenjem NB-a i mosfeta... |
Jedno pitanje.Da li će e6300 biti najniža verzija ili će se pojaviti još neke "osakaćene verzije"?
|
Citiraj:
Ovako...allendale ce biti kod mene najkasnije do cetvrtka...vjerojatno i prije...i ja takoder polazem velike nade u ovu gigabyteicu...konacno mi se cini ovo kao dobra stvar...kingmax odusevljava...makar neide preko gigaherca za 600 kn sa 667 na 950+ je perfektno. mental kaze da sumnja da ce ici toliko jer 1 gb stikovi neidu tako dobro ko 512 mb. nadalje, doista, nb doslovno žari i pali pod ovim malim pasivnjakom...i bez ovog ultra glasnog šarkuna nebih postigao nista...sva sreca kao dio pripreme za allendale sutra mi stize thermalright hr-05..svaka cast asusu kaj se hladenja el. komponenata i nb-a tice...ja cu ipak morat mijenjat neke stvari :D e da masni...si ti opce kad online na icq?...ponekad imam pokoje pitanje...a tebe nikad nema :D pa da razmijenimo neka iskustava...cujemo se nadam se |
Bit ce i osakacenih, sad se ne mogu sjetit broja, al taj bu radil na FSB-u 800.
Prebrzo je ovo :) Citiraj:
|
Prebrzo nije,ali preskupo,to da...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
doduše, na prescottima je pad napona dosta izražen...ali nema razloga za brigu, kad gore pikne allendale-a, može zaboraviti na vdroop - nema ga (barem kod mene na asusici)...:cool: |
Kolega kojih dimenzija bi bio cooler od Northbridgea, mislim da mi je nekako velik a pitam se gdje bi i dali bi bilo moguće naći neki zamjenski da je bolji?
|
Dobar review, ploča izgleda poprilično dobro
Istina, dva konektora za ventove i nije neki nedostatak no mislim da bi ploča od 1200 kn trebala imati više tih konektora. |
Koliko je bolja ona DQ6, je li bolja u području OC-a
|
@ Superunknown i masni...i meni se 0.4 V cini previse...ali u CPU-z (koji nije pouzdano mjerilo...znam) sa 1.55V u idle prilikom super-pi 32m padao je na 1.51 V...
@mrki...northbiredge cooler je dimenzija 43(d) mm x 43(š) mm x 27(v) mm ...jedino pravo rijesenje za za zamjenu je Thermalright HR-05 @hjerkic...DQ6 ima odlicno hladenje mosfeta i NB-a (kao i asus P5W DH , na polju oc-a nije nista bolja...dapace rekord u FSB je napravljen bas na DS3 ploci.. naravno DQ6 nije nista losija, ima vise opreme, a jedina razlika kod OC-a je sto DQ6 ima finije podesavanje napona procesora iznad 1.6V...sto ti za conroe ne znaci puno :D ...i da...ja sam uzeo DS3 jer mi na zivce idu one gigabyteove fore kod skupljih verzija ploca kaj imas svega vraga na ploci...kad sve pospojis ne vidis plocu ispod kablovinja...iskreno IEEE1394 i eksterni S-ATA konektori mi uopce ne trebaju...tak da mi se vise svida ova jeftinija (''gluposti lišena'') ploča :D @ Swarm dude...thx ;) |
1.55-1.51=0.04V, a ne 0.4V ;)
|
Citiraj:
|
Da ti skače za 0.4V mislim da bi ti proc uginuo...:D
Bome u zadnje vrijeme samo ispravljam ljude...:D |
DQ6 je vjerovatno bolja samo radi SLI podrške!
|
Meni se više sviđa ova DQ6, možda i sebi kupim jednu, ali nisam još siguran, imam puno želja da kupim, samo da je love...
|
Citiraj:
SLI?? valjda misliš Crossfire...ništa od SLI-ja dok ne dođu nforce 5 ploče (nf4 ne računam) |
dq6 nema smisla kupovati samo zbog "điđa"...dati 400kn više, IMO, se ne isplati...ja bi isto išo na ds3 ko finiks...;)
ako hr-05 ide na čipset, a neki bolji kuler na proc, nemaš brige oko hlađenja...jedino bi trebalo nešto smisliti za mosfete...:smoke: |
Citiraj:
|
Evo i ve-milu su dobili DS4, koja je razlika, jesu li možda na njoj riješili grijanje mosfeta
|
da, ona ima bolje rijeseno hladenje...ali nisam bas vidio puno reviewa te ploce...uglavnom se testira DS3 i DQ6...mislim da je DS4 u osnovi DS3 sa boljim hladenjem NB-a i mosfeta i par sitnica jos...
|
Pa onda vjerojatno nju uzimam, po overclocku ne može bit lošija?
Važan mi je OC |
Evo slike te ploče, barem mislim da je to ta http://prohardver.hu/pics/newsx/2006...A-965P-DS4.jpg
Edit: oprostite izgleda da to nije ta jer vidim da ima 2 PCIex utora |
Ima 5 PCI Express utora...1 x16 , 3 x1 i ovaj narancasti je vjerojatno x4
|
Siguran sam da je to ona ploča, čini mi se da ima jako dobro hlađenje, a nije puno skuplja od DS3
|
Ova gigabajtica 965P-DS4 stvarno izgleda obecavajuce.
Hlađenje izgleda odlicno i vjerojatno se nece morati imporvizirati sa dodatnim ventom koji bi hladio NB (i mosfet u slucaju horizontalnih hladnjaka tipa Freezer 7 pro). Zracna struja u kucistu bi trebala biti dovoljna da hladi ova bakrena rebra. E jos samo kad bi se OCala ko i DS3 onda bi to bila bomba od ploce. Ja se isto nadam da je model DS4 samo preuređeni DS3 sa heatpipe hlađenjem. Ako je, onda sam napokon nasao svoju novu plocu... |
DS3 je trenutno najbolja ploca za Conroe OC,FSB ide preko 500,ali ima jedan sitan problemcic,prilikom OC-a,ne radi USB na ploci
edit: ovaj bios rijesava taj problem na DS4 plocama => DS4 bios vrijedi probat i na DS3?? |
Citiraj:
@CRO_Dessan ...mogla bi biti odlicna ploca i DS4...sto se tice hladenja, taj bakreni kompleks jako dobro hladi i chipsete i mosfet. ja cu na svoju ds3 ugradit thermalright hr-05 i na njega papst na 5V...to ce posteno hladit....mosfet me zasad ne zabrinjava...ne grije se jako |
Citiraj:
I cudno mi je to da ti se mosfet ne grije kad tvoj TT na ST-u nimalo ne pirka po njemu (valjda je gigabyte to dobro izveo) Zato mi je privlacnija DS4 jer onda nemam te dodatne troskove i brige, a i cool su mi ti pajpovi. Sad cekam da neko sa PC-E ubode DS4 i napise svoj mali review da vidim kak to sve funkcionira :p |
Ja mislim da je puno bolje uzet DS4, košta 10-ak kuna više a ima puno bolje hlađenje
|
bolje je uzet DS4...al kad sam ja kupovao je nije bilo ;)
doista mosfet se ne grije jako...izgleda da su te gigabyte ''durability enhanced'' ploce ok slozene kaj se napajanja komponenata tice... @CRO_Dessan...imam 2 80mm PAPSTA doma viska...tak da necu nist trosit dodatno...i dajte malo rabite mastu, svoje vlastite ideje....pa kaj je problem ucvrstit 80 mm hladnjak na mjesto 70mm? lol...to ja ne smatram apsolutno nikakvim problemom... ;) |
Citiraj:
|
Citiraj:
ds4 ima 6fazno regulaciju voltaze...dok ds6 ima 12...ds3 ima samo 3 faznu...sto ce hm...dosta utjeact...ds6 nakon izlaska ds4 se prakticni nit ne isplati...jedino sto ds4 NE podrzava crosfire i te dide mide...nego je to ko na dfijevki dual graphics...moguce da ce proradit...neznam...uglavnom nije 4x vec 16x (ak se dobro sijecam) enivej masni jel se to meni cini il si zapeo za gigabyticu?:D ccc a sto sam vam prije govorio...ja se dvoumim medu ds4,6 ili p5w...nekak mi nit netreba wifi mp3 in i te gluposti al opet...mah mrzim kad sam neznam sto ocu:D:beer: |
cini mi se da je DS4 trenutno najisplativija kupnja...nego mc ribo...pa di si ti...tebe nisam cuo vec dugo ;)
EDIT: Izgleda (bar sto se tice DS3 ploce) da su ljudi ili očarani ili razočarani...vecina reviewa su tipa da se klanjaju ploci, najbolja stvar koja je ikad kupljena, ali ima i ljudi su prilicno ogorceni problemima sa plocom..izgleda da je ploca sama po sebi (ako dobro radi) vrhunski proizvod, ali gigabyte ima ozbiljnih problema s ujednacenoscu kvalitete svojih proizvoda...ili su odlicni, ili losi...sto bi trealo pothitno promijeniti...sva sreca da ovi losi ipak predstavljaju manji dio |
gigabyte ima srotan bios...oko f8ice se sve sredi;) manje vise...
inace da ma posvuda sam, sam ne doma...pa eto ono sto dobim mado ili vidim okolo ednostavno ne stignem napisat... uglavnom ds4 i dq6 ima minimalne razlike...i brijem da cu ja uzimat ds4...ovisno o budzetu...ak bu prek 3k(90%) da bude idem na p5w |
Citiraj:
http://www.hardwarezone.com/articles...956&cid=6&pg=4 kod mene isto dilema dali giga ili asus, lud sam skroz, kod obje izgleda ovisi koliko sreće imaš :confused: : DualWiel |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:02. |