![]() |
Koliko godina vam je trajao laptop?
Kažu u prosjeku 3-5 godina, vjerojatno ovdje imamo rekordera :beer:
|
Što znači trajao?
Dobio Lenovo L540 kao službeni 2016., otkupio ga skupa s dockom kad sam odlazio iz firme za 1 kunu, danas ga mali koristi bez ikakvih problema za sve što mu treba. U kombinaciji s PS4, naravno. Ništa nije mijenjano, trajanje baterije nebitno jer je 100% vremena na docku. |
10 godina? svaka čast! Je li čišćen u tih 10 godina, mijenjana termalna pasta?
|
Ja sam neki dan vratio u život HP NX7400. Ubacio unutra dva modula od po 1GB DDR2 RAMa i AntiX linux sa uključenim ZRAM. Stavili su ga u kabinet, za internet i spajanje na projetkor im je taman. Ljudi zadovoljni.
https://support.hp.com/hr-en/drivers.../model/3239160 Taj laptop je bio kupljen novi tada, korišten sa Windows 7, ostavljen po strani i zaboravljen nešto godina. Izvadio sam van 80 GB legacy disk, ubacio sam neki Micron SSD (Kingston A400 nije prepoznavao) unutra i spomenuti RAM. Može se još napraviti upgrade na čak max 4 GB RAMa :D |
Rabljeni X220 kupio 2017. ili 2018., krajem 2019. nadogradio TN LCD na IPS (LP125WH2-SLT1) i tada je kompletno očišćen, od tada do danas gotovo svaki dan (od pon do pet) se koristi po par sati :D
https://i.postimg.cc/pdSq6Tnj/Slika_...1_12_32_55.png Inače, najstariji laptop kojeg još uvijek imam (bilo je još nekih starijih ali su otišli) i koji radi je R50e, baterija je odavno mrtva ali ostalo je OK :) https://i.postimg.cc/QxSt1jMh/R50e-05.jpg https://i.postimg.cc/Vk6NF2SM/R50e-07.jpg https://i.postimg.cc/4xSx2wt0/R50e-08.jpg (slike su malo starije ali su mi samo te pri ruci) |
Potonji je zaslužio jedan upgrade :D
|
DELL XPS 9360 kupljen u 12/2017, usporio se na Win 10, pa je prosle godine dobio novi zivot sa LMDE 6 nadograden na 7.
Promjenjena je baterija, unutra je bio cist, tako da je samo to trebalo. Sa Linuxom ocekujem jos bar 5 godina zivota, mozda i vise. |
Citiraj:
|
Kažeš, malo da padne cijena RAMa. Makar neku malo moderniju distribuciju stavi.
|
Dell Inspirion N5010 od 2010 do danas radi. Međuvremenu sam ga upgradeao. Ne koristim ga stalno kao prije, većinom za auto dijagnostiku.
|
Citiraj:
Ma ne treba, sad je gore MXLinux (nakon Lubuntua je dosta dugo bio instaliran Trisquel no tih fotki uopće nemam :( ) |
Mene Lenovo V110 15AST nekih 5-6 godina.
Sad kad više nema podrške za win10, a i postal je jednostavno spor, odlučil sam se, nakon 14 godina, vraćanju k pravom PC-u. Poslano sa mog motorola edge 50 pro koristeći Tapatalk |
Lenovo G50
Kupljen 2012., jedina nadogradnja ssd i mijenjao wifi karticu (ujedno ubacio modificirani bios da istu mogu koristit). Gore vrtim Xubuntu 23.04 Sluzi za pripremu 3D ispisa, trazenju shema.. |
thinkpad t440p, sa i7, strgan ekran, spojen na tv, samo za netflix. svakodnevno se koristi za crtiće
|
Citiraj:
i7-4702MQ HD4600 + GT730M 16GB RAM Samsung 3.84TB SSD FHD IPS ekran Blu ray optikaner Upravo pokrenuto preko 70 tabova u browseru i sve žvače bez problema :) |
Citiraj:
|
Lenovo G70 sa I3 procesorom, Geforce 920m i 17.3 ekranom, kupljen krajem 2016g, ugradio mu SSD i još rama, aktivno se koristi tek posljednje 3g, prije toga mi je 6g stajao u kutiji, baterija je na 87% originalnog kapaciteta. :)
|
thinkpad x1 carbon g7
iz 2019 radi kao urica za surfanje i gledanje filmova u nocnim smjenama osjetim da je sporiji od kucnog racunala, ali za sta se koristi ne treba nis jace eventulno jednom isprobam linux kada se skroz uspori |
Ja imam Asusa N53s (i5 CPU, 15.6 ekran, fullHD Nvida M540 grafa) i dodano 16GB Rama (odma u startu) i 2 godine kasnije izbacen HDD i dodan SDD te upgradean na win10.
Kupljen 2012. 7 mjesec, jos radi normlano i dan danas, beterija i dalje moze 1.5 sat drzati :). Znaci ovo ce mu bit 14ta godina. |
Te "stare" laptope sa DDR3 vam ne priznajem. Kakav DDR3, bježi. Ali da baterije traju tolike godine, pa makar laptopi ne bili pretjerano redovito u upotrebi, e to je stvarno fascinantno.
|
Toshiba Portege M800, Core 2 Duo procesor s 4 Gb RAM, ubačen SSD, vrti Windows 10 još i danas s respektabilnom brzinom, prepustio sam ga roditeljima. Kupljen je negdje u proljeće 2008. po povoljnoj cijeni jer je ambalaža bila oštećena. Ekran je vrhunski i za današnje pojmove, a u trenutku kupnje bio je među top modelima.
|
Evo jos uvijek traje 😀
Thinkpad x230, kupljen 2017 od kolege s foruma. Mrcina od baterije i jos uvijek dobro drzi. Dualboot je gore, koristi se vecinom za teren u zadnje vrijeme jer je dosla zamjena za po doma - thinkpad P15 gen 1 🙂 |
Citiraj:
imam još uvijek lenovo b590, kupljen negdje na faksu. i laptop radi kao i prvog dana. i baterija je živa. povremeno ga upalim kad mi treba win7. to će sad bit šta, 13-14 godina star laptop? hp mini 2140 mi je iz 2009. još radi. žao mi ga bacit. prva generacija atoma, teško govno. tri godine sam se provlačio na faksu s njim, dok nisam zaradio za gorespomenuti lenovo. najstariji ispravan mi je ibm t42, mislim iz 2004. bio službeni od matere kad se firma informatizirala. u vrijeme kad su joj kupili taj laptop, u knjigovodstvu firme su još imali 486ice. |
Lenovo G500, Intel dual core 2020M. Baterija bila još živa iako ga nisam izvadio iz ormara valjda godinu dana :)
Skoro nov došao do mene kao otpis jer wifi nije dobro radio, prošao je 2 servisa i nitko ga nije popravio. Ja zamijenio crni i bijeli kabel na adapteru unutra i proradio wireless punom brzinom. Koliko to ide obzirom je 2.4 samo :) Tvornička greška, nije jedini bio takav Lenovo. Bio za neku auto dijagnostiku složen i korišten uz dual boot s linuxom, baš bi ga mogao malo uštekati da vidim ako je baterija živa. |
Citiraj:
|
Tko nije čuo za Thinkpad T43p? U pogonu od 2005 :) Još danas radi, ali pri kraju mu PATA 2,5" Samsung diskovi :(
|
Ovaj dole Asus N750JK kupljen 24.10.2014. godine. Malo smo ga s godinama nadogradili, ali niš specijalno. Radi ko prvog dana. Godinama je radio 24/7 kao torrent mašina i služio za igranje WOT-a.
A imam i Asus X540SA iz 21.11.2016. Njemu sam dodao RAM i SSD. |
Koja je poanta ovog threada? :D
|
pa da se pokaze tko ima veceg... ovaj starijeg
|
Imam acer aspire 5942g s i5 450m, kupljen 2011 i dosta aktivno koristen do prije 3-4 godine. Sad ga upalim par puta godišnje najčešće kad spajam dijagnostiku za auto.
Promijenio sam bateriju, dodao ssd i morao popraviti strujni kabel jer je bio oštećen. Poslano sa mog SM-S936B koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Na dosta korištenom HP ProBook-u 455 G7 (Ryzen 7 4700U) iz 2021. sam zamijenio već 2 baterije i jedan ventilator. Orig. baterija je trajala 3 godine prije nego se napuhnula, zamjenska samo jednu godinu. |
Citiraj:
|
evo ja imam HP Compaq 6720 sa 8 GB DDR2.
Na njemu MacOS 10.7, još uvik radi, laptop iz 2006. Nadam se da sam vam obogatija dan sa ovom informacijom. :D Razlog zašto ga imam? Jer ima DVD čitač :D |
DVD čitač star 20 godina a koji još uvijek radi?
|
Naravno, ništa čudno. :)
|
Čudno je zato što je meni u zadnje cca 23 godine* crklo možda i pola tuceta DVD uređaja. Jedan od kojih je bio vanjski i kojeg sam čuvao u ladici, a koji je, doduše pao na pod pa mu je nakon toga bila narušena funkcija. Ali ovi ostali su imali korektan tretman, nisam pržio stotine diskova dnevno i svejedno su vrlo kratko trajali. OK, možda bi dulje trajali kao DVD čitači, međutim čim je snimanje počelo failat ja sam ih mijenjao.
U biti, 23-10 jer sam prije cca deset godina skroz odustao od optičkih medija. Imam pristupa hrpi starih DVD uređaja, to bi bila slim verzija, da ima smisla i da imam beskonačno vremena, baš bih probao da li radi koji. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:59. |