![]() |
AMD Ryzen "ZEN5" (9000 CPU series) Info thread
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
|
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
AMD Ryzen 9 9900X appears to be slower than the 7800X3D in a lot of games in these first third-party gaming benchmarks
Izvor je neki bzvz, pa ne znam koliko može biti dobar, ali veli jednaki su ili je 9900x sporiji, brži nije. Ako stvarno bude tako, jasne su mi onda one cijene. |
Nije niti bitno toliko, AMD-u je jedino bitno da ne izdaju zajeb kao Intel i prodat će se sve :roller:
|
Za Intel zna nas par % tu sa foruma i entuzijasti općenito, tako da mi se čini da im to vj i dalje ne stvara baš neke probleme u prodaji.
Tj najveće sranje im je tj biti će im kada im počnu otkazivati veliki korisnici sa serverima i slično. Za AMD po svemu nema zime. |
NIšta neočekivano, nisu ni zen4 bili toliko puno brži od 5800x3D iako je razlika u taktu bila preko 1 GHz. A sad je zen5 brži od 7800x3D 500 MHz. AMD ima dedicated CPU za gayming tako da kome je to najbitnije neka čeka 9700X3D ili kako će se već zvati (iako ne znam u kojem to scenariju 7800x3D nije dovoljno brz u gaymingu).
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Samo kaj GTA6 tko zna kad će na PC...za sad najava samo za konzole. Mogao bi i zen 6 do tada.
|
Ja čekam rezultate 9950X-a. Vrijeme je da se zamijeni stari prdonja - 9900K. Vidim da je MSI stavio službeni support za neke ploče do 256GB. Jel se zna kada bi trebali biti dostupni 4x64gb kitovi? Sada na 9900K imam 128GB i to zna biti nekad malo (obrada oblaka točaka i fotogrametrije). 192GB upgrade mi je tak tak...
|
Citiraj:
|
Umjesto da poentiraju sad su preplašili potencijalne kupce...
|
Koliko god se činilo blesavo, ispalo bi puno gore da su to pustili u opticaj, pa nakon recenzija, povukli i onda sami sebe pokopali hrpom negativnog tiska, makar bi se inicijalno pokazalo da su procesori OK. Ajde, odgoda od tjedan dana za R5 i R7 modele, te dva tjedna za oba R9 modela nije tak strašno. Još se bude taman poklopilo s Intelovim dodatnim zakrpama, pa nek testiraju sve kak spada.:chears:
Citiraj:
Citiraj:
|
Meni je to malo čudno, oni će kao u 2 tj ispraviti HW grešku na svim do sada proizvedenim CPUima...rekao bi ja da oni riješavaju BIOS, a ne HW.
Najvj ovo što je Stevo i spomenuo, možda im CPUi ne boostaju na reklamirane frekve kao što je zen2 u početku bio po 100+ mhz niže od reklamiranog. Pa ih je derbauer razapeo zbog toga. Voli AMD ove nebulozne poteze...sjetim se 5600 XT ili koja je ono točno bila gdje su u zadnji tren na brzinu izdali BIOS koji povećava brzinu VRAM-a jer im ga je gosn jakna metnuo. Pa pljuvanje na sva zvona na 4gb VRAM, da bi slijedeću gen izbacili grafe sa 4gb i pravili se grbavi... Imaju oni trenutaka i da ponovim, AMDova najslabija karika, tj čini mi se karika koju skoro pa uopće nemaju je marketing. Lijepo je za nas korisnike da se sva lova tuče u R&D, ali ipak treba nešto šuške dat i marketingu, pa Jobs je bio najbolji primjer koliko je marketing jak za prodaju. ;) |
Ukoliko je do stvarno do problematične I/O jezgre na nekolicini inicijalno poslanih modela, onda nemaju kaj puno ispravljati, kad ih istovremeno povlače i šalju friške koji su u međuvremenu proizvedeni. U tih tjedan-dva ionako ne mogu ništa konkretno napraviti, a koliko smo imali prilke vidjeti, ljudi su ih se već domogli i testirali konkretne primjerke.
|
Kompletna IT industrija ima zajedničku boljku zadnjih 5-7 godina a to je Quality Assurance. Sve se lansira ishitreno i što prije i događaju se ovakve stvari, od igle do lokomotive s time da je zadnje 2-3 godine to baš izraženo da krajnji korisnik preuzima ulogu kupca i testera.
|
Ovisi kad kupuješ, da li ispod čekića ili hardver bez dječjih bolesti koji je sazrio.
|
Last Minute Problems! AMD Delays Ryzen 9000 - What We've Learned:kafa: Citiraj:
|
Citiraj:
EDIT: |
Cinebench Scores for AMD Ryzen 9900X, 9700X, and 9600X Surfacehttps://www.guru3d.com/story/cineben...9600x-surface/
Na mobu je skoro pa nemoguće ovo dobro izvest :) |
Citiraj:
|
Jel će i uz ove dijelit ram u Microcenteru pa će ih tamo lokalne prodane duše opet proglasit najboljim buyem mogućim na planeti? Ako ne, valjda će dić cijene Zenu 4 pa da ovaj izgleda kao dobar buy. Alternativno, kupit ćemo strgani Intel.
|
:D:) Sve je moguće kak je krenulo, ali oba Zen 5 Ryzen 9 modela su prema ovome 100$ jeftiniji, nego je to bila situacija za Zen 4.
|
I mališani su jeftinji 20ak €, ali trebali su IMHO biti 250 i 300 i onda još 30€ dole non X varijante.
|
mislim da cu preskociti ovu generaciju zasada i ubost 7500f/7600. i kasnije u buducnosti uzet 9800x3d, naravno kada padne cijena za koju godinu.
ali strpit se jos tjedan dana do testova ovih malisana |
Citiraj:
|
Nisu još izbacili Strix Halo? Neki Asrock mini PC s time bi bio top.
|
Citiraj:
|
Ima malo i o Intelu... |
Jel ima neki AI da te davež video uratke sumira u 5 smislenih rečenica? :D
|
TLDR: Nije zbog krivog natpisa na IHS, već je AMD navodno uveo strože alate za provjeru na kojem su novi ryzeni pali.
Navodno nije kao ništa strašno i kao nema šanse da netko naleti na problem, ali su zbog događaja sa Intelom odlučili to odmah riješit. |
Zahvaljujem na TLDR, ali stvarno, da li ima neki AI kojem možeš dati link youtube videa da ti sumira što su trkeljali cijeli video?
EDIT: Ima :) Kraće Citiraj:
Citiraj:
|
7nm? Moriz? Treba taj AI još žganaca jesti. Inače nije loše. Svejedno mu ne vjerujem.
Sad onda jedino što ne znamo jest koliko je ozbiljan problem, iako vjerojatno nije ništa posebno. Bilo je problema s reklamiranim frekvencijama i na Zen 3 čini mi se, ali tih zadnjih 100mhz ionako nitko ne osjeti. Opet, pošten potez. Prvoproizvedeni silikon je uvijek najlošiji. |
IMHO na kraju bi moglo ispasti da je stvarno bilo do nekolicine I/O jezgri koje su se potkrale, pa su na temelju toga brzo povukli sve do onda izdano i odmah poslali friške primjerke.:)
Kak god se okrene, ništ previše strašno s tih tjedan-dva odgode, ali moglo je biti i gore.:hitthewal: |
Citiraj:
|
Ma sa Zen2 je bilo to da ne dostiže reklamirane frkve.
Zen3 je zato ako se dobro sjećam išao cca 50mhz preko, kao iskupili se. I Zen4 isto ide malo preko šta ne? |
Da, bilo je vezano za Zen 2 i to je ujedno bil početak der8auerovog (1 - 2) sada već dugogodišnjeg izvještavanja o AMD-ovom lažljivom marketingu. Roman der8auer Hartung je kao što znamo izuzetno objektivan (1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6) u svojim AMD tehničkim osvrtima, posebice kad mu dva glavna sponzora (Intel + ASUS) imaju probleme i u negativnom kontekstu se javno povlače diljem on-line medija, društvenih mreža i Interneta općenito - ne treba dugo čekati i der8auer začas slaže video u kojem nam skreće pažnju na AMD probleme zajedno s popratnim lažljivim marketingom koji prakticiraju. Posljednji od der8auerovih tehničkih osvrta se dogodil na sam dan kad su svi ostali imali izvještaje s AMD Zen 5 Tech Day događanja i gle čuda, der8auer u isto vrijeme izbacuje video inače orginalnog naslova AMD CPU Overheating u kojem skreće pažnju da opet ima problema s AMD proizvodima.
Nažalost nije mu baš prošlo po planu, a i valjda nije računal da su ljudi s godinama skužili koliko je proziran, pa je u komentarima tog videa, masakriran s upitima da kakvo je to neadekvatno hlađenje, kakav je on to inženjer koji nije voljan testirati i provjeriti sve kak spada, zašto nije ovo, zašto nije ono, zbog čega sad priča o tome, dok svi ostali pričaju o Intel Raptor Lake problemima, itd., dok se nisu počela i postavljati konkretna pitanja o još jednom montiranom videu kojem je jedina namjera skrenuti pažnju na problematičan AMD. Jedno vrijeme je čak pokušaval spriječiti navalu negativnih komentara, samo da bi naposljetku kompletno odustal i tjedan dana kasnije snimil nastavak u kojem priznaje da nije sve odradil kak spada i još je k tome šrot AMD CPU tretiran tekućim metalom, a kao treba mu za jako bitne poslove editiranja/renderiranja videa za njegov YouTube kanal. Kasnije je reda-radi, kad je i za to naveliko prozvan, snimil video o aktualnim Intel problemima, a obzirom da se bliže Zen 5 recenzije, uopće nema sumnje kako će der8auer u sljedeća dva tjedna opet imati neki problem s AMD proizvodima, jer ko zna, možda u odlasku do dućana ugane gležanj, a taman je u prolazu navratil do bankomata, koji gle čuda koristi neki embedded AMD i paf - evo materijala za video - taman u vrijeme kad svi ostali imaju Zen 5 recenzije, der8auer slaže tehnički osvrt kako ga je AMD skoro koštao života i njihovi proizvodi su opećnito opasni po zdravlje.:):D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:07. |