PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Intel (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Temperatura ???? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=27128)

Brown Acid 25.10.2005. 04:18

Temperatura ????

Pozdraf!

Ovako, imam:
- Proc. PentiumIV Northwood 2.8 Ghz, 533Mhz
- Kingmax MPXC22D-38KT3R-FHA 2X512 PC3200 2.5-3-3-6
- Matična Abit IC7
- Cooler Zalman 7700 Cu

Clockao sam ga na 3.3Ghz, napon je 1,555

- E, sada..pitanje: Imam ispod procesora zaljepljenu sondu za toplinu..tako da mi se na kućištu pokazuje temperatura procesora (seriski dolazi s Thermaltake Xaser kućištima). Ali buni me jedna stvar..temperatura u biosu i temperatura te sonde su 8˙C razlike..kome vjerovati..sondi ili biosu? Gdje se uopće nalazi taj mjerač temperature koja se pokazuje u biosu? Inače..čuo sam da Abit zna pokazivati malo veće temperature.
I finalno pitanje..koja bi bila najbolja temperatura za proc. pod opterećenjem da mi ne izgori..točnije..do koje bi mi najbolje bilo ići?

Trenutno samo surfam..ništa se ne vrti u pozadini, proc je 2.8@3.3 Ghz i temperatura je:
Sonda: 33.2˙C
Bios:41.2˙C

Puno hvala.

Eh da..koliko bi se još mogao clockati moj proc..tj. ima li tko isti?

http://img453.imageshack.us/img453/2128/temp22ez.jpg

domy_os 25.10.2005. 07:14

Citiraj:

Imam ispod procesora zaljepljenu sondu za toplinu
Samo me zanima kako si gurnuo sondu ispod procesora...
Citiraj:

Gdje se uopće nalazi taj mjerač temperature koja se pokazuje u biosu?
Unutar socketa.
Citiraj:

I finalno pitanje..koja bi bila najbolja temperatura za proc. pod opterećenjem da mi ne izgori..točnije..do koje bi mi najbolje bilo ići?
Do 70-ak °C.
Citiraj:

To ti ovisi o malo više stvari:

1. serija/stepping procesora
2. ploča
3. hlađenje
4. napajanje

Tak da, i ako netko ima isti proc, možda nema istu seriju.

BTW, samo da te pitam, jesi zaključo AGP/PCI množitelj?

Swarm dude 25.10.2005. 09:06

Mjerač temperature kućišta iz kojeg BIOS očitava temp je na matičnoj ploči.Temperature koje BIOS očitava su više jer je bliže izvorima topline:chipsetu,karticama,memoriji i procesoru.

Swarm dude 25.10.2005. 09:11

Sorry što ovo stavljam u drugi post,ali nekako sam osjetio potrebu za time ;) . Ja imam P4 Northwood 2.8 GHz i 533 MHz FSB, seriju SL6PF.Ne znam koja je tvoja serija (pogledaj na samom procu ili na kutiji od proca), ali moj ide na 4 GHz, koliko sam vidio na netu (Masni je li ovo točno?).

atha 25.10.2005. 09:11

Citiraj:

Originally posted by domy_os
Samo me zanima kako si gurnuo sondu ispod procesora...

jedna zicica, kao malo laso :D izgleda, stavi se iznad samoga socketa, tik uz procesor dakle, dolazi cak i uz neke coolere, npr. thermatake.

domy_os 25.10.2005. 09:18

Citiraj:

Originally posted by atha
jedna zicica, kao malo laso :D izgleda, stavi se iznad samoga socketa, tik uz procesor dakle, dolazi cak i uz neke coolere, npr. thermatake.
Ma znam kak izgleda, imam i ja tri sonde, al kaže da je stavio ispod PROCESORA, to mi ne ide u glavu... :D

Bran 25.10.2005. 09:35

Re: Temperatura ????

Citiraj:

Originally posted by Brown Acid

Pozdraf i tebi. Najbolje ti je da to otkriješ isprobavanjem. Nitko ne može garantirati do koliko će ti ići procesor. To zavisi o mnogo faktora koje treba uzeti u obzir. Zato polako ga diži i isprobavaj kak ide.

Smartguy 25.10.2005. 14:05

Reću ti odma šta je! Senzori krivo očitavaju tj. zamjenjen ti je proc i napajanje. Probaj očitat obrnuto proc i napajanje i vidit ćeš kako su temp proca u biosu i sonde skoro iste.

Brown Acid 25.10.2005. 14:15

Citiraj:

Ma znam kak izgleda, imam i ja tri sonde, al kaže da je stavio ispod PROCESORA, to mi ne ide u glavu... :D
Ispod nosača coolera, na dno procesora..tj na sam procesor s doljnje strane.

http://www.modthebox.com/reviews/the...hardcano12.jpg

Brown Acid 25.10.2005. 14:18

Citiraj:

Originally posted by Smartguy
Reću ti odma šta je! Senzori krivo očitavaju tj. zamjenjen ti je proc i napajanje. Probaj očitat obrnuto proc i napajanje i vidit ćeš kako su temp proca u biosu i sonde skoro iste.
Znam na šta misliš..nije u tome stvar. I zabunio sam se kada sam rekao da su razlike 8˙C...vec je 11˙C!
Eh, pitanje..neznam koja je serija procesora..kutija je odavno bačena a prije par dana sam stavio Zalmana pa mi je stvarno tlaka sve skidat..ima li koji drugi način da se pogleda koja je serija itd.

domy_os 25.10.2005. 15:01

Citiraj:

Znam na šta misliš..nije u tome stvar. I zabunio sam se kada sam rekao da su razlike 8˙C...vec je 11˙C!
Eh, pitanje..neznam koja je serija procesora..kutija je odavno bačena a prije par dana sam stavio Zalmana pa mi je stvarno tlaka sve skidat..ima li koji drugi način da se pogleda koja je serija itd.

Mislim da ne.

Veki-os 25.10.2005. 15:01

Citiraj:

Nema.

domy_os 25.10.2005. 15:02

Citiraj:

Ispod nosača coolera, na dno procesora..tj na sam procesor s doljnje strane.

http://www.modthebox.com/reviews/the...hardcano12.jpg

Tako reci, to onda nije ispod procesora nego ispod coolera. ;) Al ne znam kolko je to dobro jer ti onda heatsink ne sjeda do kraja na proc.

Brown Acid 25.10.2005. 15:11

Citiraj:

Tako reci, to onda nije ispod procesora nego ispod coolera. ;) Al ne znam kolko je to dobro jer ti onda heatsink ne sjeda do kraja na proc.
Na procesoru je a ne ispod coolera, krivo si me shvatio. Evo ovako kao na slici ->

http://img494.imageshack.us/img494/7...oodback5ms.jpg

ZED 25.10.2005. 15:23

[QUOTE]Originally posted by Brown Acid
[B]Na procesoru je a ne ispod coolera, krivo si me shvatio. Evo ovako kao na slici ->
A daj reci kud si provuko zicu da dodes ispod procesora:confused:
JA sam kod sebe ovak stavio
Image Hosted by ImageShack.us

domy_os 25.10.2005. 15:36

[QUOTE]Originally posted by ZED
[B]
Citiraj:

Na procesoru je a ne ispod coolera, krivo si me shvatio. Evo ovako kao na slici ->
A daj reci kud si provuko zicu da dodes ispod procesora:confused:
JA sam kod sebe ovak stavio
Image Hosted by ImageShack.us

To i mene zanima...

masni 25.10.2005. 18:10

da se ova rasprava ne razveže dalje bezveze, temperatura koju pokazuje senzor kojeg je stavio ispod proca pokazuje TOČNU temperaturu...

radi se o NORTHWOODU, najhladniji P4...kuler je zalman 7700...mislim da je sve jasno...

moj 2.4C sa vodenim na 1.725V vcore nije prelazio 45 stupnjeva u full loadu, idle je bio ispod 35 stupnjeva...(govorim na 2.4ghz@3.5ghz)

a ovaj zalman nije daleko od vodenog hlađenja...:smoke:

bios ti prikazuje netočnu temperaturu proca, mozda ti treba noviji bios, mozda ti jednostavno krivo očitava temp...(inače, abit je poznat da očitava više temp nego što jesu, i to za cca 5-10 stupnjeva)...

isto kao i asus...samo što asus pokazuje manje nego što zapravo jest...:smoke:

ZED 25.10.2005. 18:41

Citiraj:

Originally posted by masni
da se ova rasprava ne razveže dalje bezveze, temperatura koju pokazuje senzor kojeg je stavio ispod proca
Ali ovdje je upitno kako je on stavio senzor ispod proca?:smoke:

Brown Acid 25.10.2005. 23:36

Citiraj:

Originally posted by ZED
Ali ovdje je upitno kako je on stavio senzor ispod proca?:smoke:
Prvo sam provukao senzor ispod one plastike za koju se zakvaci cooler, i onda zaljepio taj "probe" ispod proca kako sam ti nacrtao na slici..Mislim da ti ima sve pojasnjeno u manualu na www.thermaltake.com.

Eh, evo..nasao sam ti i sliku..sad bolje?

http://img286.imageshack.us/img286/6...hc209sm2nt.jpg

ZED 25.10.2005. 23:49

Citiraj:

Prvo sam provukao senzor ispod one plastike za koju se zakvaci cooler, i onda zaljepio taj "probe" ispod proca kako sam ti nacrtao na slici..Mislim da ti ima sve pojasnjeno u manualu na www.thermaltake.com.

Eh, evo..nasao sam ti i sliku..sad bolje?

Ovo je opasno, nije ti se popigo niti jedan pin na procu? I kak to uopce nasjeda u socket

domy_os 25.10.2005. 23:57

: lol2 :

Pinokio 26.10.2005. 00:05

Citiraj:

Originally posted by masni
da se ova rasprava ne razveže dalje bezveze, temperatura koju pokazuje senzor kojeg je stavio ispod proca pokazuje TOČNU temperaturu...

bios ti prikazuje netočnu temperaturu proca, mozda ti treba noviji bios, mozda ti jednostavno krivo očitava temp...(inače, abit je poznat da očitava više temp nego što jesu, i to za cca 5-10 stupnjeva)...

Senzor ne pokazuje točnu temperaturu jer se nalazi sa donje strane procesora a prema tamo se procesor ne zagrijava. Zagrijava se prema gore, gdje se nalazi i heatspreader.

BIOS pokazuje točnu temperaturu jer je čita sa senzora od samog procesora.

Brzo makni ovaj senzor odavde. Čudim se kako to ikako radi. To može pasti na pamet samo ovima iz TT-a.

Brown Acid 26.10.2005. 00:14

Citiraj:

Originally posted by ZED
Ovo je opasno, nije ti se popigo niti jedan pin na procu? I kak to uopce nasjeda u socket
Sjedne bez ikakveg bada, napravljeno je ultra tanko i izolirano, odlicna stvar.
Uglavnom nasao sam problem na Abit-ovim stranicama..problem je u ocitavanju temperature na tim Abit-ovim plocama, nasao sam hrpu ljudi s tim problemom.
Vec su i neki rekli slicne stvari, sad sam se uvjerio da je tako.

ZED 26.10.2005. 00:18

Citiraj:

Vec su i neki rekli slicne stvari, sad sam se uvjerio da je tako.

Gle ic7 ne cita temperature bajno al cita pristojno tak da ne kuzim kaj te tak zabrinjava

Brown Acid 26.10.2005. 00:22

Citiraj:

Originally posted by ZED
Gle ic7 ne cita temperature bajno al cita pristojno tak da ne kuzim kaj te tak zabrinjava
Zabrinjavalo me je do sada 11˙C razlike.
Ako mislis overclockirati proc..vazno je znati pravu temperaturu..sta ne?:smoke:
Evo cijeli dan mi radi 2.8@3.4 stabilno..max 51˙C s Zalmanom 7700 Cu

Swarm dude 26.10.2005. 09:43

Ja nemam tu žižu :confused: . Kod mene je valjda senzor na matičnoj ispod socketa :D

nino 26.10.2005. 10:09

Citiraj:

Originally posted by HR_Swarm dude
Ja nemam tu žižu :confused: . Kod mene je valjda senzor na matičnoj ispod socketa :D
Pa procitaj u prvim postovima, to je senzor koji je dobio serijski sa kucistem..
Citiraj:

....tako da mi se na kućištu pokazuje temperatura procesora (seriski dolazi s Thermaltake Xaser kućištima)....
Inace ova rasprava je dobrodosla jer cu danas stavit Aerogate II, sa 4 senzora tako da sad znam kako ih poljepit po komponentama.

SniperWolf 29.10.2005. 19:46

Koja je temp preko koje nebi smio ići A 64 Venice proc? i voltaza?

4444josip4444 29.10.2005. 20:34

Ja imam Abit IS7, isto pokazuje visoke temp, gore je zalman 7000b-alcu i dok je on hladan na dodir sve je uredu.... ak ti je hladnjak dobro sjeo na proc nemaš se čega bojat....

netshark 30.10.2005. 20:08

oko stavljanja sonde na ispod ili sa strane cpu-a ne bi
ali imam prescotta koji je radio na 107 C mjereno u biosu nekih 20-tak sec
malo sam ga preclockao sa serijskim hlađenjem (sve je OK)
zanima me jel imao tko sličnih iskustava

Fleks 30.10.2005. 20:27

Citiraj:

Originally posted by netshark
oko stavljanja sonde na ispod ili sa strane cpu-a ne bi
ali imam prescotta koji je radio na 107 C mjereno u biosu nekih 20-tak sec
malo sam ga preclockao sa serijskim hlađenjem (sve je OK)
zanima me jel imao tko sličnih iskustava

Ja. isto prek 100 u biosu. Šteta kaj nisam imo fotič da slikam. Radilo se o nortiju. Krivo mi kuler sjeo. Samo sam uspio do biosa. Onda se zgasil.

Swarm dude 01.11.2005. 19:29

Kako ti se nije rastopio?

Ovo je hladan proc :D :burn:
http://img348.imageshack.us/my.php?i...ghzcool5ek.jpg

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:49.