![]() |
Najbolji intelov proc(arhitekturalno)-nešto što bi MOGLO na klasični desktop
Znate na što mislim...
pa CENTRINO platforme!Uz njih se vežu životinje od proceva-intel pentium M. Imam u laptopu jedan s dothan jezgrom 90nm, životinja ima 2mb L2(!!), tako nešto već dugo nisam vidio.Da, ljudi moji-P3 s poboljšanjima.Ovaj "ledeni" čovjek melje p4 clock za clock, a s još malo truda-mljeo bi ga i da je duplo brži.Hladan ko led.Supertiho računalo.S pogledom na ovo, sjetim se starih dana Intela, sa suzom u oku...kad je vladao.Šteta.Što čekate, na desktop s ovim!Bojim se i zamisliti ovo čudo na 3ghz...ovo sve govori samo kako je intel krenuo krivim putem.Izvlačenje s ddrom2, sada borba s p4 toplinom...Zašto ne bismo ušli u novo doba-tiho doba 64bitnih cpua, s integriranim mem kontr, višestrukim jezgrama, naprednom arhitekturom-strašnim brzinama i ledenom temperaturom, a skromnim clockom?Što vi mislite? |
Centrino nije verzija procesora!!!
|
Citiraj:
Pentium M : Dothan jezgra.Je li itko imao to priliku isprobati? |
Citiraj:
Samo da Intel takvo što napravi za desktop verzije. Mada se ovi Pentium M mogu stavit na desktop matičnu ako se svine jedan pin kako sam ja čuo.:confused: |
Jel Pentium M ima isti socket kao P4, 478?
|
Mislim da sam negdje našao da Soyo radi desktop ploče za Pentium M i to mATX i mini-ITX. Mislim da je riječ o socketu 479.
|
Citiraj:
Samo nije pin kompatibilan, tj raspored pinova je drukčiji.Dakle, uz sasvim zanemarive promjene-proizvođači bi lako mogli krenuti s tim matičnima u prodaju, i sve bi moglo na desktop-kad bi se mogao i masovno normalno naći.Vjerujete mi, radije bi kupio to neko bilo kakav P4 sada.Moj konkretni model je: Intel Pentium M 715(dothan)-1.5 Ghz, a pazite ovo!-termalni dizajn-21W!Da mi je vidjeti danas takav P4... |
Jesi ti uopće probao ako se to clocka?
|
Citiraj:
Nisam!OCanje laptopa?Ne znam, u biosu nema ništa, ali sigurno bi se dalo nešto napraviti.Možda probam.S obzirom na 90nm, extremno efikasan termalni dizajn-siguran sam da bi se dalo.Koliko, ne znam...pogledat ću okolo. |
UPDATE:
Vidio sam da je OCan s 2Ghz na 2.4 na jednom siteu. |
Meni je misterija zasto Intel ignorira Centrino tehnologiju od kada se pojavila. Cak da ju potpuno nepromjenjenu ubace u desktop, bilo bi to fenomenalno.
|
Citiraj:
|
Sori zadrugari niej me bilo malo vremena ali...
Cijeli problem je narafski u socketu koje je 479 a ne 478. Kolko sam ja skonto podnožje je u potpunosti fizički isto pa bi trebalo samo sfrkat nogicu viška da bi sve radilo. E sad se dolazi do problema dali bi taj proc bio prepoznatljiv preko i875/865 platforme s obzirom da Centrino radi sa i855 platformom. Ozren je probal nabavit koji mobilni intel ali nažalost bezuspješno. |
Citiraj:
|
Ako je to problem, ja znam gdje prodaju dothane u boxed verziji!Služe za nadogradnju notebooka, ali zašto ne bi i za nešto drugo...
|
Ipak neide:(
Našao sam 1.6-M za 200$. AL mada je jedan pin viška. Jednostavno tamo na ćošku gdje svim procesorima "fali" jedan pin, nije isto P4 i P-M tako da ne ide i ako saviješ pin. A što se tiče chipseta nisam siguran da li bi radilo. Izgleda ipak da je Intel to dobro sredio. A proizvođaći matičnih neće to napravir:fuming: |
nemoraju mb radit, samo neki adapter :) takve stvari su se vec radile s intelovim socketima :)
sto se mobilca tice, ima ih u elkotechu, sam je pitanje dal bi ih prodali izvod iz vpc cijenika od 3.9.04. Code:
Mobile Pentium® 4 Processor - M |
navodno postoje neki modeli za istocno trziste(japan...) ali i kostaju.
|
Shuttle navodno ima neku matičnu ploču koja je smanjena, a možda se može to naći i na retail tržištu!Gotovo sam siguran
da neki proizvođač ima bar micro ATX ploču za pentium M koja se može kupiti!Potražimo malo...a ono o savijanju pinova, well-dothan po mojem saznanju ima drukčiji raspored pinova tako da ništa od toga! |
@Bipe:
Ovo što si naveo iz cijenika nije Dothan jezgra jer ona ima 2MB cachea, a ovi u cijeniku 1MB |
to je cjenik od prije prek pol godine...
btw. oni su glavni zastupnici intela tak da vjerojatno imaju i dothan jezgru, al ja vise nemam znoru tam :( |
Bojim se da intel nije do kraja blesav pa da je na vrijeme ubio svaku mogućnost ovakve kombinacije.
Da je suprotno super-truper-ultra "napredna" arhitektura p4 mogla bi u smeće. Tualatin ovako ostaje i dalje najbolji proc svih vremena. Razmišljam kupiti još jednog dok ih ima za rezervu ako mi se ovom sadašnjem nekaj dogodi.:clap: |
Citiraj:
Mi govorimo o dothanu...JOŠ puno boljem i bržem od TULCA, naravno-bazom opet na P3. |
Hehe, bilo bi dobro kad bi se moglo, jako dobro, sigurno se neki pinovi mogu savinuti jer nemaju nikakvu funkciju, samo je drugo pitanje koji su to... bas cu malo vise potrazit na netu, sad si me zainteresirao :)
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Mislim da nebude sreće dok Intel ne odustane od p4 arhitekture. A i gdje piše da se moraju vraćati na p3, već bi bilo vrijeme da firma kalibra Intela isfura nekaj skroz novo i dobro! |
Citiraj:
Baci pogled na Apple: njihova G4 serija procesora je jedna jedina, i ugradjuje se i u prijenosna i u desktop racunala. Uskoro dolaze (ako vec i nisu) i njihovi prijenosnici bazirani na G5 procesoru. Njihov novi iMac (desktop racunalo) je baziran kompletno na tehnologiji rezerviranoj za prijenosna racunala. Dakle, koja je to granica koja odredjuje da procesor (i kompletan chipset) namijenjen za prijenosna racunala ne bi mogao biti namijenjen i za desktop? |
Razmišljanje je u redu, ali problema ko u priči.
1.kućište-prilagodbe koje uključuju pile, turpije i koje kakvi hard stuferaj 2.napajanje-strava od ispravljača, opet lemilice 3.GPU-kako staviti npr.6800ultra na mobo za prijenosnike (ako grafa nije zvijer koja je svrha dothana staviti u desktop) I još 100 problema u vezi koje kakvih prilagodbi. |
Pa bilo je u USA za kupiti i855 ploca za desktop kucista. U biti, ne vidim zasto ih i sada ne bi bilo..
nakon 5 minuta googlanja: http://www.chip.de/news/c_news_10860408.html RadiSys se zove firma koja radi desktop ploce sa 855 chipsetom. Ova konkretno ima AGP, microATX je itd :) EDIT: jos jedan link: http://www.radisys.com/oem_products/...asheetsid=1158 |
Citiraj:
Nemre nas Intel skroz zeznuti, |
Citiraj:
Iako, i to je moguce. U pravilu prijenosnici imaju DVI izlaz prema LCDu, na koji je moguce postaviti onaj standardni. Nadalje, ako je AGP kartica nutra, onda se i tu mogu indetificirati sami spojevi, i na to spojiti standardni AGP utor. Nista nije nemoguce, samo je pitanje tko je dovoljno hrabar (bogat) da nesto takvo i isproba. U medjuvremenu je Shimpa dao link na dektop ploce sa i855 chipsetom, tako da je ceijla prica mnogo bliza stvarnom ostvarenju od pile i let-lampe u kucnoj izradi. |
Svašta je tu moguće napraviti...
Ak' radi na 21W, onda bi se s BOX coolerom moglo OCati ko' prescotta s tekućim dušikom...;) :rolleyes: MUAHAHAHAHA! Jedino što je intel toliko otišao u q*rac da bi sve moglo ispasti totalno nenabavljivo-neistinito-neizvedljivo, kao što je kolega rekao: "Kad uspiješ stavit GF6800Ultra u laptop, onda će Dothan na desktop!" |
Citiraj:
sad kad sam vidio malo pa matična od te američke firme RadiSys košta 360 dolara pa to je oko 2000 kn plus još tolko i processor , neznam baš dal je isplatljiva investicia, i onda pitanje je dal bi radilo onak brzo kako vi to zamišljate! treba malo još sačekati, pogotovo benchmarke i slično.... |
Hm, sve vise citam, sve vise trazim, pokkrenuo sam sve poznanike po komp firmama da mi nadju Northwooda, plocu i memorijiu cu valjda naci.
A sada citam o nekom hipotetskom Intelovom procu koji postoiji mozda, valjda, navodno i nigdje, osim u zeljama. AMD nisam nikada ni sanjao, komp helikopter-grijalicu ne trebam. Nekako me prolazi volja da potrosim par tisuca kunica ni za sto. Prije ja G. Moore imao valjan zakon koji je pao u vodu. Pljus! Gledam ono sto je dostupno - i vidim brze Celere, koji trose 100W, samo to ne pise, vec famoznih 256k casha. Moji Tulci, stari vec podosta, imaju isto toliko. Tehnologija P3, a vecinu stvari rade jednako brzo. A navikao sam mijenjati komp svake 2-3 godine. Losa navika. Nove HT tehnologije? Divota. Novi socket za PressHota valjda. Osjecaj kako je Intel, pa i drugi opalio glavom u plafon me mozda vara? Hall iz Odiseje je fikcija. Holodeck takodjer. Mozda je Pentium vrh. Vec predugo ne vidim stvarni napredak. Ah, da. Postoje napajanja od pola kiloWatta :^) Pa i jaca.. :D Tulac rulez! Tulac lives 4 ever! Tulac will never die! |
Citiraj:
Tek tolko da ne kažeš da nisi dobio pravu informaciju, evo ti jedna iz prve ruke. Ja u konfi imam AMD Athlon 64 3200+, neoverclockiran, sa omogućenom Cool'n'Quiet tehnologijom (nešto ala Intelov speedstep za desktop računala). Jezgra procesora većinu vremena (rad u windozama - office, internet, photoshop, dreamweaver i slično) ima temperaturu od 32-35 stupnjeva. Ako ga baš tjeram, npr. u igrama, jezgra se zagrije na 50-53 stupnja. Naravno, vanjska temperatura na hladnjaku je niža za barem 10 stupnjeva. Uz to valja napomenuti da ne koristim nikakve turbo hladnjake. Na procesor je ugrađen konvencionalni hladnjak Zalman 7000Cu koji ne generira buku kao stariji modeli Intelovih stock hladnjaka. Probaj se malo informirati prije nego što počneš izjavljivati nebuloze. |
Citiraj:
G5 se ne ugrađuje u PowerBookove zato što sisa previše energije. Postoji samo jedno pravilo - ako smanjuješ proces proizvodnje moraš se suočiti sa povećanom potrošnjom energije. Dodatne tehnologije poput SOI-a, low-k materijala na intekonekcijskim vodovima ovaj fenomen mogu samo ublažiti. Druga stvar. Mada je s jedne strane tehnologija na mobilnim računalima zapravo jednaka tehnologiji na stolnim računalima, s druge strane valja imati na umu da se mobilni procesori praktički ručno odabiru za ovu namjenu. Primjer - Athlon XP M. Riječ je o klasičnom Athlonu XP na kojem je omogućena dinamička promjena frekevencije i napona (Power Now!), ali je također riječ o posebno izabranim procesorima koji su pri proizvodnji jednostavno dobro "ispali" sa wafera - trebaju niži napon da postignu određenu frekvenciju. Moram li napomenuti da se zbog toga ne mogu isporučivati u količinama u kojima se inače isporučuju standardni desktop procesori? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Pa sada ti to meni objasni. Ne kazem da se Athloni pregrijavaju (kao nekada), vec da se Prescotti i ne griju bas onoliko kako se voli pricati (pricam ti price). Nisam imao prilike isprobati prve primjerke Prescotta, one koji su dosli u ruke novinarima, ali oni koji su se mogli kupiti dva-tri mjeseca kasnije su bili normalni. |
1.
"ali to kaj pričaš su gluposti"... "izjavljivati nebuloze" ... siromasan rjecnik mozes znatno popraviti citajuci! 2. Moje misljenje ne mora biti tocno. Niti tvoje. 3. Mogli bi se dogovoriti oko pisanja. Imamo li, nakon toliko godina informaticke pismenosti, neki standard? Central European ISO ili Central European Windows? |
Citiraj:
Eto malo fakata: 1. A lot of people have been talking about the new iMac's demonstration that squeezing a G5 into a notebook seems a lot more doable than recently thought. In fact, Apple has decided to officially respond to this talk, with Tom Boger, director of Apple's worldwide product marketing, telling The Mac Observer, "You're not going to see a G5 in a laptop anytime soon." He says the G5 itself is not thin enough, and that there are "great challenges" in shoehorning it into a laptop. Boger says he doesn't expect one this year, and wouldn't even guess as to when they might hit shelves. The funny thing is, as As the Apple Turns recalls, Tom made similar statements about the iMac G5 in June, citing a "heck of a challenge" getting the G5 into something as small as the previous iMac design. Interestingly enough, the iMac G5 was originally slated for July. Was he feeding us this line a month before the product announcement was planned (though it was subsequently postponed)? Either Apple makes no qualms about fibbing in order to surprise its customers, or it keeps engineering and marketing separated by lock and key. At least in my experience, the latter is a good idea. So, as AtAT calculates, 6 weeks passed between Boger's "No iMac G5 soon, folks" and the announcement of the G5 iMac, so G5 PowerBooks should be here come Columbus Day. I can't wait. 2. One thing about the new iMac: it's vertical, and it has 3 fans. Vertical orientation helps the heat flow anyway. Notebooks lie flat...and fans eat battery life. Another iMac thing: it's 2" thick (1.9" for the 17inch screen, 2.2" for the 20incher). This height includes the screen but not any keyboard. Apple wants only sleek PowerBooks. I guess they would go with a G5 PBook that came out at 1.9" though they are a LOT happier in that ~1" range. But adding the keyboard to the 2" iMac3 means there is quite a lot of shrinkage that would have to be done ... which makes it harder to cool... I'm thinking Apple must wait on cooler, portable-er CPU's from IBM before proceeeding. Doubtful for January, but maybe next summer. Kaj kažeš na ovo? Ova tvoja druga stvar je totalno fulana. Cijelo vrijeme govorimo o Centrino tehnologiji i procesorima vezanim uz nju, tako da je tvoja upadica sa mobilnim Athlonima XP totalno fulana. Kod intela ipak postoji krucijalna razlika izmedju laptop i desktop procesora. [/B][/QUOTE] |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:54. |