![]() |
|
Stigao je drop iz USA na AMD procesore i kod nas, Ryzen 7 7800X3D po 407e u švabiji
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ali to sam ja, jebi ga! Da mi je to kruh, vjerojatno bi drugacije razmisljao... |
Sad djelomično slušaš, idemo naprijed :)
Naravno da ti je formula nepotpuna, jer da si uzeo vrijeme i pomak slike u obzir, odmah bi ti bilo jasno da bi dobio veći skup vidljivih pomaka u slučaju brzeg monitora (i da ga ne koci gpu to se podrazumijeva). U formuli ti fali i lag monitora koji nije isti na 240hz i 60hz (vec dva različita 240hz monitora imaju razlike u input laggu, i nisu nuzno za zanemariti), pa sam gejmer (njegov oko, mozak, ruka, prst). I fale ti ucestalosti promjena. Itd. Jer ti u igri gledas cimas lijevo desno non stop, ako kasnis u jednom pokretu npr lijevo, jos vise ces kasnit u seriji pokreta npr lijevo gore dole. Itd. Cak sam i ja zaboravio napomenuti jos par stvari, ali evo linkao ti je gore video forumaš Facelessone pa si prouči.. Ali ja se time ni ne zamaram, ni matematikom ni formulama, to ovako razmišljam naglas pa ti govorim jer vidim da te interesira. Davno sam se s ovom temom bavio, meni je tu sve vec duze vrijeme jasno i osobno potvđeno na 144hz, 280hz, 165hz, i sad 240hz monitoru..pored ostalih.. Lomljenje slike ti je nepobitan dokaz, da ne vidiš pojedini frejm kako se lomi svako malo vremena, zakljucak bi bio kakav si ti zamislio. Ali se ipak vidi, što potvrđuje ono što ja govorim. Meni je freesync off na 240hz, jer povećava input lagg, a problem nije ni priblizno vidljiv kao na 60, a fps u igri imam uredno debelo preko 300.. I nema smisla da me dopunjujes oko staticne slike ako sam to prvo naglasio. Govorimo o promjenama u dinamičnim situacijama, o više informacija i o jasnijoj slici. O tome govorim od početka (možeš ti igrat i na 30, slobodno al cisto da se zna da u competitive gejmingu znacajno bolje je znacajno bolje, do određene tocke ofc (..360hz monitor , hm nisam siguran..) Casual gejmeri nema potrebe da se zamaraju s ovim ofc, iako dobro je znati, ako mogu jeftino dograditi više će uživati u igri čim je sve fluidnije itd. Sve u svemu, razlika je značajna, potvrđeno gore u videu od itekako relevatnih ljudi, s obzirom da sam ja nebitan, neiskusan, subjektivan i dramim :p :D Odojak i gajba pive onda , javi samo, tko prati temu nam se moze pridružit sto se mene tiče :D |
meni je bas super
60hz,75hz,240hz meni to sve osti qur.. Osim ako nisu side by side monitori stsvljeni |
Citiraj:
60 hz kao fiksiran za gaming je sa razlogom zastario. Od monitora do TV-a VRR i freesync su postali standard. Tako da ne treba birati, dignu se detalji pa igraš na 60, 80 i 120 itd ovisno o sceni u igri i stalno si usinkan i nema trganja ekrana i osjećaja trokanja zbog promjenne brzine osvježavanja. Pogotovo jer te promjene na osrednje dobrom hradveru nisu nagle. |
Biste li na mom mjestu (Moj Komp) radili upgrade na 5900X za 250€?
|
.. ja ne bi ..
|
Citiraj:
|
Okej, preskačem.
|
Citiraj:
Edit. Šteta što ploča ograničava (PCIe Gen3 x4) pa ne iskorištavaš pun potencijal Ryzen 5xxxx koju podržava PCIe Gen4 x4. Već si o tome raspravljao za dodatni nvme disk. |
Citiraj:
Ma da ništa onda, to će čekati vrijeme kad će se raditi full upgrade. |
Citiraj:
Full upgrade će još pričekati i pratiti novosti Ryzen refresh ,nadati padu cijena ploča ( slaba ponuda između B650 i X670 kad već imam x570, odmaknuti Intelove mrežne) i čekati novije generacije kontrolera PCIe gen 5 x4 ( neće trebati zujalica, konačno) |
Je li Noctua NH-D15 ok za Ryzen 5500?
Totalno sam van svega toga, a mijenjam sada cijelu konfu. Mislim da jedino taj hladnjak iz trenutne konfe mogu iskoristiti (uz hardove 😁). Vidim da npr. ADM ima mounting kit za Am4 ploče. |
I više nego ok, i starija D14 drži 5950X pod 100% loadom bez problema (CPU render-engine).
|
taj hladnjak ce ti bit dozivotno ok, samo da i dalje budu nudili besplatno, il barem for pay, nove socket kitove, a ne ko scythe ignorirali upite usera :fuming:.
ak nemas AM4 kit, naruci sto prije. doslo kroz par dana. :chears: |
Baš provjerim što sve imam u kutiji, ali davno je kupljen pa ne vjerujem da imam am4. :lol2: Jedino ako je isti kao am3. :D
|
nije isti. kontaktiraj noctua-u. imas link/form bas za to na njihovim stranicama. i pripremi racun i podatke o cooleru jer ce te pitat.
|
Citiraj:
Uglavnom, to je ovo: https://www.adm.hr/noctua-mounting-k...59292/product/ Još jedno pitanje, je li 5500 toliko lošiji CPU od 5600? Mislim, mogu razvuci do 5600 $$$. |
a sta ces davati 10e bezveze ako mozes kroz par dana dobit od noctua-e isto to for free :stoopid:.
posalji im upit pa vidi sta ce bit. mozda kazu da nema veze racun. mozda mozes nac podatke online ako si uzeo u webshopu il mozda na meilovima imas... :chears: |
Citiraj:
Realno, ako igraš na npr serveru u Njemačkoj i pokazuje ti neki softver da imaš 5ms ping, znači da softver laže |
Citiraj:
Poslao im sada poruku pa ću vidjeti što kažu. :chears: Edit: Noctua poslala mounting kit pa nisam ništa kupovao. Stiglo free u rekordnom roku. Tnx Geronimo! :chears: |
Imam ryzen 5600 sa b550 pločom i 6600 grafom,u Cyberpunku mi je u gradu sa puno NPC-eva zakucan na 100% i osjeti se lagani bottleneck,a htio bi jaču grafičku možda kroz par mjeseci pa ono gledam da bi prvo prešao na 5800 možda ako upecam,jel to okej skok za neki futureproof tj.jel isplativ za tih 50-tak eura nadoplate ?
Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk |
u konkretnom slucaju nadogradnja ima smisla, ako ces se micati na 1440 onda radije pricekaj tu graficku
EDIT: ovo je pod uvjetom da si jos na fhd monitoru |
Citiraj:
|
Citiraj:
@flyer1 da,na FHD monitoru sam i planiram ostati,nista čekam deal na tržnici pa uzimam,samo jel bude ploča shendlala radi hlađenja ( LC CC 120 ) i VRM-a,koji procesor bi plafon bio za mbo ? Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk |
Citiraj:
|
Radije uloži u neki 2k monitor tipa dell ili Lg koji ima ips dobre modele po 300e, pametnije nego u cpu :chears:
Koja je b550 mbo, nisi naveo model, od cpu ništa ti nema smisla do kako ti je kolega rekao 5800x3d Ja bi na tvome mjestu ako imaš 6600 non xt karticu onda ostao na tom monitoru ako si sa njim zadovoljan i tipa je 1080p 140hz ili sl.....ostavio kako je ipromjenio gpu, barem sa 6650xt modelom, ili pak prodao monitor i uzeo novi 2k ips i novu vga 6650xt ili 6700xt, 6800 non xt...ograničenje je jedino novčanik koji diktira sve jel :) |
Ploča je Gigabyte b550m rev1.
Thx na savjetima,razmisliti ću si još iako kažem samo je problem u CP 2077 sa bottleneckom,ali ne znam koje procesore ne kolje osim high end onih. Znači bolje ostati na procesoru trenutnom,uložiti u gpu i QHD monitor Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk |
a jesi probao smanjiti broj npc-ova?
|
u cyberpunku imam broj npca na max i nikakvih problema sa ryzenom 5700X
Jedini problem je kad se uključi RT...za RT treba ninđa CPU i naravno ninđa nvida GPU. RT na 0 i sve to klizi bez problema. |
Da, 5800X i NPC na najviše, 70+ fps na 1440p... Meni je to sasvim ok. Sad ovisi što smatraš prihvatljivim performansama.
|
Jel moguće da je tolika razlika 6 i 8 cores u performansama jer kažem čim dođeš u područje gdje je veći broj npc-eva,cpu usage zakuca 100%,a gpu usage pada na 90% što je jasni znak cpu bottlenecka.
Možeš li testirati čisto za info na 1080p kakav je cpu usage u CP 2077 ? Poslano sa mog SM-A546B koristeći Tapatalk |
Citiraj:
edit; rijetko koristim monitoring pa baš malo gledao i battlefield 2042 128 palyers mape CPU je praktički stalno na 95-100%...8/16 cpu je kamilica za neke igre i minimum minimuma ako ciljaš na viši FPs gdje se CPu zaguši. 165 hz monitor je problem modernog doba :D |
Ali opet nije napisao koja je mbo.....b550m rev.1 ništa ne znači....predpostavljam da ima ds3 mbo, nije neka sreća, ja na to nebi mijenjao proc
|
Ploca je Gigabyte B550M
Link Pise da podrzava Ryzen 59xx seriju pa mislim da bi 58xx isao bez problema ? |
U sličnoj sam dilemi kao kolega gore, no ja prvenstveno igram competitive online shootere, konkretno apex, cod, valorant i bf 2042.
Trenutno sam na r5 2600, i gledam si upgrade na 5700x ali mi se čini da bi 5800x3d na duže staze bio konkretniji upgrade nego 5700x. Mislim da bi 5800x3d čak mogao izgurati i neku noviju grafu, govorim o periodu od barem 3-5 godina unaprijed. Znam da rx 7600 nije nešto za taj cpu, ali kad bi naprimjer kroz 2 godine nadogradio na neku noviju amd ili nvidia grafičku, 5800x3d bi bio manje usko grlo nego 5700x. Igram se na 1440p rezoluciji i low detaljima. |
Citiraj:
naravno da bi |
Normalno da ide i paše, no kako je to jedna od najosnovnijih b550 mbo pitanje je koliko će iskoristiti potencijala od 5800x ili jačeg....zbog neadekvatnog VRM-a i hlađenja istog
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:17. |