PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

webstartm 10.06.2022. 18:10

Citiraj:

Autor devaa (Post 3605372)
sto im tocno znaci taj S nemam ti pojma. ova je bila
3100 na popustu + montaža 1000kn.

daj mi reci ovo je app ? Navode ju na službenom webu,
nisam ju još isprobao ali recenzije su kriminalne. :D

Neman pojma, ne koristin app...samo daljinski

A S design ima ka neko UV svitlo i sterilizaciju? :D neman pojma, sve je to isto

https://prnt.sc/VwsY5VlFLIh2

brunci-vg 10.06.2022. 22:04

Ekipa, gdje nabaviti šire nosače za odvod kondenzata klime?

Imam manje kao za električnu žicu ali mi spljošti rebrastu cijev i ne stoji to nikako.

Radi se o ovom sa slikehttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...b565efaed6.jpg

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

Alister 10.06.2022. 22:13

Bauhaus, obujmice za kanalice okrugle

https://www.bauhaus.hr/zastitne-cije...icu/p/12171803

https://www.bauhaus.hr/zastitne-cije...ele/c/10000300

brunci-vg 10.06.2022. 23:39

Citiraj:

Autor Alister (Post 3605477)

Hvala!

Poslano sa mog Redmi Note 7 koristeći Tapatalk

OuttaControl 11.06.2022. 20:11

Kakav je ovaj neki "Olimpia Splendid" nezz model ni nista ali opcenito brand kakav je, zidna klima standardno izgleda

geronimo_2 11.06.2022. 20:25

sta je to sad pak. nikad cuo.

evo meni stavili prekjucer SAMSUNG AR12TXHQASINEU - AR3500 za 3700kn. 3,5kW, inverter, nema wifi. vanjska jedinica nemas je sta vidit kolko malena lol.

0.55kg R32 plina unutra (stari electrolux 3.5kW je imao 1,29 plina (R410)) :stoopid::fiju:.

za sad sve ok.

OuttaControl 11.06.2022. 20:41

Gledam neki stan kaze investitor sve top na ničemu se nije stedilo, a klima "Olimpia Splendid" pa sad da odma znam na čemu sam, ali moram priznat da nisam vidio vanjsku nigdje

geronimo_2 11.06.2022. 20:48

jer investor ce ti rec da su stedili na svemu ha ha.

nasli su najeftinije gofno x komada sto su mogli vjerovatno i stavili, sto ne znaci da nece bit dobra jel. sve je to goli k danas IMO.

rodriguez 13.06.2022. 11:23

Kojeg od ovih instalatera preporucate da ste imali dobro iskustvo s instalacijom klime?

https://tinypic.host/i/tUeZS

syss 14.06.2022. 02:59

Majketi ako sam za ijedne čuo :D

Colop 14.06.2022. 10:17

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3605641)
Gledam neki stan kaze investitor sve top na ničemu se nije stedilo, a klima "Olimpia Splendid" pa sad da odma znam na čemu sam, ali moram priznat da nisam vidio vanjsku nigdje

Na jednom objektu u Splitu sam vidio te Olimpia Splendid klime, kvaka je u tome da nemaju vanjsku jedinicu, i bile su jako skupe.
Tipa 2,5 KW jedinica je bila skuplja od 10 000 kn, što je po omjeru snaga/cijena skuplje od bilo kojeg japanca osim onog Daikin Ururu sarara ili kako se već piše.
Koliko je ta priča dobra, tj koliko takva jedinica može hladiti/grijati nemam ti pojma, ali da je jeftino-nije.

Tako da nije nužno da investitor laže:fiju:

geronimo_2 14.06.2022. 10:38

kako nema vanjsku jedinicu :stoopid:??? mora je imati ako je klasicna klima :stoopid:.
ili je to neki veliki sistem kad sve ide na nekakvu zajednicku mrcinu na krovu ili nesto takvoga u kojem slucaju ako nije pokriveno servisiranje od strane cjele zgrade ili nesto takvo, bjez glavom bez obzira od toga.
a to za cjenu nema nikakve veze. to ti je isto ko kad u firmi kupe smece od kompa HP/dell pa je cjena 10ak milja kn, a ne vrijedi po komponentama ni 2k. uvjek ista prica, placa se ime i placa se zato sto kupuje firma.

edit: ili jos gore, radi se o portabilnoj klimi sto je totalni drek. jel ima ispuh kakav spojen vanka kroz prozor/zid?

edit2: da ko sto i mislio, gofno:
https://www.olimpiasplendid.com/#

okaceno na zid vanjski, kroz zid ispuh. kad ti krepa moras na isto to, sto ces bespotrebno platit oba bubrega i lijevi testis jer eto placas dizajn :hitthewal:.
sta je tim ljudima u glavama da idu to ugradivati u zgrade...osim mozda rođo kojem treba jahta :fiju:

mann 14.06.2022. 15:08

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3606178)
kako nema vanjsku jedinicu :stoopid:??? mora je imati ako je klasicna klima :stoopid:.
ili je to neki veliki sistem kad sve ide na nekakvu zajednicku mrcinu na krovu ili nesto takvoga u kojem slucaju ako nije pokriveno servisiranje od strane cjele zgrade ili nesto takvo, bjez glavom bez obzira od toga.
a to za cjenu nema nikakve veze. to ti je isto ko kad u firmi kupe smece od kompa HP/dell pa je cjena 10ak milja kn, a ne vrijedi po komponentama ni 2k. uvjek ista prica, placa se ime i placa se zato sto kupuje firma.

edit: ili jos gore, radi se o portabilnoj klimi sto je totalni drek. jel ima ispuh kakav spojen vanka kroz prozor/zid?

edit2: da ko sto i mislio, gofno:
https://www.olimpiasplendid.com/#

okaceno na zid vanjski, kroz zid ispuh. kad ti krepa moras na isto to, sto ces bespotrebno platit oba bubrega i lijevi testis jer eto placas dizajn :hitthewal:.
sta je tim ljudima u glavama da idu to ugradivati u zgrade...osim mozda rođo kojem treba jahta :fiju:

To je nešto što smo mi zvali fancoiler. Bilo ih par u firmi, nisu se koristili bili su stariji i bucniji. Neznam dali su nove jedinice tiše s obzirom da su obje jedinice unutar strana.

Sent using Tapatalk

geronimo_2 14.06.2022. 15:57

ma glupost totalna. uopce neznam zasto bi to itko proizvodio/stavljao.
al onda opet dolazimo do toga da se ljudi pale na marketing i nisu tehnickli potkovani pa ne kuze vraga sta im se uvaljuje.
to je u biti ko ove prenosne klime, samo jos gore jer je zakucana na zid. ko one prastare klime sto su se nabijale kroz prozor. glupost.

Exomaniac 14.06.2022. 16:01

Citiraj:

Autor mann (Post 3606242)
To je nešto što smo mi zvali fancoiler. Bilo ih par u firmi, nisu se koristili bili su stariji i bucniji. Neznam dali su nove jedinice tiše s obzirom da su obje jedinice unutar strana.

Sent using Tapatalk

Fancoil je nešto drugo, to su one unutarnje jedinice koje služe i za grijanje i za hlađenje, ima izmjenjivač topline i ventilator, ali za to moraš imat vanjsku centralnu jedinicu za hlađenje i sustav za grijanje. Ovo je jednostavno unutarnja klima koja u sebi ima i kompresor i sve.

Pomo 14.06.2022. 17:56

Citiraj:

Autor geronimo_2 (Post 3606255)
ma glupost totalna. uopce neznam zasto bi to itko proizvodio/stavljao.
al onda opet dolazimo do toga da se ljudi pale na marketing i nisu tehnickli potkovani pa ne kuze vraga sta im se uvaljuje.
to je u biti ko ove prenosne klime, samo jos gore jer je zakucana na zid. ko one prastare klime sto su se nabijale kroz prozor. glupost.

Koriste ljudi koji nesmiju staviti vanjske jedinice.
Osobno znam za slučaj gdje si je čovjek tako složio grijanje/hlađenje.
Znači ne prenosna klima, nego klima bez vanjske jedinice. Cop je niži, to je glavna mana.
I to je niša na tržištu koju popunjava Olimpia sa tom linijom uređaja.

mann 14.06.2022. 18:41

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3606257)
Fancoil je nešto drugo, to su one unutarnje jedinice koje služe i za grijanje i za hlađenje, ima izmjenjivač topline i ventilator, ali za to moraš imat vanjsku centralnu jedinicu za hlađenje i sustav za grijanje. Ovo je jednostavno unutarnja klima koja u sebi ima i kompresor i sve.

Istina, sada išao gledati. Nema veze jedno s drugim osim možda vizualne sličnosti.

Sent using Tapatalk

borisko 17.06.2022. 16:24

Ima li netko Toshiba Shorai Edge koju koristi za grijanje, da podijeli iskustva?

pogi 17.06.2022. 20:48

Evo ja danas ugradio (tj. majstori) GREE GWH 12AGB. Hladim se s njom evo tek nekih par sati pa nemam baš nešto posebno reći osim da hladi.

Nisam uspio iskonfigurirati GREE+ aplikaciju na iPhoneu, mislim da je problem sa 5GHz Wifijem na routeru.

syss 18.06.2022. 02:52

Jep, oni rade na 2.4G i zato se vjerovatno nemrete handšejkat... minvajl došao mi FW update za sve 3 jedinice i sad, osim što rade momentalno brže u app-u bilo lokalna mreža ili vanjska, mogu vidjeti u svakoj sobi koja je trenutna temp ;)

M.Vlahovic 25.06.2022. 14:12

Je li netko radio diy čišćenje klime. Bas da se isparivač ocisti?
Gdje kupiti koje sredstvo za to?

geronimo_2 25.06.2022. 14:37

na jubitu imas puno videa kak se radi pravilno. samo prvo provjeriti dali imate standardni ventilator sa vijkom na njemu koji se odvoda da se odvoji sa osovine motora. ako vijak nije na ventilatoru onda je prevelika muka i rizikirate shebat nesto (desilo mi se na electrolux-u).

sredstva od ZEP-a iz mbfrigo-a koristim. pjenu i sprej. isparivac se dobro nasprica pjenom, pusti 15ak min da "pojede", isperem sa destiliranom vodom i spricom (ona koju napumpas), pustim pol ure da se posusi i ocjedi. pospricam sa ZEP sprejem za dezinfenkciju i to je to. plastike koje se skidaju i kadicu za kondenzat operem u kadi. ostale komade prebrisem krpicom/papirom i alkoholom. komplet treba skidat i prat mozda svakih 3-4g i to je i serviser rekao (to oni zovu veliki servis lol). naravno ako se svake godine cisti kak spada, znaci sve ovo gore opisano, al bez skidanja ventilatora sto zahtjeva povlacenje isparivaca 10cm da se dobije mjesta za izvuc doticni.

nakon ovoga klima je ko nova.

https://www.youtube.com/watch?v=2e6by0tV8h4

https://www.youtube.com/watch?v=oMzrVOxkaDU

https://www.youtube.com/watch?v=11jtzT2UFfg

zgmmax 25.06.2022. 14:45

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3604511)
Preporuka za samsung servis u Zagrebu koji radi ugradnju klime?

Uzo sam klimu još prošle godine i sada sam pri kraju renovacije sa stanom pa bi ju sada htio ugraditi.

Ponavljam..
Zna netko tko ugrađuje Samsung klime u Zagrebu?

Pitao samsung support i svi koje su naveli rade samo servis ne i montažu.

Klimu sam uzeo preko klimakoncepta prije jedno pola godine i oni su preporučili https://www.dd-service.hr/
I onak...nemam baš povjerenja u njih :D

Lika091 25.06.2022. 16:04

Marka nije bitna, to obično razna ekipa u fušu odradi

Poslano sa mog SM-A528B koristeći Tapatalk

zgmmax 25.06.2022. 17:19

Treba mi radi garancije ovlašteni servis.

J*man 29.06.2022. 13:07

Je li se itko susreo s problemom da klima ima dvije unutarnje jedinice, gdje jedna normalno hladi dok druga uopće ne hladi.

Kad upalimo bilo koju unutarnju jedinicu, vanjska se uredno upali, međutim jedna unutarnja jednostavno ne hladi.

Prošle godine smo imali isti problem, bio je majstor i provjerio je da li ima dovljno plina i bilo je dovljno. Klima je Valliant i radila je sigurno 10 godina bez problema, sve do prošle godine.

okarm 29.06.2022. 13:54

Citiraj:

Autor zgmmax (Post 3608245)
Ponavljam..
Zna netko tko ugrađuje Samsung klime u Zagrebu?

Pitao samsung support i svi koje su naveli rade samo servis ne i montažu.

Klimu sam uzeo preko klimakoncepta prije jedno pola godine i oni su preporučili https://www.dd-service.hr/
I onak...nemam baš povjerenja u njih :D

tkalec ing, kajzerica

strgani 29.06.2022. 15:23

Pozdrav,

trebali bi mojima uzeti klimu, 80ak kvadrata je kuća, trebali bi jednu unutarnju jedinicu za dnevni/kuhinju i drugu za spavaće sobe.
Dal je bolje opcija uzimat sa zasebnim vanjskim jedinicama ili uzeti split?

Također, gdje je najbolje za uzeti da je i ugradnja brza i kvalitetna? Uzeo sam na ekupi, čekao par tjedana pa vratio jer su rekli da ne bude uskoro ugradnja.

Lewis 29.06.2022. 15:28

Je... tako je kad se uzima klima u sred ljeta, dobit majstora za ugradnju (ili popravak nedaj boze) sad je lutrija. To se inace radi u 4 mjesecu kad jos nije guzva a nije vise hladno vani.
Ali OK sta je tu je sad mozda najbolje da zoves firme koje se bave ugradnjom na tvojoj lokaciji/okolici i vidis ko ti nudi ugradnju najbrze ako kupis kod njih klimu...

Sto se tice split sistema vs vise vanjskih jedinica taj sistme je svaki put kad sam gledao ispadao skuplje nego svaka zasebno, neznam zasto ali tak je bilo...

strgani 29.06.2022. 15:34

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3608930)
Je... tako je kad se uzima klima u sred ljeta, dobit majstora za ugradnju (ili popravak nedaj boze) sad je lutrija. To se inace radi u 4 mjesecu kad jos nije guzva a nije vise hladno vani.
Ali OK sta je tu je sad mozda najbolje da zoves firme koje se bave ugradnjom na tvojoj lokaciji/okolici i vidis ko ti nudi ugradnju najbrze ako kupis kod njih klimu...

Sto se tice split sistema vs vise vanjskih jedinica taj sistme je svaki put kad sam gledao ispadao skuplje nego svaka zasebno, neznam zasto ali tak je bilo...

Ma uzeli početkom petog mjeseca, poludio sam kad sam čeko duže od mjesec dana, a neće ti niko reć zašto zapravo ne dolaze.
Hvala na infu za split sustave.

OuttaControl 29.06.2022. 15:38

Jeftinije ti je odvojeno... a ako uzmes multi onda ces imat jednu vanjsku, i ako crkne ta jedna vanjska nista nece radit.

Ja iskreno nisam vidio apsolutno nikakav benefit multi split sustava osim sto je ljepse jer vanka imas jednu vanjsku :D

brodjo 29.06.2022. 15:51

Jel ima itko ovdje mobilnu klimu ili da makar može preporučiti neku?

Znam da su sranje i da ih nitko ne želi uzeti ispred klasične kombinacije vanjske i unutrašnje jedinice, al s obzirom da živim u Beču, ovdje postoji pravilo da se ne smiju postavljat vanjske jedinice jer narušavaju izgled fasade :D

Klima bi bila u spavaćoj (zbog prozora za odvod) koja je 13m2, i bilo bi dobro da malo ohladi i dnevni boravak koji je 27m2 odmah pored. Inače zgrada ima vrhunsku vanjsku izolaciju.

Što se tiče ponude, vidio sam da su Delonghi Pinguino modeli dobri na testovima, ima i Midea silent cool 26. Piše da su obje za do 80m3 prostora, visina stropa je 2,5m, tako da ispadnu obje sobe 100m3, ne znam jel bi onda obavezno morao uzimat jači model, ili bi ti jači onda bili overkill za taj prostor.

Lewis 29.06.2022. 15:53

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3608937)
Ja iskreno nisam vidio apsolutno nikakav benefit multi split sustava osim sto je ljepse jer vanka imas jednu vanjsku :D

Osim sto je ljepse kao sto sam kazes ima jos jedna prednost a to je da ako nemas bas mjesta za stavit 2-3 vanjske na fasadu ili nezelis svagdje po fasadi stavljat u tom slucaju sa multisplit samo jednom busis/montiras na fasadu :).

Ali cifre su uhhhh.

Dovoljno je reci da ja na kuci imam 4 zasebne a dvije sa pumpom da mi odvod ide na tavan pa van na zadnju stranu kuce tako da nemoraju biti na prednjoj fasadi i nemora biti dugacka kanalica po zidovim u sobi itd. itd... ;).

Lewis 29.06.2022. 16:05

Citiraj:

Autor brodjo (Post 3608939)
Jel ima itko ovdje mobilnu klimu ili da makar može preporučiti neku?

Znam da su sranje i da ih nitko ne želi uzeti ispred klasične kombinacije vanjske i unutrašnje jedinice, al s obzirom da živim u Beču, ovdje postoji pravilo da se ne smiju postavljat vanjske jedinice jer narušavaju izgled fasade :D

Klima bi bila u spavaćoj (zbog prozora za odvod) koja je 13m2, i bilo bi dobro da malo ohladi i dnevni boravak koji je 27m2 odmah pored. Inače zgrada ima vrhunsku vanjsku izolaciju.

Što se tiče ponude, vidio sam da su Delonghi Pinguino modeli dobri na testovima, ima i Midea silent cool 26. Piše da su obje za do 80m3 prostora, visina stropa je 2,5m, tako da ispadnu obje sobe 100m3, ne znam jel bi onda obavezno morao uzimat jači model, ili bi ti jači onda bili overkill za taj prostor.

Nisu dobre ali kao nema opcije morat ce posluzit. Pazi samo da nezaboravis da su te prijenosne sa ispuhom tj. trebas nabit neku cijev 20-25cm promjera van da ispuhuje toplinu i jos ispust vode negdje.

Nedavno kod robine jedna Whirpoolova (5 godine garancije, 3.5kW) crkla, nije odradila ni godinu dana, prestala hladit (grije normalno :)), majstori dosli pogledat i nezanju sta joj je, Whirpool odobrio zamjenu ili povrat para ali proslo je 10+ dan dok se to rjesilo, na kraju uzeli drugu ali ovaj put standarndu klimu umjesto prenosne :)....

zgmmax 29.06.2022. 16:41

Citiraj:

Autor okarm (Post 3608911)
tkalec ing, kajzerica

U sezoni ne ugrađuju klimu koja nije kupljena preko njih.
Pomogao mi kolega hrwii dao kontakt čovjeka pa se dogovorio za ugradnju

Imao sam mobilnu klimu kupljenu u Bauhausu. Radila 2 ljeta. I hladila je OK.
Jedino kaj sam svaki dan morao praznit kondenzat i još sam uzeo termo neki drek kaj se stavi oko prozora gdje se spoji ispuh pa da nemaš gubitke jer mora ispuh ići van nekam.
Bila mi je spojena u drugoj sobi p ami buka nije tolko smetala. bučna je, al između buke i topljenja rađe sam odabrao buku.

Prije tih par godina sam ju platio tipa 2500-2800 ak se ne varam.

Colop 29.06.2022. 16:41

Citiraj:

Autor Lewis (Post 3608940)
Osim sto je ljepse kao sto sam kazes ima jos jedna prednost a to je da ako nemas bas mjesta za stavit 2-3 vanjske na fasadu ili nezelis svagdje po fasadi stavljat u tom slucaju sa multisplit samo jednom busis/montiras na fasadu :).

Ali cifre su uhhhh.

Na kući smo imali Mitsubishi MultiSplit 3 u 1 .
Krepala vanjska jedinica popravak 24 k kuna.
Onako odokativno, za te novce se mogu kupiti ja mislim 3 komada novog Mitsubishi od 3,5 kw svaka.
Ne mogu reći da nisu dugo izdržale, ali kao što je netko rekao, problem je kada krepa vanjska jedinica, ništa više ne radi.
A šansa da će ti istodobno krepati tri vanjske jedinice na tri klime je jako mala.

Mommistake 29.06.2022. 16:43

Jučer frend poludio, treba za viksu klimu.

Klima 3500kn, montaža 2000kn. :D Živjela inflacija. :D

zgmmax 29.06.2022. 17:19

Evo mene će ugradnja Samsung Windfree Comfort 3.5Kw 1300kn.
Gledam da svugdje traže 1500kn za ugradnju klime do 3.5Kw i 3m

snorky_vk 29.06.2022. 20:50

Uzeh fujiair yacuzu 3,5kw za 2900kn. To ok za te pare il je moglo bolje?

Poslano sa mog koristeći Tapatalk

murina 29.06.2022. 21:01

Citiraj:

Autor Colop (Post 3608949)
Na kući smo imali Mitsubishi MultiSplit 3 u 1 .
Krepala vanjska jedinica popravak 24 k kuna.
Onako odokativno, za te novce se mogu kupiti ja mislim 3 komada novog Mitsubishi od 3,5 kw svaka.
Ne mogu reći da nisu dugo izdržale, ali kao što je netko rekao, problem je kada krepa vanjska jedinica, ništa više ne radi.
A šansa da će ti istodobno krepati tri vanjske jedinice na tri klime je jako mala.

Trebao bih uskoro naručiti i ugraditi 5 u 1, bilo bi mi draže da ovo nisam pročitao. Koliko su stare?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:13.