PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263976)

fanATIk 07.06.2023. 06:52

Pa ja sam to isplanirao iz iverala pošto si sam rekao da je drvo preskupo. Osobno, i ja bi išao na drvo. Konstrukciju od letava 40 x 40 ili 50 x 50, a odozgo popodiš s bilo čim. Malo ljepila i čavala i to je to.

domy_os 07.06.2023. 20:11

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3680239)
Hvala svima na savjetima, doc ce vodoinstalater pa cemo odstemat malo i zakrpat. Cudi se on di prolazi cijev, da to jos nije vidia. Jbg, kupis nepoznato, busis u nepoznato :(

I sam imam taj problem, upao sam u nepoznato, zato svaku rupu na kritičnim mjestima idem doslovno milimetar po milimetar, usišem i pogledam lampom, i tako dok ne naiđem na blok/ciglu, dalje onda ubrzam.

mkey 07.06.2023. 21:35

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3680253)
Pa ja sam to isplanirao iz iverala pošto si sam rekao da je drvo preskupo. Osobno, i ja bi išao na drvo. Konstrukciju od letava 40 x 40 ili 50 x 50, a odozgo popodiš s bilo čim. Malo ljepila i čavala i to je to.

Pitam pošto nemam iskustva. Moje razmišljanje je bilo da bi izrada svega od iverala s rezanjem bila i skuplja nego drvo. Zadnje što sam gledao u kontyu u Puli rezanje s kantrianjem je bilo 50 kn/m, a to je bilo prije dosta vremena. Možda daju neki popust ako režu više ploča, nema pojma.

Gdje bi bilo najpametnije pogledati za letve? Što konkretno predlažeš za staviti odozgo? Ja sam inicijalno mislio šperploču.

Bauhaus mi je referenca, ali pretpostavljam da su oni najskuplji u kategoriji drvena građa, kao što su najskuplji u mnogim ostalim kategorijama.

https://www.bauhaus.hr/grede-i-okvir...rvo/p/20869485
https://www.bauhaus.hr/sperploce/gra...-cc/p/22300236

Jedina mana plana sa šperpločom je što se ivarl ipak lakše dogovori za piljenje.

fanATIk 07.06.2023. 22:13

Hm, čak i špera nije tak skupa. Računaj da je iverica obična korpusna bijela 108 kn, plus rez, kant...
Za letve, Famy u sesvetama, ili Drvona.

webstartm 07.06.2023. 23:00

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3680357)
I sam imam taj problem, upao sam u nepoznato, zato svaku rupu na kritičnim mjestima idem doslovno milimetar po milimetar, usišem i pogledam lampom, i tako dok ne naiđem na blok/ciglu, dalje onda ubrzam.

Da,bia je danas vodoinstalater, odstemao dvi plocice, isla je tu topla,hladna,i odvod. Kaze on "da ti nisi pogodia cijev, ja bi sigurno", da u svojih 30 godina jos nije vidia da neko u novo uredjenom stanu provodi cijevi po podu,a kamoli tamo di se zna da ce se busit.
Ugl odmaknuo je obe cijevi sa koljenima da napravi mjesta za zabusit wc solju, montira mi sve kutne ventile po wcu, bojler, ormaric,lavandin,špinu, tuš set, kuhinja kutni ventili 3x itd
500 eurica za 4 sata posla bez stajanja, materijal sve moje osim 2-3 kutna ventila, i tih cijevi/kolina u podu.
Jel malo? nije
Jel puno? opet nije, dosa na prvi poziv i sredia sve, jbg.

A isao sam ja lagano,al kako sam morao probit plocicu,moras malo uprit,a cijev doslovno odmah ispod plocice, nema ni ljepila ni nista, nisam se ni stigao zaustaviti... peh i fuš prijasnjeg majstora.

domy_os 07.06.2023. 23:42

A i taj vodoinstalater je onda malo jači... Pa i meni i još nekima koje znam su bili isprojektirali sve cijevi u podu, tek na odredištu se penju gdje treba. Nebitno sad što sam odustao od projekta i gradnje...

Ako bušiš pločice, zalijepi krep traku, na njoj obilježi gdje bušiš, upali bušilicu na manju brzinu i lagano stisni na pločicu pa provjeri je li na dobrom mjestu. Ako je, nastaviš dalje većom brzinom s minimalno stiskanja i pratiš koje boje je prašina. :D Izbušio sam masu pločica na taj način i samo jednom pogodio u kabel jer ga je neki majmun vukao dijagonalno po zidu.

webstartm 08.06.2023. 00:01

A to je drugo di ide geberit, tj skoljka na zid. Ovdje je podni odvod, zna se kakva skoljka ide,i onda doslovno sve oko skoljke u krugu 40 cm isprepleteno cijevima. Ne mozes falit i da hoces.
Zapocea san ja nju prvo sa puntinom za zeljezo i aku busilicom, kad san probia caklinu/gornji sloj sam se prebacia na stemalicu fi10. Jbg, trebao sam bit oprezniji. Sta je je.

mkey 08.06.2023. 13:26

Citiraj:

Autor fanATIk (Post 3680385)
Hm, čak i špera nije tak skupa. Računaj da je iverica obična korpusna bijela 108 kn, plus rez, kant...
Za letve, Famy u sesvetama, ili Drvona.

Drvona ima u Kanfanaru. To mi je relativno blizu :D

Hamm 09.06.2023. 15:51

Počastio sam se danas sa Husqvarna 333R Mark II i Husqvarna 440 II. :p Timer i motorka. :)

Trimer sutra ipprobavam, a motorku mislim slejdeći vikend. Ima posla. :p

BlackDwarf 10.06.2023. 07:45

Netko kupio aktualni Aku kombinirani cekic iz Lidla?

Visage 14.06.2023. 19:56

Uzeo sam test-prije-kupovine, elektricne rudle, model moze povuci 20 stepenica u minuti. Presporo, pretesko, za tezine koje trebam. Fora je kako se dize, cak je puno tisi zvuk od mehanickih, ali fiksno trajanje po svakoj stepenici, malo je sporo, za tezine koje mehanicki bez problema moze odraditi.

Pa sam na kraju uzeo mehanicke 150 na ravnom, 60 ili 70 kg po stepenicama, mada vele da moze izgurati i vise.

Samo, zvuk koji trokraki kotaci rade, malo je previse bucan. Ako radis navecer, kad najcesce i vadim stvari iz auta, malo previse proizvodi buku.

Moram vidjeti dal bi stavljanjem zracnih guma, te nekakvim utisavanjem/prigusivanjem u okretanju, mogao znatnije stisati buku.

Eh, da, u Bauhaus imaju presiroke remene za transporte, bas predugacke i teske. Trebam remene tipa metar, metar i pol plafon, za osigurati visoke kofere. Zna li nestko tko ima tih remena?

...

domy_os 14.06.2023. 20:34

I meni su ti trokraki kotači bučni, ali briga me, kome smeta neka dođe i pomogne nositi da ne moram sam. :D Bome, tri sekunde po stepenici za električne i nije tako sporo kada vučeš recimo veš mašinu, ni mehaničkim ne mogu brže.

Na kakve remene misliš? Gurtne? Za te rudle i transport autom imam ovo, prevezao Civicom bračni krevet 160 x 200 cm i drži u zavojima po Papuku bez problema. :D

https://www.bauhaus.hr/zatezne-trake...ara/p/23493388

Visage 15.06.2023. 00:11

Ma super je masina, za teze stvari. Ali za masinu/frizider su tako rijetki ciklusi, da platim dostavu, ili nekoliko kolega pozovem, unesemo, pa odemo na pice ili klopu. Meni treba za kofere od 190 cm visine, za instrumente, bilo da je klavijatura, ili rack dijelove u koferu, ali najvise solo instrument. Ne prelazi 40 kila, ali je blesavo veliko i nemres primiti normalno.

Probat cu nesto grunfati s tisinom, pa, ako rezultati budu opipljivi, javim rezultate i soluciju :)

Set za koji si dao poveznicu je odlican, super komplet, bas sto sam trebao.
Bio sam prije koji tjedan u Jankomiru, bas detaljno gledao i nisam vidio ovaj set, mada ga navode na stanju. Pisem si sifru proizvoda pa ga uzimam prvom prilikom. Hvala.

Samo, izgleda da sam bez iskustva s rudlama kod spustanja dole. Ide, nisam nista razbio, ali malo mi je zmijoliko pravi polozaj zauzeti.

domy_os 15.06.2023. 02:00

Citiraj:

Autor Visage (Post 3681454)
Samo, izgleda da sam bez iskustva s rudlama kod spustanja dole. Ide, nisam nista razbio, ali malo mi je zmijoliko pravi polozaj zauzeti.

Je, to i mene muči, kičmu polomim dok spuštam nešto teško. Probat ću zavariti dodatne cijevi na ove postojeće kad uhvatim vremena.

Visage 15.06.2023. 10:02

Na koje cijevi mislis?

U smislu sirenja teleskop rucki da budu vise?

Ili zelis dodati podrsku za sire hvatanje?

Netko mi je rekao, da postoje nekakvi profili, koji se kao lepeza izvucu za stepenice, imaju gumene zastite da se ne klize ili kad idu do zida ispod stepenica. Onda doslovno kao na toboganu spustis sto imas. Ali to znaci, preslagivanje za svaku stepenicu posebno, jesi ikad to vidio u praksi? :stoopid:

domy_os 15.06.2023. 16:43

Ma kontam da bi bilo nesigurno jer ne možeš variti unutar cijevi, bolje napraviti novu višu ručku pa da imamo obje verzije.

Viđao sam fiksne U profile po kojima se voze bicikli, invalidska kolica i slično, ali prenosivu izvedbu ne. :stoopid:

zvonac 16.06.2023. 21:12

Ljudovi.. Tražim produžni kabel, 25-30m, treba mi za elek.kosilicu, imam doma jedan produžni od 20m, sad bih uzeo duži, ali da je kvalitetniji, da ga mogu smotat bez da se zapetlja, onaj stari kabel je dost krut pri zamatanju, pa sad gledam neki malo kvalitetniji..

Jel imate kakve preporuke?

domina 16.06.2023. 21:27

obican PPL 3x1,5, al uzmi obican bijeli kojeg uvijek ima, ili pozeljno crvene ili kricave boje da ga skuzis u travi :).

jopis 16.06.2023. 22:32

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3681717)
Ljudovi.. Tražim produžni kabel, 25-30m, treba mi za elek.kosilicu, imam doma jedan produžni od 20m, sad bih uzeo duži, ali da je kvalitetniji, da ga mogu smotat bez da se zapetlja, onaj stari kabel je dost krut pri zamatanju, pa sad gledam neki malo kvalitetniji..

Jel imate kakve preporuke?

https://www.bauhaus.hr/produzni-kabe...bel/p/12171975

Evo već drugu godinu dura sve peezdarije po dvorištu, kak šta treba tak nakačim na njega, od flakse, pumpe za bazen, do dvorca na napuhavanje od klinca.

zvonac 17.06.2023. 10:52

Tnx drugovi. Bas cu pogledat.

okarm 17.06.2023. 11:40

https://www.chipoteka.hr/kabel-mrezn...30m-9150044633

ja koristim ovaj i zadovoljan sam

fran123456 17.06.2023. 14:55

Zašto ne kolut/bubanj?

https://www.bauhaus.hr/kabeli-na-bubnju/c/10000296

Nema posla s petljanjem, znaš gdje je...

domy_os 17.06.2023. 17:34

Bubanj nije za manje udaljenosti i veća opterećenja, treba ga odmotati jer se inače grije, negdje i istopi izolacija.

quazar912 17.06.2023. 18:02

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3681853)
Bubanj nije za manje udaljenosti i veća opterećenja, treba ga odmotati jer se inače grije, negdje i istopi izolacija.

da, na bubnju piše koliko trpi u kolutu a koliko kad je u ravnoj liniji

Hamm 17.06.2023. 19:55

Citiraj:

Autor Hamm (Post 3680604)
Počastio sam se danas sa Husqvarna 333R Mark II i Husqvarna 440 II. :p Timer i motorka. :)

Trimer sutra ipprobavam, a motorku mislim slejdeći vikend. Ima posla. :p

Danas sam odradio lijepo posla s motorkom i mogu reći da je preporod nakon crappy motorki. Napilio sam dva poprilična oraha na cca 25cm "komade/panjeve". :) Tri tanka goriva i niti jedan problem. Malo sam pred kraj skužio da se lanac odpustio ali fakat sitno. Zategnuo i bok.

zvonac 18.06.2023. 06:45

Citiraj:

Autor okarm (Post 3681789)

Imam takav doma. Prekrut je dok se zeli omotat u kolut.. A i lako se zapetlja..

Ma imamo na poslu isto produzni al je materijal drukciji i taj kabel se ne moze zapetljat.

quazar912 18.06.2023. 07:48

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3681895)
Imam takav doma. Prekrut je dok se zeli omotat u kolut.. A i lako se zapetlja..

onda nije gumirani nego kineski plastični... imam par m nekog gumiranog i osim što se lijepo mota neda se zapetljat.

OuttaControl 19.06.2023. 10:56

Jeli ima neko ovakvu kosilicu, koliko ona vremenski moze otprilike kositi imam mali vrt cca 80m2, probao sam od susjeda Bosch ARM32 i ona to lijepo pokosi ali kabel od struje stalno zapinje. Inace volim Einhell alate pa mi je ok da krenem sa skupljanjem PowerXChange njihovog.

https://www.sancta-domenica.hr/aku-k...m_medium=click

S3arch1ng 19.06.2023. 11:10

Nemam točno tu ali imam onaj malo jači model i koristim dvije baterije od 3 Ah. Ako je trava normalne visine (do recimo cca 10 cm), dovoljne su mi za cca 280-300 m2 pa sam gotovo siguran da bi ti ova bila dovoljna za tih 80 m2.

Generalno, ako ne zapustiš travnjak, gotovo sigurno ti bude dovoljno. Ako zapustiš pa trava naraste 15 ak cm, onda se kosilica puno više muči i baterije se potroše, po mojoj slobodnoj procjeni, oko tri puta brže.

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3682030)
Jeli ima neko ovakvu kosilicu, koliko ona vremenski moze otprilike kositi imam mali vrt cca 80m2, probao sam od susjeda Bosch ARM32 i ona to lijepo pokosi ali kabel od struje stalno zapinje. Inace volim Einhell alate pa mi je ok da krenem sa skupljanjem PowerXChange njihovog.

https://www.sancta-domenica.hr/aku-k...m_medium=click

mhadina 19.06.2023. 12:13

Koja glodalica je ok za po doma, trebam izglodati V-utor u gipskartonske ploče? Znači trebala bi imati vodilicu i biti male cijene.
Hvala,

zvonac 19.06.2023. 12:51

Ljudi pitanjce, aku udarna bušilica, malo bolja, jel može zamjenit bušilicu na struju?

Recimo zanima me bušenje u beton, ciglu, drvo, metal kao i šarafljenje..
Kakva su vaša iskustva? I zanima me mala brusilica isto aku, znam da se od nje nemre očekivat čuda, al za brušenje i rezanje metala bi pretpostavljam bila ok?

Gledal sam neke komplete od dewalta, S tim ak se to kupi onda je čovjek pretpostavljam miran dugi niz godina..

John Creasy 19.06.2023. 12:54

obavezno sds prihvat, 24V i što veći moment.. i imati rezervnu bateriju :D
i gledati max širinu svrdla ako ćeš ju koristiti za sve

cako 19.06.2023. 13:35

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3682048)
Ljudi pitanjce, aku udarna bušilica, malo bolja, jel može zamjenit bušilicu na struju?

Definitivno je može zamijeniti .

Kupio sam aku Bosch GSB 18V-50 , (brushless, metalna stezna glava) i prezadovoljan sam s njom.
Bila je na akciji u Bauhausu zajedno s punjačem, 3 baterije i koferom+ produljeno jamstvo na 5 god. (nakon registracije) .
U službi je već nekoliko godina (od 2020.) , bušenje beton , drvo, metal, sastavljanje namještaja .:goood:

OuttaControl 19.06.2023. 13:51

Citiraj:

Autor S3arch1ng (Post 3682033)
Nemam točno tu ali imam onaj malo jači model i koristim dvije baterije od 3 Ah. Ako je trava normalne visine (do recimo cca 10 cm), dovoljne su mi za cca 280-300 m2 pa sam gotovo siguran da bi ti ova bila dovoljna za tih 80 m2.

Generalno, ako ne zapustiš travnjak, gotovo sigurno ti bude dovoljno. Ako zapustiš pa trava naraste 15 ak cm, onda se kosilica puno više muči i baterije se potroše, po mojoj slobodnoj procjeni, oko tri puta brže.

Aha ok, imam u biti i trimerić, sa njim sam kosio dosad ali nemozes ti to fino ravno napravit kao kosilica. Znači ako zaglibim, lijepo prvo trimerom pa onda sa kosilicom to u fino.

Onda cu kupit to, kupit jos jednu 2.5AH bateriju za svaki slucaj jer su na 20 eur akciji i fire away :)

zvonac 19.06.2023. 15:43

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3682049)
obavezno sds prihvat, 24V i što veći moment.. i imati rezervnu bateriju :D
i gledati max širinu svrdla ako ćeš ju koristiti za sve

Vecinom su od 18v, sto veci moment. Da, to sam cital, nasel jednu aku od boscha, mislim da ima max moment 130nm.. Al bome i kosta
Citiraj:

Autor cako (Post 3682060)
Definitivno je može zamijeniti .

Kupio sam aku Bosch GSB 18V-50 , (brushless, metalna stezna glava) i prezadovoljan sam s njom.
Bila je na akciji u Bauhausu zajedno s punjačem, 3 baterije i koferom+ produljeno jamstvo na 5 god. (nakon registracije) .
U službi je već nekoliko godina (od 2020.) , bušenje beton , drvo, metal, sastavljanje namještaja .:goood:

Cek, jel to valja kaj?:D
Kad se spominje nm, ova tvoja ima 50nm, jel to dostatno za malo teze radnje?
U bauhausu je 212€

cako 19.06.2023. 16:32

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3682077)
Vecinom su od 18v, sto veci moment. Da, to sam cital, nasel jednu aku od boscha, mislim da ima max moment 130nm.. Al bome i kosta

Cek, jel to valja kaj?:D
Kad se spominje nm, ova tvoja ima 50nm, jel to dostatno za malo teze radnje?
U bauhausu je 212€

Pa ako ti treba za kamenolom onda ne valja :D.

Ako ti treba hiltovka za "mini kamenolom"/ svakodnevno štemanje onda ne valja.:D

Pojasni malo "teže radnje" .

zvonac 19.06.2023. 17:14

Citiraj:

Autor cako (Post 3682079)
Pa ako ti treba za kamenolom onda ne valja :D.

Ako ti treba hiltovka za "mini kamenolom"/ svakodnevno štemanje onda ne valja.:D

Pojasni malo "teže radnje" .

Busenje betona, debljine cca 10-15cm, busenje cigle. Ne trazim za hard core uvjete:D
Jel se sjecas mozda kolko te kostala na akciji?

Ak kog zanima, tip recenzira alate, a ima i par aku busiliica..
https://youtu.be/-bElmlHgINo

OuttaControl 19.06.2023. 17:29

E da bas je danas/jucer on izbacio udarni odvijač(ne bušilicu) i model od 400nm je jeftiniji nego slabiji i jači, objasnio je vise manje zasto u videu pa bacite oko:

Za ljenčine:
https://www.youtube.com/watch?v=vJqJy5Rzb50

domy_os 19.06.2023. 18:26

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3682082)
Busenje betona, debljine cca 10-15cm, busenje cigle. Ne trazim za hard core uvjete:D
Jel se sjecas mozda kolko te kostala na akciji?

Ak kog zanima, tip recenzira alate, a ima i par aku busiliica..
https://youtu.be/-bElmlHgINo

Za beton ne znam da bi izdržala, ali opet ovisi kojeg je sastava. Ako ima kamenja i armature, zaboravi. Neki dan sam bušio SDS-om i umirala je bušilica, blokirao sam je na svakoj trećoj rupi.

zvonac 19.06.2023. 18:56

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3682095)
Za beton ne znam da bi izdržala, ali opet ovisi kojeg je sastava. Ako ima kamenja i armature, zaboravi. Neki dan sam bušio SDS-om i umirala je bušilica, blokirao sam je na svakoj trećoj rupi.

Za armaturu mi je jasno, za to ipak treba bit neka teza kategorija, recimo hiltijevka.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:09.