![]() |
Citiraj:
|
Ma ja sam nebitan ovdje :) samo sam se prepoznao u ovoj situaciji "rada od doma i iznenadne hladnoce", ali kolega i ja ipak nemamo isti problem. Mene jebe sto nakon duzeg sjedenja imam problem zagrijati noge u prostoru u kojem mi je ostatak vremena i vise nego toplo.
Meni je 22 C maksimum zimi, a grijem na klimu. Ako narihtam klimu jace, em je losiji model i pregrije mi prostor i stvaram si kontraefekt (bude mi prevruce). Ovo za zidove je istina, mogu i na svom primjeru potvrditi. Kad stisne jaca zima, kroz par dana skuzim da i klima mora duze raditi da odrzi temp. Spavacu sobu inace ne grijem, ali ako i upalim grijanje, toplina se "ne prima" odmah, logicno. Kad sam useljavao u ovaj stan, bila je zima i nije bilo stanara u njemu. Temp u stanu je bila 15 C. Pustio sam klimu da radi oko tjedan dana na maks i kad sam se vratio to je bilo otprilike to, zidovi su akumulirali toplinu i odrzavali je. Hladni zidovi i njihova mogucnost akumuliranja topline su imo veci problem nego izvor grijanja, a tu je onda pitanje izolacije itd. Jos ako je betonski zid, auf. |
Citiraj:
Citiraj:
Ocito multisplit nema smisla cijena je way too much, uzet cu vjerojatno dvije single od 2.5kw(najslabije sto sam nasao) ili jednu od 3.5kw u hodnik nasuprot vrata od soba, to mora imat snage da ugrije i isuši obe sobe a ima skoro direktnu putanju puhanja. Ohladit moze sigurno jer klima iz dnevnog od 3.5kw, uz pomoc ventilatora, uspije rashladit dovoljno prostorije. Jedino ce bit gadno provuc cijevi, jeli uopce može ic razvod cca 8 metara? Ako ne bude gadno i wife approves. @xlr svakih 30 minuta 10tak cucnjeva rješava problem :) stavi notifikacije na mob, ili ako imas smart band/watch BTW Colopu sam preoteo pitanje niko njemu nije odgovorio :D |
12°c koliko? 8 sati minimalno??? ... ti možeš komotno raditi u skafanderu.
Citiraj:
|
Sorry, 15 sam tio napisat ne 12 typo, upalim grijalicu sat dva prije rada da bar malo dogrije, oko jedan dva dodje do 15, ali onda uspori i nikako zagrijati više.
Ma mislim da i gree može ugrijat, u biti znam da moze, ali ako cu jednu na hodnik onda ce to bit vjerojatno japanc neki. ako bude jedan po sobi onda vjerojatno gree il nesto tako. |
Čuj ... I yugo i mercedes ce te dovesti do cilja, al svi znamo kakav je osjećaj voziti se u yugu, a kakav u mercedesu.
Tako i klime ... Ja kad mislim na grijanje to je iz aspekta kontinentalne Hrvatske. Kad mislim na zimu to se odnosi na temp. od 0 i -5 do -10°c pa i na -15c. Kad kažem da grijem kuću, onda zbilja grijem kompletan životni prostor, a ne 1 sobičak,. Ugodnu ambijentalnu zimsku temperaturu smatram bar 23c jer ne želim živjeti u štenari. Te điđimiđi klime ugrijati kompletan prostor pri vanjskih -5c -10c -15c kad cop rapidno opada ... pri maloj potrošnji s nekom normalnom brzinom ventilatora koja ne remeti razgovor dvoje ljudi ... što podrazumjeva tihi noćni mod,1. i eventualno 2. brzinu ventilatora jer sve ostalo je neprihvatljivo i preglasno ... Zbolja vjerujes da mogu? Kad je vankska preko 0c takve klime ne mogu modulirati dobro i ne mogu spustiti watte nisko, a kad to ne mogu, gase se. Tad gubiš onaj osjećaj izvora topline iako je postignuta ambijentalna temperatura. Često idu u defrost, a kao odu traje duplo i troduplo dulje nego neka iz renomiranog tabora. Sveto trojstvo đapanerosa ako se hoćeš ogrijati klimom je daikin, Mitsubishi i toshiba, ostalo je sve, iskreno gola kita. Stavljam takve špprete u stanove koje iznajljujem. Znam šta pricam. To moze biti dostatno za eventualno lagano dogrijavanje u jesen ili proljeće, ali osnovno grijanje zimi, nikako. Ne znam kolika usteda moze biti izbeđu điđimici i nekog postenog japanca. Jebemti 500-1000kn ako ćeš se pošteno ogrijati. Osim ako nisi bracanin ,😁 |
Da slazem se i yugo i mercedes ce te odvest do lokacije, ali ovde pricamo o mercedesu i golfu a ne mercedesu i yugu :) Nije isto gree i vivax a ni vivax i korel nisu isto. Nije niti blizu isto, a ti ih stavljas u isti koš. "Mercedes je auto sve drugo su vozila"? Ne slažem se sa tim.
Ja sam nekoliko puta naglasio da mislim na Dalmaciju, do mora, prvi red do mora dapace. Jednom u životu sam dozivio -7, na jedan dan + global warming, nevjerujem da klima ide na ladnije. U dnevnom boravku imam Daikina i on mi grije prostor uz podno grijanje i izvanredan je definitivno, osim sto je nešto počelo vibrirat na vanjskoj, ali je do cijevi, vjerojatno treba ucvrstit, doc ce serviser. Za sobe trazim nesto jeftinije jer se nece grijat, ni ladit, stalno nego po potrebi jer su kaloriferi za neku stvar ai nesigurni su za razliku od klime. For a fact znam da Gree dobro grije na 0 (nezz koji kodel tocno, podni je) i u niti jednom trenutku nije bilo neugodno u prostoriji. Isto tako u matere mi gree lomo economical (kojeg ona koristiti cca 3 dana preko ljeta kad je bas vruće), potrošnju sam mu pratio sa shellyem na glavnoj fazi pa nije mozda najpreciznije, ali mogu direkt na njega spojit pa vidit kad bude ali ugl zavrtio se na 900w pa se spustio na cca 300w za par minuta kad sam mu smanjio temp. Ima tu jos i fujitsu, panasonic, hyundai se isto hvali, haier kazu da je u rangu greea, ali losija servisna mreža. Tražim srednju klasu koja ce odraditi posao i da se ja ne moram puno misliti sta ce bit a da ne preplatim ni uređaj ni potencijalne servise za povremenu upotrebu. Zelim proci sto jeftinije jer su to uređaji koji nisu neophodni nego nice to have, ali ooet necu kupit ladu. toyota/škoda je za mene vise nego dovoljna. I da 1000kn na jednu jedinicu nije puno, na 2 jedinice je to vec malo više , a na 3 je jedna gratis. Ako budem stavljao na hodnik onda cu stavit vjerojatno nekog japanca od 3.5, ako budem u sobe zasebno malo ću istražiti sto mi je najbolja opcija. |
Citiraj:
Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk |
@oittaControl
To da se na moru ne treba grijati je generalna zabluda i demagogija lokalnog stanovništva. Pratim jako dugo na forum.hr sve teme i o grijanju i načinima grijanja. Ljudi iznose realne potrošnje drva, plina, peleta koja ne odudaraju drastično od kontinenta. ... Isto tako. Napisao si ovo. Citiraj:
Ne znam dal se radi o istom objektu? Mislim da bi trebao krenuti od fasade i izolacije jer ovako je to veliko svaštarenje |
Istina sve što svako na svoju stranu priča, svako svoja iskustva ima. Ali najveću stavku čini građevina i izolacija iste.
Kum kad je kupio kuću, sredio ju, izvana izolacija (10cm stiropor), nova stolarija. Krov (letva i crijep) i tavan idu u obnovu za koju godinu kaže pa neće ulagati. Nisko prizemnica. Naravno da se nije mogao ugrijati tu zimu, bez obzira na izolaciju/fasadu. Plafon/tavan je "pojeo" svu toplinu bez obzira što je grijanje radilo stalno. Ima novi sustav postavljen, sa radijatorima, kondenzacijski bojler. Ove zime je stavio 10cm kamene vune odozgora po tavanu, i sad se grije ko čovjek, uz minimalne troškove grijanja. U to vrijeme su imali malu bebu pa su kuću morali dogrijavati sa klimom. |
Citiraj:
Bura Tijelo izloženo strujanju zraka brže gubi temperaturu od tijela koje nije izloženo strujanju zraka. Nema accuweather onu realfeel temperaturu bezveze. Na drugu stranu, sigurno da će bilo koja dizalica topline raditi sa većim COP na višoj vanjskoj temperaturi, dakle primorje je tu u prednosti. Niža razina vlage u zraku radi iste te bure tu samo pomaže. Opet, ako je vlažno, temperature su najčešće debelo u plusu. I da, u primorju je teško naći da "majstori" centralaši o grijanju znaju išta više od golog spajanja cijevi. Dakle, ništa čudno da ekipa ovdje, ajmo reć, improvizira s grijanjem. Tipa dogrije se soba s električnim radijatorom pred spavanje, a grije se samo dnevni boravak s klimom. Osobno, evo drugo centralno grijanje koje sam dobio sa stanom, poddimenzionirani radijatori po svim standardima osim za 80c polaz. Pa se ti češi, a ovdje me dočekao i jednocijevni sustav. Da je sve kako treba, po potrošnji plina, ovaj stan, PVC + troslojna stakla, nema termo fasade, treba 2-3kW/h, što bi na bilo koju TP bila prihvatljiva potrošnja, cjenovno govoreći. Zašto spominjem poddimenzionirane radijatore? Jer to sranje podiže potrošnju... |
Citiraj:
Investitor ugradi minimum radi što veće zarade. Prodao ti je ispod čekića, novo, njemu puca taki, a ti kasnije imaš problem. To se lako izračuna. Možda ti upgrade radijatora i nebi bila pretjerana investicija kad bi uzeo neke očuvane polovne radijatore. Puno ih je njuškalo |
Citiraj:
Treba komplet instalaciju promijenit... Samo sam htio reć, Primorje, moje iskustvo, a vjerojatno i Dalmacija, hrpu, ali hrpu toga je krivo postavljeno što se grijanja tiče. Što zbog pomanjkanja love, što zbog loših majstora. Ovdje je standard, u mom susjedstvu, kupovina drva za zimu 9-10 mjesec. Pa ajmo, mokra drva u peć. Uglavnom, odošmo u OT, poanta mi je bila da su ovdje ljudi podosta navikli na loše ugrijane objekte, loše dimenzionirane/izvedene sustave, i to sve utječe na potrošnju koji god energent da je u pitanju. Nije samo vanjska temperatura... |
Citiraj:
https://i.imgur.com/Msm17WOm.jpg http://www.forum.hr/showthread.php?p=84817983 Modulacija nikakva. Kao da nije inverter. On/off sistem. Dok visoka klasa to odrađuje ovako: https://i.imgur.com/8yYknQCm.jpg Kad održava temp. spusti se na 100-200w i lagano modulira. Cijeli dan potrošila 3-4kw ili ti ga 4kn struje ugrubo 😁 |
2 privitaka
Pozdrav znalci, trazim klime koje ce mi uredno hladiti i dogrijavati/grijati prostor u prijelaznim razdobljima dok nije jako hladno, prostor u kuci velicine 90 m2 u prizemlju i na katu. Kuca ce imati 15cm stiropor fasade. Koje modele da pogledam?
Tlocrti u attachmentu p.s. koliko vidim za dogrijavanje u nekom duljem periodu, a kod nas je trend takav da su zime sve slabije, se preporucaju japanci pa molim preporuku japanskih klima s wifi kontrolom. Pucajte :zdero: |
Citiraj:
Imam tri komada R410 ulaznih Fujitsu modela i puno bolje moduliraju od ovog. |
Ic cu bas u matere ukljucit shellya i pratit gree malo, iako se ona ne grije na klimu, sad ce malo prisilno :D. Kad vec imam priliku vidjeti stvarnu potrosnju.
Samo se nadam da imam wifi tu gdje je utičnica od klime, pa točno vidimo kako to Gree odrađuje. Ali da za razliku u cijeni pretpostavljam i ja da je fujitsu bolji, ali zasto zaobići ulazni model? Badboy kaže grije ko luda i dobro modulira |
Citiraj:
ova moja je stari model,sad ja neznam jel ih još ima |
Citiraj:
Single split ili multisplit? Imaj na umu da se wifi adapteri uglavnom naručuju zasebno. A to kod nekih proizvođača opće nije bezazlena cifra, ako želiš wifi kontrolu svih jedinica. Daikin 250kn kom Mitsubishi 450kn kom Fujitsu 1100kn Toshiba 1200kn Ne znam dal sam dobro izgooglao za Fujitsu i toshibu. Iznenađen sam cifrom |
Citiraj:
Pošto se uopce ne kuzim u single i multisplit sustave odabrao bih stedljiviji po potrosnji na dulje staze. Sto se tice wifia moze se i pametnim uticnicama donekle izregulirati? Nekako bih ako je ovakva razlika u wifi modulima rade pljunuo 500-700kn na same jedinice vise nego na wifi module ako se moze smart uticnicama regulirati. Imas kakve preporuke po modelima klime da se bolje upoznam sto mi treba? |
Planiram kupit klimu.
Mislim zimi grijat prostor 15m2 a ljeti hladit prostor 40m2. Grijanje mora bit ozbiljno a za hladenje je bitno da nesto napravi. Prostor je dobro izoliran, cak vrlo dobro. Zapela mi je za oko Fujitsu Advance Inverter 2.5 kW - ASYG09KGTA/AOYG09KGCA Ponuda : https://klimatizacija.hr/fujitsu-adv...proizvod-2782/ Ima li netko pametniji? |
Fujitsu cijena wifi adaptera ovisi o modelu klime.
Ulazni R32 model 300kn wifi. Ali opet ponavljam, mene nije nikako oduševio. |
Evo me sa kratkog testa Gree-a
Dakle kad se pali pomalo raste potrosnja kroz minutu sa 50-150-300-500-700W Ujutro kad se tek upalila je radila na 750W, dosegla je temperaturu i ugasila kompresor instant Pošto je topal dan, i nije se sama tila upalit, a i TA pec grije, morao sam podići temperaturu za 1 stupanj, i onda se upalila ali na 550W, ne 750W, isto tako dosegla temperaturu, i ugasila se. Nakon par sata igranja, graf izlgeda isti kao na daikinu, troši 100-200W po satu. Ima neku modulaciju al ne da "dogrijava" nego usporava rad kompresora ovisno o uvjetima valjda il stavljanoj temperaturi? Vjerojatno bi trebalo malo duže testirati. Daikina ne mogu spojiti na ovaj prekidač i provjeriti kako on radi jer nije spojen na utičnicu nego direktnim spojem, a necu prckat po razvodnoj iako teoretski mogu i njega spojit na shelly 3EM i provjerit točnu potrošnju i kako on zapravo radi, ali to drugi put https://i.ibb.co/XZppn2Z/Screenshot-20210222-131707.jpg Ovaj prvi sat izbacite, to nije bila klima uključena nego komp monitori i sl. EDIT: Evo mogu potvrdit da i gree lomo economical modulira nekako. Upalio sam je par minuta prije 17 sati na 23 stupnja, u prostoriji je bilo 20/21. Zavrtila se na 650W pa je spustila na 550w i nisam nesto pratio iducih sat vrimena ali evo u 6 sati je na 222W sto valjd a znaci da se smodulirala niže i evo drži na 222W. U 1 sat vremena je potrosila 320W sad cemo vidit drugi sat s tim da sad noć pada. Termopec je iskljucena od sinoć oko 6, slučajno, ali je isključena. https://i.ibb.co/QrWhMf5/Screenshot-20210222-180422.jpg https://i.ibb.co/hDFmk7j/Screenshot-20210222-180417.jpg |
Može preporuka klime za prostoriju od 20 m2 (samo hlađenje). Neki best buy, ako ima WIFI - super. Budžet max 4000.
|
Kazu ljudi da ce hladit svaka, a za toliki prostor 2.5kw je dovoljno a do 4000 kn bez ugradnje 2.5kw možeš sto god hoćeš. Sa ugradnjom do 4000 mislim ds možeš nabaviti hyundai, gree ili haier, iako. kazu da je i vivax dobar za hlađenje, pa sad...
|
Znači ovakav Hyundai bi bio ok?
https://klimatizacija.hr/hyundai-per...proizvod-1895/ Poslano sa mog MI 9 koristeći Tapatalk |
Čitao sam. pohvale na račun elite invertera, ne sjećam kakav je taj/da sam. ista čitao, brendovi su komplicirani sa milijun imena ali po specifikacijama izgleda dobar, i jos ima 5 godina garancije (3+2) i 10 godina na inverter.
Razina buke pristojna po brojevima, scop i seer kao i ostalima, cak i u skupljem rangu(ulazni japanci), wifi aplikacija vjerojatno gov** ko i svima. 150 kn vise imas 3.5kw verziju Za 500 kn vise dobiješ Fujitsua kojeg kolega hvali, ali on ima samo 3 godine garancije, i malo bolji seer - učinak hlađenja) ali ce grijat i nešto je tiši, ali moras kupiti wifi addon, dok ga hyundai ima Cisto da napomenem da nemam osobnog iskustva sa hyundai, samo sto sam čitao. |
Ja imam gree 2.5kw na 25m2 app i hladi ko blesav i tih je ,turisti spavaju ko bebe :)
|
Ok, hvala na preporukama. Što se tiče montaže, je li neka firma posebno dobra ili je sve tu negdje - pitam za ZG - Trešnjevka. Našao sam klima Tesar u blizini, ne znam kakvi su.
Poslano sa mog MI 9 koristeći Tapatalk |
Skinuo dvije LG klime, 4,5kw, starije, imaju kakvih 15 godina. Rade jos uvijek bez problema, imam i daljinski i sve. Skinuo ih jer stavljam fasadu, necu ih vise vracati natrag. jel to sto vrijedi? Mislim jel se moze prodat to nekome? Ili mozda na otpadu jel vrijedi to sto? Mozda za dijelove neke?
Ili sto s njima? Na otpad ih vozim, nemam ni dosta veliko vozilo da to odpelam odjednom. |
Citiraj:
Dada strikes again:D Pa stavi ih na njuskalo, napisi da ih poklanjas i neka si ih netko odveze i tako ih ti ne moras zbrinjavat. Ili ih prodaj za neklu lovu, koja nauka:D |
Ne moras voziti, to besplatno mora pokupiti koncesionar za zbrinjavanje EE otpada
0800 444 110 https://www.ee-otpad.com/sakupljanje-ee-otpada.php |
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Da sad ne reklamiram (pm za info) Imaš u ZD jednu firmu koja dila klime, a daleko su povoljniji od klimakoncepta ili klimatizacije.hr. Ja sam ove svoje setove pogodio skoro 3000kn po setu jeftinije nego klimakoncept. Blizu 6000kn je bila razlika. U skoro svim gradova imaju kooperante za montažu. Čak ako ne želiš njihove montažere, možeš i svoga uzeti. Jedino je za garu bitno ako je zeliš moraš ispostovati servisne intervale kod njih. Citiraj:
|
Jel se što promijenilo za ovu sezonu za best buy, samo hlađenje 3.5kw?
|
Citiraj:
Citiraj:
Poslano sa mog SM-N770F koristeći Tapatalk |
Prostor:
https://i.ibb.co/ZfHBKFH/nacrt.jpg Ponude: Fuji https://i.ibb.co/8NZcvKp/fujitus-1.jpg Daikin https://i.ibb.co/y0D5K6F/daikin-1.jpg Mitsu https://i.ibb.co/8d2dd8g/mitsu-1.jpg Komentari? |
Kondenzat iz klime pitanje.
Dakle sad za vikend sam bio na Pagu, ledeno za popizdit, vani 5-7 stC ali dere bura. Uglavnom dvije Midee (slični modeli jedna ugrađena prošle godine, ova druga stara 2-3 godine) upalio ih da se malo ugrijemo. Svaka na svojem katu kuće. Uglavnom obje su radile 24 sata non stop i puhale su toplo nisam tu uočio neki problem (doduše nije da sam se baš ni zgrijao :) ) Ono što mi je čudno je da u modu grijanja pod gorenavedenim uvjetima ni jedna od klima nije ispustila kondenzata. Je li to normalno? Jasno mi je da u modu grijanja vanjska jedinica radi kao isparivač pa obzirom na temperature i stanja zraka nije ni bilo kondenzacije? Ili moram nešto provjeravati? |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:40. |