PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

Bono 04.12.2025. 08:53

Ram ti je na 84%, a vjerojatno nije skroz novi laptop, a ovi u skoro 2026 prodaju desktop sa 8gb rama sto bi trebao biti minimum minimuma na win 11.

Mladenxy 04.12.2025. 08:55

Laptop je star i instalacija je stara i sve radi normalno na 8 gb rama.

Bono 04.12.2025. 08:58

Bas mi je drago da si zadovoljan sa 84% zauzeca, to je vec ram u crvenom, meni je na 40%, znaci sa win11 bi bio na nekih 50% mozda i vise.
Tebe ni swapanje ne smeta, imas SSD. :D

https://i.postimg.cc/0N00gnBz/mem-usage.png

Mladenxy 04.12.2025. 09:52

Rekoh nije idealno ali radi ovisno za što se koristi laptop, nema laga. Kaj se rama tiče znamo kakva će biti situacija iduće dvije godine.

Promo 04.12.2025. 10:35

8GB danas moze biti samo za OS i lagani surfing. Sve ostalo swapa na disk. Jer sam browser uzima preko 2GB.
https://i.postimg.cc/0N6s293g/image.png

Al to sve radi kao sto je i meni COD2 sa 256MB RAM-a.

Libertus 04.12.2025. 11:03

Toliko ste me isplašili s tim win11 da na poslovnom sam još na verziji W11 23H2. :)

Neo-ST 04.12.2025. 11:10

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3834420)
Toliko ste me isplašili s tim win11 da na poslovnom sam još na verziji W11 23H2. :)

Upgradeat ćeš na 25H2, koristiti Copilot, Recall i Office 365 bloat i biti sretan.

https://i.postimg.cc/N0jYH1z6/star-wars.gif

tomek@vz 04.12.2025. 11:16

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3834410)
Rekoh nije idealno ali radi ovisno za što se koristi laptop, nema laga. Kaj se rama tiče znamo kakva će biti situacija iduće dvije godine.

Da - zavisi za sto koristis. ALi ako vec kad nista ne koristis ti je RAM na 85% za mene je to malo probLjem ak me razmes. CPU je malo stariji al to za mene spada jos pod "skoro novo" kategoriju. Znaci koja aplikacija vise ili ista aplikacija ak pocne za godinu dana vise RAMA papat > problemi. E sad - ruku na srce ali u 2025 za Windows baziran PC po meni je 16GB neki minimum za ugodno i optimalno koristenje PC-a bez da razmisljas kad ce pocet swapat na disk. Svaki OS radi dovoljno dobro dok ima dovoljnu kolicinu RAM-a na raspolaganju. Kad isti ponestane se vidi koliko efikasno OS i kernel barataju sa memorijom. Ja sam na svu srecu na vrijeme svoje kante opskrbio. Al ovo bude s vremenom sranje bas iz ovog razloga.
Cisto usporedbe radi....imam samo Edge sa 3 taba, Outlook i msys terminal otvoren:

https://i.postimg.cc/YSSfjf5c/2025-12-04-11-46-30.jpg

Citiraj:

Toliko ste me isplašili s tim win11 da na poslovnom sam još na verziji W11 23H2. https://forum.pcekspert.com/images/smilies/smile.gif

Ma sistem ponekad ide na zivas ali da se zivjeti s njim. Just do it ;)

Mario92 04.12.2025. 12:13

Citiraj:

24h2/25h2 dela bolje, nije idealno ali je dosta bolji base build (26100/26200, Germanium) i baza je za LTSC i Windows Server 2025. 23h2 i raniji su mi radili više problema

Libertus 04.12.2025. 12:21

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3834424)
Upgradeat ćeš na 25H2, koristiti Copilot, Recall i Office 365 bloat i biti sretan.

https://i.postimg.cc/N0jYH1z6/star-wars.gif

Imaš pravo, hoću.

:D

Neo-ST 04.12.2025. 17:21

When disabling the WinUI based elements of File Explorer in Windows 11, not only it fixes the flash bang introduced in the recent preview update and makes File Explorer open faster, it also reduces its memory usage by 69%

Promo 04.12.2025. 17:26

Steam hardware survey shows how Linux is slowly eating into Windows market share

https://www.club386.com/steam-hardwa...-market-share/

mkey 04.12.2025. 17:31

Citiraj:

with a preference for Mint, Devian, and Bazzite.
Odoh je probat tog deviana, da vidimo kako se ponaša :D

tomek@vz 04.12.2025. 18:39

Ovo je cak super ak je zbilja tak...

Bono 04.12.2025. 18:54

Znam tko to nece instalirati, njemu radi dovoljno brzo. :)

Mladenxy 04.12.2025. 19:03

Meni radi brže nego ikada, trenutni PC je brži i bolji od svih prethodnih.

Neo-ST 04.12.2025. 19:31

Meni File Explorer čak otvara pre brzo, ne znam zašto.

tomek@vz 04.12.2025. 19:40

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3834507)
Meni radi brže nego ikada, trenutni PC je brži i bolji od svih prethodnih.

:lol2:

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 3834512)
Meni File Explorer čak otvara pre brzo, ne znam zašto.

E ovo mi je sad popravilo dan, ovako vec dugo nisam prasnuo u smijeh :D

Mladenxy 04.12.2025. 19:42

Evo novi video

https://youtube.com/shorts/v-Eo53tlq...0SogWv9Pre7_sJ

imam kvalitetan jubito kanal.

tomek@vz 04.12.2025. 19:44

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3834516)
Evo novi video

https://youtube.com/shorts/v-Eo53tlq...0SogWv9Pre7_sJ

imam kvalitetan jubito kanal.

I dalje ne shvacas al nema veze. :no2drug:

Mladenxy 04.12.2025. 19:46

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3834518)

Meni to izgleda kao normalna brzina za jedan OS.

tomek@vz 04.12.2025. 19:52

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3834519)
Meni to izgleda kao normalna brzina za jedan OS.

Apsolutno.

https://i.postimg.cc/nzTss8YN/Screen...4-18-47-55.png

Sad ponovi to na onom stroju sa 8GB meme sa svim aktivnim launcherima kao na glavnom kompu. Ja to mogu sa 10-tkom i Fedorom na starom T540p:kafa: . 11-ca se vrti ko krepana kokos na istom (i7 4800MQ, 16GB , 240GB SSD).

Mladenxy 04.12.2025. 19:59

Ja to uopće ne protuslovim, nisam nikad ni rekao da linux ne radi bolje od windowsa na slabijem hardveru ili bilo kojem hardveru (edit, rekao sam da ima slabije gaming performanse 5%-15% što pokazuju testovi). Na poslovnom laptopu nisam primijetio nikakav lag, nešto se sporije pali i to je to, ali pričamo o dvadesetak sekundi razlike.
Ono što sam rekao da
1. sam zadovoljan sa windowsima 11 i da su trenutno bolji za moje potrebe na gaming kompu od nekog drugog OS-a.
2. da me nije briga što koriste moje podatke za vlastitu korist, sve dok ja imam veću korist od njih nego oni od mene.

tomek@vz 04.12.2025. 20:18

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3834524)
Ja to uopće ne protuslovim, nisam nikad ni rekao da linux ne radi bolje od windowsa na slabijem hardveru ili bilo kojem hardveru (edit, rekao sam da ima slabije gaming performanse 5%-15% što pokazuju testovi). Na poslovnom laptopu nisam primijetio nikakav lag, nešto se sporije pali i to je to, ali pričamo o dvadesetak sekundi razlike.
Ono što sam rekao da
1. sam zadovoljan sa windowsima 11 i da su trenutno bolji za moje potrebe na gaming kompu od nekog drugog OS-a.
2. da me nije briga što koriste moje podatke za vlastitu korist, sve dok ja imam veću korist od njih nego oni od mene.

Da Mladene ali u diskusiji da je Windows 10 brzi na istom hardweru nemozes onda uletiti cijelo vrijeme sa "meni radi" ili "nije me briga". I tu ne pricamo samo o starim kantama. Ako je tako super za tebe - ok, 99% foruma ima drukciji stav kao sto vidis jer su mjerljive cinjenice nepobitne. Al onda ak se zna da je to fakt se ne uplici u diskusiju kojoj nemozes konstruktivno doprinjeti na mjerljiv ili objektivan nacin.

kopija 04.12.2025. 20:20

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3834518)

Meni se čini brzo, koja je tvoja primjedba na ovu demonstraciju?

Mladenxy 04.12.2025. 20:20

Gdje sam ja napisao da sam ja objektivan ili da želim biti objektivan? Oduvijek pišem subjektivno i iznosim ono što mene zanima i kako vidim stvari. O neku realnu objektivnost uopće ne vjerujem niti ju pokušavam koristiti, besmislena je.
Tko se može poistovjetiti dobro, tko ne opet dobro. Na forumu smo.

Ivo_Strojnica 04.12.2025. 20:24

bome, brže njemu otvara file explorer nego meni Directory Opus.

domy_os 04.12.2025. 20:34

Nikako da pokaže taj cold start, bit će brz kao i kad pališ Digitron računaljku na -15°C... :lol2:

Mladenxy 04.12.2025. 20:38

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3834539)
Nikako da pokaže taj cold start, bit će brz kao i kad pališ Digitron računaljku na -15°C... :lol2:

kak misliš cold start? Paljenja kompa od nule?

To je skroz prosječno, nemam upaljen fast boot u biosu.

https://i.postimg.cc/CZ3PbcW4/Screenshot-1.png

Mario92 04.12.2025. 20:39

U mojem testiranju trebam ~300ms da se otvori prozor od klika.

EDIT: Startallback sa Win7 layoutom se otvara za ~150ms. Znači, FE sa WinUI / WinAppSDK komponentama treba duplo dulje vremena da se otvori.

E sad, 0,3 sekunde nije kraj svijeta. Jel 150ms dovoljno opravdanje za tabove i uvjetno rečeno bolji UX/UI, to je na svakom osobno da prosudi. Meni osobno je taman na granici da mi je i OK i nije OK :D

Ako pak gledamo starije i/ili slabije konfe, onda je FE dosta sporiji, evo na 11th gen intelu FE otvara za ~800ms, sa SAB treba ~500ms, dok 7th gen intel laptop u oba slučaja treba sekundu da otvori FE. Rekel bi da za sve kaj nije službeno podržano od strane Win11 performanse su dosta lošije od Win10, i na korisniku je jel je brzina FE dovoljno velka prevaga naspram benefita, a i ostalih mana.

tomek@vz 04.12.2025. 20:40

Citiraj:

Autor kopija (Post 3834531)
Meni se čini brzo, koja je tvoja primjedba na ovu demonstraciju?

Uzmi u obzir hardware na kojem se vrti. Cijela ova hebena diskusija nije dali Windows 11 radi dobro na Mladenovom ne bas tak slabom racunalu i Mladenovo ismijavanje i ignoriranje zdravog razuma i konstatne pokusaje normalne rasprave na ovoj temi nego da je generalno sporiji od Windows 10 / Linux OS-eva i opcenito losije barata resursima. Dakle ne pricamo samo o tome koliko treba Exploreru da se otvori, niti o cistoj responzivnossti grafickog sucelja. I jos mu je povrh svega to zabavno. E sad ubacimo u cijelu tu pricu ista produktivno i zahtjevnije i dodemo do toga zasto se vecina zali na Windows 11 - bez da doticemo ostale negativne aspekte. I 100 puta da pocnemo rasprave oko toga zato je to tako i dali mi kao korisnici mozemo na neki nacin to ispraviti ili izmjene na sustavu napraviti koje bi svima dobro dosle - eto naseg Mladena opet sa istim postapalicama uz naravno totalno ignoriranje svega sto je do tog trena receno i upropasti bas vaki pokusaj normalne rasprave na temi. Just for fun.
Dakle normalna diskusija idu u smjeru:

1. Windows 11 je sporiji od 10-tke > u kojim segmentima, uvjetima i kako poboljsati situaciju naveselje barem korisnika ovog foruma.
2. Aplikacija XY je sporija na 11-ci nego 10-tki > u kojim segmentima, uvjetima i kako poboljsati situaciju naveselje barem korisnika ovog foruma.

Na ovoj temi se vrtimo u krug: Win11 je sporiji od 10-tke na istom hardware > Mladenu radi sve normalno > pokusaj objasnjenja > Mladena nije briga > pokusaj nastavka diskusije > Mladenu sve radi.

Definicija forumskog trolla.

Mladenxy 04.12.2025. 20:44

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3834544)
Uzmi u obzir hardware na kojem se vrti. Cijela ova hebena diskusija nije dali Windows 11 radi dobro na Mladenovom ne bas tak slabom racunalu i Mladenovo ismijavanje i ignoriranje zdravog razuma i konstatne pokusaje normalne rasprave na ovoj temi nego da je generalno sporiji od Windows 10 / Linux OS-eva i opcenito losije barata resursima. Dakle ne pricamo samo o tome koliko treba Exploreru da se otvori, niti o cistoj responzivnossti grafickog sucelja. I jos mu je povrh svega to zabavno. E sad ubacimo u cijelu tu pricu ista produktivno i zahtjevnije i dodemo do toga zasto se vecina zali na Windows 11 - bez da doticemo ostale negativne aspekte. I 100 puta da pocnemo rasprave oko toga zato je to tako i dali mi kao korisnici mozemo na neki nacin to ispraviti ili izmjene na sustavu napraviti koje bi svima dobro dosle - eto naseg Mladena opet sa istim postapalicama uz naravno totalno ignoriranje svega sto je do tog trena receno i upropasti bas vaki pokusaj normalne rasprave na temi. Just for fun.

Pa eto ja iznosim da sam ja zadovoljan, ako je dozvoljeno biti zadovoljan? Kako ja to mogu poništiti negativne aspekte? Pa kaj sam ja mjerna jedinica za kvalitetu? Nisam. Ja sam samo jedan glas.

tomek@vz 08.12.2025. 17:29

Citiraj:

This past week Microsoft released its latest Insider build for Windows 11 Insiders on the Dev and Beta channels. The new build, 22620.7344, under KB5070316, brings a lot of new features including improvements to how app updates are carried out.
While that is the latest build for the Dev and Beta channels, in November, a previous build on those channels, 26220.7070, under KB5070300, introduced another interesting change that is somewhat significant, especially if you are someone who is looking forward to performance improvements.
In the build, the company confirmed that a Windows security feature called "Smart App Control" no longer has a mandatory requirement.

> Microsoft removes mandatory clean install requirement for a Windows 11-exclusive feature

Citiraj:

This past week Microsoft released the non-security preview (optional) update for Windows 11 under KB5070311. The release brings lots of new features but also has its fair share of bugs, one of which has a fairly simple workaround.
Alongside that, Microsoft also released new dynamic update. For those who may not know, dynamic updates bring improvements to the Windows Recovery process in the form of Windows Recovery Environment (WinRE) updates, which are also called Safe OS updates. The dynamic updates also affect the Setup file binaries in the form of Setup updates.
These Dynamic Update packages are meant to be applied to existing Windows images prior to their deployment. These packages include fixes to Setup.exe binaries, SafeOS updates for Windows Recovery Environment, and more. Dynamic Updates also help preserve Language Pack (LP) and Features on Demand (FODs) content during the upgrade process. VBScript, for example, is currently an FOD on Windows 11 24H2.

> Microsoft released Windows 11 KB5071844 recovery update

Citiraj:

Microsoft may have only added AI Actions to Windows 11 context menus in May, but the company has already bent to user demands to make it optional in one of the latest Windows 11 builds, 26220.7344.
As spotted by a user on Reddit, in the release notes, Microsoft says, "If there are no available or enabled AI Actions, this section will no longer show in the context menu." You can also remove AI Actions from the context menu in one fell swoop by going to Settings > Apps > Actions and unchecking all of the associated options, such as Paint, Photos, and Teams.

> Microsoft bows to user demand and makes Windows 11's AI Actions optional

Neo-ST 08.12.2025. 22:50

Vidim tema je živa...šta se desilo?

Anyway:

There's this web page documenting the number of web connections a windows operating system does by default.

Ostali sistemi.

Windows 11’s “Agenda” view in the Notification Center is a WebView2 (web app component), not native

Wrapper kao sistemska komponenta, top programiranje.

tomek@vz 10.12.2025. 19:39

Citiraj:

Microsoft has announced plans to roll out major Windows 11 updates next year to make the operating system "faster, more portable, and more visually immersive" for gamers. The company also detailed how the Xbox Full Screen Experience on the ROG Xbox Ally improved Windows handhelds and enhanced Windows gaming across devices.

In a new post on the Windows Experience Blog, Microsoft revealed it is optimizing several key Windows 11 components for faster gaming performance. As part of the plan, developers are focusing on improved background workload management, better power and scheduling efficiency, graphics stack refinements, and updated drivers.
> Windows 11 is getting faster, smoother, and more "console-like" for gaming

xlr 10.12.2025. 20:34

Ako bude imalo brzi, pocijepat ce elektrone u konpjuteru

Exy 10.12.2025. 21:23

Citiraj:

Autor Exy (Post 3833638)
Nisam uspio, pratio sam ovo što mi je Neo stavio (hvala mu na trudu), međutim ni ove powershell komande nisu urodile plodom. Jednostavno dijelovi ostaju trajno na DE. Moguće da će neki veći update riješiti problem, ili ovo što kaže Nikky, reinstalacija (što sam htio izbjeći naravno).

Evo, bio je update malo veći. I sad je vratio velike dijelove UI-a na njemački :D A ja se budaletina nadao da će bit suprotno.
https://i.postimg.cc/t1wGFwy1/Clipbo...10-2025-01.jpg
Moram priznati da je fascinantno da se tako nešto kao jezik UI-a u malo poznatom softveru opskurne tvrtke ne može pošteno promijeniti bez reinstalacije. Valjda tu vrijedi ona, koliko para toliko muzike (3 EUR-a)

tomek@vz 10.12.2025. 21:29

Citiraj:

Autor Exy (Post 3835476)
Evo, bio je update malo veći. I sad je vratio velike dijelove UI-a na njemački :D A ja se budaletina nadao da će bit suprotno.
https://i.postimg.cc/t1wGFwy1/Clipbo...10-2025-01.jpg
Moram priznati da je fascinantno da se tako nešto kao jezik UI-a u malo poznatom softveru opskurne tvrtke ne može pošteno promijeniti bez reinstalacije. Valjda tu vrijedi ona, koliko para toliko muzike (3 EUR-a)

Reinstall i bok. Nema druge nazalost.

Promo 10.12.2025. 21:32

Citiraj:

Autor Exy (Post 3835476)

Sorry sto nema fix. Ali sam se slatko nasmijao :D Meni je paint, one napredne opcije za file managaer i jos par stvari na CRO. Izgleda da samo reinstall pomaze.

Exy 10.12.2025. 23:48

Citiraj:

Autor Promo (Post 3835480)
Sorry sto nema fix. Ali sam se slatko nasmijao :D Meni je paint, one napredne opcije za file managaer i jos par stvari na CRO. Izgleda da samo reinstall pomaze.

:D
Nećete vjerovat ali uspio sam. Malo sam išao istraživati i našao legacy program za display language. Pretpostavljam da je to nekakav ostatak tamo negdje od windowsa 95 :D koji još uvijek ima najviši prioritet. One tamo pizdarije što se stavljaju u "novom" meniju pod languages su skroz nebitne :D
Znači lijepo na win tipk + run pa upisati "lpksetup". I vidi vraga, tamo odem na uninstall a kad ono samo njemački, i to piše da je display language.
Kroz to sučelje se može instalirat jezik, ali treba .cab, kojeg nisam našao, međutim ima workaround.

Powershell sa admin ovlastima pa:
install-language en-us

Je, već je instaliran tamo gdje mora biti, ali u stvari nije :D
Ta instalacija traje dosta dugo iz nekog razloga, sigurno 10ak min. I evo, nakon restarta je sad sve na eng. Čak i services. I sad se u listi jezika u lpksetup vidi engleski, prije ga nije bilo.
Pa eto, ako netko bude imao sličan problem, izgleda da ipak postoji način.

https://i.postimg.cc/YGPvvYph/Clipbo...0-2025-015.jpg

Ono što je smiješno je da mi tu sad piše da su neki settinzi managed by my organization, to je valjda posljedica ove intervencije kroz powershell :D
Kakav OS :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:23.