![]() |
Na ovo sam mislio > https://klseet.com/networking/mikrot...p-revisit-2021
to je čoeku 2021 verzija konfiga, imaš sve fino objašnjeno kako, zašto, certifikati nisu nužni ali ih je on stavio jer mu trebaju za DNS over HTTPS, to je dobar štos jer Tik - ove vole napadati preko DNS - a, ako ti je taj dio "kompliciran" onda DNS riješiš na klasični način, isto tako možeš preskočiti dio oko javnog TCP/IP v6, u onoj njegovoj uputi samo promijeniš umjesto 500 kod HT oprike ide Vlan = 100. That's it :) |
Citiraj:
https://prnt.sc/23v3c1e |
Ma nije to ništa, još si daleko od limita da te provider isključi radi spama :)
|
Samo cu rec da sam bio vrlo svjestan da je internet crka oko 5.45 :D
|
1 privitaka
Vezano na problem iz posta #249 i problema da se neki mobilni uređaji ne mogu povezati na mikrotik 5GHz AP, priča dobila epilog u ovom postu:
https://forum.mikrotik.com/viewtopic...177459#p899238 Code:
The problem is that by default, when configuring the WLAN Interface in menu "Advanced", "Distance" is set to "dynamic."Zanimljivo kako kod mene su samo neki uređaji imali problema s time, pretežno androidi s MTK (Mediadrek) chipsetom tako da moguće da tu nije samo mtik kriv :) Evo već 3 mjeseca kod mene niti jedan od tih uređaja nema problema s konektiranjem na 5GHz mikrotik. http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1641212975 |
nije direktno vezano uz tvoj problem, no na nekim Apple/Windows uredjajima se zna javit cesti reconnect na wifi, naocigled sve izgleda ok, no po defaultnim ROS postavkama za group-key-update ne radi, pa se isti mora postaviti na group-key-update=1h u security profilu.
|
Posudio sam hap ac lite za igranje doma, i očekivao sam da će bit komplicirano, ali ovo je još gore nego sam mislio :D
želim za početak koristit ga samo kao mini switch i wifi ap dok ne prokužim kako sve posložit, a kasnije bi kupio hap ac3 najvjerovatnije da ga koristim kao glavni router i zamjenim ubee koji imam od a1 ima neki beginner friendly how to koji bi mogao iskoristit za ove moje želje? |
Odes na quick setup
Wisp odaberi iz izbornika i vozi I to je vulgaris switch + ap Nema dhcp server nit ista drugo Znaci nebude “gazda” |
E takvo nešto za početak, a drugo ću postepeno mjenjat kad bar ovo proradi. :fala:
|
Ekipa, da li se tko detaljnije poigrao sa ROS 7? Da li u praksi ima kakvog napretka u pogledu wireless performansi?
|
Kaj nije ROS 7 još u beti?
From Tapatalk With Love |
Nije više koliko vidim ( čak i ak stable branch smatraš beta verzijama :D)
|
Citiraj:
Mikrotik je predstavio wifiwave2 paket, ali trenutno samo 4 uređaja mogu imati benificije od njega: hAP ac³ (non-LTE) Audience Audience LTE6 kit RB4011iGS+5HacQ2HnD Ostali ne mogu jer ili imaju manje od 32MB storage prostora ili imaju manje od 256MB RAM-a. Naravno, ima još kvaka: Citiraj:
Detaljnije na https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/WifiWave2 |
Trebam pomoć pametnijih.
Mreža mi se više manje bazira na kombinaciji mikrotika i win domenskih kontrolera. Mikrotik je gateway i firewall. Unutar mreže imamo iPBX za telefoniju. telefonija je počela nešto pucati, pozivi rade ali dosta ima "artefakata" u razgovorima do te mjere da postanu nerazumljivi. Također primjećujem da na switchevima imam čudan promet (hrpa portova vozi istu količinu prometa u jedinici vremena). Sumnjam na neki loop ili što već. Kako izolirati problem? Osim čupati konektor po konektor pa pratiti promet? |
Ako su managed switchevi upali loop protection pa vidi dal je koji u loopu, bez da odspajas ista.
Jesi radio kakav update mikrotika u zadnje vrijeme? ...da nije update nesto potrgao. Jel ti pristup mirkotiku izvana (s interneta) blokiran? Da nemas minera kakvog na njemu 😁 |
jesu, svi su managed crs serija.
imao sam rstp i ubijao je mrežu, nakon isključenja sve je prodisalo. ovaj loop protection bi mogao upaliti za svaki port i onda pričekati da vidim koji će biti offline. dobra metoda. |
Kako dobit neke detaljnije greske za spajanje na PPPoE,
U logu je Initializing Connecting terminated-Disconnected Disconnected Na windozama dobijam error kodove iz kojih mogu dokučiti problem. |
1 privitaka
System --> Logging
Pod Rules dodaš pppoe, debug. http://forum.pcekspert.com/attachmen...1&d=1642874362 |
Thanks, za ne falit imao sam ga, disabled :)
|
kad se upali ip cloud, da li treba biti iskljucen nat na isp routeru?
|
Ne moras nista dirati na isp ruteru.
|
ni dmz prema mirku?
ne prolazi mi ssh. |
Onongore vrijedi ako ti je router u bridge modu.
Ako nije onda bubni mtika u dmz na isp routeru 😁 |
je stavio sam, ali isto nece.
|
Onda te zeza cgnat (carrier grade nat).
Zovi isp da te maknu s dijeljene ip adrese i nek te puste samog direktno na net. |
thx
|
ima li kojeg mikrotik skriptera ovdje ?
kako slozit skriptu, tj da mi logira vanji ip adresu da vidim kad dođe do promjene ip>>cloud>>public adress e sad, kako slozit da on promjenu objavi u log history ? |
Mi mikrotik amateri :D
Sad imam(cu imat) PPPoE distance 20, A1 WAN distance 10 Jeli moguće nasteliti da jedan uredjaj (tv s netflixom) ide na net preko PPPoE, a ostali uredjaji da idu preko WANa vanka? Ako da u kojem smijeru trebam gledat? |
@dado:
https://mhelp.pro/mikrotik-scripts-n...outer-changes/ Za output u log slozis u if bloku umjesto mail i telegram npr: /log info ""New IP: $NewIP, Previous IP: $CurrentIP"; |
Cu probat. Tnx
A ovo za 2 wana koristit, moguce je |
Citiraj:
Takodjer firewall/mangle - chain prerouting - src adress (ip adresa uredjaja) / in interface (interface na kojem je lokalna mreza) - action - mark routing - new routing mark (naziv routinga koji ce biti gore naveden u ruti. |
E to te ja pitam, tenks sad cu prckat tako.
Eh problem u startu, koju nisam mislio da cu imat. Spojim 5G antenu od A1 direkt u laptop automatski imam full internet u roku od 10 sekundi. U mikrotika ustekam u Ether 3, gdje je prije bio WAN 4G od HTa, nema interneta, iako aplikacija kaze da ima o.O Problem je sto antena mijenja IP. https://prnt.sc/3sXC1xWBFNrO Edit riješio izgleda da je modemu trebalo malo duze da se digne |
Dragi dnevnice, j*** te mikrotik da te j*** i sta si ga kupio:
Ovaj mikrotik je stvanro most user UNfriendly device ikad. Isa disejblat ether3 wan da provjerim nesto na ether1. Kaze mikrotik internet detected, ali nista ne radi ofc zasto bi jer je jucer radilo. Dobro jebe me se Iden resetirat config i ucitat ponovo staru kad resetira. Kliknem ja reset, after reset load preA1 config. I restiram kad ono nema ničega. Pajdo se vratio kompletno na tvornicke, disejblao ip login,izbrisao usere, sve potaraca nista nije restorea. Valjda bi odabrao factory reset da sam htjeo reset a ne reset configuration. Nije restorea zato jer je izbrisa file iz kojeg je triba restorat. Ali neces mene tako lako zajebat, svaki backup je downloadan. Uploadam ja backup selektiram odakle restorat. On kaze No file found, file koji sam upravo odabrao iz tog menija. Nista nasa skriptu backupiranu isa u terminal i pokrenio. je iz suta, vidim ima nekih errora al ko ce to sad ispravljat. Zasto je pppoe crka nikad necemo sazanat, idalje ne radi iako kaze da radi. Tako da mi propada i plan o tvu koji ide na pppoe a ostali uredjaji preko ether 3. Previse je osjetljiv, jedan krivi pogled i sve crkne, a skuzit zašto crkne, pa lakse ga skoro resetirat pa ponovo konfigurirat, tj bilo bi da nije osjetljiv koliko je. Ether1 crkne zato jer namjestis ether3, a erher 3 jenprije radio sa pppoe ali novi ether3 ne radi sa pppoe :facepalm: pppoe sad ne radi jer je factory izbrisa podatke o pppoe, ali nije ni bitno jer je sad isp modem u normalnom modu, ali to je sve radilo |
A što si uzeo Mikrotik ako nemaš živaca za podešavati sve to, svi znaju da on nije plug&play igračka, i da za većinu stvari treba više stvari poklikati.
Meni se nikada nije desilo ovo što si ti napisao, a tebe očito zeza tvoja kriva konfiguracija više nego Mikrotik :) |
Uzeo sam ga dok beba nije bila ni u planu :D
Ono sam gore napisao u trenutku ljutnje, dosao sa posla, uspavali bebu i idem predahnuti 15 minuta tako da na hrti pogledam TV Kalendar prije ponovne akcije. Uplaim hrti koji ne radi jer A1. I racunam ok samo se spojim na mikrotika disjeblam ether3 interface di je drugi wan i ovaj ether1 koji je uvijek radio ce jednostavno raditi kao i sto je radio uvjek do sad. (Do sad sam doduse disejblao ether1 da se spoji na ether3) Sad to vise ne radi. Jeli zbog moje konfiguracije, je sigurno, ali do cega, pojma nemam, jer roureru na 192.168.5.1 mogu pristupiti preko mikrotika, ruta postoji, sam mikrotik kaze internet detected. Distanci su konfigurirani di mi dopusta. Samo ne radi. Ovaj dio sa backupom me šokirao, bio sam uvjeren da tu nema sta ne raditi. Mozda ja nesto krivo radim? Edit pošaljem konfiguraciju cim dodjem doma |
pusti nam tvoju konfiguraciju tu pa da vidimo što te muči
|
meni je naprosto fantaplastično da mikrotik u 2022. godini nema neke stvari koje drugi vendori imaju već 10 godina, a obzirom da drkanjem po postavkama često nešto prvo sjebeš prije nego popraviš bilo bi sasvim realno očekivati da umjesto APPLY prvo klineš na TEST, vidiš dal nešto radi, i onda tek lupiš apply ako je sve ok, ili undo ako ne radi.
ubiquiti ima taj test feature koji je prva liga, znam ako sjebem konfig da će se stari restorat za 3 minute. slično i na openwrt, ako sjebem i ubijem konfig, vratit će se na staro nakon par minuta. na mikrotiku lupim OK pa kud puklo da puklo. za neke stvari su sasvim ok, ali neke bolesti vuku zadnjih 15 godina. |
ima ima, zove se safe mode
a hebiga, nije mikrotik za svakog, kao i linux |
+1
Safe mode je super. Ja sam prčkao sve i svašta u početku po mtiku i stvarno nisam nikad zatrebao factory reset. Paziš da ne zezneš, a za sve ostalo tu je safe mode. Naravno i backup + export jer i sam mtik (barem na forumu) preporuča da se i export napravi budući da restore backupa nije toliko pouzdan :) |
Evo ovde je sve sprckano, trenutno stanje
Code:
# feb/25/2022 22:00:52 by RouterOS 6.49Code:
# feb/25/2022 17:33:29 by RouterOS 6.49 |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:12. |