![]() |
Citiraj:
|
Ali je software koji mora raditi u pozadini, to ne volim.
CAM isto dobro radi, ali neću ga. :D Mogu i pumpu spojiti na MBO. Googlati ću malo da li je netko to radio već. Jer ako je, riješim se software-a, a RGB me ne brine toliko. |
na asusu dobro radi njiov softver, ne uzima nesto resursa, ni ne osjetim da je u pozadini, spojio i pumpu i ventove na ploču i samo s njihovim sofverom sve kontroliram, sve to super radi vec godinama...
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Jedino ako rikne pumpa gubim "fail warning" opciju. S obzirom da matična ima cpu overheat protection, nisam siguran je li to upoće problem onda. |
Možda i griješim ali čini mi se da fan expert sejva sve i u BIOS. Ja, kad sam si naštimao krivulje, zagasio sam software i ponašanje cpu venta a i ostalih fanova je poštivalo ono što sam napravio sa tim programom.
|
Citiraj:
Meni su na AIO pump header npr. spojena 3 ML120 venta preko splittera. Obican header lako da bi stvarao probleme kad su sva 3 venta na visim okretajima... |
Citiraj:
Sve sam ja to radio već bezbroj puta ;) Samo nisam nikada radio s tim splitterima, usb-ovima na pumpama itd. Pumpa bi jedina ustvari i mogla imati problema ako ju ostavim bez CAM-a. |
1 privitaka
Bome, moram pohvaliti NZXT support - ja, debil kakav jesam, kad sam prvi puta išao montirati Noctuu na matičnu negdje sam zagubio one retention brackete koji dolaze sa matičnom (vjerojatno sam ih bacio jer sam mislio da to služi samo da drži backplate). I sad kad sam kupio AIO s njim sam dobio mount koji baš treba te retention brackete (postoje 2 - drugi ide na backplate). Kurčina! Opet bez PC ko zna koliko još dana... Pošaljem ja njima mail u ponedjeljak da nisam dobio am4 mount kit (ko pravi balkanjeros, ali prve verzije tih AIO stvarno nisu dolazile sa AM4 mountom) i nakon što sam priložio dokaze o kupnji i matične i AIO, kažu da mi je ticket odobren.
Međutim, pošto se ja, balkanjeros, nisam uzdao u njihov support i nije mi se svidjela ideja da budem bez PC-a još neko vrijeme, ja sam i Futuri poslao mail di ih žicam da ako imaju koji retention bracket viška da mi prodaju. Frajer mi samo odgovori da nema problema nek samo platim poštarinu i to je to. Reko divotica - zato i kupujem samo kod njih... To je isto bilo u ponedjeljak. U srijedu došao paket od future - divotica - a danas paket od NZXT-a i, boga mi, poslali su cijeli bundle. Tako da, neću bit seronja - sharing is caring - pa ako ikome treba bilo što od ovog (osim AM4 mounta očito) dajem mu besplatno. PC još ne možem složit jer mi je mali bolestan pa moram bit oko njega... Tako da ono - jupi i nije jupi. EDIT: koliko sam skužio ovi bracketi pašu i na corsairove pumpe (ne znam točno koje) i na thermaltakove (isto ne znam na koje modele) - ovo su valjda standardni asatek mountovi https://www.amazon.com/Mounting-Brac.../dp/B07MM1SP7C |
Pašu, da.
|
https://www.anandtech.com/show/15453...g-systems-wrgb
https://www.ekwb.com/solutions/all-in-one/ ko zna kolko će recimo bolje hladit od moga h55 najmanji 120 mm ili ostalih AIO marki corsair nzxt itd. |
3 privitaka
Evo, napokon prebacio sve u novo kućiše. Sa temperaturama i glasnoćom sam i više nego zadovoljan jer mi je u ovoj kombinaciji kućišta i hlađenja procesora, sistem dosta tiši (prije je bilo meshify + u14s) ali boga mi i hladniji. Razlika u skoro 10c a za tišinu ne znam ali puuuno tiši sistem. Ne žalim se i jako sam zadovoljan. Stavio sam i slikicu PC-a (RGB off jer ga ne volim)
|
Malo gledam freezer II 240 i s obzirom da je sve lipo ukonponirano i strujni kabel je u crijevu, kako onda promjenit-okrenit ventove ili ih skinit recimo ako želiš stavit blok na prednju stranu kučišta gdje več imaš RGB ventove? I ako ne želiš push pull verziju jer želiš smanjit buku u kučištu i želiš manje ventova.
|
Citiraj:
|
Ja svoju aio pumpu držim spojeni na 3pin to sata header direkt u napajanje. Nikakva matična i regulacije. Sve smije stat al pumpa ne, ok ako crkne pumpa ali npr asusice su znale imat probleme da im se svi Fan headeri ugase. Ventovi su spojeni na ploču sa custom curve ali pumpa ona je direkt na 12v i na max.
|
Citiraj:
|
Previdio sam gdje spominjes taj gornji konektor, onda je kako sađ i mislio i kako bi trebalo biti :D
|
Citiraj:
|
A o cem bi trebao pričati u ovoj temi nastavno na mAx ovu tvrdnju? O receptu za sarmu steve karapandže? Pričam o tome da sam izbjegao matičnu i regulaciju pumpe preko ploče i spojio je direktno u psu jer je moje mišljenje da sam izbjegao određene probleme u odnosu na direkt psu.
|
Citiraj:
ja sam se referirao na ovo tvoje "sve moze stat al pumpa ne.." :chears: |
Citiraj:
|
|
FUUUUUU sad si me narajcao :D Moram odvagnuti za ovo https://www.ekfluidgaming.com/ek-kit-a240, stvarno odlicna cijena. Opet, imas odrzavanje, moguce probleme a za 10 eura vise https://www.ekwb.com/shop/ek-aio-240-d-rgb. Hmmm
|
AIO je za pi*kice :D
|
Nemam vremena sastavljati i odrzavati , jedva sam plocu i proc ubacio unutra.
|
Uvijek možeš manje spavati :D
|
Citiraj:
|
Svakako je bolje za pumpu da radi nax stalno bez varijacija.
Inace ovaj liquid freezer ii 280mm je fantastican cooler. Podesio sam push pull na usis preko fan controllera (900rpm) o ostavio tako fiksno. Skoro pa necujan,a bolji od razvikamih aio plus bilo kojeg zracnog za cijenu od 700kn. |
Tako je montiran i kod mene, i moj je na mjestu usisa, ali sa obrnutim smjerom zračne struje (ispuhuje zrak van kućišta).
Time sam ostvario da dotadašnja ispuh četrnajstica sada upuhuje zrak drito na cpu/vrm zonu ploče i niz poleđinu grafe. Nisam ništa mjerio "prije/poslije" da dokažem benefit, no čisto odokativno mislim da je ovo bolja varijanta. Btw,jesi i ti modao kablovinje kao maX (fan/pump split), ili...? Ja se moram time pozabaviti čim pronađem kakav splitter/extender (šta da radim kada mi admini ne daju pristup tržnjaku, u dućanima nema za kupiti, a svijet se usr'o od korone :fiju: )...ali to bi moglo potrajati. Naime, ovi "spajkovi" vrtnje postaju iritantni... :beer: |
Citiraj:
Ukopcao sam pumpu u cpu fan i namjestio u biosu manual max brzinu. Ona dva venta su tvornicki spojeni preko obicnog splittera pa sam to iskopcao i ukopcao u fan controller. Uzeo sam dva identicna venta i postavio push pull (izvana prema unutra) Sva cetiri venta preko splittera spojio na fan control i postavio na 900rpm i zaboravio. Temp su nize preko 20c u odnosu na stock,a cpu boosta 200mhz vise nego na stocku. Za 700kn cisto sumnjam da ima bolje kupnje pogotovo jer ovaj aio porazi Krakene i najbolje zracne coolere,a svi odreda skuplji. Edit: pri 900rpm je gotovo necujan. Ako treba vise moze do 1800rpm Ove temp su sve na necujnih 900rpm. |
Ma hlađenje je vrhunsko, bio sam skeptičan u startu, ali mislim da će Noctua definitivni na prodaju
|
Citiraj:
Predator im se nije bas proslavio. |
I ja kontam da je ovaj vas ac II 280mm sve izgledniji. Nije skup, prodam svoj, malo dodam i voila.
|
Citiraj:
To je definitivno bolja varijanta jer bolje hladi komponentu ventilator kad je udaljen 4cm od nje nego oko pola metra u onim dugim Fractalima. To sam ja na forumu jedanput predlozija ali komentari nekih su bili da proizvodac kucista to tako nije zamislija jer su na njihovim stranicama one plave strelice naprid, a crvene gori:roller:. Jos kad vidim kod nekih gori tri ispusna sta izbace odma zrak od prednjeg gornjeg usisnog, al nek oni recitiraju PR materijal i vrmovi im gore, ali ja cu po svom. |
Citiraj:
Zato minusa ima hrpa. Ovo pirkanje zraka po poledini grafe nista ne znaci, kartici je 5 puta bolje kad joj hladni zrak iz vana dopire direktno ispod kao sto je to kod standardne konfiuracije kod standardnih kucista gdje se zrak upuhuje sa prednje strane. Kad kazes da zrak puse po kartici pretpostavljam da ti gornji ventilator takoder sluzi za usis? U tom slucaju samo stvaras otpor prirodnom gibanju toplog zraka prema gore. Treci minus je taj da ti AIO umjesto da uvlaci hladni zrak iz vana uvlaci svu akumuliranu toplinu iz kucista. Citiraj:
Ukoliko nisi na nekoj hedt platformi ili opasno clockanom 9900k kojeg koristis u aplikacijama gdje on vuce ko lud tesko da ces vidjeti kako vrm-ovi "gore". Sa nepotrebnom opsesijom hladenja vrm-a samo zanemarujes hladenje pa time i performanse svega ostalog. :nono: |
Citiraj:
|
Evo jedan dobar video o poziciji radiatora i temperaturama
https://www.youtube.com/watch?v=xNAMxZgvves |
8. puta je već taj video u ovoj temi :D
|
Najbolje je da se usisava vanjski zrak preko rada u kuciste za CPU hladjenje.
ΔT je ionako smijesno mali tako da komponente unutar kucista nece patit. |
Citiraj:
Stvarno nisam vidio da je več bilo |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:29. |