![]() |
Temperatura samog procesora je u granicama normale (do 72.6°C je tolerantno - tebi je 66C).
Ispuši cooler od prašine i promjeni pastu, ako nisi u zadnjih godinu (godinu i pol / AC stavlja dobru pastu na svoje coolere). Normalno je da temperatura proca padne za 10-20C čim se prekine s opterećenjem (zavisno do coolera). |
66? ok, ovih par 70 brojki su me zabrinjavale
nema se sta ispuhavat komp je frisko slozen, gore je veliki ac freezer 13 na 1200rpm, jedino mi je malo cudno sto je hladnjak totalno hladan jedva mlak na dodir, prilicno sam siguran da je dobro sjeo, pasta je dobro stavljena |
Tih 71C je temperatura po jezgrama, koja je uvijek desetak stupnjeva veća od temperature samog proca.
Intel i5 2400 bi trebao raditi na nižim temp. sa tim hladnjakom, zato sam ti i sugerirao da ispušeš hladnjak i staviš novu pastu. Skini CoreTemp i pogledaj kakve ti on temp pokazuje. Kakav ti je protok zraka kroz kućište? |
meeeeh tko ce sad to sve vaditi skidati opet vracati:zdero2:
naprijed je upuh 120mm na valjda nekih 800rpm (120mm dobiveni ventilator sa kucistem koji se stock vrti 1200rpm, maximalno stisan sa zalman fanmaetom), ispuh xfx 550w ali dorbo neka ga kad dodje do tih 72.6C onda cemo panicarit:D |
Stavi taj prednji vent odostraga da ispuhuje zrak. Ili uzmi još jedan vent za ispuh i slobodno ga stavi na 1000-1100RPM (to je nikakva razlika u buci).
|
Na stražnju stranu FD core 1000 ide max ventilator od 92 mm. :)
|
Onda uzmeš 92mm vent.
On ti je važniji od prednjeg usisnog venta. |
Imam 2500K na 4.5 ghz i razlika u temp između core0 i core3 je uvijek 6-8 stupnjeva. To mora tako biti ili je to problem?
|
Dobio odgovor u drugoj temi...
|
1 privitaka
Promijenio pastu jer su me brinule visoke temperature tokom CPU loada u igrama poput Unity,Crysis 3 ( 65-66 °C ),promijenio smjer hladnjak ( bio je prije okrenut da ispuhuje prema zadnjoj odostraga,sad okrenuo da ispuhuje prema sredini kucista,80 mm ventilator ispuhuje na bocnoj stranici ) i ovo su temperature nakon 2-3 min furmark cpu burnera.
Kuciste Thermaltake Soprano,cable management banana :D Probao sa otvorenim kucistem,ista stvar,nema razlika u temperaturi. |
Nadam se da nisam fulao temu, ali zanima me koliko je preporučljivo spajati CPU cooler bez ventilatora? Konkretno, nabavio sam Zalman CNPS 10x Optima. Iz kucista (NZXT S340) sam u procesu izbacivanja stock ventova i zasad sam ubacio jedan Arctic F12 iza. Naprijed bi isla dva komada F14, gore jos jedan F14.
Koliko mi je u tom slučaju zapravo potreban fan na CPU cooleru? Ili je možda bolja ideja prebaciti onaj od 120mm (od iza) na cooler? |
nemas frke, cpu ce dobit thermal throttling instrukciju, i sam ce sebi spustit taktove, ali komp ce nastavit radit....doduse, opeci ces se ako taknes prstom finove na hladnjaku. Ja sam tako drzao trulju na i7 860. Ako te zanima sastavljanje kompa bez ventova, gledaj ili soc ploce ili neki i3 sa "T" sufiksom, doticni rade na nizem taktu i imaju nizak tdp. Bolja ideja je sa ventovima, ali tihima, velikog promjera.
|
Vidiš, vidiš. Mislio sam da se nekako podrazumijeva instalacija ventilatora na cooler. Je li možda pametnije spojit taj 120mm na cooler umjesto da iza izbacuje zrak? Jer će gore ionako kroz dan-dva ići 140mm za ispuh.
I tenks :D |
je, triba odvest toplinu sa hladnjaka...ja sam tako drzao jer nisam imao nikakav vent...usput, to funkcionira sa intel procesorima, i to samo ovima koji imaju thermal throttling, ne bih to pokusavao na amdu...
|
Instalirao sam sinoć cooler, postavio 1x120mm Arctic F12 na njega i trenutno sam (do pon max uto) bez ventilatora za ispuh na kucistu. Cekam da se protis javi da su mi stigla 3x F14.
Dva idu naprijed za upuh, jedan gore za ispuh i riječima kuhara iz Dobro jutro, Hrvatska - "i to je to, dobar tek" :D EDIT: Pokrenuo sam Prime95 blend test na 15min, temp ne ide iznad 51 stupnja, a i to se zadrzalo vrlo kratko. Prosjek oko 45. Brijem da sam zadovoljan :) |
Doom @ i5 9400 @H370 & LC CC 95
Nabavio sam i sastavio novu mbo, cpu, ram, cooler prema preporukama ovdje na forumu.
Jesu li ovo ok temperature i utilization % cpu i gpu kod igranja Dooma? Meni se čini prihvatljivo. http://i67.tinypic.com/azay6g.png http://i64.tinypic.com/vg78jm.png |
Temp su super koliko vidim
Sent from Carmageddon |
Igram se sa i5 4690K procesorima i sa nekim srotex hladnjakom LC 90 ili nekvi takvi je gore mi se cini i AI tuningom koji se OCa na 4.5 temperature idu odmah do 80C, a vjerojatno i preko dok runam Cinebench. Znaci nije dobro. U drugom isti CPU, OC na 4.2, Hyper 212X je cooler ali i tu temperature udaraju na 72C.
E sad, ovaj drugi bi mogao proc jos nekako sa 4.2 jer nevjerujem da ce ljeti doc do 80C ako je sad u grijanom prostoru na 72C max. No mene zanima sto je sa tim procesorom. TCase mu je na 72C, neki kazu da to znaci da moze do 82C bez problema ic, ali to mi zvuci vruce. Ajd ako tko ima savjet kako da zadrzim clock i smanjim temperaturu. Da li moram stvarno po novi cooler, mozda esport 34? |
Citiraj:
Mislim da ti se ne isplati kupovat novi hladnjak, a iskreno ja se ne bih ni uzbuđivao oko tih temperatura ako je stabilan. Do ljeta tko živ tko mrtav. :) |
Citiraj:
neuk sam po pitanju Intela i samo ocajućih alata.. pretpostavljam da je AI tuning neko intelovo smeće za autoamtski overclock za one koji ne znaju? dobro kaže kolega, provjeri napon na kojem radi na 4.5ghz i na 4.2ghz.. skroz osnovna stvar plus LC-CC-90 pretpostavljam, nije baš toliko smeće od coolera |
Preveč napona najvjerojatnije, tak to obično ide sa auto toolovima. Klokaj pješke na recimo 1.25V, guraj ga kolko god ide i nakon toga skidaj napon dok ne nađeš najniži na kojem se stabilan pa vidi kakve su brojke. Imaš i neku opciju da ti napon nije fiksan i da se spusti dok je idle ili low load da se ne prži stalno na max voltaži, to bi isto moglo pomoć. Ovisi na kojem boardu radiš, mogu eventualno svoje settinge pogledat sa ASRockice.
|
Asus Z97-A.
Necu sad nista manualno clockat, sad cu stavit ashuru, jer to kao taj AI tuna, samo mi nije jasno kak to tuna automatski kad nevidi da su mu temperature na 80C pa ne reagira s trotlom... Uglavnom sa Scythe Ashura to bi trebalo biti puno bolje, bas me zanima koliku ulogu igraju ti cooleri. LC CC 90 je sranje, imam i LC CC 120 on je bolji pa vjerujem da si mislio na taj, a Scythe Ashura je top tak da vjerujem da bi to moglo pomoc i sa auto tune, ak ne onda budem manualno... P.S. bilo bi mi znacilo da zunam na kojem je voltu ovaj sad je na 1.28 EDIT: Stavio 1.26 sa scythe Ashura koji je PILA cooler daleko najbolji cooler koji sam imao u ruci, usudim se reci da je bolji i od esport 34 duo. A vidim i ovi na tier listama se slazu samnom. Ashura jedan tier vise, po meni zasluzeno. Evo sad na 4.5 clocku drzi ovo na 73C, neznam sad dali da to tako stavim ili da spustim na 4.2 pa bude way ispod 70C. No mirise mi sto je sad Cinebench pokazao cifru vecu od i5 7600K koji ima esport duo i naclockan je na 4.3. i5 4690K naclockan na 4.5 ima 1652, a i5 7600k na 4.3 ima 1559. |
As you wish, meni to i dalje visoko zgleda naspram mojih 1.1V za load i 0.8V u idleuz :P Ja na full loadu nemrem prek 65 stupnjeva sa Themisom koji je igračka od coolera. Moš ljepit kakve god coolere gore, napon ti više igra ulogu ak ti primjerak dozvoljava. Kolko si vremena na 'ladnjake i ove tunere ukuco, mogo si ga pjehe već napipat gdje mu je sweetspot :)
|
Dobro nije taj Rajintek toliko los, no jel to stvarno radi na 4.5 s tim hladnjakom na 1.1V? Pa kak?
Daj neki tutorial, ja sam pratio neki na overclockers, nije dao puno pa sam odustao. |
3 privitaka
Ma jasno, daleko da je to krama od coolera, niti je pasta neš spešl (MX4). Al combo opet nije baš neko HC postrojenje za bijesno klokanje, Themis je dost lagan (600tinja grama) tak da nemoš očekivat čuda. Da me nije strefio ovak dobar primjerak proca, vjerojatno ovo sve nebi držalo vodu.
Citiraj:
Statsi su nakon neklih 15ak min prženja, case je stara Chieftec kanta iz siga samo sa jednim dodatnim 120mm ventom na stražnjoj strani, bočne stranice zatvorene. |
E, to, sad cu ja probat tako. Samo neznam dal da dignem to na 4.5 pa onda spustam ispod 1.2 i vidim gdje ce se crashat.
|
Ovako..neznam dal je pitanje adekvatno za ovu temu, ali eto da probam :P.. Mene zanima, da li je problem ako u biosu (imam asrock plocu Z370 Extreme4), namjestim da mi cpu ventilatori rade tise, a ne normal?? Da li ce to utjecati na temperaturu i biti problema, ako koristim u nekim programima 100 cpu, ili da ipak pustim ventilatore da rade svoj posao?? Imam vodeno hladnjenje od cooler mastera
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:16. |