![]() |
Windows 11 will allow AI apps to access your personal files or folders via File Explorer integration.
Windows 11 is testing a new feature that lets apps like Claude and Manus AI access files on your PC through File Explorer. Sent from my SM-S931B using Tapatalk |
:lol2::lol2::lol2:koji su to hoštapleri.
al volio bi da udare jos jace, onako zestoko, da bude afera ogromna, pa nas sve skupa mozda potjera napokon na linux i probudi jos zesci support istoga. koji smo mi bedaci. i jos bi im trebao platiti za to sto mi rade :roller:... |
Kak je krenulo i sudeći po svemu kaj izvode na praktički dnevnoj bazi, cijeli Windows OS je jedno veliko minsko polje, a kad vidim kojekakve LTSC optimizacijske vodiče (1 - 2), izdaleka je očito da su u Microsoftu odavno odustali od korištenja zdravog razuma. Uopće im nije problem aktivno raditi na tome da im operativni sustav postaje sve veće smeće i sve veća muka za osnovne funkcionalnosti običnog prosječnog korisnika, a kamoli išta naprednije.
|
Budimo realni, da masa korisnika krene na linux, za linux ekosistem bi to bila katastrofa. Long live the king!
Izopćeni, ako muljaš i lažeš godinama, kako samo tako odjednom stati? Kada se krene all in više puta za redom, nema natrag. |
Da, nema povratka za Microsoft, jer bi morali priznati višegodišnji zajeb za zajebom i forsiranje totalnih bedastoća unutar OS-a. Kaj se Linuxa tiče, ne moraju imati ovaj postotak korisnika kakav Windows uživa desetljećima, dosta je da se taman toliko ljudi u određenoj mjeri prebaci na neku od Linux distribucija, tak da postane sasvim normalno.:)
|
|
Citiraj:
Ovi sve bolje od boljeg 🤣🤣🤣 |
Ima workaround, šta dramite :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Katastrofu u smislu zaglupljivanja desktop operativnog sustava kako bi ga se približilo najmanjem zajedničkom nazivniku. Kao npr. činjenica da postoji "skoro 3 milijarde android uređaja" bez administratorskog pristupa, makar što se tiče vlasnika uređaja.
|
Citiraj:
> Windows 11 finally has a new and much-improved Start menu, here is how to enable it Citiraj:
> Microsoft working on adding Microsoft Store app updates to Windows Update |
Nisu samo Win retardirani....vidim da google prepisuje.
Neki dan mi je na shield TVu nestao smartube (yt vanced ekvivalent ali za aTV), i vidim u kutu notifikaciju da je maknut jer je štetan za mene. Na svu sreću postoji za sada opcija da ga vratim i da sam odlučim što je štetno za mene. Ne bi me čudilo da ubrzo prestane raditi sideload... |
To je poruka, mozda ste kupili hardware, ali nakon aktivacije on nije vise vas nego od korporacije. A korporacija zna najbolje sto je dobro za vas.
Sent from my SM-S931B using Tapatalk |
Citiraj:
https://github.com/yuliskov/SmartTub...g/notification Nisam to primjetio na svom shieldu, imam ugasen protection u playstoreu pa valjda zato. |
Citiraj:
Citiraj:
|
~11% desktopa koristi Linux, a vrlo vjerojatno nakon ovog mjeseca ce to jos biti vise.
https://forum.pcekspert.com/showpost...postcount=4841 |
Dok god neka distribucija ne postigne da Mladen pređe na Linux, nema od masovne selidbe ništa.
|
Citiraj:
"By my count" - frajer otvorio Statcounter za SAD (jer cijeli svijet smrdi) i zakljucio - ako je Unknown, mora da je Linux. Da ti demonstriram obrat: "Po mojoj interpretaciji, temeljenoj na https://gs.statcounter.com/os-market...ktop/worldwide, Romulansko zvjezdano carstvo (Unknown) skoro je tri puta zastupljenije nego Linux na desktopu. To temeljim na činjenici da su Klingonci preveliki barbari da surfaju internetom dok je Borg tradicionalno privrzen Microsoftu." Dakle, u glupavom clanku nebitnog lika bez tehnickog znanja koji mora nesto napisati a trenutno je cool "Microsoft bad a Apple se ne reklamira kod nas pa ko ih jebe ergo Linux good", temeljem apsolutno nicega zakljucuje da "Unknown" mora biti Linux. Isto tako, po trenutnim procjenama i statistikama, Ubuntu i ostale Debian bazirane desktop distribucije, zajedno sa jos par "vecih" distribucija, drze ~50% Linux Desktop trzista. Vratimo se na bespredmetni Starcounter: Oct 2024 - Oct 2025 Unknown: 8,25% Linux: 3,86% Jan 2020 - Dec 2020 Unknonw: 2,49% Linux: 1,76% Jan 2015 - Dec 2015 Unknown: 1,69% Linux: 1,63% Dakle, kada bi teza populistickog piskara bila tocna, to bi znacilo da na svakog Ubuntu(idnog) korisnika dolaze barem 3 Arčera i njima slicna lika, i to sa tendencijom rasta od 3 puta u zadnjih 10 godina. Hmhmhmhmhmh... Dosta je zanimljiva situacija s "Linuxom" na dalekom ali bratskom Madagaskaru: https://gs.statcounter.com/os-market...top/madagascar koji je po pajdinim mokrim snovima de facto meka hackermana s divljim Linuxom kojime surfaju uokolo (pogledajte statistike od prethodnih godina kada je taj broj bio i do ~30%). No dobro, da ipak donekle demistificiramo pricu, pa da privedem ovaj nedeljni rant kraju - "Unknown" je svaki Statcounteru nepoznati UA - sto moze biti svaki upit koji je prosao kroz malo tvrdji koorporativni firewall, posljedica malo jacih postavki privatnosti bilo kojeg preglednika ili zapravo nesto od opskurne ekipe koja koristi cudne OS-eve za danasnje pojmove, u cemu, jasno, vjerojatno sudjeluje i nekolicina Linux veseljaka, no nazalost naseg pajde iz clanka, vjerojatno 90% "Unknowna" cine Windows racunala iza firewallova velikih koorporacija... |
U zadnjih 12 godina su desktop windowsi pali sa 90+% na trenutnih 66%.
A ti Bubba, ako imas problema sa zivcima iskaljuj se na svojim ukucanima ili kako bi rekli tako si odgovaraj mami. |
Citiraj:
Naravno, trebalo bi imati barem zavrseno srednjoskolsko obrazovanje opcenitijeg smjera da razmotris: - relevantnost podataka sa... zaboravio sam kako se zove stranica - razliku izmedju apsolutnih vrijednosti i relativnih omjera - da ovih "66%" ne ukljucuje "Unknown" koji je, kako sam ti vec objasnio (da, znam, ne moras me koriti jer bacam biserje pred svinje - svjestan sam toga), uglavnom Windows baziran, pa je uz 10% rasta Applea na tom trzistu od izbacivanja sjajnih M chipova Microsoft izgubio 10ak% desktop relativnog omjera - da je tvoja analiza dramaticnog "pada" nekako preskocila to da Microsoft ima skoro 4 puta vece prihode nego prije 12 godina (to su brojevi sa puno nula, pa nemoj jako razbijati glavu s time) Citiraj:
|
FFS! Ajmo se na Windows temi drzat Windowsa a ne diskusija o Linuxu i opcepopularnom rantu protiv Microsofta i Windowsa. Ako jedan Linuxas to mora reci onda fakat ljudi.
Kaj se tice toga kolko je faktualni postotak Windowsa vs Linuxa na Desktopu - u konacnici - mozemo samo gledati na to sa aspekta vracanje balansa u kvaliteti softwera. Placeni developeri koji ce MOZDA veci doprinos dati Linux strani pa ce i MS morat malo zasukat rukave a ne samo drlog stavljati pred korisnike. Mozda. Ali ne nuzno. P.S.- ljudi su kukali kod svake nove verzije Windowsa, MS je postepeno predstavljao nove anti-consumer tehnologije. Sto se dogodilo? Nista, ekipa i dalje masovno koristi Windows na desktopu jer udobnost i prakticnost uvijek izvuku deblji kraj nad privatnosti i sigurnosti. To se pogotovo izrazava kako ljudi stare i kod onih koje jednostavno tehnologija ne interesira, samo zele obavit sto treba i nstaviti svoj zivot. Dakle molim, jos jednom dosta drljanja Linux vs Windows, u zivotu ima mnogo vaznijih stvari od tih besmislenih prepirki. Akceptirati prednosti i mane i jednog i drugog OS-a i nastavite sa svojim zivotima. |
Kak god se okrene, Linux na ovaj ili onaj način drži većinu, osim u "najbitnijem" desktop + laptop i gaming segmentu, a koliko god se korisnici iz navike drže Windows OS-a, lagano im je već pun kufer. Takvima nije rješenje preporučiti instalirati LTSC ili IoT izdanja i onda satima "tjunirati" sve ono kaj fali, a moraju složiti, inače nemaju osnovne funkcionalnosti, dok ih se Microsoft trudi rastjerati raznim eJaJ i hotfix-rollback patch Tuesday veseljima.:)
|
Citiraj:
Dokle god proizvođač ne ponudi gumb na kojem piše "allow administrator access" nakon kojega će se od korisnika tražiti da potvrdi kako zna šta radi te da će sam snositi odgovornost ako učini uređaj neupotrebljivim, po tom pitanju se ne bude ništa promijenilo. Podrazumijeva se da korisnici nemaju pojma što rade (što u pravilu jeste istina) i podrazumijeva se kako proizvođači/operateri imaju pravo ljudima određivati koje aplikacije se budu koristile na uređajima koji nisu njihovo vlasništvo. Za mene je to svođenje čitave baze korisnika na najniži zajednički nivo, i to na prisilan način. |
Citiraj:
https://blog.dnevnik.hr/inovator/200...hnologija.html A bila je i neka ideja oko antivirusa/antimalwarea koji bi koristio tu tehnologiju... |
Ima li načina riješiti ovo bez friške instalacije?
Laptop je za DE tržište pa je originalni početni setup bio njemački, sve sam prebacio na ENG ali je i dalje dobar dio toga na njem.... Kužim da su winsi komad softvera sklepan od sto milijarda linija koda od kojeg dobar dio datira iz neolitika pa je teško sve to globalno promijeniti ali možda ipak ima neki način :D Pogledajte na što liče servisi :D https://i.postimg.cc/dLJyjmWr/Clipbo...0-2025-012.jpg https://i.postimg.cc/fJ502tFk/Clipbo...0-2025-013.jpg |
To je baš zanimljivo. Pa nisu valjda hardkodirali te stringove? Možda fali neki mui file.
|
Citiraj:
1. Drag&droppaj ENG na prvu poziciju: https://thumbs2.imgbox.com/17/bc/irDmbS08_t.png 2. Override-aj default input method koju tastaturu želiš da ti je defaultna, bez obzira koji je jezik pod 1. defaultni: https://thumbs2.imgbox.com/d3/f7/C2DVd0zW_t.png 3. Rebootaj |
Hvala Neo, međutim probao, restartao - isto. Probao sam i to kopiranje trenutnih postavki u system....
Smiješno je zato što većina toga jest na eng ali opet u tim servisima me iznenadi njemački :D Ili recimo sistemski promptovi u cmd.exe su na njemačkom :D:D https://i.postimg.cc/PCd38RvJ/Clipbo...0-2025-011.jpg https://i.postimg.cc/bZL6091n/Clipbo...0-2025-012.jpg https://i.postimg.cc/K1Q97Dtg/Clipbo...0-2025-013.jpg |
Citiraj:
|
Da li imaš file "C:\Windows\Sytem32\en-US\cmd.exe.mui"? Ja kada to otvorim vidim unutra puno stringova, na english. Ti možda imaš samo "C:\Windows\Sytem32\de\cmd.exe.mui"
|
Citiraj:
Dakle, pravim se pametan, a nisam, LOL google ipak misli na nas :P :D EDIT: Tj odmah se može, i instalirao sam i novu stable i betu i stvarno je ispalo da su 4 aplikacije, pa sam maknuo stare. |
@Exy
Vidi precizno koja je verzija winsa (bulid), izvadi ključ, licencu, predinstalirane drajvere i sw ... na neki stick, na netu nađi isti bulid en-us iz provjerenog izvora i napravi install stick, sad možeš na isti stick kopirati šta si gore prikupio u neki xx folder, ide čisti install winsa ... bez pristupa internetu dok ne postaviš sve kako želiš. Ako winsi dobiju istu licencu kao gore (pročitao iz Biosa) ne trebaš ništa po tom mijenjati, a ako nije onda možeš ubaciti / promijeniti u onu koja je bila. Kad već radiš sve to, svakako razmisli o alatima za "kontrolu update - a" :D + na odvojenu particiju i/ili vanjski disk spremiti backup ... |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Nisam uspio, pratio sam ovo što mi je Neo stavio (hvala mu na trudu), međutim ni ove powershell komande nisu urodile plodom. Jednostavno dijelovi ostaju trajno na DE. Moguće da će neki veći update riješiti problem, ili ovo što kaže Nikky, reinstalacija (što sam htio izbjeći naravno).
Hvala svima u svakom slučaju :fala: P.S. mali workaround sam našao, u task manageru je popis servisa ipak na engleskom a u services.msc je na njemačkom :D |
@Exy > reinstall i bok, OS ce pokupiti licencu.
@Bubba - ajd dosta vise. Dobro znas da smartphone i desktop nije isto i da nemozes smartphone princip rada primjenjivati na deskop, bez obzira o kojem OS-u se radi. Drugo - ovdje pricamo o Desktopu dakle pusti ti to sto je Linux uspio svugdje osim na Desktopu. Na Desktopu nije i ono sto je mkey mislio reci je nesto sto vecina starijih Linux korisnika vidi a to je zaglupljivanje OS-a u svrhu prakticne upotrebe za "normalne korisnike". I trece - MS Office nije za sve killer app koji drzi korisnike prikovane za MS platformu. Znas i sam da je tu puno vise faktora u igri ukljucujuci i podrsku za hardware a toga nece biti dok vise korisnika ne prihvati Linux platformu za po doma. A dok se navedeno ne rijesi Linux ce ostati OS za cudake kao sto sam ja. I cetvrto...Fedora (je i dalje Linux OS) je recimo jedan od primjera "zaglupljivanja" na koji ciljam ( i u mnogocemu predvodnik)...imas OS iza kojeg ne stoji samo Community i za cudo stvari tipa fraktalno skaliranje radi. Ali po svemu je moderan Linux distro pun automatiziranih cuda koje Linux korisnici prije 20 godina nebi mogli ni sanjati (neki od njih idu vilama i bakljama na moderna rijesenja al necemo ovdje o tome). Dakle - za DESKTOP - i Linux i Windows 11 su trenutno - sranje. Jedan zbog lose podrske a drugi zbog pohlepe. I do smo sad? Moglo bi se reci da su u danasnje vrijeme mozda cak mobilne platforme za vecinu korisnika bitniji faktor u cijeloj toj prici al njima je svima tak svejedno tko sve i na koji nacin ih spijunira i kakva je kvaliteta softwera... P.S.- interesantno kako nitko ne spominje u cijeloj ovoj prici Apple kamp koji ima vise Desktop korisnika od Linux ekipe. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Control Panel -> Region -> Adminitrative tab -> Language for Non-Unicode programs staviti da bude USA ili Croatia... Osobno, stavljam Croatia... Ne znam jel bitno ili nije bitno, ali nije naodmet i to podesiti... |
Bubi, ti se opet svađaš sam sa sobom. Valjda kako se digneš na koju nogu zauzimaš oprečne stavove :D Voljno!
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:55. |