PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

Pomo 18.11.2019. 06:24

Citiraj:

Autor Mate22 (Post 3355145)
Ljudi imam jedno pitanje pa ako tkod zna nek mi objasni,
naime sad pred početak ove jeseni kad sam palio svoju mitsubishi electric klimu radi dogrijavanja, dogodilo mi se jedno jutro da sam na vanjskoj primjetio puno dima koji je više sličio na bijelu prozirnu paru a unutranja se bila zaustavila i izgasila(odmah sam sve ištekao iz struje-utičnice). Jel zna tko što bi to moglo bit?
Moram naglast da je to jutro bilo dosta i jako prohladno sa preko 90% vlage u zraku.
Otkad sam to primjetio nisam je više ni palio nit namjeravam tamo do ljeta a onda opet probat upalit ili zvat servis, nikako mi nije jasna onolika para/dim iz vanjske jedince a kad sam otvorio prozor nisam osjetio nikakvu paljevinu ili miris dima da nešto gori.

Klima je radi vlage otišla u defrost.
Normalno radi količine vlage u zraku.
Ili je pusti da radi ili ugasi na daljinac, nemoj gasit klimu tako da izvlačiš utičnicu.

Mate22 18.11.2019. 08:57

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3355220)
Klima je radi vlage otišla u defrost.
Normalno radi količine vlage u zraku.
Ili je pusti da radi ili ugasi na daljinac, nemoj gasit klimu tako da izvlačiš utičnicu.

Zaboravio sam opisat redosljed i napomenit da sam je ipak prvo na daljincu izgasio.
Inače nemam običaj uređaje gasit izvlačenjem iz utičnice, moguće da sam se krivo izrazio u prethodnom postu/pitanju pa sam i njeg ispravio!
aha znači defrost bi mogao to da bude ali baš je ovo gadno izgledalo.
Sličilo je na početak neke nevolje u vidu požara na trećem katu :D
Tog dima(pare) bjelkastog je baš bilo ko u priči, nimalo nije bilo ugodno za vidit a klima gleda na prometnu ulicu pa nisam htio da netko nazove 193 broj :)
Bitno da nije neki kvar ali to ćemo tek znat na ljeto 2020 kad ćemo je ponovo isprobat palit.

nick praskaton 18.11.2019. 11:39

Citiraj:

Autor Mate22 (Post 3355224)
Zaboravio sam opisat redosljed i napomenit da sam je ipak prvo na daljincu izgasio.
Inače nemam običaj uređaje gasit izvlačenjem iz utičnice, moguće da sam se krivo izrazio u prethodnom postu/pitanju pa sam i njeg ispravio!
aha znači defrost bi mogao to da bude ali baš je ovo gadno izgledalo.
Sličilo je na početak neke nevolje u vidu požara na trećem katu :D
Tog dima(pare) bjelkastog je baš bilo ko u priči, nimalo nije bilo ugodno za vidit a klima gleda na prometnu ulicu pa nisam htio da netko nazove 193 broj :)
Bitno da nije neki kvar ali to ćemo tek znat na ljeto 2020 kad ćemo je ponovo isprobat palit.

Znaci, cekat ces 6 mjeseci da saznamo jel pokvareno ? Pa se onda zalit kako na ljeto treba cekat 2 mjeseca za majstora

:roller:

Mate22 18.11.2019. 18:14

Citiraj:

Autor nick praskaton (Post 3355278)
Znaci, cekat ces 6 mjeseci da saznamo jel pokvareno ? Pa se onda zalit kako na ljeto treba cekat 2 mjeseca za majstora

:roller:

Strah me da ne izgori cila zgrada :fiju:
Zajebi ti te priče za provjerom to je zadimilo(zaparilo) cilu zgrada od vanjske jedince, nebrigaj imam ja jednog frenda servisera doći će on odmah čim ga zamolim!
Sad mi i onako ne treba a zvat ću ga ipak tamo u 4-5, neću čekat sad 6,7 i 8 mjesec.

Mar 19.11.2019. 11:21

Tribam si uzeti klimu za grijanje i hlađenje stana. Točnije dnevnog, kuhinje i eventualno hodnika u produžetku (nema vrata između njih). Zgrada ima kvalitetnu, novu fasadu i PVC koji pružaju odličnu izolaciju i k tome je južna strana, pa se pitam da li je dovoljna kakva kvalitetnija 3.5KW ili mi treba 5KW?

E, sad koji model izabrati? Malo sam obilazija lokalne dućane i jedan renomirani mi preporuča Sinclair, neka varijanta s dodatnim grijačem koja kao dobro radi pri nižim temperaturama i vlazi jer otapa "inje" u vanjskoj jedinici. Također, daju 7g garancije na njih te mi kaže kako mu djelovi ako šta ode odmah dođu i da ih osposobi za dan-dva.

Meni bi se vanjska jedinica nalazila unutar balkona koji je na sunčanoj strani i zaštićen od bure, tako da je pitanje da li je potrebna neka "zimska" klima.

Za Mitsubishi znam da su vrlo kvalitetne, taj lik u servisu preporuča samo Sinclair i Mitsubishi, a ne recimo Gree, Panasonic, LG, Samsung i sl koje isto drži.

Još ću malo pogledati cijene lokalno, ali što vi kažete? Primjećujem da online baš i nema nekih ludih ponuda za klime, bar ne ove kvalitetnije.

Evo par linkova:
https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Ka...35VA/p/U00DQFA
https://www.abrakadabra.com/hr-HR/Ka...35VA/p/600DQEW
https://www.ekupi.hr/Mitsubishi-Elec...VA-908040.aspx

rodriguez 19.11.2019. 11:33

Dobra klima

A kolko je to kvadrata amigo?

Zajebi sinclair, to sto on ima vecu marzu pa gura te klime

Samo japan gledaj

OuttaControl 19.11.2019. 11:39

I mitsu electric ili heavy industries?

Mar 19.11.2019. 11:57

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3355592)
A kolko je to kvadrata amigo?

Dnevni cca 18-20, kuhinja 12 i udaljeniji hodnik (nije prioritet ali će tu ići dio grijanja jer nema vrata) je cca 7, 8m2.

nick praskaton 19.11.2019. 12:36

Citiraj:

Autor Mar (Post 3355607)
Dnevni cca 18-20, kuhinja 12 i udaljeniji hodnik (nije prioritet ali će tu ići dio grijanja jer nema vrata) je cca 7, 8m2.

bice Montis, oni guraju sinclaira :)

uzmi entry level, daikin, toshiba, fujistu... preporuka za daikina zbog jeftinog a odlicnog wifi modula, 3.5 kw ce bit dosta, nes ti zime u sibeniku...

pricekaj black friday, pa ga ubodi online... bila je tu prosli petak ona fujistu na nekoj akciji na ekupi za 3200 kn

rodriguez 19.11.2019. 12:54

Citiraj:

Autor Mar (Post 3355607)

3.5 kw dosta i previse
Toshiba daikin mitsubishi

Najeftiniji sa r32 plinom u vozi misko

Mar 19.11.2019. 13:05

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3355626)
3.5 kw dosta i previse

Najeftiniji sa r32 plinom u vozi misko

A ovaj iz prvog linka Mitsubishi, ima R410A a ne R32?

Amd_Shill 19.11.2019. 13:30

R32 je sastavni dio R410a.
Uredjaji su praktički isti osim naljepnice o mogućnosti eksplozije na uredjaju sa r32.

OuttaControl 19.11.2019. 14:40

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3355647)
osim naljepnice o mogućnosti eksplozije na uredjaju sa r32.

That sounds comforting

Amd_Shill 19.11.2019. 16:29

Citiraj:

Autor OuttaControl (Post 3355686)
That sounds comforting

Tesko ces r32 i brenerom zapalit.

Mar 19.11.2019. 18:30

Je li ovo šta valja? Sad je neka akcija 2800kn za Fuji 3.5KW R32?

https://www.solarno.hr/katalog/proiz...nverter-a-novo

rodriguez 19.11.2019. 18:46

To je kinez nista to

Lewis 19.11.2019. 18:53

Citiraj:

Autor Mar (Post 3355776)
Je li ovo šta valja? Sad je neka akcija 2800kn za Fuji 3.5KW R32?

https://www.solarno.hr/katalog/proiz...nverter-a-novo

Hehe, to je "Fujitsu" za one koji misle da je Reabook isto sto i Reebok ;).

Mar 19.11.2019. 22:33

Odma mi je bila čudna ova YACUZA :D

iggi 23.11.2019. 00:57

Pitanje za znalce:
Mitsubishi Electric MUZ-HJ50VA/MSZ-HJ50VA 5kW
Ekupi Black Friday i -10% Mastercard i Maestro Zagrebačke banke
5400 kn

Ima nešto bolje za tu cifru?

WiFi nije odlučujući faktor.
65 metara kvadratnih, hlađenje ljeti i grijanje u prelaznim mjesecima, inače je grijanje toplana, centralno.

nick praskaton 23.11.2019. 15:14

u klima centru neka akcija

onaj Fujitsu ASYG12KPCA/AOYG12KPCA s R32 3.5 kw za 3.486 kn s besplatnom dostavom

a 2.5 kw za 3200 kn

https://klimacentar.com/proizvodi/kl...oyg12kpca-912/

QS 23.11.2019. 21:44

Koja je razlika izmedju ove dvije?

Buljim u kilovate, scop, seer, itd... ne kuzim razliku osim cijene i zadnjih par slova u nazivu?!

https://www.ekupi.hr/Daikin-klima-ur...3-1302630.aspx

https://klimacentar.com/proizvodi/kl...5l-rxp35l-778/

Mar 23.11.2019. 22:06

Na kraju sam si uzeo Gree GWH12QC, dobio dobar deal za nju, po specifikacijama je dosta solidna, par servisera mi reklo da su stvarno dobre i da oni entry level Japanci nisu baš nešto i da valjaju tek ovi od 6-7k naviše. Vanjska jedinica ovog Gree je bome ogromna, ima 30ak kg i dodatni grijač pa kao bolje radi kad je vlažno i hladno.

zvonac 23.11.2019. 23:01

Citiraj:

Autor Mar (Post 3357252)
Na kraju sam si uzeo Gree GWH12QC, dobio dobar deal za nju, po specifikacijama je dosta solidna, par servisera mi reklo da su stvarno dobre i da oni entry level Japanci nisu baš nešto i da valjaju tek ovi od 6-7k naviše. Vanjska jedinica ovog Gree je bome ogromna, ima 30ak kg i dodatni grijač pa kao bolje radi kad je vlažno i hladno.

Gree je jako dobra klima, cak stovise...

Za to sam i ja cuo, ak se kupuje japance onda tek neka srednja klasa al onda se mora zavuc ruka dublje u djep. Gree, Haier, kako vele serviseri, to je srednja klasa klima (malo bolji kinezi) cak sam dobio preporuke kod kupnje klime, bolje uzet srednji rang Haiera neg pocetni model japanca.

A sto se tice kvarova, kvare se i japanci i kinezi, kolko se sjecam, bas dok sam se razgovarao s monterom rekao je da se razlika vidi u visem cjenovnom rangu al i tu kinezi imaju odgovore na ponudu japanaca, pa je i izbor tezi..

Pomo 24.11.2019. 08:28

Jep, točno se vidi da imaju bolje marže na Gree, Haier i sl. :D
Imam, ne jednu, nego tri ulazne Fujitsu, LLCE.
And I call bullshit. Rade bolje nego ijedan kinez kojeg sam vidio.
Za neznatno veću cijenu...

webstartm 24.11.2019. 15:07

I call bullshit too.
Imate na Youtubu kako famozni Gree modulira, što je i poanta inverter klime, da spušta snagu/potrošnju maksimalno i održava temperaturu.
Gree 12ka (3.5kw) - minimalna potrošnja 800w ,nakon toga gasi vanjsku
https://www.youtube.com/watch?v=71JlmZezqwA&t=17s

Toshiba/Daikin/Mitsu/Fujitsu 12ke(3.5kw) - Minimalna potrošnja 200-300w, nakon toga gasi vanjsku (ima hrpa videa po youtubu)

Tj ta Gree skoro radi kao stare On/Off klime, troši više struje, "neugodnija" i "nepreciznija" kod održavanja temperature jer nema dobar minimum

Snagu grijanja na niskim temperaturama koju daje LLCE nemože reproducirat nijedan kinez do 7-8k kn. A LLCE je nekidan bila 3150 kn.

zvonac 24.11.2019. 15:28

Imam Haier Thundra Green, vani je temp.bila 31-32c, u sobi 24c, potrošnja je pala na 250w.
Dal sam zadovoljan, pa recimo i da imam japanca, to bi tek mogao reć nakon nekog vremena (2-3god)
Uglavnom, ne vjerujem ni kinezima ni japancima, sve je to roba široke potrošnje, a garancije nema da se neće kvarit pa i dok je u pitanju japanac, na kraju ispada, da je sve stvar sreće, zato što sam i za jedne i za druge čuo kako pozitivno tako i loše.

E da, ono možda di se japanac izdvaja je, ak je prioritet grijanje i tu je vjerojatno bolji, al opet, svak svoje priča..

Badboy 24.11.2019. 20:10

LLce je vrh klima

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

zvonac 25.11.2019. 10:53

Ljudovi, posto imam i odvlazivanje na klimi to bi trebala bit opcija dry, na kolko je pozeljno stavit temp.susenja?
Pitam iz razloga, imam prijenosni odvlazivac a kod njega je drukcije, tamo imam za podesavanje u postocima, tj vlaznost zraka se moze podesavat.

buljaka 25.11.2019. 11:16

Nije klima kao odvlazivac. Ona mora hladiti da bi mogla isušivati. Znači moraš sobu rashladiti što nema smisla po zimi. Samo po ljeti.

Koristi odvlazivac i dalje

Poslano sa mog SM-G950F koristeći Tapatalk

xlr 25.11.2019. 11:42

Word. Po ljeti cesto koristim klimu u svrhu hladjenja i odvlazivanja i to radi super. Cak mi malo previse hladi ako je na odvlazivanju.

Po zimi ipak koristim iskljucivo odvlazivac u tu svrhu.

S druge strane, taj isti odvlazivac mi zagrijava prostoriju po ljeti jer se kompresor grije i puse toplo van pa mi ne odgovara.

Amd_Shill 25.11.2019. 17:58

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3357629)
Nije klima kao odvlazivac. Ona mora hladiti da bi mogla isušivati. Znači moraš sobu rashladiti što nema smisla po zimi. Samo po ljeti.

Daikin Ururu Sarara ce odradjivati odvlazivanje bez da te rashladi zimi.

Cijena je prava sitnica.

Exomaniac 25.11.2019. 18:12

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3357800)
Daikin Ururu Sarara ce odradjivati odvlazivanje bez da te rashladi zimi.

Cijena je prava sitnica.

Pa jest, ako prodaš oba bubrega i jetru, tih 20.000 za 3.5kW ti bude taman da ostaneš na nuli :lol2:

zvonac 25.11.2019. 18:51

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3357629)

Ma pošto dost naglašavaju tu funkciju kod klima uređaja, pa sam si mislio da neću morat koristit prijenosni odvlaživač, al očito ću ga morat opet stavljat u pogon sad dok hladnije dolazi..

Mladenxy 05.12.2019. 21:00

Kakav bi bio srpski VOX? Pretpostavljam rebrandani kinez...pet godina garancije, čini se super cijena i podržava moderne tehnologije, inverter...jedino mi se po specifikacijama čini glasna?

https://www.mall.hr/zidni-klima-ured...tab=parameters

Također kaj trebam pripremiti za spajanje na struju, klasičnu utičnicu ili ide pod luster klemu? Da li se na istu strujnu utičnicu spajaju vanjska i unutarnja jedinica li svaka posebno? Klima bi se koristila isključivo za hlađenje i ovo mi sad izgleda kao dobra prilika...

buljaka 05.12.2019. 21:03

Klasična utičnica, jedna ukupno za unutarnju i vanjsku jedinicu

Ante001 19.01.2020. 09:55

Dali zna tko dobrog montazera za klime u Splitu?

dada-as 26.01.2020. 16:02

Dali je netko nedavno radio demontazu i montazu klime. Imam klimu na jednom mjestu i sad bi je prebacio na totalno drugo mjesto. Koliko kosta demontaza i montaza?

bertone 26.01.2020. 17:20

Ja sam u kolovozu kupio dvije nove pa su mi skidali stare, montaža je bila 1300 kn po jedinici, demontaža i odvoz starih nula kuna pa pretpostavljam da ti je to isto, možda i malo jeftinije jer nema odvoza i zbrinjavanja stare.

Usput, uzeo sam Fujitsu ASYG09LLC/AOYG09LLC za kuhinju i ASYG12LLC/AOYG12LLC za dnevni boravak i za sada koliko sam ih koristio za hlađenje i grijanje stana, rade super i tihe su što mi je bilo bitno kod odabira.

RedSky 17.02.2020. 19:30

https://www.harveynorman.hr/klima-ur...2smv-hro-12smv

Jel ova klima šta vrijedi?

Ziiky 21.03.2020. 09:28

Trebam preporuku za inverter!? Mitsubishi ili toshiba. Buđet koji planiramo utrošiti je +-10000kn. Grijanje/dogrijavanje i hlađenje ljeti, znači sve su opcije u pitanju.
Riječ je o prostoru od oko 90m2 gdje su prostorije planski razmještene u dnevni trakt koji je oko 60m2 i noćni trakt koji cini resto od oko 30m2.

http://i.imgur.com/02VvceLm.jpg

Inverteru sam namjenio poziciju najbolju koju sam mogao (zacrtano crvenom bojom), a bila bi u mogućnosti puhati niz cijeli prostor.
Vanjska jedinica (zacrtano plavom bojom) bi bila izmještena 3m dalje na zidu zgrade koji je vizualno skriven i namijenjen je za takve stvari. Zacrtano žutom bojom je kanalica.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:00.