PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Hrvatska pošta - informacije i iskustva (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=278428)

quazar912 01.08.2023. 20:30

Citiraj:

Autor c-shadow (Post 3688854)
Nego, kako da mi zaj... poštu da im amazon raskine ugovor i sklopi s nekim drugim?
Italija ima one amazon paketomate, najbliži mi je kod starog diskonta točno na bivšoj granici sa slo. Ne znam za Sloveniju. Samo što ne kupujem iz IT, ali bilo bi fora registrirati se tamo, odeš, pokupiš, usput kupiš kavu i paštu i doma :)

pa jel nemaš opciju da odabereš ko će prevozit paket sa amazona (pretpostavljam.de) ja odaberem GLS jer u mom gradu dostavljač je cool faca i ako trebam, dostavi mi na posao...često mu "uvalim" few quid za fer uslugu

E,da prije cca mjesec dana očekivao sam paket preko pošte i dobijem SMS da me paket čeka u pošti - tražio sam da ne ide dostava na adresu. reko, idem ga podić neću čekat poštara da mi ostavi listić, samo se nadam da palteruša neće reć da moram imat listić da bi podigao paket. stvarno, nije trebao, pogledala SMS da vidi broj paketa i to je sve. eto, brže i manje stresa za poštara...

xlr 01.08.2023. 20:36

Nema te opcije na .de i .it, imas standard (~10e) i expedited (~30e) shipping. Ako si pehista kao ja i pozelis zaobici hp odabirom skupljeg shippinga - mogao bi se razocarati jer paket moze doci opet hp-om :D true story!

Expedited shipping je cesto UPS i sl. Amazon pere ruke od toga, otvoreno sam im pisao i trazio povrat para za skuplji shipping. Objasnjenje je bilo - sustav automatizmom radi odluku kako ce paket biti poslan. Moj paket je narucen sa .it, pa je sustav valjda mislio "i hp je jednako brz za te kratke relacije, evo mu ga na". 30 jebenih eura za obicnu hp dostavu, doslo mi je da se ubijem.

Da nisi mislio na shipping sa mailboxa (odabir kurira)?

Daten 01.08.2023. 20:55

Čudo je ova naša pošta..

11.7.2023. poslao sam paketomatom iz Zagreba kabel u Šibenik isto na paketomat.
Danas je 1.8.2023., zadnji status je 13.7.2023. "pošiljka vagana" :hitthewal:

quazar912 02.08.2023. 07:53

Citiraj:

Autor xlr (Post 3688898)
Nema te opcije na .de i .it, imas standard (~10e) i expedited (~30e) shipping. Ako si pehista kao ja i pozelis zaobici hp odabirom skupljeg shippinga - mogao bi se razocarati jer paket moze doci opet hp-om :D true story!

Expedited shipping je cesto UPS i sl. Amazon pere ruke od toga, otvoreno sam im pisao i trazio povrat para za skuplji shipping. Objasnjenje je bilo - sustav automatizmom radi odluku kako ce paket biti poslan. Moj paket je narucen sa .it, pa je sustav valjda mislio "i hp je jednako brz za te kratke relacije, evo mu ga na". 30 jebenih eura za obicnu hp dostavu, doslo mi je da se ubijem.

Da nisi mislio na shipping sa mailboxa (odabir kurira)?

evo baš ovih dana čekam da elektrowelt24 dostavi woofer na mailbox pa ću onda detaljnije pogledat šta nude za dostavu u HR.

c-shadow 02.08.2023. 08:08

Citiraj:

Autor axo (Post 3688868)
Podigni ih na skladištu kao i ja što radim godinama :goood:
Zanimljivo da kada je paket došao nisu ga dostavljali dva dana pa sam ja otišao po njega. Dok za prikup su se pojavili sutradan.

To ti ne funkcionira uvijek i u svakoj pošti. Mene su više puta odbili kad sam došao u poštu s ispisanim trackingom da je paket kod njih. Reko pokupim ga tamo pa lakše i brže i meni i njima. Dalje je kako naletiš na kojeg djelatnika. Često dobio odgovor da moram čekati da poštar dostavi obavijest i onda od idućeg radnog dana se može pokupiti. Jer paket koji stoji kod njih nekoliko dana još nije prošao proceduru uvođenja/zaduživanja štogod i oni ga ne mogu izdati. Birokratski postupak mora se poštivati :D
To je bilo još i prije ovih zadnjih kroničnih usporenja.

coconut 02.08.2023. 08:36

@xlr
Ako naručuješ dosta toga, tebi bi se možda isplatilo uzeti nekakav PO Box vani. Doduše, tu je i pitanje troška puta obzirom da imaš šta jahati do granice.
Dok HR još nije bila u EU, lokalna ekipa je masovno naručivala robu na poštu u Jelšanama (30 km od mene) sa napomenom 'Poste restante' na pošiljci. Pošiljka dođe kod njih i čeka 15 dana da je podigneš.

xlr 02.08.2023. 12:34

Pored tih 10-30 eura sto placam postarinu, najbolje da jos przim bengu za pokupiti pakete :) Mailbox je uvijek dostupna altetnativa ako troskovi nisu problem.

Axo, nisu me jednom odj. Nema paketa dok ih postar na rasknjizi, a salterusa ne sortira. U oba slucaja su me odj*. Zadnji primjer je bas takav. Telefonski mi rekli da ce paket biti u uredu iza 16h. Naravno, dosao sam tek drugi dan iza 16, za svaki slucaj... Kaze teta dodji sutra, tu su mi paketi moram ih pregledati. Jbga, rade samo dvije zenske u uredu, a red je do vrata. Sutradan dosao sms i normalno uzeo paket.

Moralna pouka price - ako cekate amazon paket u ured, pricekajte finalni sms/mail gdje ce reci da je paket stigao u ured.

c-shadow 02.08.2023. 12:40

Ukratko: možemo odjebati sve amazone osim DE gdje kupovina ide isključivo preko mailboxa :)
Dobro da ja čekam jedan iz IT i jedan iz ES što neću dočekati nego ide refund i zajebancija s poštom i vraćanjem.

quazar912 02.08.2023. 13:20

Citiraj:

Autor quazar912 (Post 3688950)
evo baš ovih dana čekam da elektrowelt24 dostavi woofer na mailbox pa ću onda detaljnije pogledat šta nude za dostavu u HR.

eto nude GLS 32 ili standard 40€

mkey 02.08.2023. 16:23

Paket je velikih gabarita?

axo 02.08.2023. 16:34

Ja njih zajebem, čim vidim na trackingu da je došao u PU, odem na skladište i podignem ga jer mi je blizu.
Ne ode pošiljka iz skladišta.
Ak mi nije hitno onda čekam da ga oni dostave.

quazar912 03.08.2023. 08:02

Citiraj:

Autor mkey (Post 3689048)
Paket je velikih gabarita?

pa onak pol kubika, ali je 25kg :care:

mkey 03.08.2023. 12:54

S tim omjerom vjerojatno dominira volumen. Ali mi se 32 ili 40€ za takvo nešto ne čini puno.

quazar912 03.08.2023. 13:18

Citiraj:

Autor mkey (Post 3689196)
S tim omjerom vjerojatno dominira volumen. Ali mi se 32 ili 40€ za takvo nešto ne čini puno.

gotovo je sad, već sam platio..GLS mi dostavja

coconut 03.08.2023. 15:09

Još malo teatra apsurda. Žena je preporukom sa povratnicom dobila dopis u kojem je pod stavkom 'Na znanje' jer dopis ide drugome. Taj drugi još uvijek nije primio svoj dopis iako je prošlo više od 7 dana u međuvremenu.

rodriguez 09.08.2023. 17:58

Jel postoji sansa da je DHL greskom ispisao da je paket vracen posiljatelju u Njemacku? A treba meni doci u Hrvatsku. Tj preuzima ga HP kad uđe u Hrvatsku

adaksinjo 09.08.2023. 19:04

nisam mislio da ću ovo ikad napisati, ali jučer u 18h kliknuo nešto na ekupi, u 20h stigla viber poruka od HP-a, danas oko 11h stigao paket..

ponovilo se :D

kopija 09.08.2023. 19:56

Zavisi od grada do grada, kolega Colop mi je rekao da u Splitu nema prolema.
Nego, kakva je situacija s pošiljkama veličine pisma, jel i to na udaru?

mkey 09.08.2023. 21:32

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3690596)
Jel postoji sansa da je DHL greskom ispisao da je paket vracen posiljatelju u Njemacku? A treba meni doci u Hrvatsku. Tj preuzima ga HP kad uđe u Hrvatsku

Meni se jednom dogodilo da su u DHL uredu u HR skenirali sve pošiljke koje su taj dan pristigle u ured te su greškom sve pošiljke sprovedene kao da su dostavljene istom primatelju od jedne od tih pošiljki :D Bilo im je to jedno veselo jutro.

2 die 4 10.08.2023. 07:57

Citiraj:

Autor rodriguez (Post 3690596)

Evo ja sam jučer završio muku po DHL/HPu. Isto iz nemčije, paket je po trekingu došao u Zagreb za manje od 24h i onda je staja, bez promjene statusa, 7 dana (4 radna) i onda se status promijenio u "pošiljka spremna za preuzimanje u poštanskom uredu".
Ja sam to ignorirao još par dana i onda jučer otišao tamo i kad stvarno, paket koji je označen za dostavu na kućnu adresu PREMIUM DHL metodom sam ja morao pokupiti sam i još k tome platio 0,40€ ležarine!!!!! :hitthewal::hitthewal::roller::roller:

Malo je reći da sam im se mamice i dakako cijelo vrijeme bio u kontaktu sa prodavačem koji mi je jučer nakon ovog fijaska vratio 30€ od pošiljke za moje "patnje" :goood:
Ali još čekam poštu da mi se izjasne.
Godišnji su im, 50% djelatnika im je na bolovanju, a nove ne mogu naći jer nitko neće raditi za 550€ taj posao. :stoopid:

Tako da da, postoji šansa za sve kaj si pitao, ali ja bi rekao ne od strane DHLa nego od strane HPa.

rodriguez 10.08.2023. 07:59

Meni je u pitanju 500 eura, al sreca bog da sam platio preko paypala sa opcijom goods and service pa imam pravo na claim, mislim da sam naletio na scammera, ali vidjet cemo.

kopija 11.08.2023. 12:56

Citiraj:

Autor kopija (Post 3690624)
Zavisi od grada do grada, kolega Colop mi je rekao da u Splitu nema prolema.
Nego, kakva je situacija s pošiljkama veličine pisma, jel i to na udaru?

Da sam sebi odgovorim, preporučeno pismo poslano prekjučer iz Slovenije, danas stiglo.
Očekivao sam ga idući petak.

Iluzionist 11.08.2023. 14:52

Screenshot-20230811-143109-Messages
Dobro pripazite na ovu i ovakve poruke, link vodi na lažne stranixe hrvatske pošte preko kojih vam pokušavaju ukrasti osobne podatke.
Neki smrad u međunarodnom prometu očito proslijeduje broj mobitela sa paketa primatelja na koji se onda drugi smradovi javljju sms-om gornjeg sadržaja.
Stranica izgleda vjerno, sadrži linkove na različite dijelove službenih stranica hrv. pošte.
OPREZ!

franzD 11.08.2023. 15:31

Citiraj:

Autor Iluzionist (Post 3690955)
Screenshot-20230811-143109-Messages
Neki smrad u međunarodnom prometu očito proslijeduje broj mobitela sa paketa primatelja na koji se onda drugi smradovi javljju sms-om gornjeg sadržaja.

Ili, vjerojatnije, nalaze brojeve na njuškalu i sličnim mjestima ili nabadaju na slijepo, a ako nekome taj URL izgleda uvjerljivo onda stvarno ima problema s čitanjem.

nepalac 11.08.2023. 15:59

Upozoravat na takve gluposti na jednom IT forumu je komično.

Nbdy32 11.08.2023. 16:35

Citiraj:

Autor kopija (Post 3690938)
Da sam sebi odgovorim, preporučeno pismo poslano prekjučer iz Slovenije, danas stiglo.

Kad je išlo vodenim putem :-)

NHF

Juice 18.08.2023. 16:24

Da pohvalim poštu. Ugl, žena je čekala nele stvari za dijete koje su poslane preko paketomata prošli petak. I nikak da dođu, na statusu stoji da je paket i dalje tamo, da nije preuzet i danas oko 10 sati nazove ona službu njihovu, pita gdje je paket, kaže im da su to neke stvari za bebu.
Agentica joj kaže da je u sortinici u ZGu al da ne zna kad će bit dostavljeno no da će kontaktirat sortinicu i vidjet kaj se može napravit. Poslije se nije javila povratno no u pol tri zove poštar da je ispred kuće s paketom.
Svaka pohvala.
Ja sam joj normalno prije zvanja rekao da nema šanse da išta sazna, da će doć već nekad, no iznenadili su.

mkey 18.08.2023. 21:35

I naravno sada žena ima u arsenalu da si bio u krivu ovom prilikom, samo čekaj 2042. da te podsjeti :D

Visage 18.08.2023. 22:03

Prosli mjesec sam citao da su digli za 25% placu postarima, za motivaciju, koliko su motivirani, dovoljno govori da svakim danom, nastavljaju traziti nove poslove.

Onda vele da su zaposlili ovaj mjesec 50 Filipinaca, da su se dokazali pouzdanima. Kad su se tocno stigli dokazati? Mada, nejasno ostavlja, sto konkretno terenski i dostavno ce spomenuti novaci pokrivati u dnevnim postanskim aktivnostima?

Prvo sam pomislio da su iscrpljivali vlastite resurse kako bi presli na jeftiniju radnu snagu. Jer pustati preko godinu dana, da im postari daju otkaze, ne radi netko kome je stvarno stalo do njihovog ostanka.

Danas me zvao novi postar, cekala me je posta, pa je ostavio kod susjeda. Novi, ali vec mjesec "stalni", sto je rekord za stanje stvari, ali danas veli, ostaje samo dok ne nadje bolje placen posao.

A onda mi veli jos neobicnije objasnjenje, na moje pitanje, hoce li Filipinci onda biti manje placeni, te zbog toga koristeni? Veli - ne

Imaju istu placu kao i domaci sadasnji! Te navodi, da vecina njih nece biti duze od dva mjeseca, da oni samo ganjaju papire i potvrde, te nakon toga vecina ide vanka. Znaci idiotizacija poste na vise razina. Svrha kvartvoskih postara je da budu motivirani, te da poznaju kvart , te najvaznije, da su stalni.

Tako kletva prijasnjeg postara koji je radio dva tjedna i dao otkaz, cini se tocna, barem u trenutnom stanju stvari : Zaboravite na stalne postare!

...

Cuky 18.08.2023. 23:19

Citiraj:

Autor Visage (Post 3692195)
Te navodi, da vecina njih nece biti duze od dva mjeseca, da oni samo ganjaju papire i potvrde, te nakon toga vecina ide vanka.

...

Nije ti ta situacija samo s postom. I sa masom drugih zanimanja, ugostiteljstvo prvenstveno.

Nisu budale radit tu za crkavicu kad vise mogu zaradit u Austriji/Njemackoj.

the_ghost 18.08.2023. 23:36

Citiraj:

Autor kopija (Post 3690938)

Male posiljke/pisma dolaze bez problema, doslo mi 4-5 ovih dana iz raznih zemalja EU, unutar tjedan dana cca sve.

mkey 19.08.2023. 15:12

Frend mi neki dan govori da mu računi kasne mjesecima ove godine. Sve što su mogli su prebacili na slanje mailom. Jedan dio uplatnica kod nas pružatelji usluga nose sami, kao npr. vodovod i odvoz otpada.

coconut 19.08.2023. 16:41

Masa ljudi, mene uključivo, je dobilo opomene za plaćanje računa koji im nikada nisu stigli.

Visage 19.08.2023. 19:25

Citiraj:

Autor coconut (Post 3692331)
Masa ljudi, mene uključivo, je dobilo opomene za plaćanje računa koji im nikada nisu stigli.

Vecini telekoma je mokri san ukinuti tiskane racune. To sam vise put cuo, a prije 2-3 godine sjecam se kad mi je naprasno prestalo dolaziti od jednog. Zovem da vidim sto se desava, a zena odmah pokusava pretvoriti pricu u motivaciju da predjem na email primitke. Ne velim da stalno rade, ne velim da svi rade, ali su sigurno, tu i tamo, znali raditi s intencijom.

Nije li prosli mjesec zapocela nagradjaca A1 u kojem poklanjaju Twingo, samo da Coconut i ostali zaborave naturu? Nije li neobicno da im je toliko stalo, da poklanjaju vozilo?

Jasno, ne umanjuje ostale komunalije i njihovo kasnjenje. Meni s otoka, idu odvojene komunalije za dva objekta. Isti primatelj, isto mjesto, ali jedan dodje, drugog nema nekoliko mjeseci. Zovem pitam, vele sve smo poslali. Prijatelju iz ZG-a koji je u istom kvartu na otoku, njemu posta nije dostavila cak ni za pola ZG komunalija, a kamoli s mora. Nedostatak ljudi, konstantne rotacije postara, motiviranost nula, ocigledno recept za kaos racuna.

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3692215)
Nije ti ta situacija samo s postom. I sa masom drugih zanimanja, ugostiteljstvo prvenstveno. Nisu budale radit tu za crkavicu kad vise mogu zaradit u Austriji/Njemackoj.

Nije, ali je izrazito stetno u slucaju poste, gdje je neophodan kontinutet postara za normalnu i dnevnu isporuku u dijelu grada kojeg sluzbom pokriva.
...

nepalac 19.08.2023. 19:43

Čisto za info ako netko ne zna, određeni računi se mogu primati i plaćati preko ePošte:
https://www.eposta.hr/

Cuky 20.08.2023. 01:43

@visage - sve jasno, al za to su si poslodavci sami krivi.

Najbolje mi je kad krenu kukat kako nema ljudi. Kad ih je bilo, nisu htjeli platit.

Ista prica je i sada. Daj uvjete kako treba pa ces vidjet da ipak ima ljudi.

Eeee. Al treba radnika platit.

chief_wolfinjo 27.08.2023. 07:47

nisam dugo kupovao na ebay-u, s obzirom da najviše kupujem na aliexpressu
i rekoh ajde da malo i na ebayu shopingiram :D

i tako kupim par itema, i sve je poslano sa SunYou

tracking number je: SYXXXXXXXXXX

kasnije se broj promjeni u UVXXXXXXXXUZ

i kaj je najzanimljivije je da i naša pošta taj tracking registrira normalno

odnosno točno piše kada stigne, kada bude na dostavi, i kasnije da je uručeno

za razliku od UAXXXXXXXXHU koji je samo registiran kada stigne u mađarsku

i još jedna prednost SunYou je ta da je došlo za 14 dana, a tako i druga

pošiljka...

mkey 27.08.2023. 13:07

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3692415)
Eeee. Al treba radnika platit.

Ja bih glavnog krivca našao u jako lošoj efikasnosti koja proizlazi iz nepostojoće organizacije.

Ico_Zg 27.08.2023. 13:40

Citiraj:

Autor chief_wolfinjo (Post 3693723)
nisam dugo kupovao na ebay-u, s obzirom da najviše kupujem na aliexpressu
i rekoh ajde da malo i na ebayu shopingiram :D

i tako kupim par itema, i sve je poslano sa SunYou

tracking number je: SYXXXXXXXXXX

kasnije se broj promjeni u UVXXXXXXXXUZ

i kaj je najzanimljivije je da i naša pošta taj tracking registrira normalno

odnosno točno piše kada stigne, kada bude na dostavi, i kasnije da je uručeno

za razliku od UAXXXXXXXXHU koji je samo registiran kada stigne u mađarsku

i još jedna prednost SunYou je ta da je došlo za 14 dana, a tako i druga

pošiljka...

Za Sunyou pošiljke je pošta naplaćivala kontrolni pregled jer nije bilo ispravnog IOSS broja, kakvo je sad stanje?

franzD 27.08.2023. 13:43

Baterije s Aliexpressa preko SY, odnosno UV/UZ, uredno stigle ovaj tjedan s naljepnicom "OCARINJENO", IOSS broj je očito ispravno unesen u sustav kad je pošiljka dobila uzbekistanski broj jer na samoj pošiljci nije bio cijeli.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:36.