PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Powerline (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=246600)

Mičkec 11.09.2017. 13:02

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3100985)
Je. Ako nećeš koristit maxtv preko toga, ovo je i više nego dovoljno. Svi ti powerline uređaji su sad već 3-4 generacija i rješene su mnoge dječje bolesti. I ovaj model je dobar jer ne gubiš utičnicu.

zasto ne maxTv? razmisljam isti taj kupiti, tak da spojim smart TV na mrezu, jer tamo gdje je tv trenutno, imam jako los WiFi signal te netflix vecinu vremena ne radi.

Princ288 11.09.2017. 13:04

Za netflix i smart tv moze, za maxtv ne jer ide preko iptva

Pupo 11.09.2017. 13:12

Ide i maxtv, samo se mora kupit jači model koji ima jaču propusnost(gigabit). Al provjeri dodatno, ja sam napisao po sjećanju a i princ kaže da neide.

Uglavnom, pisalo se na forumu pa potraži.

Nikky 11.09.2017. 13:19

Ne pisati krivi info ... može za jedno ili drugo. "Problem" je šta ne može oboje istovremeno pa se moraš odlučiti za jedno ili drugo.
Dakle, ako na strani kod routera spojiš na Lan1 ili Lan2 gdje imaš Internet to ćeš dobiti na drugoj strani,
ako na strani kod routera spojiš na Lan3 ili Lan4 gdje imaš IpTv (MaxTv) to ćeš dobiti na drugoj strani.
Govorimo za većinu operatera kojima je u konfigu unapred definirana funkcija Lan portova.

Šta se tiče potrebne propusnosti, dovoljan je AV500 standard (ima 100 MB portove), ljudi su prijavljivali rezultate (možda i u ovoj temi),
jasno da noviji / brži sa GB portovima su +.

OuttaControl 12.09.2017. 20:48

Dada, to me i interesira da ne gubim utičnicu, a nemam maxtv, a i da imam neće na taj ap koji mislim spojit. Super, hvala Pupo :)

SinfulSaint 12.10.2017. 14:34

Ima li neko za preporučit powerline kit koji provjereno može progurat gigabit kroz fazu od struje?

Sinac 17.10.2017. 15:38

Samo za info korisnicima...

Jučer mi se pojavilo nekoliko nepoznatih uređaja unutar moje mreže, između ostalog i jedan PC pa sam ostao paf, nakon polusatnog istraživanja otkrio sam da još netko u ZGRADI ima sličan Edimax powerline adapter i da su se uspješno spojile naše dvije mreže preko powerlinea. Da, preko barem 4 osigurača i nepoznate duljine žica.

Nikky 17.10.2017. 17:59

Hm, veselo :stoopid:
Koji model precizno ?
Pretpostavljam da Edimax ima onaj sw za upravljanje uređajima,
ako ga već nemaš, stavi ga na jedan pc i ove svoje (MAC adresa / serial no.) prebaci u "svoju mrežu".
Pod ovo svoju mrežu mislim da im postaviš custom a ne tvorničku šifru za povezivanje.
Isto tako možeš (na svim svojim klijentima mreže) postaviti drugo ime workgrupe, ono umjesto "WORKGROUP" u recimo "DOMA".

Andrija M 17.10.2017. 18:49

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3115272)
da su se uspješno spojile naše dvije mreže preko powerlinea. Da, preko barem 4 osigurača i nepoznate duljine žica.

Možda dobijete i zajednički račun za struju :goood:

Sinac 18.10.2017. 09:50

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3115318)
Hm, veselo :stoopid:
Koji model precizno ?
Pretpostavljam da Edimax ima onaj sw za upravljanje uređajima,
ako ga već nemaš, stavi ga na jedan pc i ove svoje (MAC adresa / serial no.) prebaci u "svoju mrežu".
Pod ovo svoju mrežu mislim da im postaviš custom a ne tvorničku šifru za povezivanje.
Isto tako možeš (na svim svojim klijentima mreže) postaviti drugo ime workgrupe, ono umjesto "WORKGROUP" u recimo "DOMA".

Pogledat ću koji model. Nisam uopće mislio da je moguće uspostaviti vezu na takvu udaljenost preko 4 osigurača, jedan je osigurač u stanu, jedan u stubištu za cijeli stan i isto tako ima taj susjed, jedan u stubištu i jedan u stanu. Dakle barem 4 osigurača, stari kabeli, veća udaljenost i sve radi...
Za sada sam iskopčao svoj powerline da mi ne radi smetnje u mreži.

Citiraj:

Autor Andrija M (Post 3115337)
Možda dobijete i zajednički račun za struju :goood:

Eh, zajedničko grijanje mi je dovoljno velik trošak :D

jp_rv 18.10.2017. 19:03

nemate vi brojila?
powerline uredno radi kroz osigurače. NE radi kroz brojila.

Kreseks 19.10.2017. 08:09

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3115788)
nemate vi brojila?
powerline uredno radi kroz osigurače. NE radi kroz brojila.

Meni uredno radi MaxTv kroz dva brojila godinama.

jp_rv 19.10.2017. 08:11

to prelazi tehničku specifikaciju i moje iskustvo...
koju marku i koji model imaš?

D/G 19.10.2017. 17:49

Vjerujem da se radi o dva digitalna strujna brojila jer za razliku od njih stara brojila koja su imala okretni mehanizam i imala strujnu zavojnicu koja je svojim induktivitetom gušila kratkovalni signal powerline adaptera ( kao vf prigušnica).

Kreseks 20.10.2017. 07:46

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3115959)
to prelazi tehničku specifikaciju i moje iskustvo...
koju marku i koji model imaš?

Dlink neki, najjeftiniji je bio prije 5-6 godina.

zupy 20.10.2017. 11:25

Citiraj:

Autor Sinac (Post 3115559)
Pogledat ću koji model. Nisam uopće mislio da je moguće uspostaviti vezu na takvu udaljenost preko 4 osigurača, jedan je osigurač u stanu, jedan u stubištu za cijeli stan i isto tako ima taj susjed, jedan u stubištu i jedan u stanu. Dakle barem 4 osigurača,

Vadi osigurače bez njih neće proć :p

Thermaltake 30.10.2017. 19:36

Jel dobar model DHP-W611AV dlinkov powerline ?

Nikky 31.10.2017. 12:29

Premjestio sam ovdje kamo spada.
Puno pitaš obzirom da je to novi model i kratko na tržištu.
Po opisu i specifikacijama izgleda odlično ... da sad ne prepisujem.
Pazi gdje ćeš kupiti jer je određena trgovina masno napumpala cifru a i kod jeftinije je po meni to much money za to.

casper 31.10.2017. 15:22

Znači, stavio sam ovaj powerline, jedan iz rutera, drugi u komp :

http://us.dlink.com/products/connect...t-starter-kit/

Sada mi treba još jedan za telku u spavaćoj. Ako stavim dodatni ovakav;

https://www.links.hr/hr/powerline-ad...-kit-053515048

on bi se trebao teoretski spojiti na ovaj iz rutera bez obzira na razliku u modelu, brand je isti, frekvencija ista.

Takđer je solucija ovaj drugi komplet paralelno spojiti iz rutera u drugu utičnicu, ali je problem jer više nemam slobodnih lan izlaza iz rutera.

Da li bi ova prva verzija uparivanja radila?...thanks.

jp_rv 31.10.2017. 18:27

Citiraj:

Autor Thermaltake (Post 3120613)
Jel dobar model DHP-W611AV dlinkov powerline ?

instar ih ima po 660kn, šta mi se čini kao dobra cijena s obzirom da je običan (av500, 300mbit wifi) oko 500-550kn.

eto kupi pa testiraj kako radi i javi nam dojmove... i testove :P

Nikky 04.11.2017. 13:57

@casper
Sad tek vidio post.
Kako ja kužim ovaj drugi link / artikal (369.55 Kn) je "Starter kit" šta bi značilo da su dva komada.

Željeno možeš odraditi samo obrati pažnju / trebalo bi:
- na support stranicama nađi i na komp instaliraj onu aplikaciju za managment
- ovaj prvi par uređaja (mada su već sada upareni) upari i postavi da je Workgroup isti kao komp, router ... nazovimo je Internet grupa
- za novi (drugi par) upari ih s tim da "ne vide" prvi par i da su u nekoj drugačijoj workgrupi
- dobro bi bilo da svaki komad nekako označiš da "znaš koji je koji"
- kod routera stavljaš po jedan iz oba para, ovaj za Internet / komp spajaš Lan kabelom na Lan1 a onog za MaxTv na Lan3 ili Lan4 na roteru

Ako sam ja krivo shvatio pa se ne radi o MaxTv - u nego je "pametna" TV koja treba izaći na Internet onda trebaš:
- jedan ili oba komada iz drugog para uz pomoć aplikacije za managment dodaj u istu grupu i isti workgroup kao prvi par
- kod routera stavljaš samo jedan komad spojen na Lan1, kod kompa je drugi, kod TV - a je treći

That's it :)

Nikky 05.12.2017. 00:25

Evo opet ja, nešto drugo sam tražio pa naletio na one "igračke" šta pomažu / rješavaju problem kada su u igri različite faze za PowerLine (slaba ili nikakva komunikacija).

Ovaj smo već spominjali u temi > https://www.amazon.de/Unbekannt-M091...dp/B004QVXMHM/

Novi je > http://www.1deins.de/produkte/Allnet...ALL1688PC.html
https://www.amazon.de/ALL1688PC-Powe.../dp/B00606NQZY
stranica proizvođača > https://shop.allnet.de/detail/index/sArticle/237262
ako bolje potražite viditi ćete da imaju više modela.

još jedan proizvođač / model:
https://www.amazon.de/Sedna-SE-HP-PH...edna+se-hp-phc

Kad već govorimo / pišemo o tome, zavirite u wikipediu > https://en.wikipedia.org/wiki/Power-line_communication
tablica sa specs pri dnu, stariji modeli (čitaj standard) uključujući AV500 rade u 1.8-30 MHz opsegu, a noviji u 1.8-86 MHz opsegu.
Sve ovo da pogledate specifikacije prije kupovine.

golfw12 24.01.2018. 19:49

može jedno pojašnjenje, kupio sam ovaj powerline uređaj http://www.tp-link.com/us/products/d....html#overview uštekao iz rutera lan kabl u onaj dio koji nazivaju adapter (koji mi je nažalost u produžnom znam da "nevalja" al ga nemam di uštekat u struju imam jednu utičnicu u sobi) a dio koji nazivaju extender je uštekan u drugoj sobi uštekan u svoju utičnicu (kako i treba bit) i zasad sve to radi 2Mbit DL i 3Mbit UP

ali nekako mi se čini da dl na mom kompu neradi tj neče ništ skinit počne normalno skidat punom brzinom pa počne padat i stane na 0 i kaže greška mreže

jel može onaj dio extender vatat moj wifi signal i dalje ga slat na lan kako bi i htio

Nikky 24.01.2018. 20:08

Ovaj kod routera, jesi mu Lan kabel uštekao u Lan1 ili Lan2 na routeru?
Provjeri da se nisi zeznio pa uštekao u Lan3 ili Lan4.

Po tom malom / sporom linku vidiš da nešto ne štima.
Nadaj se da se ne radi o različitim fazama :fiju:

golfw12 24.01.2018. 20:23

uštekao sam u lan2

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3155289)
Nadaj se da se ne radi o različitim fazama :fiju:

Krasno :( a to provjerim kako?
kuča je stara 50+god i rađeno je klasično fušerskim stilom :D

Nikky 24.01.2018. 20:32

Ne znam koliko "si doma" sa strujom / elektrotehnikom?
Za poćetak vidi jeli monofazno mjerilo (manje) ili trofazno (veće),
ako je trofazno treba dalje detektirati šta je od potrošača / utičnica na pojedinoj fazi.
Oba ova "modula" trebaju biti na istoj fazi, ne mora biti isti osigurač.

animATrIx 01.02.2018. 23:33

probaj sa razlicitim uticnicama u kuci, za test uzmi duzi lan kabel pa seli adaptere dok ne dobijes bolju vezu. obicno prolazi oko 30mbit u praksi sa jeftinijim uredjajima

mamutarka 02.02.2018. 00:08

ja samo u jednoj utičnici na katu hvatam dobar powerline signal da radi maxtv

svaka druga utičnica trza

Samecky 08.02.2018. 21:04

Nije baš laž i prevara, proizvođači imaju ateste za karakteristike koje deklariraju na proizvodu.
Kvaka je u tome što ateste dobivaju u idealnim uvjetima koji se ne mogu postići u stanu.
Znači faza i nula sa jednog osigurača na utičnicu, faza i nula sa drugog osigurača na drugu utičnicu i sve to na tri metra, kabel u komadu, bez štukanja, paralelnih utičnica i drugih potrošača.
Prvi D-linkovi se na sebi imali šuko utičnicu i uputa je bila da ide prvi u utičnicu a ostali potrošači iz njega.
Ni meni nije jasno što se time dobiva. Imam frenda strujića koji veli da je struja veća nauka od informatike.
Ima tu jalovih struja, otpora izolacije, uzemljenje izvedeno nulovanjem, oni trafići 12V switching špricaju neku frekvu natrag u mrežu, itd.

Brzina nema veze sa fazama, ako oba adaptera nisu na istoj fazi tada se ne mogu ni upariti, tj uopće ne rade.

jp_rv 24.03.2018. 17:25

se može nekako vidjeti brzina između 2 powerline-a ?
instalirao sam ih, ali svijetle narančasto. relacija je između 2 objekta i kabela ima nekih 70tak metara po meni...

Mirkopoter 24.03.2018. 20:20

Meni narančasto cijelo vrijeme svijetli i radi normalno.

Speedtestom izmjer brzinu.

jp_rv 24.03.2018. 20:37

ma više me zanimalo da li ima neki softver. onaj powerline utility mi javi da nije pronašao powerline device.

a speedtest teško jer nisam stavio wifi na lokaciju, samo sam switch stavio i pospajao videonadzor na njega. čak i da spojim laptop, dsl je samo 30mbita.

markec2102 26.03.2018. 14:40

Što bi preporučili za boostanje WIFI-a na kući s 4 etaže? Koji powerline adapter i koliko bi ih trebao?

Hvala! :)

WraGG 26.03.2018. 17:07

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3177011)
ma više me zanimalo da li ima neki softver. onaj powerline utility mi javi da nije pronašao powerline device.

a speedtest teško jer nisam stavio wifi na lokaciju, samo sam switch stavio i pospajao videonadzor na njega. čak i da spojim laptop, dsl je samo 30mbita.

Mikrotik Btest. Samo sto ti sa obe strane treba pc.

huaweifun 01.07.2018. 16:54

TP Link KIT TL-WPA4220

Pozdrav,

Da malo ozivimo temu. Interesira me dal je netko probao dali radi ovakav sistem. Radi se većoj kući sa debelim zidovima puno zeljeza u pločama i 3 kata pa planiram koristit 3 x TP Link KIT TL-WPA4220 za pokrit svaku etažu posebno sa wifi signalom. Struja je monofazna tako da tu nebi trebao bit problem. E sad kako to spojit ? dakle kod rutera dolaze 3 "predajna" dijela koja onda preko malog switcha spajam na taj ruter te ih uparujem sa svakim wpa4220 posebno. Tu me brine dal će to radit jer bi sva tri bila onda na kratkom produznom kablu (letvi) jedan do drugoga a napominje se da to treba izbjegavat. Ili je dovoljan jedan "predajnik" direkt ustekan u port na ruteru a na njega uparena sva tri wpa4220 ?

Hvala

jp_rv 01.07.2018. 17:31

Citiraj:

Autor huaweifun (Post 3207770)
Pozdrav,

Da malo ozivimo temu. Interesira me dal je netko probao dali radi ovakav sistem. Radi se većoj kući sa debelim zidovima puno zeljeza u pločama i 3 kata pa planiram koristit 3 x TP Link KIT TL-WPA4220 za pokrit svaku etažu posebno sa wifi signalom. Struja je monofazna tako da tu nebi trebao bit problem. E sad kako to spojit ? dakle kod rutera dolaze 3 "predajna" dijela koja onda preko malog switcha spajam na taj ruter te ih uparujem sa svakim wpa4220 posebno. Tu me brine dal će to radit jer bi sva tri bila onda na kratkom produznom kablu (letvi) jedan do drugoga a napominje se da to treba izbjegavat. Ili je dovoljan jedan "predajnik" direkt ustekan u port na ruteru a na njega uparena sva tri wpa4220 ?

Hvala

treba ti 1.
kupi 2 seta, imaju default ključ i svi se vide međusobno. upravo pred par dana napravio to isto, sa sličnim setom tp linkova. 2 seta, 4 uređaja, pokrivena 4 kata kuće.
malo zajebavalo na jednom katu gdje je garaža sa frižiderima i kotlovnicom, preselio powerline na glavni vod, od onda radi bez greške.

huaweifun 01.07.2018. 17:36

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3207783)
treba ti 1.
kupi 2 seta, imaju default ključ i svi se vide međusobno. upravo pred par dana napravio to isto, sa sličnim setom tp linkova. 2 seta, 4 uređaja, pokrivena 4 kata kuće.
malo zajebavalo na jednom katu gdje je garaža sa frižiderima i kotlovnicom, preselio powerline na glavni vod, od onda radi bez greške.

Odlično, hvala na info, koji si set uzeo ako se može znat i kako si to spojio ukratko ...

Nikky 01.07.2018. 18:15

Pokušaj buđet malo rastegnit pa uzeti 2 kita sa GB mrežom, mislim da je TL-PA7020,
je > http://www.h2-shop.com/TPL-TL-PA7020PKIT
Sutra će ti biti žao ...
Može ti trebati / biti korisno da na jedan komp staviš njihov managment app.

jp_rv 01.07.2018. 19:38

Citiraj:

Autor huaweifun (Post 3207785)
Odlično, hvala na info, koji si set uzeo ako se može znat i kako si to spojio ukratko ...

sličan model... 4110 ili tako nešto slično. uglavnom isti vrag. nemaš šta razmišljat o spajanju, prosto ko pasulj. uštekaj u struju, uštekaj u lan, ćao. ja sam još na svaki kat stavio po 1 ap.

Pupo 02.07.2018. 09:25

Ti powerlajni su bas tehnologija koja je napredovala zadnje vrijeme, i fakat mi se nije nitko zalio tko je dobio preporuku.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:17.