PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Kloniranje diskova pomoću Acronis True Image i sličnih programa (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=91143)

mrva_zg 29.01.2015. 22:58

Ubaciš oba diska, skineš hirens boot i kloniraš disk na disk kompletan i dec it

sa ssd-a na drugi je ok ako prelaziš sa običnog diska na ssd je preporučljiva nova instalacija.

perić 29.01.2015. 23:26

ok, hvala, znači to je normalno i uobičajeno, nije nikakav special turtorial ;)
zapravo ajmo reći, kao da kopiram sa usb- na usb.

Chuxonja 30.01.2015. 09:24

Skoro pa, ima više toolova za to pa si pickaj neš. ja recimo volim sa Norton Ghostom delat, ali imaš i Acronis i Clonezillu i još toga. Nemožeš samo c/p iz vindozera jer ti to ne pokupi boot sektor. Postoje i neka clone rješenja za pokrenut iz windowsa, ali rađe se drži ovih u koje posebno zbootaš.

perić 30.01.2015. 14:04

ok, skinut ću neki od ovih koje si naveo pa klonirati. tnx.

cdanijel 19.02.2016. 23:46

Kloniranje diska

Zdravo,
Trenutačno u računalu (Lenovo ThinkPad T serija) imam 120 GB SSD i htio bih ga zamijeniti za veći.
Kojim alatom mogu napraviti image postojećeg sustava na USB stick, a da nakon toga mogu taj USB bootati i image s USB diska preseliti na novi SSD?

Hvala unaprijed,
Danijel

nino 19.02.2016. 23:50

A barem je to xx puta receno na forumu, Acronis, HDClone...itd

Osobno vise puta koristio HDclone direkt sa jednog ssd-a na drugi, par min posla.

cdanijel 19.02.2016. 23:57

Citiraj:

Autor nino (Post 2893051)
A barem je to xx puta receno na forumu, Acronis, HDClone...itd

Osobno vise puta koristio HDclone direkt sa jednog ssd-a na drugi, par min posla.

Nemam načina da oba diska spojim istovremeno. :(

Nikky 20.02.2016. 00:03

U samom laptopu ne, ali na nekoj drugoj kašeti da,
samo dobro pripazi koji je koji ssd / hdd kad butaš Acronisa ili drugi alat.

cdanijel 20.02.2016. 00:05

Pa upravo je to navedeno kao preduvjet. Nemam doma ladicu za disk, nemam je namjere kupovati itd. :)
Dakle, mogu li to napraviti pomoći USB sticka (dovoljno velikog)?

nino 20.02.2016. 09:20

Ama sta ce ti ladica, odi na neku kantu, spoji oba ssd-a i nista drugo, bootas sa usb/cd-a hdclone i za par minuta gotovo.

zaratin5 22.02.2016. 08:36

Možda će ti biti lakše da posudiš ili kupiš adapter USB to serial ATA (par $ na e-bay-u), spojiš novi disk preko njega na laptop, butaš Acronis ili HDClone sa CD-a ili USB-a, i brzo je gotovo.

coconut 22.02.2016. 09:37

Čemu? 2,5" hard iz laptopa se može direktno spojiti na bilo koju desktop matičnu ploču sa SATA konektorom.

cdanijel 22.02.2016. 14:05

Kaj ja znam. Prilično jasno sam naveo kaj mi treba. Kloniranje diska na usb stika.
Došli smo do ladica, matičnih ploča i ne znam čega. Ja nemam doma desktop stroj niti ga želim imati. Ne želim imati ladicu.
Clonezilla radi bez problema ono što sam pitao. Napravi image, stavi ga na drugi (novi) disk i bok i doviđenja.

buljo 22.02.2016. 14:43

Radi i acronis i to je prvi program koji si dobio za prijedlog.

zaratin5 22.02.2016. 18:05

Citiraj:

Autor cdanijel (Post 2893994)
Kaj ja znam. Prilično jasno sam naveo kaj mi treba. Kloniranje diska na usb stika.
Došli smo do ladica, matičnih ploča i ne znam čega. Ja nemam doma desktop stroj niti ga želim imati. Ne želim imati ladicu.
Clonezilla radi bez problema ono što sam pitao. Napravi image, stavi ga na drugi (novi) disk i bok i doviđenja.

Zato što nemaš desktop računalo sam ti i predložio da to uradiš preko USB to SATA adaptera. Ida ga imaš, morao bi ga otvarati ubacivati oba diska,dodati još jedan sata kabel a ovako ga samo uštekaš u jedan od USB portova na laptopu, butaš sa CD-a na kojem je Acronis ili neki drugi program za tu namjenu, odrediš sourse disk i brzo je gotovo. Radio sam to više puta bez ikakvih problema. Ladica je isto tako dobro, ali skuplje rješenje. Kloniranje na USB štik, pa ponovo na HDD je komplicirano.

Gustavo 05.05.2016. 16:01

Kloniranje diska

Trebam klonirat jedan disk na sistemski gdje imam tri particije i Acronis mi traži da brišem te particije, jel time gubim podatke, slike itd s tih particija?

igorba 05.05.2016. 16:27

Ako sam te dobro shvatio, imaš 3 particije na disku na kojeg ćeš klonirati sadržaj nekog drugog diska? Da, izgubit ćeš te podatke/particije jer Acronis automatski stvara particije kakve su bile na disku kojeg kloniraš (uz korekciju veličine ako je različita). Možeš napraviti backup i tu backup datoteku "parkirati" na taj disk s tri particije, pa kasnije iz tog backupa napraviti recovery na neki treći disk. Na taj način sačuvaš podatke s oba diska.

BTW, prije otvaranja nove teme potražiti ima li odgovarajuća - ti si otvorio temu potpuno istog naziva već postojećoj, koja se uz to nalazi(la) na prvoj stranici podforuma.

Gustavo 05.05.2016. 17:40

Kasno, već sam pokrenuo i sve izbrisao, jel mogu kako vratit te tri izgubljene particije s Hiren boot CD ?

Gustavo 05.05.2016. 17:55

Uspio sam s Paritition find und mount vratiti dvije particije s slikama i dokumentima, sistemska je izgubljena, al nema veze ionako sam trebao raditi format C :)

Night 07.05.2016. 10:44

Meni se za te namjene jako dobar pokazao "dd" alat iz Linuxa, može se dići iz Kalija i vjerojatno svake ostale Linux distribucije koja se diže sa USB sticka. Osim za kloniranje dobar je i za shredanje diskova. Samo treba dobro znati što se radi jer ne oprašta greške.

Demigod 09.09.2016. 13:23

Pozdrav ljudi!

Imam jedno pitanje u vezi kloniranja diskova. Naime, zamjenio bi hard disk iz svog racunala sa novim posto me ovaj vec polako izdaje jer ima vec neku godinu. Zanima me da li ja mogu klonirati sve podatke sa starog harda na novi hard disk te ih nakon kloniranja zamjenim i to je to? sve ce ostati isto samo ce se hard promjeniti.

hvala

igorba 09.09.2016. 13:55

Da. Ali malo si uranio s postanjem u ovoj temi, vidiš da se posta svake parne godine u studenome, a sad je tek rujan. :-)

Sent from my XT1092 using Tapatalk

Nikky 09.09.2016. 14:10

Ma bolje ovako u odgovarajućoj temi nego da otvara novu.

demetrius 09.09.2016. 21:23

se može klonirat disk di su igre i neke fajle sa hdd na ssd??jer nije sistemski.

Alister 09.09.2016. 21:37

Naravno, potpuno ista stvar kao i sa kloniranjem sistemskog diska, samo pazi koju oznaku će ti taj disk dobiti nakon kloniranja, ako imaš više diskova. Mora biti isto slovo diska kao i prije da bi ti sve radilo ponovo

igorba 09.09.2016. 22:29

Citiraj:

Autor Nikky (Post 2965617)
Ma bolje ovako u odgovarajućoj temi nego da otvara novu.

Slažem se, zato je i smajlić na kraju.

Demigod 12.09.2016. 08:21

pa nisam htio otvarati novu temu. Znaci, odgovor je mogu ili?

Alister 12.09.2016. 08:27

Citiraj:

Autor Demigod (Post 2965597)
Pozdrav ljudi!

Imam jedno pitanje u vezi kloniranja diskova. Naime, zamjenio bi hard disk iz svog racunala sa novim posto me ovaj vec polako izdaje jer ima vec neku godinu. Zanima me da li ja mogu klonirati sve podatke sa starog harda na novi hard disk te ih nakon kloniranja zamjenim i to je to? sve ce ostati isto samo ce se hard promjeniti.

hvala

Da, upravo tako, jedina stvar na koju moraš "pripaziti" je ako nisu isto kapaciteta da pogledaš opciju za veličinu particija prije i poslije kloniranja. Prilikom samog kloniranja imaš opciju da ti nakon završenog posla ugasi komp, i onda samo izvuci stari disk i boot-aj s novog

Demigod 12.09.2016. 09:27

Citiraj:

Autor Alister (Post 2966411)
Da, upravo tako, jedina stvar na koju moraš "pripaziti" je ako nisu isto kapaciteta da pogledaš opciju za veličinu particija prije i poslije kloniranja. Prilikom samog kloniranja imaš opciju da ti nakon završenog posla ugasi komp, i onda samo izvuci stari disk i boot-aj s novog

stari mi je od 600 gb, novi je od tera. koji program mi je najbolji?

Pupo 12.09.2016. 15:00

Napraviš bootabilni stick s acronisom il cd, bootaš, izimiđiraš i to je to. Nikad problema.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:22.