PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   M.2 NVMe SSD - specifikacije, pitanja, rasprava, review, firmware update,... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=301335)

slavonac90 03.07.2018. 12:43

Ja jučer ipak uzeo Patriot Scorch 256 gb, od jeftinijih jedini on bio na lageru pa ga kupio da ne moram čekat na Kingstona, i tako ima 3 godine garancije pa ako nešto i ne bude valjalo ići će na reklamaciju :D Nakon updejtanih windowsa i instaliranih programa ostalo mi još 180 gb slobodnog mjesta (taman za neku veću igru), sve u svemu dobro da nisam išao na 128 jer bi doslovno na knap bilo i bez igre. Sve fino i brzo radi, windows digne za 10 sec, uglavnom nebo i zemlja nakon godinu dana rada na 2 tb hdd-u. Testiram ga još nekim benchmarkom da vidim jel postiže brzinu kako je proizvođač deklarirao. Za to mi može poslužiti ovaj Crystal Disk Mark što je kolega iznad stavio sliku ili da idem na neki drugi program?

Mommistake 03.07.2018. 14:52

Sasvim je dovoljan CDM.

slavonac90 06.07.2018. 20:59

Ljudi jel normalno da m2.nvme ssd postiže temperaturu od 60 celzijusa? Sada se igrao malo i temperatura je 60,a s obzirom da je riječ od disku ne sviđa mi se to baš.

Brko 06.07.2018. 21:30

Za nvme je normalno i 75°C da nebi bilo 60 ;) ne sekiraj se ;)

Sent from Usreo Mobara

trpi 06.07.2018. 22:32

normalno je to

slavonac90 06.07.2018. 23:08

Uff, dobro je onda, već me presjeklo :D Kada sam vidio da mi je temperatura diska ista kao temperatura grafe i proca reko ovo ne može biti dobro, al pao mi kamen sa srca haha

The Exiled 06.07.2018. 23:30

Baci(te) pogled (1 - 2 - 3) kakav utjecaj temperatura, odnosno hlađenje ima na brzinu NVMe SSD-a.:)

Mario92 07.07.2018. 11:24

Vidim da je nedavno izašao Kingston UV500, sa 5 godina garancije a skoro 100kn (250GB) jeftiniji od 860 EVO, MX500 i ostalih SSD-ova također sa 5g garancije.

ansha 07.07.2018. 12:30

Citiraj:

Autor slavonac90 (Post 3209440)
Ljudi jel normalno da m2.nvme ssd postiže temperaturu od 60 celzijusa? Sada se igrao malo i temperatura je 60,a s obzirom da je riječ od disku ne sviđa mi se to baš.

Nije normalno, to je nadprosjecno dobro, meni ode na 90-92°C pod max opterecenjem. 960Evo je u pitanju, kad uperim u njega 2400rpm vent, onda ide do 62-63°C max...

Doduse, u igri ti disk idle-a uglavnom, to su ga okolne komponente ugrijale, prije svega graficka. Ici ce ti on preko 80°C kad ga se nagazi, al to je 100% normalno.

slavonac90 08.07.2018. 12:44

Citiraj:

Autor ansha (Post 3209556)
Nije normalno, to je nadprosjecno dobro, meni ode na 90-92°C pod max opterecenjem. 960Evo je u pitanju, kad uperim u njega 2400rpm vent, onda ide do 62-63°C max...

Doduse, u igri ti disk idle-a uglavnom, to su ga okolne komponente ugrijale, prije svega graficka. Ici ce ti on preko 80°C kad ga se nagazi, al to je 100% normalno.

To je bila tempratura nakon 45 min Dooma,a igra je instalirana na HDD-u pa me zato i uplašilo, nisam znao da se tako kreću temperature tih SSD-a. Ja si sve računam ako mi HDD nejde preko 50 ne bi trebalo ni ovo, ali sada mi je lakše :D

lobo64 03.08.2018. 12:26

Molim poštovano članstvo za preporuku M2 NVMe SSD. Koristio bi se kao glavni i jedini disk u računalu.
Smjernice:
-256 GB
-čim duža gara
-TBW min. 150
-čim brži,naravno
-cijena max. 900 krznenih
-dobavljiv u HR dućanima

Ako u smjernice ulazi 480 GB ili veći, još bolje.

Strider 03.08.2018. 12:34

Citiraj:

Autor lobo64 (Post 3216479)
Molim poštovano članstvo za preporuku M2 NVMe SSD. Koristio bi se kao glavni i jedini disk u računalu.
Smjernice:
-256 GB
-čim duža gara
-TBW min. 150
-čim brži,naravno
-cijena max. 900 krznenih
-dobavljiv u HR dućanima

Ako u smjernice ulazi 480 GB ili veći, još bolje.

Ja neko vrijeme gledam Kingston A1000-480gb...
5 god garancije, 300TBW, read/write speeds of up to 1,500MB/s and 1,000MB/s, kod nas ga za cca 1000kn

lobo64 03.08.2018. 13:17

Radim ovo iz usluge jednom poznaniku. Taj disk sam i ja skenao, moram samo pitati dali to odgovara ili mu je draža opcija SKC1000 240 GB za 950 Kn. Po mom mišljenju je naravno SKA1000 480 GB bolje zbog većeg kapaciteta, no ne odlučujem ja. Isto tako tu su još 960Evo i PM961 Samsung koji su također vrijedni razmatranja u verzijama 200+ GB.

De5tr0yer 23.08.2018. 16:09

Imam problem koji vjerujem leži u windowsima. Isprobao sam neka rješenja tražeći s ključnim riječima poput "windows 10 boot halt freeze stop" i nisam našao rješenje.

Uvjeren sam da je problem s windows UEFI bootom, ak bilo tko ima preporuku kak popraviti nek puca.

Otprilike svaki drugi puta kad startam računalo, POST prođe bez problema (traje ispod sekunde), pojavi se win logo ispod kojeg se treba pojaviti animacija u vidu onog točkastog kotačića da računalo boota.

Animacija se ne pojavljuje minutu i pol, sve stoji ko smrznuto i onda odjednom krene.

Donedavno nisam nikad čekao duže od 30 sekundi i svaki put sam restartao komp kad se to dogodilo misleći da je komp skroz zaštekao. Nakon takvog restarta uvijek je računalo bootalo normalno. Nikakvih problema. Onda sam jedan dan slučajno shvatio da računalo uvijek boota, tj. da se ne smrzne "za stalno".

To čekanje od minutu i pol možete vidjeti na videu ovdje: https://youtu.be/mQYQ9FUASgM

Kad je jednom u winsima, sve radi sasvim normalno bez ikakvih usporenja, svi testovi ssda su OK.

Nije preveliki problem, ali iritira :)

Manuel Calavera 23.08.2018. 17:27

Vjerojatno je problem u OS-u, a ne hardveru tj. ssd-u. Vjerojatno ništa što clean install nebi rješio

Cuky 23.08.2018. 17:30

Da ti nije nekakav dodatni usb device ustekan? Odstekaj svu periferiju osim misa i tipkovnice pa probaj.

Max Rockatansky 23.08.2018. 19:10

Prekontroliraj SATA i interne USB konektore ... tako mi se ponašala jedna makina zbog olabavljenog internog USB kabela (USB 3.0 sa ploče na front panel).

De5tr0yer 23.08.2018. 21:33

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3221645)
Vjerojatno je problem u OS-u, a ne hardveru tj. ssd-u. Vjerojatno ništa što clean install nebi rješio

Nitko mi ne može garantirati da će clean install riješiti problem, tak da ću si tu muku zasad uštedjeti.

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3221646)
Da ti nije nekakav dodatni usb device ustekan? Odstekaj svu periferiju osim misa i tipkovnice pa probaj.

U istom smjeru sam već razmišljao, ali ako moram svaki put ištekavat monitor USB hub i sve USB uređaje, složit ćemo se da to nije rješenje.

Samo probe radi ću kroz narednih par dana izvrtiti kombinacije spojenih uređaja pa javiti.

Već sam kroz bios opciju isprobao nešto u tom smjeru, postojii kao da registrira samo tipkovnicu i miša prilikom boota, al to mi se čini da je to uzrokovalo još češće poajvljivanje tog problema.

Citiraj:

Autor Max Rockatansky (Post 3221663)
Prekontroliraj SATA i interne USB konektore ... tako mi se ponašala jedna makina zbog olabavljenog internog USB kabela (USB 3.0 sa ploče na front panel).

SATA ne koristim, USB front panel ću isprobati iskopčati.

Zasad hvala na prijedlozima, javim se kroz tjedan dana kad temeljito isprobam :)

Cuky 24.08.2018. 00:17

Normalno da ti nije rjesenje svaki put sve odstekavat :D

Za test samo makni sva nepotrebna "sranja" pa vidi kako ce se ponasat :)

1v@n 24.08.2018. 01:22

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 3221622)
Imam problem koji vjerujem leži u windowsima. Isprobao sam neka rješenja tražeći s ključnim riječima poput "windows 10 boot halt freeze stop" i nisam našao rješenje.

Uvjeren sam da je problem s windows UEFI bootom, ak bilo tko ima preporuku kak popraviti nek puca.

Otprilike svaki drugi puta kad startam računalo, POST prođe bez problema (traje ispod sekunde), pojavi se win logo ispod kojeg se treba pojaviti animacija u vidu onog točkastog kotačića da računalo boota.

Animacija se ne pojavljuje minutu i pol, sve stoji ko smrznuto i onda odjednom krene.

Donedavno nisam nikad čekao duže od 30 sekundi i svaki put sam restartao komp kad se to dogodilo misleći da je komp skroz zaštekao. Nakon takvog restarta uvijek je računalo bootalo normalno. Nikakvih problema. Onda sam jedan dan slučajno shvatio da računalo uvijek boota, tj. da se ne smrzne "za stalno".

To čekanje od minutu i pol možete vidjeti na videu ovdje: https://youtu.be/mQYQ9FUASgM

Kad je jednom u winsima, sve radi sasvim normalno bez ikakvih usporenja, svi testovi ssda su OK.

Nije preveliki problem, ali iritira :)

Napravi ovo pod 3 pa javi rezultat. Pretpostavljam da ti je fast boot već isključen u BIOS-u

https://www.easeus.com/partition-man...er-update.html

Manuel Calavera 24.08.2018. 03:39

Ha čuj, sva sranja nakon posta i prve slike windowsa i nadalje su uglavnom do pojebanog OS-a (barem u 95-99% slučajeva što sam se susretao)

De5tr0yer 29.08.2018. 16:17

Citiraj:

Autor Manuel Calavera (Post 3221774)
Ha čuj, sva sranja nakon posta i prve slike windowsa i nadalje su uglavnom do pojebanog OS-a (barem u 95-99% slučajeva što sam se susretao)

Evo me s dobrim novostima, spadam u ovih 1-5% :)

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3221750)
Normalno da ti nije rjesenje svaki put sve odstekavat :D

Za test samo makni sva nepotrebna "sranja" pa vidi kako ce se ponasat :)

Uzrok je poznat, problem riješen, TL;DR: problem ne spada u SSD temu uopće, ali sam mislio da ima nešto sa SSDom. Dakle: prijamnik za miša preko originalnog kabla koji je ukopčan u USB hub na monitoru je radio probleme. Kad je prijamnik+kabel direktno u matičnu ukopčan, sve radi.

Malo opsežnije:

Maknuo sam prvo sve nepotrebno, bežični punjač moba, web kameru, punjač za sat, kabel koji koristim za punjenje slušalica, unifying receiver za trackball.
Ostavio sam USB hub od monitora i u njega ukopčanu tipkovnicu i receiver miša (G403).

Ovakva konstelacija mi je super jer mogu samo jednim USBom onda prebacit tipkalo+miš s PC-a na laptop.
Međutim, niti tad nije funkcioniralo, pa sam iskopčao i hub i uštekao direkt tipkalo i receiver miša u ploču - sve je funkcioniralo i boot halt se nije nijednom pojavio.

Onda je samo preostalo pitanje u čemu je točno problem, pa sam kombinirao.

Tipkovnica sigurno nije, ne uzrokuje probleme.

Hub bez ičega spojenog na njega - nema problema.

Receiver preko originalnog kabela u monitor hub - problemi.

Receiver direkt u monitor hub - problemi.

Uslijed isprobavanja kombinacija pojavio se i jedan interesantan prozor s greškom prilikom jednog gašenja. Još nisam dao naredbu da se restarta komp, dakle logon screen je bio aktivan, prebacio sam receiver iz monitor huba straga u matičnu i pojavio se prozorčić laclient.exe was terminated bla bla bla. I baš ko za vraga laclient.exe je logitech analytics client, kako kaže file.net, što donekle potkrepljuje tezu da je problem bio na razini monitor hub - g403 receiver, tj. da tu nešto nije bilo 100%.

---

Interesantno je da sam mislio da niti jednom nisam imao problema s mišem. Kako sam pisao ovaj post mi je sinulo da sam zapravo imao problema naizgled druge naravi:

Naime, dok je miš bio u bežičnom modu u OSu sve je funkcioniralo savršeno. Međutim, kad sam ga trebao puniti te istovremeno koristiti, događalo se da bi miš prestao raditi, potpuno random. "Restartanje" miša na prekidač (OFF-ON) ili iskapčanje-ukapčanje kabela je bilo rješenje, ali se smrzavanje miša događalo prilično često. Strategija je bila punit miš kad nisam doma. :D

U tim trenucima sam to pripisivao "poluispravnom" mišu (imao sam problema na samom početku korištenja da mi se RGB palio iako je ugašen te sam dobio novi od logija, stari nisu tražili nazad, ja nastavio koristiti isti miš jer su u međuvremenu taj problem fixali novim firmwareom, novi miš mi još uvijek originalno zapakiran stoji i čeka da prvi prdne u rosu ).

Takvih problema nema kad je receiver s kabelom ukopčan direkt u matičnu.

I sad me kopka je li vrlo rijetki stutter koji mi se pojavljivao kad sam igrao zapravo uzrokovan time, hehehe, mislio sam da je placebo ili da mi je podloga prljava, pa sam svakih mjesec-dva prao podlogu za miša, koji sam pacijent :no2drug::no2drug: :D:D

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3221760)
Napravi ovo pod 3 pa javi rezultat. Pretpostavljam da ti je fast boot već isključen u BIOS-u

https://www.easeus.com/partition-man...er-update.html

Nemam uopće te opcije :D

Cuky 29.08.2018. 17:07

Eto, kao i uvijek, u vecini slucajeva neki usb device jede govna :D

strgani 04.09.2018. 09:04

link
Ako ko treba 960gb nvme ssd za 203 dolara :)

Teo 03.10.2018. 11:29

Pozdrav!

Tražim SSD za Asus N751JK pa me zanima koji utor i dimenzija SSDa idu u laptop. Koliko sam uspio pronaći, trebao bi biti key A, 2280. Ali nisam siguran, radije bi da mi netko provjereno kaže i preporuči neki SSD od 120/128 GB.

Evo slika utora: https://imgur.com/a/LGTXzxF

nick praskaton 03.10.2018. 12:17

Citiraj:

Autor Teo (Post 3235315)
Pozdrav!

Tražim SSD za Asus N751JK pa me zanima koji utor i dimenzija SSDa idu u laptop. Koliko sam uspio pronaći, trebao bi biti key A, 2280. Ali nisam siguran, radije bi da mi netko provjereno kaže i preporuči neki SSD od 120/128 GB.

Evo slika utora: https://imgur.com/a/LGTXzxF

ovako odokativno, mi se cini 2280, al uzmi metar i izmjeri imas li 8 cm, najjednostavnije, od utora do šarafa

dadoremix 08.10.2018. 23:45

a kad vec pitamo se
jel ima ko ovu zver?
imam samsung m2 120 gb unutra.. al postao mali 1500/800 r/w
pa bi sad upiknuo ovaj

DiRT 09.10.2018. 09:35

Uzmi slobodno, i ja bi ga uzo sad da mi treba, šteta kaj imam 2 utora za m2 na matičnoj pa ne koristim jer imam običan ssd.

7carlos6 22.10.2018. 08:46

western digital black nvme 250gb brzina?

Jučer mi je stigao western digital black nvme 250gb. Klonirao sam particiju sa kingstona A400. Zanima me griješim li negdje jer bi po specifikacijama brzina čitanja trebala biti 3000 MB/s a ja sa raznim benchmarcima ne mogu dobiti preko 1600.
https://thumb.ibb.co/e8AUi0/rzezt.png

coconut 22.10.2018. 10:02

Da ti nije taj kanal djeljen sa nekim drugim SATA uređajem? Pogledaj malo specifikacije mbo. Tamo ti piše na kojem kanalu radi taj NVME pa vidi da ti nije još koji disk priljučen na njega.
Osim toga, modeli većeg kapaciteta su po defaultu brži od manjih.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:18.