PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

mkey 30.10.2025. 23:50

Još malo pa ćemo svi morati pričati kao mafijaši kada znaju da ih se prisluškuje.

The Exiled 31.10.2025. 20:16

Microsoft je u naletu da što više ljudi što prije (p)otjera na neku Linux distribuciju.:frend:
Citiraj:

Windows 11 has a buggy, duplicating Task Manager that hogs resources:kafa:
Citiraj:

Microsoft has done it again! The latest bug now hides in the least possible place—the one and only Task Manager. According to multiple user reports, the Windows 11 update KB5067036 is causing the Task Manager to remain open even after being closed, creating a new instance each time a user opens and closes it. Each instance uses around 20-95 MB of RAM, so if you open and close it 100 times, you could end up with 2 GB of RAM tied up by these persistent Task Manager instances. Additionally, these background instances can consume CPU resources. Despite being a minimally invasive application, each tskmgr.exe instance uses about 0.9% of CPU resources, so 10 instances could reduce your CPU's capacity by almost 10% without you even noticing.

We managed to replicate the bug, and found multiple instances running in the background, without any way to normally close it. A simple fix for this issue is clicking the "End Task" button instead of the classical "X" to exit application. However, if you opened multiple instances to play with how many times the process can be repeated, you will have a hard and boring time solving it manually. Instead, use the "taskkill /im taskmgr.exe /f" command in the command line as administrator to remove all existing Task Manager processes. As always, be cautious when running any command in the CMD as an administrator—but trust us on this one.
Izvor: TechPowerUp

Mladenxy 31.10.2025. 20:58

Da, ostane svaki raditi u pozadini.

https://i.postimg.cc/PPnpwR4T/Screenshot-4.png

domy_os 31.10.2025. 21:28

Koga briga, to je ionako preview update.

kopija 01.11.2025. 04:49

99% korisnika uopće nezna šta je to Task Manager.

tomek@vz 01.11.2025. 09:28

Citiraj:

Is installing Windows 11 with a local account or on unsupported hardware harmful or dangerous? YouTube's AI moderation system seems to think so, as it has started pulling videos that show users how to sidestep Microsoft's setup restrictions.

Tech YouTuber Rich White, aka CyberCPU Tech, was the first to go public about the issue on October 26, when he posted a video reporting the removal of a how-to he published on installing Windows 11 25H2 with a local account instead of a Microsoft account. In the video, White expressed concern that YouTube's automated flagging process may be the root of the problem, as he found it hard to believe that "creating a local account in Windows 11 could lead to serious harm or even death," as YouTube reportedly alleged when it removed the video.

When he appealed, White said that YouTube denied the request within 10 to 20 minutes, early on a Sunday morning, which led him to speculate that there wasn't a human in the loop when the request was shut down. That wasn't his only video removed, either. The next day, White uploaded his video for this week on installing Windows 11 25H2 on unsupported hardware, which was removed hours after being posted. YouTube justified the removal on similar grounds. [...] At least two other YouTubers - Britec09 and Hrutkay Mods - have released videos alleging much of the same.
LoL...

Ovo pak nije tak bedasti Feature:
Citiraj:

Microsoft is bringing shared audio to Windows 11, allowing you to stream audio across two pairs of wireless headphones, speakers, earbuds, or hearing aids. From a report:
Citiraj:

The feature is built using the Bluetooth Low Energy (LE) audio codec, and it's rolling out in preview to Windows 11 Insiders in the Dev and Beta channels. Shared audio comes in handy if you're watching a movie on a laptop with your friend or family member, or just want to show them new music that you can both stream inside your own wireless headsets. You can use shared audio by connecting Bluetooth LE-supported devices to your Windows 11 PC and then selecting the Shared audio (preview) button in your quick settings menu. Microsoft introduced an LE Audio feature on Windows 11 in August, enabling higher audio quality while using a wireless headset in a game or call.

Mladenxy 01.11.2025. 09:36

Moram pohvaliti stvar za kuju sigurno većina zna, ja saznao tek prije desetak dana jer sam bio uporan sa adblock plus. Tko koristi Edge nek si doda proširenje AdGuardian blocker....nula reklama bilo gdje uključujući i jubito, fenomenalno :D Ali nula doslovno.

mkey 01.11.2025. 18:14

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3828506)
Microsoft has done it again! The latest bug now hides in the least possible place—the one and only Task Manager.

Imao sam jednu sličnu situaciju pred par godina u bivšoj firmi. Provodeći uobičajene operacije na bazi, u pokušaja krpanja onoga što se ne da zakrpati, a s obzirom na to da dosta dobro pamtim brojeve, skužim da je entity count u jednoj tablici umjesto kakvih uobičajenih pola miliona bio preko 2 i pol miliona.

Kako je taj proces krpanja bio vrlo uobičajen i često provođen ispalo je da su u preko deset godina korištenja sajta napravili pola miliona entiteta pa su onda u par tjedana, a svega par dana nakon major releasa, dodali još dva miliona. I junioru bi to moralo biti sumnjivo :D

Malo pronjuškam i skužim da nove entitete roka svaku sekundu. Ispalo je da asinkroni proces koji bi trebao napraviti novi entitet i onda izaći ne izađe nego uđe u beskonačnu petlju. Svaki korisnik koji napravi tu radnju pokrene svoju petlju. Da stvar bude gora, frontend se nije dobro snalazio u toj nepredviđenoj situaciji što je korisnika poticalo da refresha i ponavlja radnju pošto ne dobiva očekivani ishod.

Stavim ja ta saznanja i dokaze na kup i proslijedim managerima. Rekoh, razjebava vam ovaj bug bazu čak i preko uobičajenog nivoa. Nitko ni da trzne. Rekoh, obustavite daljnji release dok to ne riješite, tko će čistiti svo to sranje poslije. Ma kakvi, samo gas.

Takav nivo nebrige je fascinantan, ja pretpostavljam da taj mentalni sklop nastaje kada ego toliko nabuja da bi i sama pomisao na priznanje postojanja problema bila pandan verbalnom deliktu. A kamoli da bi se netko drznuo priznati pogrešku.

Neo-ST 02.11.2025. 00:05

1 privitaka
Istina?

mkey 02.11.2025. 00:42

Mislim da je poanta da ljudi u MS jednostavno mrze start menu i žele ga uništiti.

Promo 02.11.2025. 01:37

Ne zele oni unistiti Start. Zele od njega napraviti social HUB u koji ce ti utrpati sve sto ti ne treba, kao sto su uradili sa Edge.

https://i.postimg.cc/gkQQG2PP/image.png

Sto se performansi tice, da zauzima 50% prtocesorske snage, who cares. And what are you going to do now? Nothing. Now back to work. Sve su evo primjedbe echo chamber. Ne dotice se to Microsofta. Svakim danom nova kritika, nova degradacija, ponavlja se kao definicija ludila.

https://i.postimg.cc/15mw4Gsz/image.png

kopija 02.11.2025. 05:48

Jel to Bluesky?
Explains a lot.

tiki66 02.11.2025. 09:32

Citiraj:

Autor Promo (Post 3828643)
Zele od njega napraviti social HUB u koji ce ti utrpati sve sto ti ne treba

*sve na što ti možeš kliknuti, a njima donosi lovu

Promo 02.11.2025. 09:37

Citiraj:

Autor kopija (Post 3828646)
Jel to Bluesky?
Explains a lot.

WTF is bluesky?.. a jel to ona alternativa Musku :D

Kazem, Microsoft je nedodirljiv dok svi pokusaji kritike njima izgledaju samo kao echo chamber.

Bono 02.11.2025. 09:44

Ljevicarski raj, jednom je netko otvorio account i napisao je da postoje samo dva spola i dobio je ban unutar sat vremena.

Edit: kazu instantno :D
https://fxtwitter.com/AutismCapital/...42849688600953

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Promo 02.11.2025. 09:53

https://i.postimg.cc/rmL8VjTH/tom-cruise-what.gif

E jbg, sad moram napraviti acc. Meni to izgleda da ima beskonacno potencijala za zajebanciju :D

zlatko 02.11.2025. 10:02

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3828534)
Moram pohvaliti stvar za kuju sigurno većina zna, ja saznao tek prije desetak dana jer sam bio uporan sa adblock plus. Tko koristi Edge nek si doda proširenje AdGuardian blocker....nula reklama bilo gdje uključujući i jubito, fenomenalno :D Ali nula doslovno.

AdGuard AdBlocker ili AdGuardian blocker?

Mladenxy 02.11.2025. 12:07

Citiraj:

Autor zlatko (Post 3828668)
AdGuard AdBlocker ili AdGuardian blocker?

https://microsoftedge.microsoft.com/...mokmckkkfcopbh
AdGuard AdBlocker

zlatko 02.11.2025. 13:33

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3828695)

Dobro sam skinuo i stvarno je ok. Hvala.

Tajl3r 02.11.2025. 13:41

Ublock origin gorhilla github

Poslano sa mog SM-S918B koristeći Tapatalk

kopija 02.11.2025. 13:44

Hehe, u ono vrijeme sam se i ja slagao s boldanim
Šta vrijeme radi....
Citiraj:

User reviewsMar 8, 2022
This is an impressive extension for the best browser there is - made by Microsoft and a few fellow developers. It effectively blocks all obtrusive ads with no slowdowns whatsoever.

mkey 02.11.2025. 14:27

Citiraj:

Autor Promo (Post 3828643)
Ne zele oni unistiti Start. Zele od njega napraviti social HUB u koji ce ti utrpati sve sto ti ne treba, kao sto su uradili sa Edge.

Zato i kažem da žele uništiti start menu i ono što je isti predstavljao. Vjerojatno se ide u smjeru integracije deskopa i start menija s krajnjim ciljem reductio ad absurdum gdje samo pričaš sa "desktopom" i sve tvoje potrebe su time automatski uslužene.

Hazl113 03.11.2025. 11:55

Jedno pitanje. Koliko je pametno pustiti ažuriranje Win11 25H2 kada svako donosi neke probleme. Ovo zadnje u vezi Task Managera. Kod mene za sada nema problema, ali možda će jednog dana biti. Ne znam, možda je pametnije pričekat Update par tjedana da se vidi što drugi pišu, ili neki portali. Koliko dugo može stajat ažuriranje dok se samo ne pokrene, ako se uopće pokrene, jer kod nekih se pokrenulo odmah, a kod nekih čeka moju naredbu.

Mario92 03.11.2025. 11:59

Ne brini, nije to sad tak bitan bug, slobodno pusti 25h2 i bude ok

calypso 03.11.2025. 12:00

Citiraj:

Autor Hazl113 (Post 3828828)
Jedno pitanje. Koliko je pametno pustiti ažuriranje Win11 25H2 kada svako donosi neke probleme. Ovo zadnje u vezi Task Managera. Kod mene za sada nema problema, ali možda će jednog dana biti. Ne znam, možda je pametnije pričekat Update par tjedana da se vidi što drugi pišu, ili neki portali. Koliko dugo može stajat ažuriranje dok se samo ne pokrene, ako se uopće pokrene, jer kod nekih se pokrenulo odmah, a kod nekih čeka moju naredbu.

Prvo i osnovno pravilo svega - ako radi, ne diraj... :) Vrijedi doslovno za sve... Ako vec zelis prijeci na nesto novije, prvo cekaj da se popeglaju visemanje svi bugovi pa onda odluci da li se isplati prelaziti... Odradjivati QA za Microsoft i nema bas nekog smisla...

tomek@vz 03.11.2025. 17:15

Citiraj:

Microsoft has released a patch that fixes a longstanding bug in Windows 11 and Windows 10 where selecting "Update and shut down" would restart the computer instead of powering it off. The issue affected users across both operating systems since Windows 10's initial release. The fix arrived in Windows 11 25H2 Build 26200.7019 and the October 2025 optional update KB5067036.

Microsoft confirmed the patch "addressed underlying issue which can cause 'Update and shutdown' to not actually shut down your PC after updating." The problem likely stemmed from the Windows Servicing Stack failing to carry the power-off command through the required reboot phase. During updates Windows must restart into an offline servicing mode to replace system files. The power-off instruction was either cleared or blocked during this transition.

xlr 03.11.2025. 17:38

Jbt to je toliko godina bilo tako da sam se uvjerio kako je to feature i ja krivo tumacim "update and shut down". Kraj jedne ere :D

mkey 03.11.2025. 20:28

Citiraj:

Autor calypso (Post 3828830)
Prvo i osnovno pravilo svega - ako radi, ne diraj... :) Vrijedi doslovno za sve... Ako vec zelis prijeci na nesto novije, prvo cekaj da se popeglaju visemanje svi bugovi pa onda odluci da li se isplati prelaziti... Odradjivati QA za Microsoft i nema bas nekog smisla...

A kada će biti popeglani svi bugovi u sistemu koji ima jedan ograman update mjesečno?

Promo 03.11.2025. 22:04

https://i.postimg.cc/Hkq3YcFq/ag-RVNG30-700w-0.jpg

Bug free mozemo ocekivati kada AI prestane postojati.

mkey 03.11.2025. 22:31

Bug free jedino može ako prestanu s vječitim izdrkavanjem i masovnim feature (koje je malo tko ili nitko tražio) rolloutovima.

tomek@vz 04.11.2025. 05:28

A gle dečki ruku na srce nema softwera kojeg ne hebu bugovi, bez obzira jel to bio Windows, MacOS ili Linux. Ono što zamjeram MS-u jest nedostatak kvalitetnog testiranja i puštanja softwera kao takvog krajnjem korisniku najčešće "na testiranje". Ali bugovi koji se mjesecima pa čak i godinama nisu strani nijednoj platformi. Osim možda OpenBSD-a :lol2:.

Bono 04.11.2025. 05:54

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3828940)
A gle dečki ruku na srce nema softwera kojeg ne hebu bugovi, bez obzira jel to bio Windows, MacOS ili Linux. Ono što zamjeram MS-u jest nedostatak kvalitetnog testiranja i puštanja softwera kao takvog krajnjem korisniku najčešće "na testiranje". Ali bugovi koji se mjesecima pa čak i godinama nisu strani nijednoj platformi. Osim možda OpenBSD-a :lol2:.

Just a reminder that one year ago Microsoft fired a lot of their Quality Assurance people (their whole programmatic testing group) - handing over programmatic testing to the developers instead. Since then they've shipped Win10 and Surface with huge bugs at launch - could it be the culprit?

https://www.reddit.com/r/Surface/com...crosoft_fired/

To je bilo prije 10 godina, od tada insideri beta testeri su preuzeli ulogu, a kao sto vidimo ocito im ne ide najbolje tako da se sad sve testira na krajnjim korisnicima.

kopija 04.11.2025. 06:40

Moje saućešće svima koji su prisiljeni koristiti W11 i kojima drkanje po GPE nije dozvoljeno zbog posla, ali svi ostali mogu odgoditi instalaciju "feature updates" za godinu dana i "quality updates" za dva mjeseca s par klikova u GPE. Svakako i poštelati i trik zvan "No auto-restart with logged on users for scheduled automatic updates installations”ako vam je bitan uptime.

Svi ostali koji nemaju gorenavedenu privilegiju će biti beta testeri ko i do sada.

W11 (koji je u konstantnoj beti otkad je izašao) po meni uopće više tehnički nije W11, to je postalo "W12 alpha" kad su skužili da uz pomoć LLM-a mogu napraviti OS s kojim korisnici mogu razgovarati a da nije na razini Clippy-ja.
Barem tako tvrdi Mustafa Suleyman, čovjek zadužen za boldano.

tomek@vz 04.11.2025. 08:37

Citiraj:

Autor Bono (Post 3828941)
Just a reminder that one year ago Microsoft fired a lot of their Quality Assurance people (their whole programmatic testing group) - handing over programmatic testing to the developers instead. Since then they've shipped Win10 and Surface with huge bugs at launch - could it be the culprit?

https://www.reddit.com/r/Surface/com...crosoft_fired/

To je bilo prije 10 godina, od tada insideri beta testeri su preuzeli ulogu, a kao sto vidimo ocito im ne ide najbolje tako da se sad sve testira na krajnjim korisnicima.

Yep , poznato mi je to. Zato i kažem. Korisnici nemogu biti beta testeri za softwer koji plaćaju.

mkey 04.11.2025. 09:06

O mogu, kako ne. Ne bi trebali, ali mogu. Vidiš da dobar dio industrije to luđački gura, bez obzira na rezultate. Ja još mogu razumjeti da netko bude beta tester (bez da za to bude plaćen) softwera kojeg ne plaća i kojeg ne koristi u poslovne svrhe, ali ovo je baš ludilo. Kad pukne biti će to veličanstven prizor.

spiderhr 04.11.2025. 09:14

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3828943)
Yep , poznato mi je to. Zato i kažem. Korisnici nemogu biti beta testeri za softwer koji plaćaju.

A uvaljuju nam ga kao i jedni kod nas godinama...

Dule 04.11.2025. 12:41

Citiraj:

Autor kopija (Post 3828942)
kad su skužili da uz pomoć LLM-a mogu napraviti OS s kojim korisnici mogu razgovarati

Mislim da s obzirom na količinu para koje su utukli u AI i koje sad moraju opravdati nitkome nije palo na pamet da zastane i pita žele li korisnici razgovarati sa OS-om.

Bono 04.11.2025. 12:52

Citiraj:

Autor Dule (Post 3828999)
Mislim da s obzirom na količinu para koje su utukli u AI i koje sad moraju opravdati nitkome nije palo na pamet da zastane i pita žele li korisnici razgovarati sa OS-om.

Indijci ne pitaju, oni guraju na silu.

tomek@vz 04.11.2025. 14:17

Citiraj:

Autor Bono (Post 3829001)
Indijci ne pitaju, oni guraju na silu.

Samo je pitanje dali razgovaraš sa AI ili nekim Indijcem ili Filipincem :lol2:

mkey 04.11.2025. 19:41

A kome moraju šta opravdati? Vidiš da su svi uletili u tu "novu paradigmu" i hajpanjem nabijaju cijene. Ovo je novo doba drmanja ekonomijom preko twattera i sličnih platformi. Trump objavi neku glupost, ekipa se baca kroz prozor s nebodera.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:14.