PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308853)

acmevagabundo 21.10.2025. 20:57

MS spremio podatke na svoje servere i onda ih kriptiro. Ako oćeš do njh pretplati se na Windowse.

kopija 21.10.2025. 21:04

This guy gets it.

Citiraj:

Obligatory Ranting

At the surface level, I don’t think this corner case of systematically lowering the security of users who opt out of using Microsoft accounts was intentional. I think for many normal users having a default that data is not encrypted unless the key is backed up is a reasonable trade-off to avoid catastrophic data loss. Yet, I wonder: why didn’t the setup flow just ask me if I wanted to be responsible for backing up my key myself, or if I wanted to back it up with Microsoft? Apple does!
It’s the obvious answer to that question that pushes me towards my personal conclusion that at a deeper level this outcome was the inevitable product of an earlier deceit and coercion. Microsoft wants you to use use a Microsoft account. They think it makes you more likely to consume Microsoft services. So, they choose not to ask what you want, and instead push you along the path to what they want.

Bono 21.10.2025. 21:26

Citiraj:

Autor acmevagabundo (Post 3826848)
MS spremio podatke na svoje servere i onda ih kriptiro. Ako oćeš do njh pretplati se na Windowse.

Koja je razlika izmedu ransomware as a service i Microsofta? Indijci...

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

Bono 21.10.2025. 22:36

The attack begins when a user asks M365 Copilot to summarize a maliciously crafted Excel spreadsheet. Hidden instructions, embedded in white text across multiple sheets, use progressive task modification and nested commands to hijack the AI’s behavior.

These indirect prompts override the summarization task, directing Copilot to invoke its search_enterprise_emails tool to retrieve recent corporate emails. The fetched content is then hex-encoded and fragmented into short lines to bypass Mermaid’s character limits.

https://cybersecuritynews.com/copilo...lnerability-2/

Promo 22.10.2025. 17:55

https://i.postimg.cc/7ZZJNMFr/image.png

kopija 22.10.2025. 18:08

Many such cases.

Citiraj:

I am trying to understand the root cause of all this mess. I think it's a combination of apathy and obvious lack of deep, thorough testing. The whole move-fast-sprint nonsense is just that. Absolute nonsense. Operating systems are becoming worse (not just Linux), and it all comes down to hyperactive busybody coding for the sake of it, without any real added value, without product in mind, without beauty, art or philosophy.

U svijetu novca to bi se zvalo devalvacija.

tomek@vz 22.10.2025. 18:43

Citiraj:

Autor kopija (Post 3826994)
Many such cases.

U svijetu novca to bi se zvalo devalvacija.

Slazem se. Dalo bi se dikutirati da je "agilni/devops" pristup razvoju sofwera zapoceo degradaciju...sa LLM-ovima samo sad saltaju u visu brzinu. Samo daj na brzaka novo verziju, hebes sigurnost i kvalitetu, bugove cemo ispravljati u hodu. Pricao sam pred par mjeseci sa jednim od svojih service managera bas na tu temu i njegov odgovor na to? Lova se mora brze vrtjeti. I sta na to reci.

mkey 22.10.2025. 19:49

Zanimljivo da je taj frajer imao potrebu u svoju priču ugurati i linux :D Kako je napisao, ispada da je linux sve lošiji i to se podrazumijeva a tek sada se nekako po malo shvaća kako je i windows krenuo tim put. How yes no. Linux, za razliku od windowsa, je čitav ekosistem sa puno raznih flavora i načina razmišljanja.

tomek@vz 22.10.2025. 20:16

Citiraj:

Autor mkey (Post 3827016)
Zanimljivo da je taj frajer imao potrebu u svoju priču ugurati i linux :D Kako je napisao, ispada da je linux sve lošiji i to se podrazumijeva a tek sada se nekako po malo shvaća kako je i windows krenuo tim put. How yes no. Linux, za razliku od windowsa, je čitav ekosistem sa puno raznih flavora i načina razmišljanja.

Trust me...ima mnogo istine u tome i sa Linux strane, bez obzira dal se o distri radi, systemskim serverisima ili driverima ili samom kernelu. MS bar ima nekakav standard sa svoje strane (to kaj nama taj standard sve vise smrdi je nekaj drugo). Linux je vise kao divlji zapad pa cini sve to jos gore jer svi masu onom stvari u svom smjeru. I svi su naravno najpametniji. A Influenceri su poceli hypeati cudne distre koje su tek se pojavile na horizontu ili se dosad nisu mogle probijati. Najveca steta je sto MS ne nudi IOT verzije Windowsa normalnim klijentima (citaj: kupis samo jednu licencu i ne kosta ko suho zlato). No bullshit verzija Windowsa i bok.

Nikky 23.10.2025. 00:43

No bullshit verzija Windowsa nije za stoku sitnog zuba, naravno namjerno :D

mkey 23.10.2025. 16:36

Taj no BS se odnosi uglavnom na hrpu budalaština, ali ne i na ove major breaking fičre, zar ne?

kopija 23.10.2025. 17:28

Citiraj:

Autor mkey (Post 3827158)
Taj no BS se odnosi uglavnom na hrpu budalaština, ali ne i na ove major breaking fičre, zar ne?

W10 LTSC 21H2, već četri godine prije Patch Tuesday-a napravim backup očekujući da se nešto slomi.
Uzaludno.

U biti moj jedini major problem s Windowsima u ovom stoljeću je bio uzrokovan Blasterom.
Al to je bila lekcija iz firewalla i backupa, tak da se ne žalim.

mkey 23.10.2025. 17:46

Mislim da je ipak W11 šampion testiranja živaca korisnika.

tomek@vz 27.10.2025. 09:26

Citiraj:

Microsoft says that the File Explorer (formerly Windows Explorer) now automatically blocks previews for files downloaded from the Internet to block credential theft attacks via malicious documents, according to a report from BleepingComputer. This attack vector is particularly concerning because it requires no user interaction beyond selecting a file to preview and removes the need to trick a target into actually opening or executing it on their system.

For most users, no action is required since the protection is enabled automatically with the October 2025 security update, and existing workflows remain unaffected unless you regularly preview downloaded files.

"This change is designed to enhance security by preventing a vulnerability that could leak NTLM hashes when users preview potentially unsafe files," Microsoft says in a support document published Wednesday.

It is important to note that this may not take effect immediately and could require signing out and signing back in.

xlr 27.10.2025. 10:49

A ja se već par dana pitam zašto mi file preview pdfova ne radi. Ajde da ne radi za SVE pdf-ove, ali pola ih pokazuje, pola ne. Nema pravila.

"...and existing workflows remain unaffected unless you regularly preview downloaded files."

Ma nabijte se svi skupa na hrđavi kolac.

kopija 27.10.2025. 11:25

Citiraj:

Autor xlr (Post 3827681)
A ja se već par dana pitam zašto mi file preview pdfova ne radi. Ajde da ne radi za SVE pdf-ove, ali pola ih pokazuje, pola ne. Nema pravila.

"...and existing workflows remain unaffected unless you regularly preview downloaded files."

Ne prikazuje fajlove koji imaju "Mark of the Web".

tomek@vz 27.10.2025. 11:45

Citiraj:

Autor xlr (Post 3827681)

Upravo ovo:

Citiraj:

Autor kopija (Post 3827686)
Ne prikazuje fajlove koji imaju "Mark of the Web".

I iskreno - ima smisla.

xlr 27.10.2025. 12:07

Ali meni to nema smisla jer mi izgleda kao nekonzistentno grunf rjesenje.

Kakav kaos. Pola fajlova sam direktno skinuo sa Teamcenter PLM-a bez posredstva ikakvog browsera (znaci to mora biti najsigurniji oblik fajla bez ikakvog flaga u sebi), dobar dio fajlova je takodjer skinut na taj nacin, ali mi je samo proslijedjen mailom ili Teamsom unutar organizacije. I sad imam sijaset pdf-ova kojima ne znam tocan origin, pola ih vidim, pola ne.

Nadalje, pdf-ove skinute s neta kroz Chrome browser koji datiraju iz 2021 i ranije mogu uredno vidjeti. Nemam pojma zasto oni nemaju taj flag. Vecinu, ako ne i sve, skinute unazad nekoliko godina ne vidim kroz preview.

Tako mi i treba kada zaobilaznim metodama pokusavam nadhebati manjkavost OS-a. Kad bi se barem slike i pdf-ovi malo brze otvarali u nativnim appovima i kad bi OS malo bolje hendlao xy otvorenih prozora... Ah, kad bi se baba zvala Duško... Tako mi i treba kad krivo koristim windowse

d0X 27.10.2025. 12:14

Za obično čitanje PDF-ova nema boljeg od Sumatre, otvara k'o metak.

mkey 27.10.2025. 20:21

Probaj neki od tih flaganih isprintati u PDF pa probaj taj novi PDF otvoriti. Ili arhiviraj PDF file pa ga raspakiraj i onda raspakirani file otvori.

I svakako nauči koristiti windowse.

kopija 27.10.2025. 21:06

Prljavi, zli i neodgovorni trgovci dolijali.

mkey 27.10.2025. 21:28

Oni su ipak u svojoj kategoriji. Ovo je Alan Ford level.

tomek@vz 27.10.2025. 21:36

Dobit ce malo packu i to je to, kao i uvijek. Meh...

kopija 28.10.2025. 05:41

Pa nije to neki Facebook i slični koji moraju prodavat podatke korisnika i servirat im reklame da bi preživjeli.
Plačaš im 100 baksi godišnje i onda te ovak ciganski tretiraju.
Jadno i nisko i nadasve GLUPO.
Zar su stvarno mislili da korisnici neće primjetiti da ih tretiraju ko budale?
Rantam, znam, ali stvarno je too much....

tomek@vz 28.10.2025. 07:54

Citiraj:

Autor kopija (Post 3827839)
Pa nije to neki Facebook i slični koji moraju prodavat podatke korisnika i servirat im reklame da bi preživjeli.
Plačaš im 100 baksi godišnje i onda te ovak ciganski tretiraju.
Jadno i nisko i nadasve GLUPO.
Zar su stvarno mislili da korisnici neće primjetiti da ih tretiraju ko budale?
Rantam, znam, ali stvarno je too much....

Znam...al s pozitivne strane (ne za korisnike):

Citiraj:

In a year when Microsoft has announced over 15,000 layoffs as it looks to streamline operations, CEO Satya Nadella has seen his compensation rise a massive 22% to $96.5 million. As is usually the case with tech giant bosses, most of the money comes in the form of stock awards, but Nadella still received around $9.5 million in cash incentives.
Nadella's compensation was up 63% last year to $79.11 million, despite his cash incentives being cut by 50% at his own request. The package included $5.2 million in cash and $71 million in stock awards.

> Techspot

Manje AI-a i vise iskusnih i inteligentnih inzenjera i developera sa iskustvom i koji umiju razmisljati svojom glavom i koji primaju postenu placu ( i koji suraduju kak spada a ne iskrivljen DevOps gdje devovi preuzmu OPS dio i onda najcesce naprave sranje) a manje love visem managementu koji samo prica (naravno ostaviti one koji fakat imaju plan i vuku team i projekte) i mozda, mozda bismo mogli zivjeti u normalnijem svijetu gdje je kvaliteta softwera bitna i gdje stavke poput "AI" i "Ads" su samo smetnja pozitivnom razvoju covjecanstva.

kopija 28.10.2025. 10:35

Ma lako za bonuse, problem je puno veći od toga.
"Corporate culture" u Japanu, par linkova.

This Japanese company offered an apology you’d never find in America after raising prices by 9 cents

Japan’s super-cheap corn snacks maker apologizes for 2nd-ever price increase in 45 years

mkey 28.10.2025. 21:25

Izgleda da u Japanu, između ostalog, imaju deficit mega egomanijaka. Ovo što sam ja vidio, korporativna PC kultura je utemeljena na lažima i obmanama, ništa nego kuća od karata. Ne treba čuditi kada se to krene urušavati.

Bono 29.10.2025. 09:09

Meni ovo ne izgleda lose...

https://fxtwitter.com/gunsnrosesgirl...49640295710954

mkey 29.10.2025. 09:57

Ja mislim da je ovo kod nas bolje, ljudima treba malo treninga. Nije da su baš dobri rezultati, ali tim više im je trening potreban.

Sn4k3 29.10.2025. 11:44

Jedno pitanje za znalce... Čovjek otvara firmu, treba mu nekoliko licenci za win11 pro, zanima me može li uzeti cd-key sa jedne od popularnih stranica za 10-inu cijene ili ima neki poseban postupak..? Uvjet je naravno da dobije račun.

Ivo_Strojnica 29.10.2025. 11:52

onaj tko nudi R1 račun je eligible.

Sn4k3 29.10.2025. 12:02

Citiraj:

Autor Ivo_Strojnica (Post 3828055)
onaj tko nudi R1 račun je eligible.

Ok, thx. :chears:

ICT Avatar 29.10.2025. 22:45

Loš, dobar, zao .... TPM
https://tinyurl.com/h5zjvz8j

spiderhr 30.10.2025. 09:49

O je.ali te dizanjeri koji su odlučili da kada nisu kombinirane aplikacije da buttoni nisu iste veličine. Tako da ako mi se app zove PWA onda je smanji a ako upišem Outlook PWA onda je biti veći.

Katastrofa.

xlr 30.10.2025. 13:53

Citiraj:

Autor mkey (Post 3827798)
Probaj neki od tih flaganih isprintati u PDF pa probaj taj novi PDF otvoriti. Ili arhiviraj PDF file pa ga raspakiraj i onda raspakirani file otvori.

I svakako nauči koristiti windowse.

Svaki dan naucis neki novi nacin kako zahebati windowse, to mi se svidja. Radi preview sve do jednog fajla, milina! Hvala ti ko bratu!

Nema dvojbe, sada vec bolje koristim windowse!

mkey 30.10.2025. 14:26

Mora da on okači neki flag na te fajlove, negdje u header. A kada je file nastao iz arhive, onda nema flaga. Ovo što sam predložio i nije baš neko rješenje, ne znam da li se može windowsima narediti da prestanu s tim glupostima.

Mislim da je bio u file properties neki "block" ili "keep blocking" botun s kojim se moglo za neke tipove fajla dati do znanja windowsima da lagano odhebu. Ja sam to koristio, ako sjećanje služi, na excelicama koje je po defaultu u read only otvarao, blokirao makroe i sl.

Kada bi znali koristiti windowse onda bi vjerojatno znali to napraviti.

xlr 30.10.2025. 14:49

Posto sam na poslovnom laptopu malo ogranicen slobodom modificiranja group policyja itd, nas vrli prijatelj cgpt me pocastio komandom koja cisti MOTW sa fajlova pa evo ako kome zatreba:

Code:

Get-ChildItem "C:\path_to_the_folder" -Recurse | Unblock-File
Varijanta da proceslja sve fajlove u podfolderima, a ne samo u zadanom folderu:

Code:

Get-ChildItem "C:\path_to_the_folder" -Recurse -File | ForEach-Object {
    if (Get-Item -Path $_.FullName -Stream Zone.Identifier -ErrorAction SilentlyContinue) {
        Remove-Item -Path $_.FullName -Stream Zone.Identifier -ErrorAction SilentlyContinue
    }
}

U nastavku je rjesenje kroz gpedit koje mi je cgpt ponudio pa neka se nadje:

Citiraj:

Ako želiš da Windows prestane upisivati MOTW oznaku za PDF-ove (ili sve datoteke), imaš nekoliko opcija, ovisno koliko globalno želiš riješiti problem.

Opcija 1: Promjena kroz Group Policy (najčistije rješenje)

Otvori Local Group Policy Editor (gpedit.msc) i idi ovim putem:

User Configuration → Administrative Templates → Windows Components → Attachment Manager

Tamo pronađi i promijeni sljedeće postavke:

1. Do not preserve zone information in file attachments

Otvori → postavi na Enabled.

Time Windows prestaje upisivati “Zone.Identifier” oznaku.
Ovo ce mi biti i vise nego dovoljno za sada.

mkey 30.10.2025. 15:09

Znači flag je u samom FS.

Citiraj:

This policy setting allows you to manage whether Windows marks file attachments with information about their zone of origin (such as restricted, Internet, intranet, local). This requires NTFS in order to function correctly, and will fail without notice on FAT32. By not preserving the zone information, Windows cannot make proper risk assessments.
If you enable this policy setting, Windows does not mark file attachments with their zone information.

If you disable this policy setting, Windows marks file attachments with their zone information.

If you do not configure this policy setting, Windows marks file attachments with their zone information.

xlr 30.10.2025. 15:21

Da, tako sam i ja shvatio kad sam citao o MOTW identifieru. Samo se ja i dalje krivo izrazavam i govorim o "ciscenju fajlova od tog flaga" tako da... Nisam isao u dubinu kako to tocno radi na razini FS-a, iskreno, u nekim godinama pocnes birati sto zelis i ne zelis znati

Promo 30.10.2025. 22:35

‘Dangerous’ YouTube videos struck down for bypassing Windows 11 account setup

https://i.postimg.cc/GtwmTXWg/image.png

CyberCPU ako ode. Gasi onda sve.. njego video na temu: https://www.youtube.com/watch?v=CKdalUzydFE

Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:13.