![]() |
Citiraj:
|
Novi Update, novi "UPS!"
Citiraj:
> Techspot |
More AI: Windows 11 Photos App Gets AI Categorization
https://www.youtube.com/watch?v=KsgNwwtvmz8 https://i.postimg.cc/KckVPDd0/image.png |
Pustio nam admin 24H2, neki bi rekli napokon, ma ne i ja. Jeza me prolazi cijelo jutro dok cekam da se skine i instalira. Sama cinjenica da skoro dva sata cekam samo da onaj "installing" period u pozadini prodje mi je brrrr. Jutro sam iskoristio za ciscenje smeca po kompu i pripremu kako sve brzo restorati ako updejt ode ukrivo.
Daj boze da radi barem 10% brze od 23H2. Tipa otvaranje explorera, photo viewera, desni klik na desktopu ili taskbaru, otvaranje task managera i tako neke sitne radnje koje bi se trebale na 16c/24t kompu izvrsiti odmah. |
Citiraj:
|
potpisujem ovaj ChatGPT odgovor.
meni je ista stvar bila, osjetna sporost na kompu iz potpisa. |
Nema nade, kaže AI.
Citiraj:
|
Iako ne razumijem ovo za explorer, photoviewer i slično. Umjesto da se otvori za 0,1 sekundu on se otvori za 0,2 sekunde? Evo sad probao, ugrubo je 0,2 sekunde na Win10 :D
Pobogu pa život je više od toga. Nisam o tome nikad razmišljao. Citiraj:
Mislim da je čak gemini od google-a ovo izbacio. Bokte uskoro nećemo morati ni razmišljati :) |
Problem je da nisu to samo 0,2 sekunde. Ja sam od prvih verzija 11-ce primjetio lag+instant freeeze misa na cca 1 sekundu kad se menu otvori-bilo gdje) kod otvaranja bilo cega na Desktopu. Kako verzije napreduju tako je i lag veci. Nije od zivotne vaznosti ali je iritantno. I nebih rekao da je do drivera jer se 11-ca jednako ponasa na sva 3 stroja koja posjedujem. 10-tka taj problem nema, radi ko vurica. Posto mi samo jedan sluzi klincu za gaming tamo samo ostavio 11-cu, ostalo je ili Linux ili BSD.
Edit...imam i 3 sluzbena lapa , HP Elitebook 840 G11 (Win 11) i 2x Lenovo T14s (Win 10 i Win 11). Ista pizdarija. |
Ne znam, evo iz znatiželje spojio se sad prek vpn-a na win11 na poslu, explorer otvara za cca 0,1 sekundu i isto tako brzo osvježava sadržaje u direktorijima gdje god da kliknem. Fotografije (photos) app isto instant.
Možda je stvar osjećaja, netko osjeti netko ne. Kao što rekoh, život je više od toga. |
Zbook i7 12th gen, 64GB, A2000. Imam ga oko par godina sa W11, i ne govorim o milisekundama nego doslovno sekundama :/ Bas lose od samih pocetaka. Svakih par tjedana bude neki kumulativni update pa nije da nam ne pustaju updejtove. Jedino smo eto na 23H2 jako dugo (bili).
Kretkim pogledom nakon updejta na 24H2 ja ne vidim neku razliku. Budem bas snimio malo te delayeve kod prvog otvaranja spomenutih stvari. |
Citiraj:
Dobro da si me sjetio...Explorer sa zakacena 2-3 Share-a se otvara cesto po pola minute. Ali - slicno se znalo dogadati i na 10-tki znam da je neki bug ali s obzirom da tako moram koristiti prihvatio sam kako je i bok. |
Kod mene također sve instant, 1 share zakačen, ali kako je torrent mašina uvijek je aktivan. Možda ti zakolje Explorer dok se shareovi ne probude? Mislim da su bile i neke opcije u Folder Options koje su pomagale.
|
Total Commander i IrfanView preporučam. TC se otvori brže nego file exporer
|
A ništa, share ne imati kao mapiran disk nego kao običan shortcut onda plus smanjiti kavu da se smanji brzina očekivanja :beer:
Smanjiti isto odaziv monitora možda ste prebrzo to stavili pa se čini ko cijela vječnost :D Danas pa i lošiji pc sa ssd-om bi trebao otvarati takve bazične aplikacije instant. Ak traje predugo možda neki disk je u sleep-u pa dok ga probudi...ili jednostavno windowse treba malo srediti ili reinstalirati. Tu su i pozadinske app tipa antivirus i slično. |
S vremenom sam naučio da percepcija tromosti UI-a ovisi o oku promatrača...
Volio bi napraviti usporen video koji mjeri vrijeme otvaranja Notepada u Windows XP i u Windows 11. Mislim da bi razlika bila negdje 1000% :D |
Meni se na 10 znalo dešavati da windows explorer baš zaglavi, ne sekunde, nego parsto sekundi. Na kraju se pokazalo da je problem u pojedinim favoritima gdje sam imao mrežne lokacije koje ne postoje. Pa je vjerojatno timeout bio tih par minuta i dok to ne istekne čeka li ga čeka.
|
Citiraj:
Kada se budemo bavili fizickim poslovima i ne budemo sjedili za racunarima, onda cemo smatrati windows 11 trivijalnim. Sve dok je windows osnovica industgrije koja gura ovaj svijet, trivijalne stvari se vremenom nakupe do ludosti. |
bogme, meni kad otvara Downloads folder, zna trajati i do 5-6 sek.
proba sve fixeve, jednostavno nema sreće. kad sam vratija na 23H2, vratilo se biti brzo. Citiraj:
|
Citiraj:
Dobro opisano. Nazalost radi se upravo o ovome. U mom poslu vrijeme je novac a povreda SLA se masno placa (citaj par tisuca Eura za pola sata kasnjena van SLA u Prio 1). I ako mi treba informacija sa jednog od tih share-ova na primjer (na svu srecu vecina toga je na zasebnom web serveru) i explorer se odluci tako ponasat - hebaj ga. A tako nesto imam 3-4 puta na dan na sluzbenom kompu. Svaki dan. E na to nemozes ostat ravnodusan. I posto je sluzbeno racunalo nemozes instalirati nista van onog sto je predefinirano. |
Citiraj:
Citiraj:
Malo vas zezam ljudi nemojte se sada čangrizavo i štreberski uloviti i reagirati, ali ono, štekanje explorera i photos app, nisam si mogao pomoći, možda da postate na "softverski problemi" topic pa ćemo sve riješiti? :beer: |
|
Isto nije loše za probati koristiti neki alternativni file explore, ima ih. Bolje to nego čekati kao budala.
|
Citiraj:
A jebaj ga meni nije smijesno jer pogotovo nakon ovog sto kazes reci tehnicaru nek rijesi...u ogromnim globalnim firmama nije to tak jednostavno a omjer idiota i onih kojima puca ona stvar za poslom nadilazi one koji zele neke stvari popraviti. A oni koji zbilja znaju kako? Njih je mozda 5%. Ali ako imas potencijalno rijesenje objasni pa mogu predloziti nadleznima za managed klijente. I onda te jos MS sa svojim poluproizvodima hebe. Citiraj:
To mi je prvo kaj slozim na svakom Windows PC-u :lol2: |
@Mario92 složeno još od 7-ice tako, ove recently i frequently pizdarije su oduvijek bespotrebne :)
|
Ovo u folder options uvijek na default i nikad problema, na 1000+ instalacija.
Nego ChatGPT ima prijedloge, osnovne + složene, čak je i sam od sebe predložio ps skriptu koju mi je napisao za "refresh explorera/čišćenje cache-a" :respekt: Otvorimo radije topic na softverski problemi jer ovo nije generalni problem niti sa windows 10 niti sa 11. Ali ako ima nešto u tome, onda može biti jedino povezano sa mapiranim shared folders...ali to se riješi sa shortcutom na mrežno mjesto umjesto mapiranja. Može biti i da je loš antivirus pa on negdje usporava isto. Alternative : Explorer++, FreeCommander XE, Q-Dir, Unreal Commander, FileVoyager, Total Commander. Možda da probate i ovo? :D https://windowsreport.com/wp-content...formance-1.png |
Deamon101
Mislim da ne kužiš problem... predlažem ti sljedeći eksperiment. Digni Windows XP virtualku i Windows 11 virtualku i napravi sljedeće: otvori Explorer -> navigiraj mišem u C:\Windows\System32\Drivers\etc\hosts -> right click edit sa Notepad -> paste proizvoljnu liniju -> save -> zatvori sve. Pa javi koliko vremena ti je trebalo za svaki OS. Okvirna procjena je barem 3-4 sekunde razlike IMO. I toga se nakupi. |
Citiraj:
Napravio sam sada experiment na win10 i win11, nakon što sam si dao prava na taj fail, otvaranje, promjena, spremanje, svo troje je bilo instant. Xp ne mislim probavati, kod njega se napravi prije nego se uopće spremi? Ode u prošlost? :) Kako god ovo je za softverske probleme i ako nekoga muči "lag" u windowsima u exploreru javite se i probat ćemo riješiti. Tu su i alternative gore spomenute. Noć svima. :chears: |
Dela se naveliko, šta jest jest.
Citiraj:
Killer feature: Citiraj:
|
Citiraj:
|
Rekao bi ja da deamon ne radi takav posao da ga jebe ta neresponzivnost explorera.
Ja se dnevno moram X puta spojit na nekakav server/share, pa na pojedinačne kompove na C$ i slično i tu je w11 explorer stravično iritirajuće spor i izgleda kao da se sve smrznulo. I ne, ne smijem instalirati ništa drugo, i ne ne mislim dodavati u favorite (ako bi tako nešto uopće pomoglo, imam filing da bi tek to ubilo sve) par tisuća lokacija/kompova. Meni je razlika OGROMNA, na svu sreću pa mi ostali alati rade normalnom "brzinom" ako se to tako može nazvati i što nisu ni najmanje zahtjevni i rade na bilo čemu. Privatno koristim samo i jedino TC još od doba DOSa tj Norton Commandera (zapravo od Win, pošto TCa nema za DOS :D ). Fun fact: u mom slučaju ovaj perf mod ne radi doslovno niš tj ne pomaže. :D |
Smooth fonts uvijek on, iako ne znam koliku to razliku čini na 10 i dalje. Na sedmici je bila ogromna razlika. I meni je default on bio Use drop shadows for icon labels on the desktop. Ostalo sve sam gasio i nije se nitko nikada žalio. Doduše ne bi oni vidjeli razliku niti da si im ne znam što ugasio :D
|
Citiraj:
|
I na poslu i doma imam share pa mi se ne smrzava ništa, doma imam jedan share, na poslu 4.
Više mi smrdi da nekaj mrežno ne valja vama kojima šteka to. Istina je da se FE vrti i vrti dok nemre do share-a, ali se ne smrzne nego puni onu zelenu liniju gore u address baru i može se prekinuti kad god. Druga stvar je kad se koristi file open dialog, tu nažalost se treba čekati |
Citiraj:
|
Citiraj:
Moguce. Ista stvar je preko VPN-a u Homeofice-u i u uredu na lokalnoj mrezi (LAN). Imam u uredu jednu Linux kantu na kojoj nemam tih problema. Dal je Windows osjetljiviji na probleme na mrezi? Nemam pojma. |
Citiraj:
Nije prvo otvaranje u danu, uptime masine je 20 sati, ali je jednako lose neovisno o kolicini i vremenu koristenja. Kad su mu bas losi dani ili je frisko rebootan dodajte na ovo vrijeme jos sekundu-dvije vise. I tako se ponasa od prvog dana otkad je kod mene, tocnije od 06.2023 :) |
Citiraj:
Ugl kako sam napisao nemojte se usporediti vi koji pristupate na npr 3 ili 5 istih lokacija. Ne radimo svi isti posao. Isto tako mene boli kifla za nvme na PCIe 5.0, ne vidim razliku u odnosu na SATA SSD. ;) @mario: nema u mojim primjerima punjenja zelene crte, samo sve stoji i izgleda kao da nema pristup i da je smrznuto i onda se samo otvori nakon npr 10 sekundi, na w10 je to bilo 2-3 sekunde ovisno o linku. |
Citiraj:
Znam da mi je trendmicro dosta usporil komp, s Defenderom je sve bilo dosta bolje. EDIT: sad sam videl ostale videe, da ovo nekaj sigurno ne štima, nemre biti tak sporo nikak. Da nije power management postavljen na recommended ili powersave? Na par frejmova vidim da CPU nejde prek 2GHz, u burst modu bi trebal single core biti bar na 4Ghz pa more objasniti ovak loše performanse. More biti i do Intela hehehe |
Meni ovaj video izgleda kao Onedrive zbog kvacice, znači preko mreže djelomično?
Citiraj:
Što se tiče power managmenta nemre biti to, kod mene je uvijek powersave, smanjena potrošnja, ventilatori, doduše nekad čekam jednu milisekundu duže kod klika, ali rijetko. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:10. |