PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Kucna mreza savjet (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=315918)

zvonac99 29.09.2025. 22:39

Pozdrav, namjeravam u stanu zamijeniti originalno postavljen (prije cca 10-tak godina) UTP kabel cat5e koji vodi od TK ormarića do dnevnog boravka, sa UTP-om cat6, provjerio sam u TK ormariću, svi RJ45 moduli u adapterima su cat6, u dnevnoj utičnicu nisam provjerio ali sam kupio Hagerovu 2 x cat6 utičnicu, do sada je išao samo jedan kabel od TK ormarića (gdje sam ostavio i optički router), ja sam planirao da odmah povučem 2 kabela, pitanje je dali je dovoljno da samo spojim utičnice i adaptere prema standardu (koliko sam skužio najčešće se koristi B standard) ili postoji još kakva "sitnica" sa kojom nisam računao. Mreži kabel je Horoz UTP cat6 23 AWG. Hvala

dadoremix 29.09.2025. 23:49

a kaj fali postoječem kablo ?
gigabit sigurno radi, šta če ti više ?

Nikky 30.09.2025. 00:26

@zvonac99
Šta je rekao kolega a pogotovo ako duljina od TK ormarića do dnevnog boravka nije "velika" nema potrebe mijenjati Lan kabel.
Druga je stvar ako namjeravaš izvući postojeći na način da sa njime provučeš dva ili dupli Cat6 kabel.
Da, postoje "dupli" Cat6 kabeli, nekad je lakše odmah provući dupli a nekad moraš sa 2 normalna jer zapinje.

@dadoremix
Možda treba dupli link za Internet + IpTv.

zvonac99 30.09.2025. 17:30

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3823215)
a kaj fali postoječem kablo ?
gigabit sigurno radi, šta če ti više ?

@dadoremix Iz razloga što mi je potreban drugi kabel, a ako već provlačim novi kabel ne želim "svaštariti", zato sam planirao odmah zamijeniti i taj stari kabel.

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3823225)
@zvonac99
Šta je rekao kolega a pogotovo ako duljina od TK ormarića do dnevnog boravka nije "velika" nema potrebe mijenjati Lan kabel.
Druga je stvar ako namjeravaš izvući postojeći na način da sa njime provučeš dva ili dupli Cat6 kabel.
Da, postoje "dupli" Cat6 kabeli, nekad je lakše odmah provući dupli a nekad moraš sa 2 normalna jer zapinje.

@dadoremix
Možda treba dupli link za Internet + IpTv.

@Nikky Udaljenost nije prevelika, mislim da nije više od 15m. Ovo za dupli lan kabel iskreno nisam niti znao da postoji, ali nema veze, postoji bužir od TK ormarića do dnevnog i ima dovoljno mjesta za dva kabela. Kako sam ja to zamislio? Imam cat6 kabel od 30m i mislio sam ga preklopiti i povući krajeve sa starim kabelom.

Nikky 30.09.2025. 18:50

Samo naprijed, odradi kako si zamislio, bitno da kabeli prođu (hint: sapunica),
potom "nabaci" žice po 568B standardu,
poželjno posuditi i odmah testirati Lan testerom da potvrdiš ispravnost.

swlroby 08.10.2025. 21:01

Molim preporuku routera

Pozdrav svima
Molim preporuku routera koji

ima ugrađeni VPN server koji se automatski spaja na moju kućnu mrežu.
hvala

Cuky 08.10.2025. 21:42

Totalno si krivo napisao zahtjev.

Zelis doma imati ruter na koji se mozes spojit od bilo kud preko vpn-a?

Ako je odgovor da onda predlazem nesto od mikrotika, ali pazi, nije za pocetnike.

Funkcija se kod njih zove "back to home" pa malo prouci.

mladen_lucky 09.10.2025. 12:35

Citiraj:

Autor swlroby (Post 3824706)
Pozdrav svima
Molim preporuku routera koji

ima ugrađeni VPN server koji se automatski spaja na moju kućnu mrežu.
hvala

Misliš, želiš router koji ima ugrađeni VPN server da se možeš s neke vanjske lokacije spojiti na kućnu mrežu?

Preporuka - UniFi Cloud Gateway Ultra ili eventualno Max, ima ugrađen one-click VPN (UniFi Teleport), OpenVPN ili Wireguard. Pa biraj koji ti je protokol najpraktičniji :)

Naravno, pričamo o routeru koji je samo router, nema ugrađen WiFi.

Mikrotik je puno kompliciraniji za podesiti, ali ima jednu prednost - vlastiti DynDNS servis (mynetname.net).
Nekim čudom Ubiquiti to nema - nije problem ako koristiš Teleport, ali za OpenVPN ili Wireguard moraš koristiti neki vanjski DynDNS servis.

Ivan357 09.10.2025. 15:33

još jedna prednost mikrotikovog "back to home" vpn-a, radi iza cg-nat-a

OuttaControl 09.10.2025. 17:38

Odlicna stvar, nisam ni znao za to, morat cu upgrejdat svog mikrotika, ocekujte puno postova u temi "Mirkotik za pocetnike" :D

Cuky 09.10.2025. 18:06

Citiraj:

Autor Ivan357 (Post 3824841)

Ovo mu je zapravo i najveca prednost.

mladen_lucky 12.10.2025. 21:27

Citiraj:

Autor Ivan357 (Post 3824841)

Radi i UniFi Teleport!

BlackDwarf 12.10.2025. 21:54

@mladen
Da li Teleport radi bas svaki put?

dbL 13.10.2025. 14:34

fritzbox mislim ima vpn ugradjen

mladen_lucky 13.10.2025. 21:39

Citiraj:

Autor BlackDwarf (Post 3825335)
@mladen
Da li Teleport radi bas svaki put?

Iskreno - probao sam ga par puta i nije bilo problema.

Mikrotikov Back to Home nikad nisam imao priliku isprobati.

jp_rv 13.10.2025. 22:35

nije ni mikrotikov back to home baš neka sreća. kad mi je najviše trebao, nije radio. EU relay server nije bio dostupan i nisam se mogao spojit.
probao sam i propustit openvpn port kroz glavni router (mikrotik mi nije glavni router) ali nisam se i dalje mogao spojit direktno, a relay je u to vrijeme štekao.

Matijac 15.10.2025. 16:29

Imam rack 19", a stavio bi poe switch od 13". Ima nekakav rack mount koji se prilagođuje na 13" ili moram kupiti ladicu od 19" i staviti switch fizički na ladicu? Tražim samo mi te ladice nudi za kupiti.

Lewis 15.10.2025. 16:48

Valjda mislis policu a ne ladicu ?

Dali ti switch ima "uši" (rack ears)?
Postoje neki modeli koji imaju uši i za 13 i za 19" tj. jedna strana bude duže uho.
A u krajnjem slucaju mozes ako nije neki super tezak switch namontirati samo jedno uho i pricvrstit s jedne strane (lijeve ili desne po izboru) i to je to (osim ako ce ti biti OCD problem :))

Matijac 15.10.2025. 16:58

Piše samo da je rack mountable. Ovaj TP-Link TLSG1008MP.

Znači moram kupiti jedno uže i jedno duže uho, taj naziv sam tražio, rack ears. Hvala!

Lewis 15.10.2025. 17:00

Da, pogledaj jel imaju mozda original Rack Ears set za njega da pash eu 19" rack. Ja sam imao sa jednim HP-om jedno duze jedno krace uho lai tkoa je bilo original jer je switch bio neke cudne nestandardne dimenzije ali za montazu u 19".

Pupo 15.10.2025. 23:09

Drugi link na googletu :D

https://www.senetic.co.uk/product/RACKMOUNT_KIT-13

https://www.tonerpartner.hr/tp-link-...ign=nabava.net

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:59.