PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Dobra klima (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=70805)

Sn4k3 15.11.2017. 13:18

Nisam neki strucnjak, ali za te novce mozes kupit dosta jacu a opet kvalitetnu klimu (5+ kw) ako vec zelis grijati prostor sa slabom izolacijom...
Osobno imam ovog Daikina i imam samo rijeci hvale sto se tice i grijanja i hladjenja.

grix 15.11.2017. 13:55

Cijene koje dobivam su sljedeće...

Mitsubishi MSZ-HJ35 3000 KN
Daikin FTX-35J3 3000 KN
Toshiba RAS 13BKV 3200 KN

nexteen 15.11.2017. 13:57

Sta spada u slabiju izolaciju , opisi malo prostor tj izolaciju , stolariju itd ..

Sn4k3

Na koji model od 5kw mislis da je dosta jaci od 12LT ?

grix

Pa to su extra cene , ne znam kakve su zime kod tebe i koliko ti KW treba ali ako ti bilo koja od navedenih pokriva onda ti je skoro pa svejedno koju ces uzeti , taj Daikin ima dvoredi izmenjivac u spoljnoj jedinici ali mi je nekako ruznjikav . Napisao sam ti sta koja daje na kojim spoljnim temp , unutrasnja 20c i maks izduv , ako ti to pokriva potrebe sta god uzmes neces pogresiti s tim da uzmes u obzir da je Mitsubishi deklarisan do -10c pa ako su dosta jace zime njega bi izbegao .

grix 15.11.2017. 14:17

Hvala na savjetima.

pozz

Graystone 15.11.2017. 20:01

Hvala svim dobrim ljudima na savjetima!
Evo sad stigoh iz ducana i nakon duzeg razgovora sa ekipom koja mi izgleda sasvim tehnicki i ljudski potkovana ipak odustao od Fujitsu ASYG 12LT i uzeo
Daikin FTXP35K3/RXP35K3

sa onim grijacima za vanjsku jedinicu i wifi modulom tako da mogu pratiti potrosnju koja je po njihovom ISKUSTVU izuzetno mala A++!Sto se tice grijanjima dobio sam uvjerenje da ce ta klima grijati tih 30-35 m2 bez problema!
Ugradba dolazi u ponedjeljak pa vam javim iskustva...

Sn4k3 15.11.2017. 20:16

@nexteen

Link tocnog modela je u postu gore...

nexteen 15.11.2017. 20:44

Jel dosta jaca od 12LT ?

Daikin FTX50gv/RX50gv

Pdesignh kW 4.60
SCOP 4.08
Klasa A+
Sezonska potrosnja 1578kw
Modulacija ( 1.7 - 7.7 ) kw
na -7c daje 4.07kw sa COP 2,35
na -15c daje 3.24kw sa COP 1.99
na +7C daje 5.80kw sa COP 3,63

-------------------------------
Fujitsu ASYG 12LT

Pdesignh kW 4.00
SCOP 4,60
Klasa A++
Sezonska potrosnja 1217
Modulacija ( 0.9 - 6.5 ) kw
na -10c daje 4.00kw sa COP 2,52
na -20c daje 3,63kw sa COP 1.84
na +7 daje 4,00 kw sa COP 4,40

-----------------------------

Jedina prednost je sto je Daikin osetno jeftiniji ali je nisu ni u istoj klasi po kvalitetu pa ima i neke logike . Dobra je to klima svakako :)

Sn4k3 15.11.2017. 21:22

Ma da, malo sam se pretjerano izrazija ;)

ALiEN17 20.11.2017. 09:39

vezano za 12llc fujitsu... jučer je bilo 6'C vani, a klima tokom rada navečer nikako nije dostizala 20'C, odnosno temp. zraka unutra u stanu od 45 kvadrata sa otvorenim vratima od sobe i WC-a :) stavio sam je na 'powerful' mode, na 30'C max. dopušteno i tada bi grijala neko vrijeme, automatski se ugasila, i sigurno nekih 15-20-ak minuta bi LED treperio na unutarnjoj jedinici, o čemu je riječ? i pretpostavljam da je sigurno trebala biti barem cca. 1kW jača klima za grijanje, šta će biti kada temperature još više padnu :)

nexteen 20.11.2017. 14:04

Pa nista , verovatno je i spoljna vlaga bila na zavidnom nivou pa kako si krenuo da je forsiras brzo se navatao led na spoljnoj jedinici . Tad kad je stala i kad je treperila LED , to je znak da ti je klima otisla u defrost tj odmrzavanje spoljne jedinice . Ne znam kako koristis klimu ali one su predvidjene da odrzavaju zadatu , ako se prostor jako rashladi i ti je poteras na max , eto tebi defrosta svako malo i to sve dok se zidovi ne stabilizuju tj temp u prostoriji . Moj savet ti je da klimu stavis na jednu temp i ne diras , kupi merac potrosnje i sve ce ti biti jasnije , koliko trosi , koliko trosi W na odrzavanju zadate , sta je za tebe nabolja opcija , nadjes neku zlatnu sredinu i pobedio si .

mladen_87 20.11.2017. 20:20

Da se i ja ukljucim posto je jutros bilo -1 u Zagrebu.
Klima Kirigamine FH35VE, podesena preko noci od 21h na 20 C a u 6h ujutro se temperatura dize na 23 stupnja.
Ja se probudio u pola 8 a ono 22 C.
Divota, a prosjecna potrosnja pri zagrijavanju oko 300w 😁
Prostor koji se grije trenutno 20m2 dnevna i kuhinja, 6m2 hodnik i jedna soba od 9m2.

Samo da se nastavi ovako da ne moram montirati pec na drva hehe

Sent from my iPhone using Tapatalk

ALiEN17 21.11.2017. 01:21

Citiraj:

Autor nexteen (Post 3128426)
Pa nista , verovatno je i spoljna vlaga bila na zavidnom nivou pa kako si krenuo da je forsiras brzo se navatao led na spoljnoj jedinici . Tad kad je stala i kad je treperila LED , to je znak da ti je klima otisla u defrost tj odmrzavanje spoljne jedinice . Ne znam kako koristis klimu ali one su predvidjene da odrzavaju zadatu , ako se prostor jako rashladi i ti je poteras na max , eto tebi defrosta svako malo i to sve dok se zidovi ne stabilizuju tj temp u prostoriji . Moj savet ti je da klimu stavis na jednu temp i ne diras , kupi merac potrosnje i sve ce ti biti jasnije , koliko trosi , koliko trosi W na odrzavanju zadate , sta je za tebe nabolja opcija , nadjes neku zlatnu sredinu i pobedio si .

hvala na odgovoru, aha, vrlo zanimljivo, nisam imao pojma (...i da klime u principu služe za održavanje temperature, a ne ništa naglo), ali očito sam je na taj neki način 'izmaltretirao'? dali to može imati kakve neželjene nuspojave? što se tiče tog mjerača, moram viditi kako je napajanje izvedeno uopće, ovdje je samo s unutarnje strane široka nadžbukna plastična kanalica...

Amd_Shill 21.11.2017. 08:23

Ma otisla bi ti u defrost ionako.
Stavio ti termostat na 30 ili 25 dok je u prostoriji 18 klima ce radit punom snagom.

Vanjska ce uvijek ici u defrost ako je vani vlazno i hladno bez obzira kojim intezitetom radila.

A takodjer klima ima i vremenski defrost.

Poslano sa mog E6653 koristeći Tapatalk

mladen_87 21.11.2017. 23:23

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 3128740)
hvala na odgovoru, aha, vrlo zanimljivo, nisam imao pojma (...i da klime u principu služe za održavanje temperature, a ne ništa naglo), ali očito sam je na taj neki način 'izmaltretirao'? dali to može imati kakve neželjene nuspojave? što se tiče tog mjerača, moram viditi kako je napajanje izvedeno uopće, ovdje je samo s unutarnje strane široka nadžbukna plastična kanalica...

Prvo pitanje koje bi ja postavio je kakvu izolaciju imaš?
Možda je problem što se toplina brzo gubi.
Klima inverter je tu da i brzo zagrije ako je izolacija adekvatna.
Klasična klima radi konstantno na 100% snage, dok se inverter prilagođava, tj kad postigne željenu temperaturu samo ju održava.

Kod mene je se naprimjer puno više palilo održavanje dok nije bilo izolacije, a sad se skoro upola smanjilo otkad je napravljena toplinska izolacija.

Ili možda činiš istu grešku kao ja na početku pa ti je fan na auto?
Stavi ga manualno na najjače puhanje i trebalo bi postići željenu temperaturu.

ALiEN17 22.11.2017. 10:44

- što se tiče izolacije, nema nikakve, riječ je o manjoj zgradici u nizu, a sastoji se od četiri stančića
- zapravo i jesi u pravu, fan mi je na auto, kao i mode
- imam osjećaj da čim je 'malo toplije' vani, da će bolje i klima zagrijati, ali čim bude malo hladnije, već teže postiže temperaturu
- stan je nekih cca. 45 m2 unutarnja jedinica je stavljena iznad staklene stijene koja otvara prolaz do terase, također, unutarnja jedinica gleda do malog hodnika/ulaznih vrata, wc-a i s lijeve strane spavaće sobe
- također, čitao sam da je neko pisao da od plafona do unutarnje jedinice mora biti određeno cm razmaka, odnosno slobodne visine, kod mene je od najviše točke unutarnje jedinice do plafona maksimalno 6-7 cm

webstartm 22.11.2017. 12:05

Kupio sam http://www.frigo-kor.hr/Rainbow/Deta...7/Default.aspx na preporuku ovdje sa foruma.

Već misec dana je u pogonu. Sve u svemu zvjer od klime. Neznam da radi, a toplo uvijek. Nit je čuješ nit je vidiš. Sve preporuke.

Grije nekih 50m2 sa povišenim stropom. Najniža točka 2.20m najviša 3.50m

nexteen 22.11.2017. 13:10

ALiEN17

Klima treba da ima bar 10cm slobodnog prostora do plafona , znaci majstor to nije ispostovao . Jel ti je bar vakumirao klimu nakon ugradnje ili je i to preskocio ?
I spoljna jedinica mora biti udaljena od fasade bar 10cm ..

Prebaci mod na HEAT , izduv kako hoces tj kako ti odgovara ...

webstartm

TOP klima , cak ima i Twin Rotary kompresor .. Lik koji je poseduje greje 80m2 , bar tako kaze , meni je to malo previse ali ako laze laze sebe . Jedina stvar koja se njemu ne svidja kod klime je kad izadje iz defrosta ume da se zaleti kompresor malo jace nego sto bi po njemu trebalo i ume da se cuje tada . Sve ostalo je po njemu extra a specifikacije su slicne Fujitsu ASYG 12LU modeli a kako je on skuplji od te tvoje klime ja bih onda pre tu tvoju uzeo iako je ova moja lepsa na oko , ipak nije mala razlika od oko 6-700kn a ne dobija se nista vise .. A da , dobija se vrhunski Twin Rotary kompresor :)

Amd_Shill 22.11.2017. 15:23

Nexteen

Dovoljno je 5cm od plafona

ALiEN17 22.11.2017. 16:13

ravnih 7 cm do plafona, 10 cm ravnih mi je od fasade, ne znam, nisam bio kada se ugrađivala klima prije 2 godine, evo, stavio mode na HEAT, i fan na MED

može li zaista 'economy' mode uštedjeti nešto više W s obzirom na običan mode, odnosno kada to nije upaljeno? konkretno, u čemu je razlika? kako to klima 'štedi'?

nexteen 22.11.2017. 16:43

Ipak je to dobro odradio majstor , moja greska , u Fujitsu manualu za LLCC model stoji 6.3cm kao minimum , kod moje 12LU stoji 12cm do plafona ..

ECO mod bi trebao da stedi tako sto kad je ukljucen i podesen na recimo 23c , klima nesto malo spusti trazenu temp tj trebalo bi da na tvojih 23c ona smanji za reicmo 1c . Nigde ne pise koliko ali pise da smanji . Pored toga ECO mod ti ogranici kompresor na oko 70% snage , klima se manje zalece sa ECO , tise i malo kulturnije radi u smislu da nema tog zaletanja sto kompresora to izduva . ECO mod bi trebao koristiti sad dok nije jako zahladnelo ali kad udare jaci minusi onda ga slobodno iskljuci sem ako klima nije predizmenzionisana pa svakako ima snage .

Ja sam tek ove sezone ukljucio ECO da vidim sta dobijam s njim , podesena 24c i imam od 23 - 23.3c otprlike , klima ugladjenije radi i skoro da je i ne cujem ali kod mene je klima predimenzionisana pa ono , nisam bas merodavan :)

Ag008 22.11.2017. 17:28

Ovaj Korel inverter ima očajan senzor.
Ako stavim na 24C te "High" puhanje, on puše neko vrijeme, pa unatoč "High" (ne auto) mi smanji puhanje na otprilike Low. Ne piše defrost, niti svijetli ta lampica.
I ako tada stisnem turbo ili povećam temperaturu, tada mu treba oko 2-3min da počne jače puhati a prije toga se kompresor vani ubrza i buči.

Naravno, u prostoru je temperatura oko 21C ali se jako hladi, pogotovo okolne prostorije kada on spusti na low puhanje.

Kada se to dogodi, ako se prebacim na "Fan" mod da ventilira zrak i pokaže temperaturu na senzoru klime, tada mu je na 24C 25C ili 26C a u prostoru 21.

To "riješim" da si podignem temperaturu na 25C ali zašto tako radi?
(+ možda nepotrebno povećavam temp i potrošnju ako ne želim toplije ali želim jače puhanje)

nexteen 22.11.2017. 17:49

Mozda je tako podesena klima , da da najveci komfor pa sama steluje izduv . Na ovaj nacin radi i Fujitsu s tim sto bi klima trebala da ti drzi zadatu kako treba . Ni Fujitsu ti ne moze naterati da duva na max ako on konstatuje da je dovoljno da duva na 1 brzinu i odrzava zadatu . S jedne strane to je lose za onoga ko lose pozicionira klimu a zeli grejati sto vecu m2 , pa kad se ugreje ta soba ona smanji izduv a ti da ona jos uvek jako duva . Zato s druge strane dobijas maximalni komfor u smislu da se manje cuje tj ne duva vise nego sto treba samo zarad eto . Mozda na tom principu raidi izduv Korela ..

A sto se tice odrzavanja zadate , jesi li skoro cistio filtere , da nisu prljavi ?

dejanp 28.11.2017. 10:05

može jedno početničko pitanje.

koja je razlika/sličnost između inverter klime i toplinske pume?
Vidim da omoje ima iverterski kompresor.

Naime imam stan na zadnjem katu od 60m2 koji se koristi za turistički najam i razmišljme o zamjeni klime (hitachi inverter) toplinskom pumpom 6kw koja bi grijala, hladila i davala toplu vodu. TAkođer imam pristup ravnom krovu na koji bi mogao staviti solare do 2 kw kojima bi, nadam se pokrivao potrošnju klimatizacije, u većem dijelu.

Griješim?
:fala::beer:

nexteen 28.11.2017. 12:11

I klime su ti TP samo vazduh - vazduh , razlika je samo odakle uzima tu toplotu i na koji nacin ti je predaje , imas TP vazduh - vaduh , vazduh - voda , voda - voda .. Pretpostavljam da je taj Hitachi TP vazduh - voda , ako imas neki link baci , ovako ljudi ne znaju o cemu tacno pricas . Verovatno bi imao spoljnu jedinicu kao klima a unutra bi se grejao na radijatore ili podno grejanje , i to je jako bitna informacija. Hitachi je svakako dobar brend ako nista drugo :)

ivosimec 28.11.2017. 12:36

Pozdrav trebam savjet, nemam trenutno grujanja u prostoru od cirka 20 kvadrata, kroz mjesec ili dva ide centralno. Sad mi treba nekakva grijalica ili nesto da moze grijat taj prostor. Kupio sam 2 one male grijalice po 100kn ali fali jos topline. Ima nesto bolje a opet ne preskupo?

dejanp 28.11.2017. 13:14

Citiraj:

Autor nexteen (Post 3132015)
I klime su ti TP samo vazduh - vazduh , razlika je samo odakle uzima tu toplotu i na koji nacin ti je predaje , imas TP vazduh - vaduh , vazduh - voda , voda - voda .. Pretpostavljam da je taj Hitachi TP vazduh - voda , ako imas neki link baci , ovako ljudi ne znaju o cemu tacno pricas . Verovatno bi imao spoljnu jedinicu kao klima a unutra bi se grejao na radijatore ili podno grejanje , i to je jako bitna informacija. Hitachi je svakako dobar brend ako nista drugo :)

Hitachi je trenutačni inverter klima.
Uzeo bi nešto slično ovome http://klimesprint.hr/index.php?rout...product_id=795
ili Toshibu.
Vidim da je kod ove toplinske pume radni medij R410A
da li onda unutranja jedinica može biti ista kao i kod inverter klima uređaja?
Trebao bi tri unutarnje jedinice za hlađenje/grijanje. Radijatori odn podno grijanje nije opcija. :(

nexteen 28.11.2017. 13:45

Pa sta se onda maltretiras oko toga , sto ne uzmes lepo inverter klime i zavrsis posao , imas hladjenje i grejanje .. Tih 60m2 je sta , jedan stan , kakav je raspored prostorija , izolacija , stolarija , greje li se iznad i ispod tebe , itd .. Mislim da ti je to najbolja moguca opcija .. Za 28000kn koje bi dao za ovaj uredjaj , mozes uzeti 3 TOP uredjaja japanskog proizvodjaca , sa vise snage , kvalitetniji , sa manjom potrosnjom , itd . Mozda ima nesto sto ti vidis a ja ne , ti bolje poznajes situaciju ..

dejanp 28.11.2017. 14:18

stan dvije sobe i veliki dnevni prostor, zednji kat, ravni krov, Dalmacija, novogradnja pa je stolarija i izolacija dobra. Trenutačo je jedna klima koja je u boravku, ali sobe ne uspije dobro ohladiti. eventualno još jedna klima sa dvije unutarnje jedinice koje bi radile u sobama ili kazetnu koja bi bila u predsoblju i regulirala temperaturu u obje sobe.
Problem je što bi vanjska jedinica bila na krovu pa bi kondenz bio problem.

Možda iz tog razloga kazetna untarnja da pumpa kondenz na krov.
:)
toplinska pumpa mi je ideja radi dobivanja tople vode, ali :/ nemoš sve... :)

nexteen 28.11.2017. 17:45

Pa jesi li zadovoljan sa tim Hitachiem , koji to model ?
Jel tebi trebaju klime i za grejanje ili samo za hladjenje ?
Koje su najnize temp tj koliko je jaka zima ?

dejanp 30.11.2017. 14:18

Citiraj:

Autor nexteen (Post 3132227)
Pa jesi li zadovoljan sa tim Hitachiem , koji to model ?
Jel tebi trebaju klime i za grejanje ili samo za hladjenje ?
Koje su najnize temp tj koliko je jaka zima ?

Model ne znam ;( sorry došao je kao oprema stana, a vanjska jedinica mi nije jednostavno dostupna.
Klimom sam zadovoljan, ali raspored prostorija je takav da jedna klima ne može pokriti sve postorije a služi i za grijanje.
A zima u Dalmaciji je vrlo nezgodna 15 dana u godini kod dere bura. ostatak je za kratki rukav ;)

nexteen 30.11.2017. 15:06

Ok dere bura ali koje su najnize temp i koliko ima takvih dana ?
Jesi li ti probao da se grejes sa tim Hitachiem koji imas s obzirom da je inverter ako sam dobro razumeo ..

Graystone 03.12.2017. 14:09

Citiraj:

Autor Graystone (Post 3126588)
Hvala svim dobrim ljudima na savjetima!
Evo sad stigoh iz ducana i nakon duzeg razgovora sa ekipom koja mi izgleda sasvim tehnicki i ljudski potkovana ipak odustao od Fujitsu ASYG 12LT i uzeo
Daikin FTXP35K3/RXP35K3

sa onim grijacima za vanjsku jedinicu i wifi modulom tako da mogu pratiti potrosnju koja je po njihovom ISKUSTVU izuzetno mala A++!Sto se tice grijanjima dobio sam uvjerenje da ce ta klima grijati tih 30-35 m2 bez problema!
Ugradba dolazi u ponedjeljak pa vam javim iskustva...

Evo nakon 12 dana iskustva grijanja sa daikinom ftxp35k3 mogu reci da sam vrlo zadovoljan za sada sa grijanjem na klimu mada nije bilo nekih vecih minusa -3 najvise.Zagrije vrlo dobro dnevni boravak od 35 m2 i hodnik koji vodi iz dnevnog ali spavacu i djeciju sobu samo blago iztemperira znaci ako je u dnevnom temp 24c u spavacoj je oko 18 s obzirom da nemam termo izolaciju mislim da je to ok.Prosjecna potrosnja u modu grijanja je od 450w pa do 1,1 kw valjda to ovisi o vanjskoj temperaturi vlazi itd..znaci za 1 dan i noc bez gasenja potrosi oko 18 do 20 kw sto iznoso potrosnju el energije od 400do 550 kn...E sad pitanje u tacnu vanjske jedinice su mi ugradili grijac od 60 w koji se termostatski pali na 5c pa mi sad nije jasno recimo danas sam gledao vanjska temperatura je bila oko 2 do 3c uz dosta vlaznosti zraka klima je radila u modu grijanja cuijeli dan i noc na 24c a na dnu tacne je bilo leda,pa mi sad nije jasno jel to normalno ili mozda ne radi termostat od grijaca ili mozda i sam grijac jer po nekoj logici ako sam vec dao serviserima da ugrade taj grijac i ako se pali vec na 5 c onda valjda bi taj led trebao biti otopljen jel sta ce onda tek biti na -10c fakat ne kuzim???
I da primjetio sam da se u modu grijanja uopce ne gasi nego stalno radi ako recimo stavim grijanje na 20 on stalno puse iako je temperatura u dnevnom narasla i na 22 ugasi se tek kad namjestim na daljinskom 18 ili 19c jel moguce da termostat ima tolka odstupanja ipak je to daikin a ne neka no name klima???4

Amd_Shill 03.12.2017. 14:46

Bitna je lokacija termostata,a nalazi se na unutarnjoj jedinici.

nexteen 03.12.2017. 14:59

Na drugom forumu se zalila jedna cura na FTXB35C da joj na podesenih 20 ona gasi tek kad je u prostoriji 26c , nije se posle javljala da znamo sta je bio problem i jel sta resila . Mozda bi trebao da je pustis da vidis kad ce se sama ugasiti ..

Amd_Shill 03.12.2017. 15:41

Jasno je u cemu je problem.

Graystone 04.12.2017. 22:59

Citiraj:

Autor Amd_Shill (Post 3134056)
Jasno je u cemu je problem.

U cemu????

Amd_Shill 05.12.2017. 09:37

Citiraj:

Autor Graystone (Post 3134557)
U cemu????

Pa napisano je.
Polozaj senzora na unutarnjoj jedinici se razlikuje od polozaja senzora di mjeris temperaturu.
Uredjaj se orjentira prema svom senzoru koji je smjesten tocno u donjem desnom donjem kutu uredjaja ispod prednje maske.

nexteen 05.12.2017. 11:47

Pa svim klimama se tu nalazi senzor tj ispod maske , dobra klima tj senzor ne bi smeo to da radi bez obzira na sve . A da ne kazemo da on podesi daljinac tj klimu na 18c da bi se klima gasila tek na 22c sto nema nikave logike jer gore mora biti topliji vazduh . Da je on zadao 18c a da je na njegovom termometru ima 16c e to bi bilo logicno jer je topao vazduh gore a hladnije dole pa ispada da klima ne moze da nagura a ustvari uz plafon i jeste 18c . Topliji vazduh je gore a hladniji dole , ovde je sve obrnuto .

Ziiky 10.12.2017. 09:59

Ovo je moj setup za grijane.
Inverter na 24°c, a etazno na 22°c - 23°c.

Vanjskog zida fala Bogu ima 60ak cm. https://uploads.tapatalk-cdn.com/201...ac8b6a44e8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/201...b5ca9a53ff.jpg

ALiEN17 10.12.2017. 10:48

zašto mi spoljašna jedinica izgleda ovako izudarano?

https://imgur.com/a/npxE6

nema prilikom montaže/transporta?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:05.