PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=106140)

Eladio 21.04.2025. 13:56

Uopće nisam pratio TV scenu dugo vremena , i sada sam u šoku , šta kupit?
Gledam 75" i recimo da mi je buđet oko 1500, nije uklesano u kamen? Šta kupit?
Kupit ću tek kroz tri mjeseca, tako da budem možda malo gnjavio tu s glupim pitanjima :o

9800pro 22.04.2025. 16:57

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3800434)
Kupit ću tek kroz tri mjeseca, tako da budem možda malo gnjavio tu s glupim pitanjima :o

Ako pod oko 1500 misliš cca 1950€ onda LG oled77c4 😁

Juice 23.04.2025. 13:57

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3800434)

Možda ovaj novi TCL?
https://www.centar-tehnike.hr/tv-tcl...roizvod-44949/

Meni je on na piku

Feyd 23.04.2025. 16:00

Ovdje nešto spominjani 55Q9B je u SD bio 647 eura, uzeo starcima, 5 godina garancije i OK cijena. Kad zove SD da nemaju taj model i nudi mi neki drugi MiniLED koji je kao i skuplji za iste pare, Philips, ovaj. Mislim si, to mi je s konja na magarca, nema Android, unatoč tome što ima Ambilight a starci su imali Philipsa sa Ambilightom prije. I pitam ja jel može ovaj OLED za te pare? Oni odgovaraju da je razlika u cijeni ipak prevelika, ja pitam jel može ako nadoplatim 150 eura, oni javljaju može.

Mislim da sam se ipak zeznuo, povukao me OLED, ali za 797 eura nije neki ultra deal, nije Andorid, je Ambilight, ali je samo dvije godine garancije.

U cijeloj situaciji Big Bang/SD jako korektni i razumni.

2 die 4 24.04.2025. 00:01

Evo jedan kratki video, koji, u mojem skromnom mišljenju, jako lijepo to sve objasni, a da ne ubije u pojam.

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3800104)
Ma sve ok, samo pitam. Izgleda je to više nešto što ne smeta nego dealbreaker. Da Martian je baš brutalna slika na Oledu.

Ma sve 5. Zaista me ne smeta, a siguran sam da netko tko nema pojma o tome to nikada neće ni primjetiti. Ja sam malo bolestan i primjetim to, ali mi i dalje ne smeta kada vidim taj kontrast i odmah mi je sve "bjelije" :D

Eladio 24.04.2025. 00:39

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3800606)
Ako pod oko 1500 misliš cca 1950€ onda LG oled77c4 ��

gledao sam ovih dana i u biti da, ja bi definitivno tako nesto, top slika i kut gledanja što mi je najbitnije, te mislim da bi se i po pitanju budžeta mogao malo rastegnuti, ali ne mogu si pomoci koliko me to oko ekrana pere da se OLED moze zapeci i nisam pametan..
kod mene tv u biti sluzi kao monitor, jer gotovo da ni ne gledam tv, uglavnom vrti youtube i materijal s HTPCa.. i cesto je u standby staticnim situacijama..

i sad nakon sto sam malo zagrebao u tematiku, se lomim da li je QD miniled dovoljno, i da li je to ciscenje piksela koje danas oledi nude i slicno, da li je to sve ajmo reci dugorocno ok, da tv posluzi bar 10ak godina ..

Citiraj:

Autor Juice (Post 3800824)
Možda ovaj novi TCL?
https://www.centar-tehnike.hr/tv-tcl...roizvod-44949/

Meni je on na piku

bas sam gledao koji je taj pa sam skuzio da se za US trziste slicno zove, uglavnom tu ga je tip nahvalio https://www.youtube.com/watch?v=Ll6sSe4iK0w&t=243s

definitivno zanimljiva opcija, hvale ga za sliku i kut gledanja i da nudi puno za tu lovu :fiju:

Ps
evo i malo manje nabrijanog tipa al opet kaze da je ok https://www.youtube.com/watch?v=SRk8VMA_c7k

Bratija 25.04.2025. 13:19

Citiraj:

Autor Eladio (Post 3800947)
gledao sam ovih dana i u biti da, ja bi definitivno tako nesto, top slika i kut gledanja što mi je najbitnije, te mislim da bi se i po pitanju budžeta mogao malo rastegnuti, ali ne mogu si pomoci koliko me to oko ekrana pere da se OLED moze zapeci i nisam pametan..
kod mene tv u biti sluzi kao monitor, jer gotovo da ni ne gledam tv, uglavnom vrti youtube i materijal s HTPCa.. i cesto je u standby staticnim situacijama..

i sad nakon sto sam malo zagrebao u tematiku, se lomim da li je QD miniled dovoljno, i da li je to ciscenje piksela koje danas oledi nude i slicno, da li je to sve ajmo reci dugorocno ok, da tv posluzi bar 10ak godina ..

s obzirom na nacin koristenja i ocekivanje da ce trajati barem 10 godina, ne bih isao na OLED... mislim, nitko ne moze znati, mozda i "prezivi" toliko dugo, ali mislim da ti je bolji izbor neki miniled... Sony vjerojatno ispada iz price zbog budzeta (osim ako se ne poklopi neka dobra ponuda uz rastezanje budzeta), tako da mislim da jedino ostaju Hisense i TCL...

9800pro 25.04.2025. 22:41

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3800945)
Evo jedan kratki video, koji, u mojem skromnom mišljenju, jako lijepo to sve objasni, a da ne ubije u pojam.

Ma sve 5. Zaista me ne smeta, a siguran sam da netko tko nema pojma o tome to nikada neće ni primjetiti. Ja sam malo bolestan i primjetim to, ali mi i dalje ne smeta kada vidim taj kontrast i odmah mi je sve "bjelije" :D

Ne znam do kad će biti takve cijene za cijelu 4 seriju, i C i G. Sad si razmišljam 65G4 umjesto 77C4, udaljenost glava-telka 3.1m. Sad imam 55C1 na toj udaljenosti i ok nam je. Evo, nemam pojma...

2 die 4 26.04.2025. 00:11

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3801396)
Ne znam do kad će biti takve cijene za cijelu 4 seriju, i C i G. Sad si razmišljam 65G4 umjesto 77C4, udaljenost glava-telka 3.1m. Sad imam 55C1 na toj udaljenosti i ok nam je. Evo, nemam pojma...

Hehe, kod mene je bio 55" na udaljenosti od 2,9m i bio je "ok" :fiju: Ali sada je 77" na istoj udaljenosti ipak više "ok" :D
Samo veči može kod mene, nikako manji ili isti, uostalom za 4K kaže sljedeće što se udaljenosti tiče za TV od 80" i rezom od 4K (sadržaj dakako, ne tv :D), idealno je 1,5m a za HD(720p) sadržaj 4,5m.
Dakle na 3m udaljenosti možeš staviti i 150" TV i biti će ok kaj se očiju tiče ;)

Evo i jedan vizualni graf po rezolucijama vs udaljenost vs dijagonala TVa.
I dakako tech master himself sa videom o tome :D gdje pred kraj kaže koju dijagonalu možeš kupiti za 4K sadržaj, a to je udaljenost od TVa=dijagonala TVa :D:chears:

Pupo 26.04.2025. 07:54

Citiraj:

Autor Bratija (Post 3801294)
s obzirom na nacin koristenja i ocekivanje da ce trajati barem 10 godina, ne bih isao na OLED... mislim, nitko ne moze znati, mozda i "prezivi" toliko dugo, ali mislim da ti je bolji izbor neki miniled... Sony vjerojatno ispada iz price zbog budzeta (osim ako se ne poklopi neka dobra ponuda uz rastezanje budzeta), tako da mislim da jedino ostaju Hisense i TCL...

To su pricali i za plazme a eno Panija kod staraca, 12 godina, mozda i vise. Jos uvijek radi bez da je ista zapeceno.

Edit: sada sam nasao review na hdteleviziji iz 2010. Znaci da je skoro 15g imamo.

9800pro 26.04.2025. 08:38

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3801409)
Hehe, kod mene je bio 55" na udaljenosti od 2,9m i bio je "ok" :fiju: Ali sada je 77" na istoj udaljenosti ipak više "ok" :D

Samo veči može kod mene, nikako manji ili isti, uostalom za 4K kaže sljedeće što se udaljenosti tiče za TV od 80" i rezom od 4K (sadržaj dakako, ne tv :D), idealno je 1,5m a za HD(720p) sadržaj 4,5m.

Dakle na 3m udaljenosti možeš staviti i 150" TV i biti će ok kaj se očiju tiče ;)

Evo i jedan vizualni graf po rezolucijama vs udaljenost vs dijagonala TVa.

I dakako tech master himself sa videom o tome :D gdje pred kraj kaže koju dijagonalu možeš kupiti za 4K sadržaj, a to je udaljenost od TVa=dijagonala TVa :D:chears:

Nije sve do toga. Recimo platno 150" bez frke gledaš sa pola metra jer nije aktivna površina dok telka je. Kako sam stariji tako mi i to više smeta, nažalost 😁

Bratija 26.04.2025. 12:05

Citiraj:

Autor Pupo (Post 3801421)
To su pricali i za plazme a eno Panija kod staraca, 12 godina, mozda i vise. Jos uvijek radi bez da je ista zapeceno.

Edit: sada sam nasao review na hdteleviziji iz 2010. Znaci da je skoro 15g imamo.

isto se koristi vecinom kao monitor? koliko dnevno radi u prosjeku i sto se gleda? kolika je svjetlina?
zelim reci da ima puno faktora i da ovaj slucaj nije garancija do kod kolege ne bude doslo do burn-ina, ne kazem da ce sigurno doci, ali s obzirom na opisani nacin gledanja realno je veca sansa...

Mommistake 26.04.2025. 13:21

Citiraj:

Autor 9800pro (Post 3801396)

TV ne može biti prevelik.
Navikneš se za 2 dana, štoviše, bude premalen već nakon 7 dana.

zvonac 26.04.2025. 15:19

https://www.bigbang.hr/televizori/le...oled-65c4.html
1329€ e ovo je pun pogodak.

Juice 26.04.2025. 15:37

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3801484)

Ima ga i jeftinije. 1214 eura u svijetu medija
https://www.svijet-medija.hr/art/tel...m_medium=click

U Centru tehnike je 1269 €

Rekao bi da se svugdje rješavaju zaliha radi dolaska novog modela.

2 die 4 27.04.2025. 11:23

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3801470)

Tako je. Ja, iako nemam više mjesta na zidu između zvučnika, već razmišljam o većem :D:chears:

Cuky 27.04.2025. 11:38

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3801470)

Itekako moze. Samo ocito niste bili u prilici lomiti vrat na prevelikoj dijagonali. Krenes gledat tv, a ispada da glavom mases ko reketom na tenisu ne bi li pohvatao cijeli sadrzaj ekrana.

d0X 27.04.2025. 12:27

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3801598)
Itekako moze. Samo ocito niste bili u prilici lomiti vrat na prevelikoj dijagonali. Krenes gledat tv, a ispada da glavom mases ko reketom na tenisu ne bi li pohvatao cijeli sadrzaj ekrana.

Moraš izvježbati periferni vid :P

Mladenxy 27.04.2025. 13:34

Ili sjediš pre blizu.

D/G 27.04.2025. 13:40

Citiraj:

Točno tako , gledam neki film , pucačina i vidim neki lik pogođen a nisam uspio primjetiti tko ga ubi pa moram premotavat nazad film :(
Razlog tome je vjerovatno što je TV 55" a gledam sa 2,5 - 3m udaljenosti pa vjerujem da sa 43" ne bi imao te probleme.

Mladenxy 27.04.2025. 19:28

jp_rv 28.04.2025. 20:02

je li nekome stigao onaj hisense soundbar sa "akcije" ako se kupi njihov tv? koliko ste cca čekali?
edit, mislio sam da sam pitao na forumu ali ne mogu si nać post - uzeo sam hisense 65u6nq, onaj sa miniled local dimmingom ali običnim 60hz panelom.
nemam para za oled i takve ekstremizme.

gogoklepci 28.04.2025. 22:41

Citiraj:

Autor D/G (Post 3801614)
Točno tako , gledam neki film , pucačina i vidim neki lik pogođen a nisam uspio primjetiti tko ga ubi pa moram premotavat nazad film :(
Razlog tome je vjerovatno što je TV 55" a gledam sa 2,5 - 3m udaljenosti pa vjerujem da sa 43" ne bi imao te probleme.

https://ibb.co/qLNkQdQr
mislim da je problem rezolucija pogledati TV Sizes Chart

Cuky 29.04.2025. 05:54

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3801612)
Ili sjediš pre blizu.

Ili imas preveliki ekran za taj prostor pa gdje god da sjedis si preblizu.

Nije kokos vec je jaje 😁

Mommistake 29.04.2025. 08:06

Citiraj:

Autor D/G (Post 3801614)

Imam 85" i gledam ga s nekih 3.5m i žao mi je što nije veći.

55" na 3m i moraš premotavati jer nisi vidio tko je koga upucao?

Kako onda u kinima gledate film?

Citiraj:

Jednostavno se ne slažem. Vjerujem da sam kroz 3-4 preseljenja u zadnjih 10 godina probao od 40-85" i nikad nisam naletio na preveliki TV. Vi pričate kao da sjedite 2m od tv-a i imate 3m dijagonale tv. Tu jedino mogu shvatiti da ne vidiš sve. Ovo da s 3m ne stigneš pratiti 55" TV meni je kompletno nejasno.

Možda jednostavno imaš neku naviku da drugačije gledaš tv od mene (ne želim reći krivo, možda ja krivo gledam). Sjedim doslovno 3.5m od 85" TV-a, tv je postavljen na savršenoj visini, ja sjedim direktno ispred njega, polu-ležeći položaj s kauča, 85" tv je postao normalan za 3 dana (žena, koja je bila protiv te veličine, kaže isto tako) i već razmišljamo o većem jednog dana.

Ja odgovorno tvrdim da je stvar navike i svaki tv koji na prvi izgleda ogromno, sjedne na svoje s vremenom.

Jedino gdje možda vidim problem je skok s 50" na 85" npr.

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3801925)
Ili imas preveliki ekran za taj prostor pa gdje god da sjedis si preblizu.

Nije kokos vec je jaje ��

:D :D :D

medo 29.04.2025. 15:41

Citiraj:

Tako mi je bilo sa 43” monitorom na poslu prije 7god. Čak me malo stezao vrat zbog toga ali sam se izvježbao pa je sad OK :)

Skoro sam kupio 100” TCLa kao “jednom se živi” pa sam shvatio da ga nitko ne može prevesti osim dostave. Samim time kome ću ga prodati jednog dana? :D Trebam plaćati nekoga s furgonom da ga preveze do servisa i na otpad kada krepa.

A i ne mogu ga fizički unijeti u dnevnu sobu :) Ne prođe iz hodnika kroz vrata dnevne a vjerojatno ni kroz stubište zgrade…

2 die 4 29.04.2025. 19:31

Citiraj:

Autor medo (Post 3802029)
Skoro sam kupio 100” TCLa kao “jednom se živi”

A i ne mogu ga fizički unijeti u dnevnu sobu :) Ne prođe iz hodnika kroz vrata dnevne a vjerojatno ni kroz stubište zgrade…

Kada postoji volja, postoji i način:fiju:
Nisi ti kupac :D JK
:chears:

Kutija od ovog 77" je bila ravno 190cm duljine i 113 širine, to je čak 10cm kraće od lifta, dakle, mogu još većeg potencijalno gledati da kupim u budućnosti. U dalekoj budućnosti, ali sve jedno :D

dukee 02.05.2025. 09:44

Evo stigli prvi G5 LGovi u Croatistan.

https://www.nabava.net/televizori?q=lg+oled+g5

Cijena popularna kao na svakom releasu

Mommistake 02.05.2025. 09:56

A meni se to ne čini tako ekstremno puno, npr. za 85", 4500EUR, ja sam platio MiniLED skoro 3k.

KrpaZG 02.05.2025. 13:30

Babi od 80 godina crkla telka i trebam nekaj novo jos jučer. Cca 50 incha, 4k i 5 godina jamstva obavezn. To je doslovce sve sto treba ispuniti.

Kaj da uzmem? Vidjam hisense po ducanima sa tim specifikacijama, jel valja to kaj?

Isprike na noob pitanju ali pojma nemam o televizorima.

darkijas 02.05.2025. 15:21

Ja kad sam nedavno gledao po dućanima takodjer za stariju osobu jeftiniji lcd tv sličnih specifikacija (doduše ekran 43) gledao sam razne modele i proizvodjače. Na rtings kazu da edge led modeli imaju manji rok trajanja u odnosu na direct led pa sam to uzimao u obzir. Hisense ulazni modeli u ducan modu su mi se činili dosta zagasiti tj slabije vršne svjetline. Takodjer vidljivi kut njihovih va panela je prilično slab i ekran kod gledanja po danu podložan refleksijama-što bi starija osoba ipak mogla primjetiti.
Na kraju kupio grunding 43ghu7970 i ostao sam zatečen kvalitetom slike na istom. Ispalo je da je najbolji od svih lcd televizora i monitora koje sam kupio do sada. Ironično nisam ga kupio sebi. Iako piše da ugrađeni panel va ovdje se bez sumnje radi o ips matrici, ali takvoj kakvu ja jos nisam vidio. Dobar kontrast, dobra svjetlina sa živopisnim prikazom boja te dobar ar filtar, bb i dse anomalije nepostojeće Naravno,morao sam sebi takodjer kupiti isti takav. Ipak kako to obično biva taj moj primjerak ipak nije tako dobar. Iako začuđujuće nema niti traga curenju pozadinskog osvjetljenja, nešto losiji je kontrast u odnosu na primjerak za stariju osobu i zapravo je neki bolji prosjek za ips matrice.
Spojio na pc i panel je poprilično brz i responzivan. Jedino me malo živcira rezolucija tj kod paljenja pc-ja nekad uredno prikaze 4k rezu i 60hz a nekad ne da samo 1080p sa 60z a 4k na 25hz. Promjenio hdmi kabel ista stvar

medo 04.05.2025. 09:19

Imamo dva ista 32” HiSensea u familiji kod starijih ljudi. Na jednom se događa da nema slike ili da nema zvuka kad se upali. Strujni reset pomogne. Taj je pretrpio traumu kada je nešto palo na njega i oštetilo mu display u rubu ekrana pa je moguće da je i do toga.

Imaju prilično dobar IPS panel a Jubito radi iznenađujuće dobro i responzivno.

Mar 04.05.2025. 15:56

Da li ima za kupiti Mini led tv od 40ak inča? U biti ga trebam kao monitor jer mi je C2 Oled malo problematičan tu zbog ABL-a.

gogoklepci 04.05.2025. 17:32

Citiraj:

Autor Mar (Post 3802595)
Da li ima za kupiti Mini led tv od 40ak inča? U biti ga trebam kao monitor jer mi je C2 Oled malo problematičan tu zbog ABL-a.

Nema! Uzmi qled 220eura

https://www.chipoteka.hr/televizor-l...m_medium=click

darkijas 04.05.2025. 18:14

Samsung 43qn90da

gorluk 06.05.2025. 23:39

Pitanje - 65" ili 77" za udaljenost od 2-2.2 metra? Isključivo filmovi, ništa TV / streaming / sport, možda tu i tamo nešto tipa Elden Ring, ali primarno filmovi. Trenutno imam 55" i premali mi je za tih ~2m.

Mommistake 07.05.2025. 07:48

Citiraj:

Autor gorluk (Post 3802956)
Pitanje - 65" ili 77" za udaljenost od 2-2.2 metra? Isključivo filmovi, ništa TV / streaming / sport, možda tu i tamo nešto tipa Elden Ring, ali primarno filmovi. Trenutno imam 55" i premali mi je za tih ~2m.

TV ne može biti prevelik. :D

Svakako glasam za 77".

2 die 4 07.05.2025. 23:56

Citiraj:

Autor gorluk (Post 3802956)

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3802963)
TV ne može biti prevelik. :D

Svakako glasam za 77".

:chears::chears::chears:

Ako imaš budget za 77" onda je to to, ali ako će biti, recimo 65" C4 LG OLED ili 77" Mini LED (koji god) onda radije 65" C4, ali samo zato što je dobar i za igranje igrica, ali samo za filmove, što veći to bolji.

gorluk 08.05.2025. 09:35

Citiraj:

Autor 2 die 4 (Post 3803127)
:chears::chears::chears:

Ako imaš budget za 77" onda je to to, ali ako će biti, recimo 65" C4 LG OLED ili 77" Mini LED (koji god) onda radije 65" C4, ali samo zato što je dobar i za igranje igrica, ali samo za filmove, što veći to bolji.

C4 77 ili 65 gledam, imam trenutno 55" OLED, nema nazad s OLEDA :))

Mommistake 08.05.2025. 09:36

Ako je budžet tu, idi na 77", em si dugorčno sigurniji, em kao što sam rekao, plaća i TV, nikad preveliki. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:18.