![]() |
Citiraj:
|
nisam to znao, da toliko ima veze u temperaturi
|
Pa i nema. To je najmanje bitan razlog za tu pojavu. Ili je baza hladnjaka, proca takva ili jednostavno procesor takav. Ja ima sad 2500k kojem je 9c razlika i uvijek je druga jezgra najtoplija a sve je gotovo svrseno postavljeno. Jednostavno je ta jezgra takva i bok ili su senzori na ostalima malo "zastopani".
http://img832.imageshack.us/img832/3483/unledjq.th.jpghttp://img194.imageshack.us/img194/9214/unledvl.th.jpg VenomusX ima poprilicno ravnu bazu a pasta je skoro svarsena pa je opet razlika. |
Citiraj:
A dal vjerovat da su senzori na ostale 3 "zaštopani" ili da je senzor na toj 1 "pokvaren", kome vjerovat ?:stoopid: |
Ne zamaraj se sa nebitnim stvarima.
|
i moj 2500k je 2. ezgra 5 stupnjeva toplija od 3. koja je najhladnija.
|
Citiraj:
nego jedno pitanje. čitam tu u uvodnoj temi kao i po ostalim postovima da bi se pasta koja je tvornički nanesena na cooler trebala prvo skinuti. svjestan sam da pasta možda i nije najbolje kvalitete i da u dućanu možemo kupiti bolju, međutim šta je sa nekim kvalitetnijim da ne kažem skupljim coolerom? ako dam 300+ kn cooler onda očekujem da će i nanesena pasta biti sasvim dovoljna i kvalitetna da pruža dobru vodljivost. razumijem da postoji razlika između stavljanja paste za defaultne megahercaže i za o/c, ali očekivao bi da nema smisla prčkati po nečemu što bi trebalo biti unutar nekih specifikacija. |
Sa boljim i skupljim coolerima uvijek dobiješ pastu u malom paketiću..
Uglavnom,skineš onu tvorničku koja bude na stock coolerima i stavljaš novu,kad si ju već dobio uz cooler. Citiraj:
Pod mugenom je razlika u tem. jezgri bila max. 2°c, a sada pod noctuom jedna jezgra je 9°c hladnija od druge 3.. Pastu sam nanosio na isti način kao za mugena i tu nemogu zajebat-tanki razmaz po cijelom procu, a ni montaža noctue nije upitna jer nije moguće krivo stavit cooler-dotegneš do kraja i to je to, više neide. Al primjetio sam kad sam skidao mugena da je pasta više na jednoj strani proca, a ja sam je ravnomjerno nanosio, što znači da je proc neravan. Jedino je moguće da je baza noctue možda još ravnija od mugena, pa se sad poklopilo tako i sad je razlika još veća, al ne brine me...ni jedna ne prelazi 60, to je najvažnije. |
Pasta must have or..........
Da li je prijeko potrebno stavljat pastu na procesor?
Mislim ako je razlika u svega 2-3 stupnja... |
Citiraj:
pasta se mora stavit jer je ona glavni vodič topline između procesora i hladnjaka |
Ok hvala, jedino se nestavlja onda ako već ima cooleru kad se kupi?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Integralne ili obične riže? :D
Na starom pentiumu 4 (koji mi je kućni server) nemam paste na procu. Prošlo je 4 miseca, još se ne žali. |
Hvala ljudi!!!
Svi govore stavi zrno riže! A svi stavljaju više od jednog zrna, možda su oni vidjeli GMO rižu. Normalna riža je jako mala, prije onda zrno graška. |
Citiraj:
Tako da stavi pastu. |
naravno da treba pasta, čemu uopće rasprava oko toga.
pasta popunjava sitne/mikroskopske površinske neravnine između heatsinka i čipa pri čemu je logična i veća dodirna površina. naravno sama po sebi je toplinski izolator, pogotovo u obilnim količinama, no i tada radi manje štete nego bez nje. |
Citiraj:
Pentium 4 Thermal Throttle Kako god radio bez paste sa njom će raditi bolje. |
Citiraj:
|
dali se tim poliranjem gubi garancija? na procesor, hladnjak?
|
Citiraj:
S tim da hladnjak nekako teško može biti za garanciju. Procesor ako ne siluješ također nećeš morati nositi na garanciju. Uvijek postoje iznimke, ja se primjerice nisam nikad susreo sa krepanim hladnjakom ili procom :) |
Citiraj:
|
Naravno da gubiš garanciju.
Pa fizički odstranjuješ cijeli sloj procesora. A za hladnjak ne znam dal je itko uopće to ikad reklamirao, tako da je nebitno. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Primjera radi: Termalna vodljivost vode je oko 0.5-0.6W/m K, bakra je oko 400W/m K, a paste samo oko 3W/m K. Tako da mi reci po toj logici, zašto se koristi voda u hlađenjima ako je ona izolator? :rolleyes: Poantu molim vas zaključite sami a ne da ju moram crtat i objašnjavat ;) |
voda se koristi ne zbog termalne vodljivosti nego zbog termalnog kapaciteta
|
Citiraj:
Citiraj:
Moj pokušaj aludiranja na termičku vodljivost ti nije bio jasan? Ako je voda sa manjim t. vod. u mogućnosti odvesti toplinu sa procesora, onda je to i termalna pasta itekako sposobna. Termički kapacitet nisam uopće gledao jer je to drugi par rukava i ne znači ti gotovo ništa na mikrometarskom prostoru među procesorom i hladnjakom. ;) |
Hmmm, nisam neki stručnjak i matematičar, i ne bavim se tablicama izračuna termičke vodljivosti i kapaciteta, ali znam iz prve ruke da previše paste može donijeti lošije rezultate nego ako se stavi malo manje. Možda to opet zavisi od vrste paste, jer ne postoje valjda uzalud skuplje i jeftinije, ali u svakom slučaju, rekao bih da višak paste može povisiti temparaturu za koji stupanj više od one koja bi bila da se nanese u potrebnoj količini.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
I opet, nisam očekivao da "renomirani" članovi budu regirali tako. Još jednom: htio sam napomenuti da voda sa manjom termalnom vodljivosti od termalne paste ipak provodi dovoljno i koristi se u sustavima za hlađenje. Da nema dovoljno veliku vodljivost ne bi ti koristila ni sava sa ogromnim protokom iznad procesora, get it now? ;) Jasno mi je od vajkada da se voda koristi primarno zbog njenog c-a. |
Citiraj:
|
primjera radi... stavi cijelu tubu as silvera na cpu i onda na taj sendvič od 10g paste samo natakni kuler i javi temp :D :D
izolator je. |
Citiraj:
Jednako je ostvariv sa bilo kojim materijalom. Ukoliko imaš tijelo od recimo 1700°C, uzmi aluminij, rastali ga na 660°C, i koristi ga tako na isti način kao i pastu, vodu ili štogod u sustavu za hlađenje i opet ćeš ohladiti to tijelo. U konačnici vraćamo se intuitivnom zaključku da ne možemo koristiti hladnjak bez paste. EDIT: razlog ovog gore zaključka je: zrak ima manju vodljivost od paste, a među mikropukotinama procesora i baze hladnjaka ima i previše zraka. To što neki koriste bez paste znači da im gornja granična temperatura gašenja procesora nije dosegnuta. |
kužim ja tebe, ali ti pričam da je pasta u sendviču die-pasta-heatsink sama pasta nužno zlo... da imamo teoretski idealno ravne obje površine, ali ono na atomskoj razini, cijela priča bi bila hladnija nego sa pastom između.
|
Citiraj:
Termin vodič-izolator je relativan pojam, što je jasno vidljivo iz pojašnjenja gore i zato se i stvorila ova polemika. Zrak je "izolator", a opet imamo zračne hladnjake, ironije li :D Sve je u protoku fluida, nema nam druge :p |
sve je izolator dok ne probije :D
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Jedino se izgubila velika razlika u temp jezgri-prvi puta kad sam razmazao pastu razlika je bila i do 8°c između najhladnije i najtoplije jezgre, dok se sa zrnom riže ta razlika smanjila na samo 2°c razlike. Dakle, zrno riže je buduća taktika nanošenja paste.:goood: |
Citiraj:
Isto kao i kod mene, kad sam razmazivao pastu isto sam imao velike razlike, sad sa zrnom rize je super i odsad tako nanosim pastu :chears: |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:12. |