![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
Radi i UniFi Teleport! |
@mladen
Da li Teleport radi bas svaki put? |
fritzbox mislim ima vpn ugradjen
|
Citiraj:
Iskreno - probao sam ga par puta i nije bilo problema. Mikrotikov Back to Home nikad nisam imao priliku isprobati. |
nije ni mikrotikov back to home baš neka sreća. kad mi je najviše trebao, nije radio. EU relay server nije bio dostupan i nisam se mogao spojit.
probao sam i propustit openvpn port kroz glavni router (mikrotik mi nije glavni router) ali nisam se i dalje mogao spojit direktno, a relay je u to vrijeme štekao. |
Imam rack 19", a stavio bi poe switch od 13". Ima nekakav rack mount koji se prilagođuje na 13" ili moram kupiti ladicu od 19" i staviti switch fizički na ladicu? Tražim samo mi te ladice nudi za kupiti.
|
Valjda mislis policu a ne ladicu ?
Dali ti switch ima "uši" (rack ears)? Postoje neki modeli koji imaju uši i za 13 i za 19" tj. jedna strana bude duže uho. A u krajnjem slucaju mozes ako nije neki super tezak switch namontirati samo jedno uho i pricvrstit s jedne strane (lijeve ili desne po izboru) i to je to (osim ako ce ti biti OCD problem :)) |
Piše samo da je rack mountable. Ovaj TP-Link TLSG1008MP.
Znači moram kupiti jedno uže i jedno duže uho, taj naziv sam tražio, rack ears. Hvala! |
Da, pogledaj jel imaju mozda original Rack Ears set za njega da pash eu 19" rack. Ja sam imao sa jednim HP-om jedno duze jedno krace uho lai tkoa je bilo original jer je switch bio neke cudne nestandardne dimenzije ali za montazu u 19".
|
Drugi link na googletu :D
https://www.senetic.co.uk/product/RACKMOUNT_KIT-13 https://www.tonerpartner.hr/tp-link-...ign=nabava.net |
Pozdrav,
Imam dobar ASUS rouger (RT-AX53U) koji radi godinama i zadovoljan sam njime... U zadnje vrijeme, otkad sam instalirao HomeAssistant, dodajem dosta "pametnih" uređaja u LAN. Trudim se da je svaki uređaj Zigbee, ali npr. Xiaomi usisivač nema zigbee alternativu. Nije mi drago da su takvi uređaji na istoj mreži sa NAS-om i Laptopom. Nažalost router mi nema VLAN opciju. Gleda sam OpenWRT, nema za moj router. Mislim se poklonit ga nekome i kupit novi, da podrzava VLAN I WiFi7 (kad vec kupujem). Koji router bi preporučili, da nije profi, već da se relativno lako moze postavit odvojeni VLAN? |
Citiraj:
Citiraj:
Sent from my Pixel 7 Pro using Tapatalk |
Citiraj:
a stavit neko sranje od routera čisto da bude za IOT? dodatni wifi na drugom kanalu, u drugom subnetu, i riješio si si problem, osobito ako ti 1 uređaj pokriva sve šta treba. |
Da sad ne tražim manual od tog RT-AX53U, kao privremena varijanta,
vidi jeli WiFi ima Guest mrežu > prebacit sve IoT igračke na nju. Obično je pamet složena tako da ta Guest mreža može na Internet a ne može na Lan i glavni WiFi. |
Dugo nisam u HRV (zivim vani) pa nisam up to date. Razmisljam si sloziti mrezu kod staraca sa svojom opremom sa site-to-site VPN i bacit jedan NAS u podrum da mi sluzi kao off site backup.
Oni imaju coax od A1 sa UBE ruterom (Zagreb) te imaju telku i telefon u paketu. Ako sam dobro skuzio, mogu traziti da ga prebace u bridge na jednom portu te da se pristekam sa svojom opremom i PPPoE-am se na internet a da telka i telefon ostanu na UBE. Correct? :nuts: Oprema koju imam je Unifi Cloud Gateway Max i 2 U6 LR te zelim izbjeci double NAT ili da me bace u DMZ i cgnat. Ima netko tko se bavio time nedavno? |
A1 na coax - u (među ostalim uređajima) imaju Ubee EVW32C,
ugasiš mu WiFi i neka ga prebace u Bridge mode za Internet, VoIp (tel.) i podrška za STB (TV) ostaju na njemu (poželjno uštekati na Lan4), na Lan1 uštekaj svoju opremu za Internet, tip konekcije nije PPPoE nego Dynamic IP. Za dobiti javni IP usput traži da ih maknu sa CGNAT - a. That's it :) |
Citiraj:
|
Juha se kuha :D Razmisljam dodati kamere u setup kad vec ide Unifi gateway.
Riječ je o staroj kući sa jako starom električnom instalacijom, bez gromobrana i bez jasnih informacija o uzemljenju. Ne znam postoji li uopće ispravno uzemljenje i gdje je izvedeno (totalni sam noob za to). Prije nego zovem električara i nešto krivo spojim pa napravim štetu, volio bih čuti mišljenje onih koji su ovo već radili. Plan je sljedeći: • A1 ruter ostaje kao primarni uređaj • iza njega ide moj Unifi gateway • zatim PoE switch koji će napajati nekoliko kamera i AP • za kamere planiram koristiti S/FTP Cat6a kabel certificiran za vanjsku upotrebu Gledam Unifi outdoor surge protector koji bi postavio odmah na mjestu gdje kabel izlazi iz kuće prema van. Ideja je da dignem glavni kabel do surge protectora i zatim kratkim patch kabelom spojim kameru da smanjim izloženost vanjskom dijelu instalacije. Pitanje je kako i gdje pravilno uzemljiti taj surge protector kada ne znam kakvo je uzemljenje kuće i postoji li uopće valjana zaštita. Zabit bakrenu sipku 2 metra u pod i provuc bakreni kabel do surge protectora? lol :stoopid: Svakako ide UPS na kraju "lanca" no ideja je da zastitim opremu ukoliko lupi grom vani pa da ne uleti preko kablova do gateway-a i ostatka opreme. Ako netko ima iskustva sa: • instaliranjem kamera na objekt bez gromobrana • uzemljivanjem mrežnih surge protectora • zaštitom PoE opreme i UTP instalacije kod udara groma • ili savjetom kako to najjednostavnije i najsigurnije riješiti u staroj kući bilo kakav input je dobrodošao prije nego angažiram električara specijaliziranog za ovakve slučajeve. Hvala unaprijed. |
nisam certificiran ali... radim to u fušu, za firmu :lol2:
redom - ne diraj struju, zovi električara, a da li imaš uzemljenje ili je nulovano možeš znati tako da razmontiraš 1) bilo koju utičnicu i pogledaš dal su nula i uzemljenje spojeni , ako nisu 2) pogledaš razvodnu ploču za istu stvar. imaš i za kupiti male testere sa ledicama koje samo ubodeš u utičnicu. sftp kabel je teško bacanje para za kućnu upotrebu. a osobito je teško bacanje para sftp outdoor kabel. radi šta hoćeš ali to ni industrija ne koristi. ako dobro kužim tvoj opis, ti ćeš kroz kuću vuć kabel do točke na fasadi i tamo stavit kameru? ne treba ti nit sftp nit cat6 nit outdoor. bitno je samo da je to cat5 CU kabel, a ne CCA. surge protector , ako ga želiš stavit iz nekog ludog razloga, spajaš na nešto uzemljeno a da to nije strujna instalacija. ja ga imam jer mi ide kabel po fasadi na vrh zgrade, spojen je na metalnu ogradu od terase. također, ako vučeš kabel koji će (ipak) imati drain wire ili metalni shield, spajaš samo sa jedne strane konekcije, a ne s obje jer ćeš zapalit nešto, switch vjerojatno. parazitni napon ide u stotine volti, nema smisla to onda ispraznit na minus pol switcha, kad switchevi ionako nemaju uzemljenje, niti ima smisla to spojiti na kućno uzemljenje (ako postoji) jer ćeš opet nešto zapalit zbog razlike potencijala (ovaj put kabel vjerojatno). that said, ja ako ikako mogu izbjegavam kabel koji ima drain wire, ako ga i ima ja ga ne spajam u kućnim uslovima, jer nemam ga KAMO spojit. outdoor kad kabel ide po fasadi, pa, ako je neki metalni dio blizu, i ima smisla zbog dužine - onda stavi surge protector i spoji drain wire na metalni rj45, a sam surge protector spoji na metal. nemoj spajati na gromobransku žicu, jer opet, zapalit ćeš nešto. mislim da sam sebi kompliciraš život sa svime time. kamerama na fasadi neće bit apsolutno ništa ako kabel ide unutar kuće. ako te strah za taj gateway, izoliraj ga s optikom. uzmeš poe switch za 50 eura koji ima optiku, i spojiš ga optikom na gateway. kad i ako nešto pukne, crknut će taj switch, i za 50 eura ćeš kupit drugi. mi po terenu imamo tako složeno, poe oprema je na switchu koji je optikom spojen dalje, i to završava u RO koji imaju vlastito uzemljenje u pod ispod sebe. |
Nisam se skroz dobro izrazio, isprike. Biti ce dve kamere, jedna na fasadi kuce, a za drugu ce kabel biti provucen do garaze (visit ce u zraku jedno 3 metra), zato sam mislio outdoor rated kabel jer nisam siguran koliko je pametno uzeti normalni radi UV zraka i vode?
|
Onda uzmi crni outdoor rated kabel. Za kameru običan cat5 utp je dovoljno koliko hoćeš. Ali bakar. Cca za poe nije pametno rješenje. Ako visi u zraku tim više, može puknut jer je aluminij mekan.
Možeš doć do fasade sa običnim, stavit surge protector Na zid I uzemljit ga u pod, I dalje od njega outdoor kabel do kamere. I tjt. |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:20. |