![]() |
Citiraj:
|
Imam jedno pitanje u vezi hladjenja i zanimala bi me iskustva.
Imam kuciste Coolermaster Stormtrooper,hladnjak je Nepton 280l pricvrscen na vrh kucista. Sistem je namjesten na push iznutra prema vani. Zanima me kolika bi razlika bila da namjestim push izvani prema unutra(lijen sam sad to radit)? Radijator bi dobijao hladniji zrak u tom slucaju,ali tada bi morao stavit filter(dolazi s kucistem) Koliko bi u toj konfiguraciji izgubio na protoku zraka(filter),a koliki bi bili mozebitni dobici (hladniji zrak). Ako neko ima iskustva neka podijeli. |
Hawker
Nema decidiranog odgovora. Moraš isprobati sam. Ja sam se svojevremeno bavio istom dilemom te nakon isprobavanja došao do sljedećih zaključaka: push inside - bolje temp, samo ako su u kućištu bili dodatni ventovi za ispuh koji su imali otprilike isti protok kao i oni na radu, povećana buka. Bez njih temp je bila sitno bolja, ali je buka ventova bila bitno više izražena. pull inside - njesra. push out - lošije temp, manja buka. pull out - još lošije temp, veća buka. Kada bi se u kućište montirala dva dodatna venta koji bi bili okrenuti u istom smjeru kao i oni na radu, temp bi se generalno poboljšala, ali bi porastao i nivo buke. Dobitak na tempu nije bio vrijedan povećanja buke. Vrzino kolo počinje ako kreneš mijenjati ventove, tu su onda sve opcije otvorene... Hladnjak je bio Corsair 100, kućište modani CM ATCS 840. |
Thx za info.
Trebao mi je neko sa iskustvom da ne moram kemijat ako nema smisla.:D Temp. su mi ionako dobre pa se necu patit radi mozebitnih sitnih dobitaka. Stavicu Push-pull prema van i to je to. |
Ako na kućištu imaš otraga vent, okreni ga da puše unutra.
Generalno se dobiju nešto bolje temp ako je u kućištu pozitivan pritisak, tj. ako u kućište ulazi više zraka nego što ga izlazi, makar to jako ovisi o samom kućištu, grafi tj. njezinom zagrijavanju (potrošnji) te o broju i kvaliteti instaliranih ventova. |
Citiraj:
Dva prednja 120mm jetflo venta pusu unutra,dva bocna 120mm unutra,1x120mm straga prema van,dva 140mm(nepton) prema van,jedan ultra kaze 3000 pull vani preko radijatora,jedan 140mm straga na socket i stock AMD vent unutra direktno na VRM. Sve je podeseno preko speedfana i radi na sljedeci nacin: Kad nema opterecenja u kucistu je pozitivni tlak. U trenutku kad je hevy load tlak prelazi u negativni. Da bi dobio po zelji pozitivni ili negativni tlak prednji,straznji i ultra kaze su kontrolirani preko fan controllera. Otkrio sam da blago negativni tlak snizi temperaturu za nekoliko stuonjeva pri extremnom opterecenju. tCase temp. NIKAD ne prelazi 50. Trebalo je dosta vremena i try outa da to tako podesim.:D P.S. kad nema opterecenja skoro je necujno,pod opterecenjem je dosta bucno,ali mi ne smeta. EDIT: Evo u ovom trenutku je pozitivni tlak: -dva jet flo na 1000rpm(necujno) -dva 120mm bocno direkt na graficku 1000 rpm(necujno) -120mm grand flex straga na 1000(necujno) -ultra kaze na 1700(necujno) -140mm bocni na socket na 1400(necujno) -140mm od Neptona na 1200(skoro necujno) -Stock AMD na VRM-u je ugasen Tlak pozitivan. Kad se CPU optereti i 140mm od Neptona idu na max onda je tlak negativan. |
Bitno je da si zadovoljan.
Makar, dali je baš potreban toliki broj ventova ? Mislim, ipak se radi o vodenjači... |
Citiraj:
Zato sam i postavio pitanje vezano za push unutra ili van. |
Može li malo slika Sokolaru da se to vidi?
|
Citiraj:
Inace, FX8370 stabilan na 4,92 Ghz sa 1,39 vcore. http://valid.x86.fr/7lng70 Bas me zanima jel neko dobio Vishere na tim frekvencijama i uz te smjesne voltaze.:D |
Ja uskoro stavljam H110 na svog FX-a, pa ću se malo ozbiljnije poigrati :)
Neću ti se moći približiti, ali mislim da će biti relativno zapaženi rezultati :) Za 24/7 ga neću siliti preko 1,4V. A ako ga izvučem stabilnog i bez nebeskih temperatura na 4,7-4,8Ghz (što bi trebao bez problema čini mi se) bit ću sasvim zadovoljan... |
malo sam se igrao ovih dana i stigao sam sa svojim 8320e do 4400mhz
200x22 sa 1.332-1.350V ostali naponi su svi na auto a temperature i nisu bajne,cijelu noć vrtim prime i max je bila 63-65 za cpu a vrm na ploći 70-75....ako je vjerovat thermal radaru by asus. al ova sabljarka ima opcija u biosu da zaboli glava:-) |
Citiraj:
Deinstaliraj taj bloatware i stavi HWinfo64. Sumnjam da s tom voltazom VRM ide na 75. VRM1 zna biti problem ponekad. Ovo 63-65 je tCase. Moj savjet je da NIKAD ne OC-as FX ako nemas vent koji puse na socket i VRM. tCase ne bi smio NIKAD preci 61 osim vrlo kratko jer moze doci do degradacije chipa. Isto tako nemoj tlacit proc sa primeom tako dugo jer je to nerealno opterecenje. Provuci IBT-AVX na very high jedno 15 puta,ako moras, i ako prodje chip je stabilan za uporabu. Mora bit IBT-AVX,a ne IBT. Cesta zabuna. |
Trebam jednu malu pomoc vezano za Asrock 990FX extreme 3.
Ta ploca mi je u drugom kompu i na njoj je stari FX8150. Mozda me ASUS razmazio,ali ja ne mogu naci vcore opciju u BIOS-u.:D Jednostavno je nema. Ima CPU voltage ali to nije to. Pod H/W monitor tab ima ocitanje vcore i uvijek je na 1,2... Izvinjavam se unaprijed vlasnicima Asrock ploca na nubovskom pitanju.:D |
Koliko ja vidim,ta ploca ima 4+1 fazu i da nades tu opciju,nebih ti preporucio da dizes napon,pogotovo na FX-u od osam jezgri.
|
Citiraj:
Zelim ga na stock voltazi i na 4,2Ghz kako je i radio dok je bio na Sabertoothu. Asrock mi to ne dopusta. Znaci nekih 1,26v. Ovaj nesretni Asrock dopusta samo manipuliranje sa CPU voltazom i samo podize CPU VID bezze. Nije mi jasno zasto. |
Shvatio sam u cemu je problem.:D
Nesretni Asrock 990FX extreme 3 ima problema sa hendlanjem FX8150 i na stocku. VRM-ovi se pregrijavaju zajedno sa socketom. Ploca ne moze drzat procesor na 1,2vcore i 3,5 Ghz bez da se pregriju VRM-ovi. Toliko o onom EXTREME. Vise sam nego nezadovoljan ovim uzasom. Vjerojatno bi dobio bolje temp sa aktivnim hladjenjem VRM-ova ali da to radim na stock i ispod stock voltazama necu. Ide na hitnu prodaju.:amen: Totalni junk od ploce. P.S. I kuciste je uzrok tome(neko horor kuciste iz proslosti) ,ali svejedno ploca je meh. |
Asrock je totalno podbacio što se tiće MBO u cijeni do cca 800kn, a prije su bili odlični u tom cjenovnom rangu gdje se sad smjestio Asus sa svojim M5A79.
Bio sam na Asrocku cca 4god. i jednostavno odustao radi te nesretne regulacije 4+1 koju trpaju u taj razred i nažalost gube kupce koji bi se ponekad malo i poigrali clockom ali na takvim mbo to i nije opcija/moguće. Ništa ispod 6+2 fazne regulacije glede mogućeg clockanja se neisplati uzimati, a i u toj cijeni drugi nude više. |
Citiraj:
Imam samo skromnu zelju da mi drži FX8150 na stock clocku bez throtlanja. Očito previše tražim od Asrocka. Srećom ih se može relativno brzo prodat. |
Citiraj:
Planiram ga uzet za jednu konfu. |
Citiraj:
trebam iz istih razloga :D |
Citiraj:
-Odaberes temperaturu na kojoj želiš da se aktivira gašenje i staviš "enable alerting" -Zatim odaberi opciju "Run a program" I odaberi "shutdown.exe." koji se nalazi u windows\system32 -U "arguments" polje upisi -s I to je to. |
Pa što se ne može direkt iz biosa isto?
|
Citiraj:
Previše sam se privikao na hwinfo.:D P.S. 8370 veselo radi sa 1.325 vcore i 4,7ghz:chears: Pri toj voltazi temp. ionako neće nikad preko 45. Ozbiljno razmišljam uzet 8320E koji je na akciji sad za malo više od 1000kn. Čista bagatela za takav proces. Hvala Bogu na AMD-u,mogu sastavit dvije konfiguracije vrhunske za cijenu jedne Intelove.:amen: |
|
dobar si :D
jel ga uspiješ rashladiti pod opterečenjem :stoopid: btw,tnx za pojašnjenje onog shut downa edit: vidio u drugoj temi da nemaš problema sa hlađenjem :D |
Citiraj:
nemam vremena trenutno |
Osim HDD niti jedna temperatura nema logike, jedino ako je temperatura u kučištu 10°:kafa: U pravilu hdd je najhladniji dio hardwera, pa ako još po njemu puše kakav vent onda si računaj da je sve ostalo je puno toplije.
Taj phenom ti je pod punim opterečenjem bio bliže 60°, govorim iz iskustva:) I iz iskustva ti mogu reči da je OC dobitak na performansama (dotičnog procesora i opčenito na phenom procesorima) mali, bolje probaj otključat preostale jezgre. Za otključavanje pogledaj u bios-u pod: unlock cpu core, CPU Unlock ili sl. |
Citiraj:
S obzirom da je black edition, sve šta sam morao napravit je dignut multiplier i sve je ostalo automatski on složio. Clockao sam ga na 3.6, otključao 2 jezgre, primeao 2 sata, i radi :) Dobar je mali, nema šta. |
Gledam malo po netu i po forumu u vezi OC-a Vishere i mislim da imam prilično dobar primjerak proca.
Naime, lagano sam u procesu OC-a i za sad sam samo digao multiplier na 20 i proc je na 4GHz. Sve drugo default osim Turbo Core koji sam isključio. Preživio je sat vremena OCCT-a. http://valid.x86.fr/28cemx 4GHz na 1,28V. Temperatura je 54 stupnja pod OCCT-om, 32 stupnja u idleu (sobna temperatura je 22) |
CnQ isto moras iskljucit
APM C6 |
A kak ce mi se smanjivati frekvencija i voltaza kad je komp u idleu?
|
Kad dobijes stabilni OC onda se ponovo ukljuci CnQ.
Neces ga dobit stabilnog ako ti je ukljucen dok tuniras. Sve power save treba bit iskljuceno dok ga ne dobijes stabilnog. EDIT: Cini se da stvarno imas dobar primjerak.:chears: EDIT#2: S 1,3 vcore ces ga dovest do 4,4. |
Citiraj:
Tako negdje se i moj ponasa, a posto sam malo korigirao LLC sam mu ipak digao Vcore na 1,3125V :) |
4.4 jedva dobijem sa 1,45V. Moram jos puno zganaca pojesti prije nego skuzim sve tajne OCanja AMDova :D
|
Citiraj:
-Nista ne drzi na "auto" jer ne zelis da ti ploca diktira stvari.:D -stavi stock brzinu NB i HT (2200) (dizaces kasnije kad dobijes stabilan clock) -RAM na stock (VAZNO) -Sve voltaze neka ti budu na stocku. -Sveto pravilo-HT ne smije bit veci od NB Za pocetak idi samo sa multijem da vidis dokle moze. Za pocetak vidi koliko moze na stock vcore(manual) Sve Vishere bez problema idu oko 400mhz vise na stock vcore. Ako imas dobar chip imaces sve stabilno sa 1,3 vcore i 4,3-4,4 ghz. Nakon toga stvari postaju ozbiljnije.:D Meni FX8320E sa 1,2 vcore drzi 4,1 Ghz Za FX8370 trebam 1,39vcore za 4,9Ghz,a na 1,2625v drzi 4,4. OC FXa je djecja igra,samo treba malo strpljenja. |
Jesi li probao sa dizanjem NB napona?Moglo bi ti pomoci u stabiliziranju proca.
|
Problem je kaj mi se proc pregrijava :(
Znači, uzmem Raijintek Ereboss, kakti dobar CPU cooler, montiram ga dobro i čvrsto tako da s te strane ne bi smjelo biti problema. Dok je CPU temperatura 63-64 stupnja vruć zrak izlazi iz kućišta tak da se toplina dobro transferira sa čipa na hladnjak. Kućište je prozračno, imam 2x 120mm venta za usis zraka i 2x120mm za ispuh zraka zajedno sa 140mm ventom na CPU cooleru. Znači, 4GHz na 1,32V (ipak nije bio stabilan na 1,28) i temperatura je nakon pola sata OCCTa 57°C. Sve power save opcije ugašene, RAM je na stocku (1866MHz) isto kao i HT i NB (2200MHz). CPU voltage je u BIOS-u na 1,3 ali zbog LLC je na 1,32V u loadu. Ipak nemam neki dobar OC primjerak ko kaj sam se nadal da ću imat :( EDIT: Definitivno mi nekaj ne štima jer load temperatura u Prime95 je 57 stupnjeva. Pa kak je to moguće, evo kako izgleda ventilacija u kompu: http://www.pohrani.com/t/2a/Vj/3R5vlY7j/untitled.jpg |
Ček, pošto je nedavno nastala cijela strka oko temperatura, koje gledaš uopće?
|
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:30. |