![]() |
Ima neko za preporučiti neki ok komplet (2-3 kom)?
Bitno mi je da ne gube konekciju i da ne zuje ko kod frenda neki tplinkovi pa4010. E da, jeste se dogovorili oko zračenja? Jel ih uopće pametno imati ili ne? |
Citiraj:
|
Jedan čovjek, koji se bavi mrežama više od 15 godine, mi je rekao da današnji Powerline-ovi mogu raditi između kuća, čak i zgrada, i da stvar funkcionira. Pouzdano, relativno brzo i definitivno bolje nego WiFi.
Isto tako rekao je da se susreo sa nekoliko slučajeva gdje adapteri nisu bili na istoj fazi / brojilu i da je radilo, naravno da nije bilo najbrže moguće ali eto, radilo je i to jako dobro. Došao sam tako na ideju da preskočim kompletno spajanje između sebe i susjede preko WiFi-ja i da isprobam ovo. Bitno mi je samo da je ping barem jednak wirelessu (~2ms) i da je propusnost veća od 20MBit-a (kolika je brzina VDSLa). Cijena koju bih dao za 2 adaptera je do 500kn. Može i više ako dobijem kvalitetnije uređaje koji bi radili pouzdanije. Udaljenost između mene i susjede je 15-ak metara zračne linije. |
Citiraj:
|
Znam, to sam si i mislio da zračna udaljenost nije bitna ali eto, spomenuo sam reda radi :D
Rekao bih da je sveukupno dužina kablova kojih 30-ak metara, možda malo manje od 30. Relativno novi kablovi sa nelošim instalacijama. A ništa, kupit ću, probati ako ide-ide, ako nejde onda ću iskoristiti adaptere za bolje spajanje po samoj kući. |
Citiraj:
|
Znam da mi ne treba dalekozor da odredim udaljenost :D
|
Jeli može preporuka za powerline wi-fi ? Radi se o stanu od tri prostorije. Sve je na istom brojilu. Ne treba mi da imaju utičnicu na sebi. Jedan bi bio do routera spojen sa LAN kabelom, a drugi u jednoj od druge dvije prostorije za spajanje ostalih uređaja preko wi fi-a. Brzina neta je 50 Mbps (B-net).
Hvala |
Kupio sam TP-Link PA4010PKIT, kad dođem doma testirat ću i javiti dojmove.
|
Citiraj:
|
Čim iskamčim dopuštenje da se prištekam njoj :D
|
Update:
Powerline opcija nije proradila. Probao sam nekoliko utičnica (sve direkt u zid) ali nisu se mogli upariti, kamoli vidjeti. Unutar kuće radi super. Srećom pa sam kupio dodatni access point koji sam stavio kod susjede tak da se mogu prištekati bez da ona to vidi :D Situacija je dosta bolja, od kako sam ugasio WiFi na TG788vn dobivam manje grešaka na liniji, sam router se manje grije i veza je dosta stabilnija. Sljedeće je zamjena SX763 s moje strane s nečim malo jačim/boljim ali za sad ova opcija radi zadovoljavajuće. Naravno, da rasčistim - sve je to u dogovoru s njom. |
Citiraj:
Ne vidim kako bi ti šuko utičnica mogla smetati ili bilo kako utjecati. Tek s novijim AV1200 standardom ima utjecaja jer on koristi žicu od uzemljenja da postigne MIMO (onaj gornji i donji pin na šuko utičnici). I da, radim i ja profesionalno s mrežema >15god i powerlineovi su mi nekad radili između zgrada i kuća, ali to nije pravilo već više sretna okolnost i brzine su bile vrlo ograničene. |
Treba li powerline biti spojen direktno u npr. comp ili može biti spojen u switch ili drugi ruter pa da se može povezati više stvri preko jednog adaptera (jedan naravno ide u glavni ruter)?
|
Meni je spojen na 5-portni switch i radi bez problema... pretpostavljam da ne bi tribalo biti problema ni sa drugim routerom.
|
@Mario92
Kako ti se čine TP-link powerlini nakon mjesec dana? Mene posebno zanima kakva je stabilnost u radu tj. ima li pucanja veze i čuje li se iz njih kakvo zujanja (podatak o tome sam pročitao na nekim recenzijama istih pa me zanima info iz prve ruke...možda su to sad sredili)? |
Za sad nikakvih problema nisam imao sa samim powerlineom, bar koliko sam skuzio. Jedan sam stavio uz modem u prizemlju dok je drugi spojen u access point na katu, ping je 3-4ms.
|
Ak ti se da baci malo uho na powerline čuje li se zujanje. Jedan bi trebao biti u spavaćoj sobi pa bi to bilo malo nezgodno da se čuje išta.
Ima li na njima kakva oznaka verzije i gdje si ih kupio? |
Ne čujem nikakvo zujanje ni u jednom adapteru.
I malo pogledaj prijašnje postove kao primjerice ovaj. |
Ok,tnx
|
Postoji li mozda 2 u 1 powerline + pojacivac wifi signala na drugom adapteru?
|
Naravno da postoji, u jednom od "modula" nije "wifi pojačivač" nego je integriran mali AP.
E sad, nekom je to rješenje zgodno (daje dobar rezultat), a nekom i ne baš je uređaj bude "zakopan negdje dole" gdje je utikač pa radijus pokrivanja ne bude nešto. Nemoj zaboraviti jedan detalj, u drugoj temi si spominjao da ćeš PowerLine upotrebiti za MaxTv, tada ti ova varijanta sa ugrađenim WiFi ne igra jer je MaxTv druga mreža tj. odvojen je od std. Lan i Internet mreže. |
Ma ne, onda to ne igra ulogu, budem uzeo posebno neki pojačivač. Tnx na objašnjenju.
|
Uzeo sam D-LINK DHP-P601AV neki dan i sve super radi, ali zuje u PM... s tim da ovaj kod rutera u hodniku konstantno zuji, a ovaj kod kompa ponekad jače, a ponekad slabije. Što mi čak nebi smetalo, da se ne nalazi u sobi gdje spavam. :nono:
Tako da ih vjerojatno vraćam prvom prilikom. |
Pozdrav, s obzirom da je Iskonov router tragičan razmišljam o Powerline opciji.
Izgleda da tako nekaj provjereno radi tako da me samo zanima dali 2u1 ili odovojeno powerline + access point router? Kuća je pravokutna na 2 kata. Veliki pravokutnik. Router je u jednom ćošku pa sam ideje da piknem powerline pored routera jasno i drugi na katu na suprotnom ćošku i da se wifijem pokrije kvalitetnije kuća. Samo wifi, a ne i tv signal. Nikky je rekao "Naravno da postoji, u jednom od "modula" nije "wifi pojačivač" nego je integriran mali AP." Da li bi ova varijanta bila ok ili da se ide na access point router i ako može preporuka za powerline i AP odma koji provjereno funkcioniraju! Hvala! |
Bolje ti je provući UTP i staviti TP Linkove 841(Ili Xiaomi WiFi Mini-a još bolje) umjesto Powerlinea
Sigurno bolje šljaka a za istu lovu |
Znači UTP do cca centra kuće i taj TP ili Xiaomi i roka po cijeloj kući kak je jak?
Sviđa mi se varijanta ako sam dobro shvatio. |
To ti baš nije idealno rješenje.
Možeš nacrtati možda tlocrt kuće jer sve ovisi o broju i debljini zidova te površini. Onda ti mogu nešto preporučiti |
10mx16m i router je u dolje desno ćošku na prvom katu.
Sve skroz lijevo i kat lijevo nemaju signala... Tak da jedino UTPom dofurat nekaj dolje lijevo, jer do gore treba puno previše kabla i provlačenja. |
Nije ti to trajno rjesenje.
Trebao bi provuci barem 2 komada UTP na svaki kat. Znam da je dosta posla no vjeruj mi kasnije ce ti biti lakse. Idealno bi ti bilo na svaki kat staviti 2 AP-a. Stavis 2x TP Linka 841 na svaki kat i rijeseno. Komad ti je 100kn,stavis gore OpenWRT i svaki na svoj kanal zbog interferencija i to je ok rjesenje. Koliku brzinu neta imas? Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk |
Tragičnu. 10mbit.
|
Onda su ti dva AP-a po katu overkill
Stavis na sredinu suprotnih polovica jedan po katu i gotovo. Ali UTP mora ici Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk |
Sve si mu dobro rekao, s tim da (pogledaj u kojoj temi pišemo),
PowerLine mu može pomoći u vezi "provlačenja" Lan kabela. |
Powerline nije zamjena za UTP.
Powerline je kao i WiFi nuzno zlo. Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk |
Pogotovo sto sa svakima ima problema, neke treba povremeno restartati dok drugi kao dlink imaju problema sa packet lossom i povremeno visokim pingom.
|
Citiraj:
|
Ispričavam se,trenutno su 130kn.
Prije tjedan dana kada sam zadnji put provjeravao su bili po 100kn |
Ajd da ne citam cijeli thread, da li je istina da moraju oba adaptera biti na istoj fazi ili ipak sve ide preko zemlje/nule? Ne treba neka brzina, samo da radi, 10Mbit dovoljno...
|
Tema je zamrla, ali pitat ću svejedno.. nabavio sam si dva adaptera i spojio ih, kad uključim drugi u utičnicu odmah ih expresno poveže (upale se one lampice da su povezani) ali se te lampice ugase nakon par minuta. Sad, zanima me ako se samo adapteri uključe u utičnicu bez da se koriste za nešto (uopće lan kabeli nisu spojeni), je li moguće da se automatski diskonektaju ili je to neka greška kod mene?
|
neznam kod mene tek kad upucaš neki uređaj u drugi adapter stišćeš sinhronizaciju
i onda se upale dvije lampice,max tv i telefon odnosno speedport rede bez greške eto već 2 mjeseca internet sam jedno probao brzina nije prelazila 60/60 na 200/100 mada je gigabitni powerline,bit će da mu "milion" osiguraća malo smeta,ali ono za kaj meni treba radi bez greške,2 x je nestalo struje i nakon ponovog uključenja speedport se sam sinhronizirao. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:32. |