![]() |
dobar dan svima evo ovako ja imam problem jedan mali ali neznam dali to jest problem ili nije.konfuzno mi je malo (ali ja znam jako malo o clockanju tj par puta sam procito sticky za clockanje)
evo ovako podatke o kompu vidite pod moj komp a proble je: u orthosu mi pokazuje nakon 1min vise manje ovo: Type: Blend - stress CPU and RAM Min: 8 Max: 4096 InPlace: No Mem: 1791 Time: 15 CPU: 3062MHz FSB: 245MHz [244MHz x 12.5 est.] 2.12.2008 19:52 Launching 2 threads... Using CPU #0 Beginning a continuous self-test to check your computer. Press Stop to end this test. Test 1, 4000 Lucas-Lehmer iterations of M19922945 using 1024K FFT length. FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file. Torture Test ran 1 minutes 16 seconds - 1 errors, 0 warnings. Execution halted. to je za cega mislim da je problem,a da nije problem u primeu mi drži preko pola sata bez ikakvih problema. sta da radim proc je na 3062 mhz na voltazi u cpu-z 1.232 v a u core temp-u je 1.2500v. temperature nakon pola sata u primeu su mi najviše 64c,average je 62-63 imam jos itanja dva.dali mi je to prevelika voltaža za taj takt i dali su temp dobre ili je to previse. probao sam prstom tj. prst metodom bio je mlak nakon tih pol sata primea. i još jel mora bit u primeu na high priority jer mi komp tako bloka da nit mis nemogu micat,ili je to. i još nešto što vam to znaci kada proc pukne na testu,sta kad se restarta ili kada baci erorr kao meni gore. (ispričavam se početnik sam)(ali znatiželjan:)) edit: i u primeu mi se to događa taj error: FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 sta da radim dali da odustanem od clocka ili ne |
Citiraj:
prvo pretpostavljam da su temp iz coretempa ili tako necega slicnog :) ako jesu, daj instaliraj everest pa citaj temp tamo gdje pise samo CPU, ne core 1 i 2... ako citas bas taj cpu onda su prevelike... drzi taj cpu temp ispod 60. drugo imam i ja istu konfu i za 3.0 Ghz moram u biosu dic voltazu na oko 1.28 tako da u everestu prijavljuje 1.25... tako vrti prime bez problema. inace na 2.5 ghz radi na 1.15bios/1.1 everest bez problema EDIT: kad ga clockas na 3 ghz nece ti se puno grijat, a u igrama ces osjetiti porast performansi takodjer probaj dici voltazu na 1.3825... tako ces imati oko 1.35-1.36 na procu, a onda dizi na 3,33-3,5Ghz... samo ovdje ce ti temp doci oko 62-63 stupnja, ali samo u primeu, nece dotle dolaziti u igrama i sl... ako ti prime bude radio pola sata bez problema vjerojatno ce bit stabilan ali bi ga trebao drzati malo duze da budes 100% siguran... veca voltaza se ne preporucuje za svakodnevno koristenje a proc ide od 3,33-3,7ghz(mozda i nes vise, al mislim da je to vec sf) na toj voltazi u ovisnosti o primjerku. svejedno preporucam malo bolje hladjenje sto cu i ja svome napraviti |
Citiraj:
Ta famozna CPU temperatura u everestu je baš pouzdana. Za praćenje temperatura svakako treba gledati jezgre a ne "CPU" temperaturu. Dakle, Real Temp ili Core Temp za praćenje temperature, a koliko vidim, čovjek je već spomenuo da prati temperature sa CTom ;) Citiraj:
@matijab : nije previsoka voltaža za 3gige, a kao što sam vidiš, fali soka za stabilnost. Stoga, ne boj se dat mu još malo voltaže da bi ga učinio stabilnim. Temperature su li-la. Ok je ali pogledaj kako skalira sa povećanjem voltaže. I da, to što Core Temp pokazuje 1.2500V je samo VID voltaža koja će ti tako konstantno stati. Ipak o tome nebi sad jer je nebitna ovdje. Dakle, povećaj voltažu procesora još malo i vrti Small FFTs na 9 priority-u tako da isključiš mogućnost nestabilnosti memorije. ;) |
Citiraj:
da skratim muke, procesor i overclock nije stabilan, pitanje i na koliko ti mema radi i na kakvim postavkama. Sve u svemu, povecat voltazu recimo na 1.3v u biosu za taj takt, pa onda vidjet dal se to moze smanjiti ili povecati. I da, procitat sticky josh barem 2 puta, cijeli. edit, pretekao me bullet1 malo :P |
ok nezelim clockat memu jer nije sposobna za bilo kakav clock, a i ne zelim,jednostavno nezelim.
zanima me nesto ako nezelim memu clockat. jel bash moram stavit system memory multiplier (SPD) na 2.00(iliti 1:1) ili to na auto ili deafultno? evo u everestu CPU temp. 22c 1. jezgra 42 2. jezgra 43 variraju ali to sam vratio na normalu sad na normalnih 2.50ghz ae probat cu na 3.02 dingut samo na toliko,kasnije cu dizat najvise na 3.5 ali to ce jos cekat par mjeseci kad uzmem novi hladnjak i naravno bolji. hvala p.s. dignut cu voltazu na 1.30. i ostavit taj clock nadam se da ce radit onda ok. hvala jos jednom |
Koji dio ti ne razumiješ? Na Intelovom čipsetu jednostavno nije moguće clockati memoriju i FSB zasebno.
|
ok ok je sad razumijem.sad sam procito bas sam na tome bio.sry.
jel puno da temp bude 60-63 u core temp na obadvije jezgre?josh samo to me zanima edit: cpu u everestu je 53c |
U loadu, ne.
|
to je zabiljezeno u core tempu a cpu u everestu.
u everestu su mi na core 1 je 67 a core 2 na 68. koji je 100 posto točan? |
Nijedan.
|
HVALA SVIMA JAKO PUNO RADI SAD KO BEBA VEC 30 min. u orthosu vidit cemo sutra kakvo ce bit stanje ostavit cu ga cijelu noc.
HVALA JOSH JEDNOM mozete vidjet na kako je proc napravljen u biosu na moj komp dat cu izvjesce |
samo za izvješće radi još uvijek ko beba ja mislim da test od 4 i pol sata biti za 24/7,bez incidenta,tj ikakvog problema.sta vi mislite dali bi trebao još dulje testirat ili ne?
pozdraf sfima:) |
samo za izvješće radi još uvijek ko beba ja mislim da test od 4 i pol sata biti za 24/7,bez incidenta,tj ikakvog problema.sta vi mislite dali bi trebao još dulje testirat ili ne?
pozdraf sfima:) |
Kad ga već vrtiš izvrti barem do jutra-popodneva...
|
Citiraj:
sve 5, daj sad samo procitaj na koliko ti mema radi iz everesta (screenshoot)- pa onda skini superpi 1.5 i otvori 2 puta to i pusti 32m test istovremeno, da vidis barem okvirno dal je mema stabilna. Nadalje, procesor bi radio valjda i na nesto manjoj voltazi, ali za pocetak ti je ovo sasvim dosta. Kad procitas sticky vishe puta i malo topice tu pregledas te nabavis nesto bolji cooler ide to puno vishe |
e to u super pi dobivam error : not convergent in sqr5,u jednom a ova druga ide.sta da pogasim sve programe i onda ili netreba sve pogasiti.di vidim na cemu u everestu na koliko mi mema radi?stavit cu screenshoot samo da znam di se gleda to
edit: imam wmp i operu otvorenu od programa |
Citiraj:
daj 2 ss-ta: prvi dok odaberes s lijeve strane: computer- sensor , tako da se sve vidi, a drugi: tools - cache and memory benchmarks (malo pricekas dok to otvoris) Ugasi sve programe prije memory benchmarka i kod super pi 1.5 mod kopiraj folder tako da ih imas 2 i iz svakog posebno pokreni i odvrti taj 32m istovremeno. Vjerojatno je sve oke, ali da vidimo na kolko ti je mema slozena (sekundarne postavke su na auto u biosu 100% i to je oke za pocetni overklok, kasnije kod overkloka 4gb meme bi bilo pozeljno i to kolko tolko podesiti na gigabyte plocama) |
Jučer sam vodobrusnim dobro izravnao i ispolirao procesor (E5200) i Sonic Tower, a danas sam ga malo overkloknuo čitajući prijašnje dvi stranice ovog threada.
CPU core napon sam namjestio na 1,3625, a sabirnicu na 320Mhz što je uz množitelj 11 dalo konačnu frekvenciju procesora od 3520 Mhz. http://img228.imageshack.us/img228/6994/cpuz2wc2.th.jpg Izgleda da je sve stabilno, a temperature ne prelaze 30-40 stupnjeva. http://img162.imageshack.us/img162/9...est2um7.th.jpg Sabirnicu sam namjestio na max. 320 Mhz jer sam baš u ovom threadu pročitao da ovaj procesor(E5200) ima nizak FSB wall. Volio bih sabirnicu staviti na 333 MHz, a množitelj na 11-12, ali neznam može li se to sa ovim procom?:stoopid: Može li mi tko preporučit neki jednostavan benchmark program kojim bih mogao ovaj overklokan proc usporediti po performansama sa neklokanim E8400, E8500 i sa svojim starim celeronom iz "Moj komp" siga? http://www.forum.hr/images/smilies/zubo.gif |
ti gledas idle temperature dok bi trebo gledat one pod load, optereti proc orthosom ili prime-om pa vidi do kud ti idu temp, pazi da nejdu preko 63c, isto tako s tim programima testiras za stabilnost (najmanje 8h, pozeljno 24)
moj prijedlog ti je da stavis omjer rama na 1:1 (iliti na 2.0 u gigabyte-ovom biosu) i smanjis mnozitelj procesora na 6x pa dizes FSB kolko ide, tako ces saznat FSB wall svojeg procesora i prema tome se ravnaj kasnije, 333mhz nebi trebo bit problem sta se tice ove voltaze od "1,3625", kao sto i sam vidis u cpu-z, to ti nije stvarna voltaza, mjeri se po tome da ti pod idle (dakle kada nista ne radis) voltaza ne prelazi nekih 1.35 do 1.37v, ona ce past kad opteretis procesor, ali ti gledaj ovu najvecu koja je pod idle |
Citiraj:
Također, kad je vent isključen, Sonic Tower se pristojno i na opip primjetno zagrije što dokazuje da se toplina odlično prenosi. Kad sve namjestim, probat ću 24 satni test tim programima (Orthos, Prime) Citiraj:
To vidim odmah u BIOSu se nešto "sledi" ili se komp ruši ulaskom u windowse? (čitao sam sticky, ali taj detalj nisam primjetio) |
Citiraj:
Gledaj temperature jezgri a ne "procesora" (iliti one gdje piše CPU). Za jednostavniji pregled možeš koristit Real Temp ili Core Temp. Svakako testirati sa Orthosom ili Primeom , postaviti prioritet na 9 te Small FFT's test kako bi dobio što veće opterećenje procesora. Citiraj:
|
Citiraj:
http://img241.imageshack.us/img241/8552/cpuz3jt9.th.jpg http://www.forum.hr/images/smilies/zubo.gif |
Citiraj:
|
evo moj.. nisam isprobavao više jer imam 350W napajanje, mislim da nebi izdržalo.. ili bi?
http://img.w3dizajn.net/images/cpuzqeq1_thumb.jpg |
Bi.
|
Citiraj:
Testirat ću sutra jer me strah ostavit novu bebu preko noći kad još nije potpuno sastavljena(otvoreno kučište, radi samo vent od napajanja i između towera Sonic Towera) i to još extremno overklokiranu pod punim opterečenjem.:kafa: Citiraj:
Znači, ne trebaš se opterečivati jer ti fortron daje sigurno duplo više struje.. :) |
nemoras se nista plasit ostavit otvoreno kuciste, sanse su i da ces imat bolje temperature dok je otvoreno, samo probaj 5-10min orthosa da vidis do kolko ce se zagrijat proc i ako ne prelazi nekih 63-65c, onda mozes cijelu noc ostavit
btw. lijep overclock, ali sanse su da nije stabilan, vjerojatno ces morat voltazu podic - kad/ako ovo stabiliziras, onda mozes dalje dizat FSB i smanjit multy pa drzat 4ghz procesoru sa vecim FSB-om (dakle npr 348x11.5, pa onda 364x11 ako ide itd...) btw.2, si se igro sta sa ramima? |
Ajde molim vas da mi netko pomogne kako da podesim opcije da mi bude stabilno na 3,5hz... radi mi na 3,0hz i stabilno je... memorija je kingmax 800Mhz
http://img525.imageshack.us/img525/1...a021oc0.th.jpg http://img525.imageshack.us/img525/6...a022gy3.th.jpg http://img380.imageshack.us/img380/9...a023wo0.th.jpg |
CPU Host Frequency - 292
Fine CPU clock ratio - spusti na 0 ili iskljuci (kako vec mozes, nisam jos imao procesor sa "polovicnim" mnoziteljem na gigabyte ploci pa neznam) System Memory Multiplier - digni na 2.40 da dobijes vecu frekvenciju memorije tRAS - digni na 15 voltaza CPU-a ti je vec sad dosta visoka i na njoj bi trebao radit i na 3.5GHz bez problema (cak bi trebao probati i sa nizom, recimo 1.325V) i tako bi trebalo raditi... |
Citiraj:
|
ajde kreni ispocetka, izvadi bateriju iz ploce na 10tak minuta i pritom izvadi kabel iz napajanja
kada ponovo udes u bios, namjesti samo ove postavke za pocetak: C1E i EIST - disabled (u advanced section) Pcie frequency - 100mhz Fine CPU clock ratio stavi na 0.5, a cpu multy ostavi na 12 (dakle dobit ces 12.5) CPU host frequency - 280mhz System Memory Multiplier - 2.50 (za pocetak ce ti to dat 700mhz na ramima i NE MOZE bit problem - pretpostavljam da imas ddr2 800) latencije rama namjesti rucno, i to na 5-5-5-15 (redom od gore prema dolje, sve ostale ostavi na auto ili na vrijednostima na kojima vec jesu) sve druge voltaze ne diraj, a voltazu procesora stavi na 1.4000v (da, malo je previse nego sto bi trebalo, ali lako kasnije smanjis, za pocetak probaj tako) - ako bas imas jako los primjerak, ili je vdroop pre velik, probaj jos sa 1.42500v, no ako i to nejde...onda ne znam stvarno ovo bi MORALO radit |
Postoji mogućnost da ploča blesira sa dividerima. Možda da proba prvo sa 1:1 (2.00), pa ako radi, znat će do čega je.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
stavi napon na 1,38-1,4V u biosu tako bi trebao imati 1,34-1,38 na ploci(provjeri u everestu)... vise ne dizi napon za svakodnevnu upotrebu... i ovo je puno...proc stavi na 3.2ghz pa probaj odvrtit prime da visis da li prolazi prve proracune pa dizi... ako prolazi dizi fsb. kad ti prime pocme izbacivati errore u prvim proracunima onda spustaj frekvenciju za 0,1ghz pa ga probaj odvrtiti duze da vidis da li je stabilan... ako nije spustaj jos... za 0,05 ili 0,1 ovako bi trebao naci najveci stabilan clock. takodjer probaj izvaditi jednu plocicu rama van pa probaj ovo temperaturu coreova gledaj s coretempom i nedaj da prelazi 66-67°C ako imas stock hladjenje vrlo vjerojatno ni neces moci ovako drzati procesor jer ce ti temperature u primeu prelaziti ove gore vrijednosti |
Citiraj:
Jutros sam množitelj postavio na 10.5 i tako dobio valjda stabilnih 3496 MHz. Za sada testirati ne mogu jer još sutra imam neke modifikacje na kučištu, pa ovo pišem sa starog kompa iz sig-a. Nekako ne bih želio FSB preko 333Mhz. Ovim overclockom ne želim postaviti nekakav osobni rekord, nego da mi ovaj E5200 što više približi neklokanoj E8xxx seriji. Tako sam sabirnicu stavio na 333, a takt toliko visok da mi po perforamnsama, nadam se, zamjeni barem E8200 neklokani. Rame uvijek namještam tako da konačna frekfencija bude 800Mhz, a da zam želio veće frekfencije rama kupio bih nešto skuplje Kingmax 1066 1GB pločice. Citiraj:
množitelj 10.5 FSB 333, a množitelj memorije na 2.4 |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
http://img152.imageshack.us/img152/8...7126cv8.th.jpg
http://img301.imageshack.us/img301/2...2599fz9.th.jpg Evo cak sam uspio do 3,8mhz... ok temp. je visoka al cu kupiti sutra hladnjak... al sta sad s memorijom hmm |
Daj joj +0.1V ili +0.2V pa vidi jel sve ok mada ti memorija radi na 600MHz. Pokušaj je držat na 800MHz uz 1.9V, ako ne ide , onda ili kupi novu memoriju ili odustani od OCa procesora.
Najprije bi mogao provjerit stabilnost memorije na defaultnim postavkama sa memtestom da se uvjeriš da je 100% ispravna. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:40. |