![]() |
Pozdrav.
Da iskoristim ovu temu za nenadani problem. Sinoć sve normalno i sad ujutro prilikom ulaska u Windows ne uspije se dignut do kraja. Miš ne zablokira već se ne dignu svi programi i tako stoji. Čujem klikanje iz diska cirka svake 3 sekunde. Pokušavam par puta hard restart kompa ali isto. Također sam iskopčao i ukopčao disk, no isto bude. Čitam da bi to moglo značit da je disk gotov ili skoro gotov. Sva sreća pa imam laptop i dock station i sve normalno kopira i disk radi pa upravo sada spašavam podatke. Zanima me dali mogu i kako prebaciti sve na drugi NOVI disk, nešto tipa kloniranje (ghost diska) sa jednog na drugi? Riječ je o Samsung Spinpoint 500GB/7200rpm/16M. Model HD501LJ EDIT: HDD Tune Pro mi je za sada označio dva kvadrata crvenom bojom. Tek je na cirka 40GB. Na plaći kupujem novi disk. |
Ne možeš klonirati particiju s bad sectorima. Kopiraj si sve bitne podatke s diska i nakon toga pusti low level format ili zero fill.
|
Ma nemoj, samo uzmeš Acronis i označiš ignore bad sectors, ili je to bio neki alat recovery ....
Prvo probaj kopirati sa total commanderom ili sličnim alatom, ako ne ide onda recovery software za image diska ... |
Shan - Što ću postić sa tim?
Ostali - recovery necu radit jer gotovo nikad mi nije pomogao a znao je vrtit 7 dana. Neispravan ili popravljeni disk mi ne treba. Uzet cu novi. |
Oštećene su neke bitne datoteke, zato i zablokira.
S ove dvije opcije koje sam napisao ćeš remapirati bad sectore, tj, zdravoseljački, umjesto njih će se koristiti drugi, no oni su na drugoj lokaciji, pa slijedom toga ti padaju performanse diska. Prije toga naravno trebaš maknuti sve podatke s diska. Na takvom disku naravno ne držati podatke koje nigdje drugdje nemaš. |
hdd mrtav?
Danas sam išao ispuhat malo pc i posložio sam kablove.
Nakon prvog paljenja ventovi se zavrte na sekundu i gašenje, probam tako jedno 5 puta ništa. Rasklopim ponovo pc, napokon radi, no više ne radi disk. Radi se o wd-u 2tb green, dakle drugi diskovi rade on uopće, niti se vrti niti ga bios prepoznaje. Probao sam sa drugim kabelom i ulazom badava. Što mogu napraviti sada, s obzirom da sam izgleda izgubio 2tb bitnih podataka EDIT: Kada je spojen na pc mada ne radi osjeti se kod elektronike da je dosta vruča?? |
Nitko nikakav savjet?
Također ako netko ima kakvo poznanika ili se od vas bavi spašavanjem podataka molio bi da mi se javi, jer ove firme koje se bave s time su zbilja brutalno preskupe. hvala |
Savjet je da drugi puta bitne podatke imaš na barem još jednoj lokaciji, mada mi je čudno da je bitan sadržaj cijelog 2TB-tnog diska.
Ukoliko je disk potpuno mrtav, ne može ti samo tako netko s nogu spasiti podatke, valja imati određeno iskustvo, uvjete i aparaturu za to. Plati specijaliziranoj tvrtki koja se bavi s tim ili pregutni knedlu (izgubljene podatke). www.helpdisc.hr www.datasector.hr |
Ima jedno 800gb teško nabavljenih HD filmova, još toliko igara iz kolekcije, brdo slika iz privatnog života i stvari vezanih za posao.
Teško je iz tog sveg radit backup :( |
Je*eš filmove i igre, sve je to nabavljivo
|
Jel ga imas u Disk managmentu? start-->run->diskmgmt.msc
|
:p
Citiraj:
|
Riknuo mi je prijenosni disk i tražim firmu da mi ga spase. Da li da idem na firmu koja računa po satu (infolab) ili koje imaju fiksnu cijenu ( tipa helpdisc)?
Slagao sam neki komp i u radu puknulo napajanje, zamjenio ga, išao instalirat programe sa prijenosnog diska i nakon par minuta ga više ne prepoznaje. Sada disk samo svijetli i komp ga uopće ne pronalazi. Nakon par minuta mi je skurilo i wireless usb adapter, samo se strašno zagrijava i komp ga ne pronalazi kao niti disk. Peh je što mi je stari disk u kompu počeo hrdat i sve važne podatke sam dan prije prebacio na taj prenosni i ovaj formatirao za bacanje, sljedeći dan sam trebao kupit novi disk. :hitthewal: |
Vraćanje podataka s hdd-a
Eto, krenuo instalirat nove windowse i greskom formatirao hdd od 1tb koji je bio pun serija, filmova, programa, slika, mp3-a. Postoji li kakav nacin za povrat tih podataka? Znaci hard je ispravan, ali eto, nisam pazio i ostao bez svega
|
ako je bio quick format, možeš popravit particiju, možeš i sve vratit sa GetDataBack for NTFS, al to ti dosta traje.
|
Citiraj:
edit: uspio, vratio sam sigurno nekih 95% podataka. |
Externi 2TB vraćanje podataka
Kupio sam externi od 2TB 2,5" kod našeg renomiranog dobavljača.
Prvi put mi ga je prepoznao na kompu i prebacio sam sve podatke s kompa na njega. Prodao sam komp, nabavio novi, uštekao ponovo taj isti externi da si vratim podatke..ali vraga. Ne pokazuje ga uopće u My Computer, ali ga ima u Device Manageru, i ima ga desno dolje na trayu kad ga trebam safely removat. Da li ima netko prijedlog sa kojim programom da dođem do svojih podataka..? Hvala vam puno!! |
Probaj computer managment, disk managment, change letter (odaberi neko slovo)
http://techtitbits.com/2010/03/how-t...rs-in-windows/ |
Citiraj:
|
Da ne otvaram novu temu, imam ovaj dole WD 1.5 TB. crko skroz.
http://1drv.ms/1FCo5OV Nije bilo čudnih zvukova, prvo je postao jako spor, ja mislio da je samo nakrcan i ignorirao znakove i onda kraj, čini se da je elektronika. Pitanjce, ima li netko ovakav disk da da mi "iznajmi" ili proda elektroniku, da probam spasiti podatke (slike i video zapisi klinaca)? Slika elektronike: http://1drv.ms/1FO4Uo5 |
@goodlooker
Nemere. Zamjena elektronike kod SATA diskova ne pali. Ili specijalizirani servis za vađenje podataka sa 'boli glava' cijenama ili EE otpad. |
Uhh, a ništa.... čuvam taj disk za neka bolja vremena...:)
|
ajoj, prastari poluradeći USB2 eksterni je ugašen pao na pod. na njemu su podaci za posao koji nisu nigdje bekani. sad prilikom paljenja se čuju čudni zvukovi i windows ga ne prepoznaje.
ima li neko sretnije rješenje od odlaska u helpdisc? i kakve mislite da podaci s tog diska imaju šanse? u temi je spomenut infolab. oni u cjeniku cijene izražavaju po satu rada, je li to bolja opcija od helpdisca zbog toga? nemam iskustva nikakvih s ovime pa ne znam ocijenit što će vjerojatnije manje tisuća kuna izać pa molim savjet. |
Citiraj:
Otvori i vidi dali je dobro uštekan. |
Ako se čuje kliktanje/šklocanje iz kućišta, onda je u pitanju mehanički problem na disku i tu nema popravka.
|
Citiraj:
Slažem se da ako se čuje "škljocanje", mala je vjerojatnost da će proraditi, ali vjeruj mi kako sam i sam bio vlasnik kultnog Verbatima, sasvim je moguće škljocanje zbog "nedovoljno uštekanog" konvertera. |
hehe, kul je taj mali USB to Sata PCB, ali nažalost nije do njega. bitni su dosta ti podaci pa mislim da će se probat s nekim tim data recovery servisom. thx vas dvojica. ^^
|
A evo i mene nakon dugo vremena, pao mi je 3TB Seagate disk, dok nije radio, sada se cuje random skljocanje kada pokusava incijalizirati, nekada ga vidi nekada ne, uglavnom vidi podatke, ali usred kopiranja i kada dodje do skljocanja, nestane mi disk u winsima, nemaa, ima garanciju, vjerovatno bi vidjeli da je pao, pa bi eto bar nekako pokusao vratiti podatke, prije nego probam s garancijom.
Ima li neke sanse da na SILU vratim podatke, bilo kako, ... neki MS DOS ili linux program, da nije windows inicijalizacija, vec da ide sektor po sektor i pokusa vratiti ... Hvala ... |
Čim se čuje škljocanje, u pitanju je mehaničko oštećenje i nema veze je li na kompu win, DOS ili Linux. Za takva oštećenja popravka nema.
|
Citiraj:
Probaj eventualno podic komp u safe modeu pa onda prekopirati podatke iako mislim da neces moci. Ako su ti bas bitni podaci onda nosi hard u infolab, oni ce ti moc izvuc podatke |
HDD ruši testove kako do podataka
Disk ne funkcionira,ruši testove, podigao win xp sa hiren'sa..vidim disk u device manageru ali ga nema pod my computerom..također ga vidim u biosu..radi se o 2,5'' disku - toshiba hdd2h83mk3265gsx..inače kad ga stavim na ploču kao slave, sa primary diska jakooooo dugo diže os..dal ima nade kakve takve da dođem do podataka?
|
potegni HDD regenerator ili neš slično da prođe prek njega i pokuša pokrpat ako se išta da. Onda ga prištekaj negdje u komp direktno ili prek ladice pa probaj podatke povadit. Ak jako dugo diže OS, moš ga na živo spojit kad si u windowsima pa samo lupi "scan for changes" u device manageru i nadaj se najboljem jer je na zadnjim trzajima ako nije već pokojan.
|
Probao sam preko ladice..al bezuspješno..
|
HDD Regenerator izbacio sve crveno..ima li smisla to ispravljati?
|
Možda je samo elektronika crkla. Bar se možeš nadati.
|
1. nikad ne iči sa tim regenerativnim programima i nikad ne bootat OS s tog diska !
2. digneš hirena ili disk prištekaš u drugi komp te sa total commanderom ili ekvivalentom (NE windows explorerom)* iskopiraš sve datoteke. Ako 2 ne ide (zaglavljuje) pokreneš neki recovery program koji isto može kopirati datoteke ali mu podesiš da mu je reatry na bed sectore 1 ili neka niska vrijednost. To je algoritam izvlačenja podataka sa poluispravnih diskova. Kopiranje podataka je najmanje invazivno na HDD, bilo kakvi pokušaji popravaka (softwerski) vode najčešće još većima oštećenjima samoga diska. *windows explorer se ne koristi jer puca na CRC.ovima, a takvih fajlova je obično manja hrpica na poluispravnim diskovima pa nema smisla s njim išta probavat. |
|
Citiraj:
Zašto dijeliš savjete ljudima ako se ne razumiješ? @Mr.Black: Guglaj program pod nazivom SpinRite, ako ti on ne može vratit podatke onda ne može ni jedan. |
Trola bezveze. Promjena elektronike je palila kod (nekih) IDE diskova. Kod SATA diskova, to ne pomaže. A SATA diskovi su na tržištu već godinama što dovoljno govori o njegovoj stručnosti i znanju.
|
Nebi pokretao uopće regenerator..fora je u tome da sam digao win xp sa hirena pa nisam mogao do podataka..pa ne znam zakaj bi mogao preko commandera..
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:46. |