PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Koji miš kupiti ? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=164163)

ssarik 25.03.2015. 10:22

Jitter problem sam imao s Copperheadom, i onda dok sam bio više casual user nego sad sam to odmah osjetio. Pokušao sam razne podloge, bez podloge, nove drivere i ništa, mislio sam da je bio neki tehnički problem, ali prebolio sam ga. Nisam ga ni nosio na reklamaciju. Nakon jedno 2 godine, možda i malo više, mi je riknuo scroll i onda sam ga ostavio u vječnim lovištima.

Kako misliš da je jedan od najboljih Razerovih miševa, po dosadašnjoj pouzdanosti ili? Jer je po cijeni mislim čak i najjeftiniji.

nub 25.03.2015. 10:45

Ima odličan senzor, responzivne klikove, relativno malo problema za razer i dobar oblik/težinu (subjektivno).

A cijena nije uvjek indikator kvalitete. Za više novaca uglavnom dobiješ veći miš, više tipaka, više DPI-a, više opcija osvjetljenja, itd, što je po meni sve nepotrebno izuzev možda tipaka ako ti trebaju.

jed2i 25.03.2015. 11:03

Citiraj:

Autor xulos (Post 2755171)

Neznam jel bilo, al gledajte ovu pilu

Logitech MX Master Wireless Mouse

Technical Specifications

Sensor technology: Darkfield Laser sensor

Nominal value : 1000 dpi
Minimal and maximal value : 400 dpi to 1600 dpi (can be set in increments of 200 dpi)

Jel se oni šale sa samo 1600 dpi?

nathan.fake 25.03.2015. 11:24

Citiraj:

Autor jed2i (Post 2755276)
Technical Specifications

Sensor technology: Darkfield Laser sensor

Nominal value : 1000 dpi
Minimal and maximal value : 400 dpi to 1600 dpi (can be set in increments of 200 dpi)

Jel se oni šale sa samo 1600 dpi?

Zasto samo?! Darkfield Laser radi i na staklu.

To nije gamerski mis, aktualni Performance Mouse MX ima od 100 do 1500 dpi. :kafa:

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2755196)
u jebote, izgleda ko spejs šatl. kakav kabel opleteni, G700S će na bubanj ako se ovo u praksi pokaže dobrim :D

više o mišu http://www.logitech.com/en-roeu/prod...-CTA3-mxmaster

Mis je totalna perverzija :) Da nisam prije pola godine uzeo novi Performance Mouse MX, ovo bi bio moj sljedeci parcov :)

Odlicno je i sto se moze spajat preko Unifying Receiver-a ili BT-a i bit uparen sa 3 razlicita uredjaja.

A i baterija bi trebala durat duze nego na Performance Mouse MX.

mamutarka 25.03.2015. 11:39

da, DPI mi ne predstavlja problem, jer evo već sto godina sam na G700/G700S i nikad nisam preko 1200 koristio, tak da tu neću biti zakinut.

to je vidim laser, a G700 optički, što je bolje?

jed2i 25.03.2015. 11:43

Meni se ne sviđa, mislim da je namijenjen za uredski šminkeraj
cijena je 100 dolara, kod nas je preporučena cijena 769kn, pa ko to kupuje za ured.

nathan.fake 25.03.2015. 11:50

Citiraj:

Autor mamutarka (Post 2755299)
da, DPI mi ne predstavlja problem, jer evo već sto godina sam na G700/G700S i nikad nisam preko 1200 koristio, tak da tu neću biti zakinut.

to je vidim laser, a G700 optički, što je bolje?

G700 i G700S su isto laserski senzori, ali neki "gaming" senzori pa ih mos nafrljit na 5700dpi (G700), odnosno 8000dpi (G700S).

Citiraj:

Autor jed2i (Post 2755304)
cijena je 100 dolara, kod nas je preporučena cijena 769kn, pa ko to kupuje za ured.

Dizajn nebi nazvo sminkom, elegancija bolje stoji. :fiju:

Cijena Performance Mouse MX je isto $100. Kupuje ga neko ko radi s mišem cijeli dan i potreban mu je kvalitetan mis.

jed2i 25.03.2015. 12:01

Elegantan?

http://cnet4.cbsistatic.com/hub/i/r/...s-mouse-05.jpg

meni izgleda ko nasukani kit :lol2:

nathan.fake 25.03.2015. 12:19

Citiraj:

Autor jed2i (Post 2755318)
Elegantan?

http://cnet4.cbsistatic.com/hub/i/r/...s-mouse-05.jpg

meni izgleda ko nasukani kit :lol2:

Gle o ukusima se ne raspravlja. Ti ocito brijes na neku drugu filozofiju, nabrijane dpi-e, gaming ledice i td... to je sve OK i ja to postujem, ali onda ovaj mis nije za tebe.

Postuj i ti ekipu koja je zainteresirana za ovakovu periferiju :respekt:

Samo cu ti rec da nisi u redu, naso si sliku iz najgoreg kuta, gdje izgleda da mis ima grbu.

Ali uzivo nema, rijec je o ergonomsko oblikovanoj krivulji koja prati oblik dlana.

Ergonomski dizajn MX Mastera je evolucija dizajna sa Performance Mouse MX-a, koji je opet evolucija dizajna sa MX Revolution-a i tako sve do MouseMan Wheel-a iz 90ih :goood:

Citiraj:

Autor nub (Post 2755326)
Ajd realno, što se može radit s 8000dpi-a, gdje je tome namjena osim korištenja u marketinške svrhe? :D

Pa naravno, da ne moze :D Ali vise je "bolje" ;)

nub 25.03.2015. 12:23

Ajd realno, što se može radit s 8000dpi-a, gdje je tome namjena osim korištenja u marketinške svrhe? :D

jed2i 25.03.2015. 12:36

Nub - pa nije baš sve marketinška svrha, frend igra na 4000dpi
ja na 2000
čitao sam postove od ekipe koja igra na 5k...
ako već imaš senzor koji može raditi na većem opsegu, onda ga stavi u miš pa će ga sigurno veći broj ljudi kupiti

što se tiče miša
Opustite se, čovjek se ne smije ni zajebavat više :)
Odmah nekoga ne poštujem bla bla
Meni se ovo ne sviđa, ako netko hoće, nek si ga kupi

Inače, ledica na mišu mi je ugašena :) biran je isključivo po tome što mi najbolje od svih leži u ruci i što mu senzor vrhunski odrađuje posao

hedgehog 25.03.2015. 14:05

Šta igrate na 4000dpi? I koliki je onda in game sens I slično? Ja se ne mogu po windowsima snaći sa 3200 a kamoli u nekoj igri.. Ne kažem da je nemoguće, samo me zanima di se može iskoristiti :)

Sa_Stilom 25.03.2015. 14:19

Ja sam i daljen a G502, kad sam ga uzeo, igrao sam na 9000dpi, ali sada sam ipak na 5500 dpi. Nekako, bolje mi leži tako. Ingame sence je x1, raw input.

hedgehog 25.03.2015. 14:24

ček kolega, nije valjda da igraš CS GO s 5500? Mislim, vidim da oboje stalno visimo na CS GO pa pitam :D

mamutarka 25.03.2015. 14:52

Citiraj:

Autor jed2i (Post 2755304)

a neću ga kupit za ured, tamo imam miš za 50kn, a doma bi ovaj dobro zamijenio G700S iz više razloga, prvo, baterija na G700S traje 1 dan na 500 polling rate i to mi ide na k**** svaki dan na žicu stavljat punit, eneloopice 2500mah su unutra

drugo, lijep mi je, patim dosta na eleganciju i dizajn

terće, gledao sam mu recenziju na jutubu, i stvorila se ljubav :D

nub 25.03.2015. 14:56

Zapravo veliki dpi nema nekog smisla, još manje u igrama nego na desktopu.

Ajde dok se prvi put probilo vječnih 400, pa onda 1000, pa 1600... Sve iznad je samo mazanje očiju kupaca, ne treba ne znam kakva pamet da se proračuna da je i 400dpi velika preciznost, a nesto malo više od toga dobro dođe zbog windowsovog računanja desktop sensa.

Al eto, zanimljivo je gledat dokle će proizvođači gayming miševa gurat tu dpi priču. Već sada je na apsurdnim razinama s probijanjem 10.000 dpi-a.

The Man 25.03.2015. 15:10

Ova bakrena boja mi je bljak. Oblik je ok, ali zašto nema odmorište za mali prst. Uvijek mi se objesi do podloge i smeta.

ssarik 25.03.2015. 17:52

Citiraj:

Autor nub (Post 2755260)
Ima odličan senzor, responzivne klikove, relativno malo problema za razer i dobar oblik/težinu (subjektivno).

A cijena nije uvjek indikator kvalitete. Za više novaca uglavnom dobiješ veći miš, više tipaka, više DPI-a, više opcija osvjetljenja, itd, što je po meni sve nepotrebno izuzev možda tipaka ako ti trebaju.

Meni osobno izgleda skroz u redu, pogotovo jer ga ne mislim mijenjati dok ne krepa (5+ godina).

Nije mi bitno previše tipaka, kao ni DPI (800 mi je dosta), điđe miđe i osvjetljenja, pogotovo ako isti miš bez tih "beneficija" dobijem za duplo manje para.

Evo, složio sam neku novu listu, pa što bi bio best buy od ovoga:

Logitech Gaming G100S - za 200kn čini mi se možda i najisplativiji i ima 3 godine garancije no ima problem sa prebrzim crkavanjem tipki (partikularno lijeve)

Razer Abyssus - 270kn, možda malo ljepši i kvalitetniji, ali ima određene softverske probleme i godinu dana manju garanciju nego gornji Logitech

Roccat LUA - 220kn, 2 godine garancije, ljepši od G100S i Abyssusa

SteelSeries Kinzu v3 Black - 285kn, 2 godine garancije, svi revieowi koje sam pročitao su u najgoru ruku dobri

Znači, miš bi se koristio najviše za casual rad i igranje FPSa i TPSa.

hedgehog 25.03.2015. 17:55

od SS imaš i konu i sensei..sva tri su cijenom tu negdje. ovisi koja ti veličina treba i za fps nešto od tog troje (ovisi o tvojim željama) bi ja preporučio..pravi no nonsense miševi za fps ;)

Sa_Stilom 25.03.2015. 17:56

MX Master stiže za 10 dana u hr, prodajna cijena će biti oko 629 kn

Citiraj:

Autor hedgehog (Post 2755389)
ček kolega, nije valjda da igraš CS GO s 5500? Mislim, vidim da oboje stalno visimo na CS GO pa pitam :D

Da, igram. Kako sam promjenio miša i podlogu skill mi je s MG1-MG2 otišao na LE-LEM :D

mamutarka 25.03.2015. 18:13

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 2755501)

Da, igram. Kako sam promjenio miša i podlogu skill mi je s MG1-MG2 otišao na LE-LEM :D

A vidi ovo

http://i.imgur.com/1mSpXuM.jpg

Valjda se zajebo, napiso sam mu da je nemoguce :D

hedgehog 25.03.2015. 18:19

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 2755501)

Pa vidim da ti rank ide ko lud, al ja sad probao igrat na 5000 i ne bi pogodio mrtvu kravu da stoji a ne nečiju glavu :D ja igram na 800dpi :stoopid:

nub 25.03.2015. 18:20

Citiraj:

Autor ssarik (Post 2755497)
Meni osobno izgleda skroz u redu, pogotovo jer ga ne mislim mijenjati dok ne krepa (5+ godina).

Nije mi bitno previše tipaka, kao ni DPI (800 mi je dosta), điđe miđe i osvjetljenja, pogotovo ako isti miš bez tih "beneficija" dobijem za duplo manje para.

Evo, složio sam neku novu listu, pa što bi bio best buy od ovoga:

Logitech Gaming G100S - za 200kn čini mi se možda i najisplativiji i ima 3 godine garancije no ima problem sa prebrzim crkavanjem tipki (partikularno lijeve)

Razer Abyssus - 270kn, možda malo ljepši i kvalitetniji, ali ima određene softverske probleme i godinu dana manju garanciju nego gornji Logitech

Roccat LUA - 220kn, 2 godine garancije, ljepši od G100S i Abyssusa

SteelSeries Kinzu v3 Black - 285kn, 2 godine garancije, svi revieowi koje sam pročitao su u najgoru ruku dobri

Znači, miš bi se koristio najviše za casual rad i igranje FPSa i TPSa.

Bio sam u sličnoj situaciji prije mjesec dva i dvoumio sam se između aby 2014 i g100s. Kinzu v3, kao i dobar broj steelseriesa ima button lag, što valjda prosječnom korisniku ne smeta, al ja volim picajzlirat :D. Roccat lua je još manji i od kinzua i nema dobar senzor.

Na kraju sam uzeo g100s, miš radi nativno na pomacima od 250dpi i software, za razliku od razerovog, radi dobro, pa se može customizirat. Ja ga većinu vremena koristim na 500dpi, ponekad 1000. Isto tako ima manji lift off distance od abya iako se to uvjek da sredit tape fixom. Jedini problem koji sam našao je da nekad navodno zna lijeva tipka krepat, al imam garanciju, pa reko ko ga j :D mijenjat ću ga ak se to desi, a možda do tad dođe i nasljednik koji neće imat tih problema. Aby ima bolji senzor, iako ako ne igraš fps sa nekim niskim sensom (50cm+ za 360) nema razilke, i možda ima veći build quality, bolje tipke? Tako da ono, nemreš preveć pogriješit, svaki ima nekih mušica, ali su generalno dobri miševi.

Sa_Stilom 25.03.2015. 18:58

Sumnjam da će bit 429 kn, jer ja brijem da je to bez PDVa, vidit ćemo...

Pa staviš na 5500dpi, raw input, sensitivity 1.0 i u windowsima isključiš akcleleraciju i staviš na sredini senzitivity.

Važno je imati i dobrog miša za visok dpi.

nub 25.03.2015. 19:00

Evo jedan video direkt iz logitecha o tome što dobar senzor čini dobrim i zašto velik dpi nema previše smisla. Vrijedi za pogledat kog zanima :)

https://www.youtube.com/watch?v=lc7JVjcPzL0

ssarik 25.03.2015. 19:07

Citiraj:

Autor hedgehog (Post 2755499)
od SS imaš i konu i sensei..sva tri su cijenom tu negdje. ovisi koja ti veličina treba i za fps nešto od tog troje (ovisi o tvojim željama) bi ja preporučio..pravi no nonsense miševi za fps ;)

A prelaze mi novčani limit, ovaj Kinzu v3 mi se stvarno sviđa. :)

EDIT: Low sensitivity user sam btw.

Sa_Stilom 25.03.2015. 19:40

@hedgehog

A kojeg miša uopće imaš ?
Sjećam se, kad sam igrao CSS na 1024x768 imao sam Logitech G7 koji je bio max 2000 DPI. Brijem da sam igrao na 1600, al se ne sjećam.
Sada pak igram na 1920x1080, i rekao bi da je najbolji DPI oko 3500, ali ja ne mogu igrati da vučem miša po podlozi.
Skužio sam da ovim postavkama držim miša na više manje na 1:1. Jer koristim raw input, sensitivity 1.0 (znači ništa ga ne množi) i sve ovisi o dpi-u, odnosno osjetljivosti samog miša.

Miš je super osjetljiv i više manje samo pomičem šapu cca 1-3 cm u svim smjerovima.
Da, treba navika, ali ja tako već godinama pa je meni to više manje normalno. :)

Naravno, potrebno je imati vrhunsku podlogu. Tu je zaslužan Razer Scarab:
http://www.razerzone.com/licensed-an...-razer-scarab/

hedgehog 25.03.2015. 20:03

Imam razer imperator, može raditi do 5600 dpi i stvarno se nemam šta žalit. Imam i podlogu i dobro tracka.. Nije problem u mišu, ali nije mi jasno kak recimo na dust 2 pogodis ikoga na A siteu u glavu iz pita recimo, kad se okreneš za 360 sa par centimetra pomaka :D mislim, pogledaj kak pro igrači igraju.. Flusha najekstremnije recimo igra sa 400 dpi i 1.7 in game sens.. To je manje od mog za dosta :D tak da ono.. Ak možeš na tome igrat svaka čast i samo naprijed ali ja jednostavno nema šanse :D

Sa_Stilom 25.03.2015. 23:30

Naviknes se s vremenom. Meni je cijela ruka na stolu a samo sakom ili prstima pomicem misa...

De5tr0yer 25.03.2015. 23:33

Citiraj:

Autor nub (Post 2755522)
Evo jedan video direkt iz logitecha o tome što dobar senzor čini dobrim i zašto velik dpi nema previše smisla. Vrijedi za pogledat kog zanima :)

https://www.youtube.com/watch?v=lc7JVjcPzL0

Ova se priča fino uklapa u temu Polling rate na mišu.

Nadam se da nemaš ništa protiv što sam te citirao u editu nakon elaboracije. Informacije se preklapaju i nadopunjuju.

Čovjek je prvom usporedbom CPI vs. DPI rekao puno puno više nego što 99% korisnika može razumjeti :D

U ovom objašnjenju je opisao pogreške senzora, može se reći greške koje prouzrokuje sam senzor prije nego na izlazu čipa dobiješ signal. U objašnjavanje softverskog dijela se nitko ne želi detaljnije upuštati jer dolazimo do previše matematike koja nije osnovnoškolska, počevši od normalne distribucije (3sigma).

ssarik 26.03.2015. 04:14

Citiraj:

Autor nub (Post 2755513)
Bio sam u sličnoj situaciji prije mjesec dva i dvoumio sam se između aby 2014 i g100s. Kinzu v3, kao i dobar broj steelseriesa ima button lag, što valjda prosječnom korisniku ne smeta, al ja volim picajzlirat :D. Roccat lua je još manji i od kinzua i nema dobar senzor.

Na kraju sam uzeo g100s, miš radi nativno na pomacima od 250dpi i software, za razliku od razerovog, radi dobro, pa se može customizirat. Ja ga većinu vremena koristim na 500dpi, ponekad 1000. Isto tako ima manji lift off distance od abya iako se to uvjek da sredit tape fixom. Jedini problem koji sam našao je da nekad navodno zna lijeva tipka krepat, al imam garanciju, pa reko ko ga j :D mijenjat ću ga ak se to desi, a možda do tad dođe i nasljednik koji neće imat tih problema. Aby ima bolji senzor, iako ako ne igraš fps sa nekim niskim sensom (50cm+ za 360) nema razilke, i možda ima veći build quality, bolje tipke? Tako da ono, nemreš preveć pogriješit, svaki ima nekih mušica, ali su generalno dobri miševi.

Ok, Roccat Lua ispada iz igre, a ova ostala 3 isprobam nekad pa javim koji sam uzeo.

:fala:

Chuxonja 26.03.2015. 12:40

Ja neznam kak sa takvim dipiajevima uspijevate xD Sa svojih 1600 uglavnom ispod 1.0 sens trpam da mi bude optimalno, a u ovim današnjim nepodesivim govnima od igara nakon najniže stavke u meniju, još dodatno DPI moram kresat na negdje 500 da bi mogo igrat kak psada :D

JuiceBox 26.03.2015. 13:41

Ja u gejmu tipa bf3 u vozilima sam na 3200-3500, on foot i ovak igre su mi na 2000 i to mi je taman :)

mamutarka 26.03.2015. 13:45

što se tiče tih DPI rasprava, uz godine i godine gejmanja i raznih high end miševa, moj zaključak da je nebitno kakav miš imaš, kad se na njega navikneš to je to

moš imat miš za 100 ili 1000 kn, kad navikneš na njega tebi je najbolji, to je činjenica i uz miša koji koristim, a ima 8000 DPI, ja i dalje gejmam na 1200 i mogao bih i manje, sve je stvar navike

ssarik 26.03.2015. 14:13

Istina. Ja sam u CoDovima recimo na 800dpia i sensitivityu 1, dok sam ga igrao stalno i sad dok bacim partiju jednom u 2 tjedna. Sve što radim na kompu radim sa low sensitivityem, od browsanja, do igrica. Igrao sam s Razerom od 500kn i Zalmanom od 90 i isti k****. Stvar koju najvišem očekujem od miša ako ga platim 200+ kn je da mi traje, što dulje to bolje.

JozicA 26.03.2015. 14:32

Joj, citam i nevjerujem koliko trosite na glodavce, a ja njubek imam nekog vulgaris misa, naviaTEC, cijelih 25kn ga platio, i super sam zadovoljan, bitno mi je da mi je dobar osjecaj kad je u ruci, nisam neki proff igrac, igram na godisnjoj razini mozda 10tak igara, vecinom strategije, zadnji skupi mis mi je bio od Microsofta 1998 godine kupljen, ako se tko sjeca, bijeli glodavci a i bili su poprilicno papreni, imao sam ga do 2007 kad je krepao. Uglavnom, najbolji mis ikada, po mom ukusu.

hedgehog 26.03.2015. 16:18

Citiraj:

Autor JozicA (Post 2755859)
Joj, citam i nevjerujem koliko trosite na glodavce, a ja njubek imam nekog vulgaris misa, naviaTEC, cijelih 25kn ga platio, i super sam zadovoljan, bitno mi je da mi je dobar osjecaj kad je u ruci, nisam neki proff igrac, igram na godisnjoj razini mozda 10tak igara, vecinom strategije, zadnji skupi mis mi je bio od Microsofta 1998 godine kupljen, ako se tko sjeca, bijeli glodavci a i bili su poprilicno papreni, imao sam ga do 2007 kad je krepao. Uglavnom, najbolji mis ikada, po mom ukusu.

A i ja sam tako mislio dok ne probaš pa vidiš da u NEKIM igrama stvarno postoji razlika.. A na ovaj miš vjerojatno misliš na intellimouse? Meni je 3.0 intellimouse super samo ne znam ima li ga kod nas igdje

nub 26.03.2015. 17:24

Ono što dosta ljudi kao da ne razumje, nebitno koji je dpi u konačnici neko koliki je krajnji sensitivity. Ja sam trenutno na 1.45 na 1000dpi, a prije sam bio na 3.6 na 400dpi i oboje daje isti sens, tj 30ak cm za 360º

Citiraj:

Autor hedgehog (Post 2755901)
A i ja sam tako mislio dok ne probaš pa vidiš da u NEKIM igrama stvarno postoji razlika.. A na ovaj miš vjerojatno misliš na intellimouse? Meni je 3.0 intellimouse super samo ne znam ima li ga kod nas igdje

intellimouse 3.0, 1.1 i wheel mouse optical su legendarni miševi :) Dan danas je taj senzor u dosta stvari superioran. Svog wmo mislim da sam svojevremeno platio 60 kn, no nažalost je umirovljen

Svojevremeno ih je bilo svugdje

ssarik 26.03.2015. 20:33

Razumijem razliku dpia i sensitivitya, ali mi to toliko malo znači u životu (nekima je bitna stavka ali eto, meni nije). Zato i kažem da mi je kvaliteta i izdržljivost miša No. 1.

Sa_Stilom 28.03.2015. 21:50

Citiraj:

Autor Sa_Stilom (Post 2753182)
Uzeo jučer ASUS Strix i Gladius miš da probam.
Strix ok miš, Gladius me oduševio, no riknu je nakon 5 minuta pa ću danas probat drugi i javit dojmove.

http://www.asus.com/Gaming/ROG_Gladius/

G602 je meni 100 puta bolji od MXa

Nije mi se dalo odma probati opet ROG Gladius, i evo danas ga izvadim iz kutije i ovaj DOA! ROFL

Uglavnom, ne radi desni klik odnosno zapinje, kao da je switch strgan.
Vratio ga u kutiju i on će na reklamaciju :D

Bravo ASUS !

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:16.