PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   SVI problemi sa UBUNTU ! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=222013)

tomek@vz 04.02.2012. 21:01

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2092644)
Upravo iz razloga jer nemam vremena za igrati se sa sustavom i imam Linux. Nemam živaca za potrošiti cijeli vikend za instalaciju i tvikanje windowsa a onda mi još pola skripta o kojima mi glava visi ne radi. Ovako instaliram Arch, paketiranje prepustim skripti koja sadrži popis svih paketa koje trebam, dwm config imam na gitu, ati.conf je na gitu, druge vizualne stvari su na gitu pa je za 45 min nakon instalacije sve onako kako meni treba i kako ja želim :p pa jedino ostaje naći vremena i presložiti kernel a tu opet pobacam kaj mi ne treba i stavim ga kompajlirati a za to vrijeme mogu nekaj drugo raditi.

E sad, Fedora nije malko potrgana već je Fedora testni poligon za RedHat i još ima hrpu polusposobnih developera koji zajednici više odnemažu nego pomažu. Nvidia driver je isti. Ili imaš property driver ili freedesktopov odnosno xorgov a on je u svim distrama isti. Razlika je jedino u verziji drivera. Fedora ima stari xorg pa ima i stari driver.

Uf...nešto me počelo stiskat u želucu...i ne nije grah. Gle - Instalacija Windoza+drivera+tweak=2h max. Instalacija Arch+XORG+driveri+tweak+grafičko sučelje+tweak sučelja+ručno štelanje tipkovničkih kratica+aplikacije+skripte+automatizacija+tweak svega navedenog=6h. I znam da sam nešto zaboravio...Arch jednom kad ga posložiš radi jako dobro dok ga jednom godišnje ne skrše kad prebace nešto iz Extra reposa u AUR ili obrnuto pa se skrše međuovisnosti. Jednostavno mi se više neda zezat s tim, nemam vremena za to, kad dođem doma nakon što 8 sati na poslu buljim u komp, samo želim sjesti za komp i opustiti se, odigrat neku igru, ići s curom van, ić na pivu s ekipom i iti spat a ne do 1 sat ujutro tweakat sustav ili pokušavat skužit zašto je ALSA skršena pa ne prepozna kad napred uštekam sluške (ne spominji Pulsaudio, molim te)...Jednostavno mi se neda...nakon 10 godina Linuxa i tweakanja jednostavno ne...Desktop Linux je samo san, predugo su obećavali previše i jedno vrijeme je bilo dobro ali sad filozofiraju previše i mijenjaju previše toga samo zbog same promjene - što nam je donjelo najprije KDE4 koji je tek nakon koliko ono godina zreli (sad je verzija 4.8 aktualna) i "pas im mamu mutavu" Gnome Shell + Gnome 3 (ima potencijala ali...majko mila daj mi jednostavan način da barem promjenim veličinu ikonica a ne da moram editirat frickin settings.ini fajl teme...i kad to radit svaki put kad promjeniš temu)...Windoze su jednostavno daleko dogurali i 7-ica je odličan i zreli OS. M$ je i dalje seronja i ponaša se kao i prije - ali imaju dobar OS. Točka. Nema "ali". Radi, radi dobro i kaj je najgore - sa modernim noob friendly sučeljem (fluxbox i AWN nisu moderna sučelja) radi bolje na starim i slabim kantama nego Linux distra (XFCE radi kolko tolko OK). Fali standardizacije, koherentnosti i prije svega - podrške developera. Poštujem OSS, GNU i ostalo vezano uz Linux ali što je previše - previše je. Život je prekratak da bih ga proveo zureći u ekran.

P.S.-svaki OS je sranje i revolucionaran na svoj način

:chears:

lutherus 04.02.2012. 21:20

E vidiš ja ti mogu tvrditi potpuno suprotno. Windows 7 64 bit professional i to orginal na konfi iz siga baci 4 puta kod instalacije BSOD. Nakod jedva napravljene instalacije radi stabilno sve dok se ne instaliraju i ne twikaju driveri a nakon toga se svakih 3 do 10 minuta reboota a kad se pokrene instalacija Autodesk Alias baci BSOD. Microsoft kaže da nevalja matična ili cpu. Da nevalja matična ili cpu isto bi se dešavalo i kad se boota bilo arch bilo openbsd no to se samo dešava sa win 7. Vista se nakon 10 min zamrzne tokom instalacije i dalje nemrda dok xp 64 bit radi.Spor je ali radi i ne reboota svakih toliko minuta.
Sad, meni takav sustav ne treba niti ga imam volje i vremena za održavati, trebam nekaj kaj radi a linux kod mene radi već 13 godina i ne trošim puno na twikanje niti na kopanje po sustavu, 90% vremena na kompu provodim na netu, u latexu, pytho, gledajući neki anime ili pak imam upaljen samo music player.

tomek@vz 04.02.2012. 21:26

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2092725)
E vidiš ja ti mogu tvrditi potpuno suprotno. Windows 7 64 bit professional i to orginal na konfi iz siga baci 4 puta kod instalacije BSOD. Nakod jedva napravljene instalacije radi stabilno sve dok se ne instaliraju i ne twikaju driveri a nakon toga se svakih 3 do 10 minuta reboota a kad se pokrene instalacija Autodesk Alias baci BSOD. Microsoft kaže da nevalja matična ili cpu. Da nevalja matična ili cpu isto bi se dešavalo i kad se boota bilo arch bilo openbsd no to se samo dešava sa win 7. Vista se nakon 10 min zamrzne tokom instalacije i dalje nemrda dok xp 64 bit radi.Spor je ali radi i ne reboota svakih toliko minuta.
Sad, meni takav sustav ne treba niti ga imam volje i vremena za održavati, trebam nekaj kaj radi a linux kod mene radi već 13 godina i ne trošim puno na twikanje niti na kopanje po sustavu, 90% vremena na kompu provodim na netu, u latexu, pytho, gledajući neki anime ili pak imam upaljen samo music player.

A kaj ak ti je fakat MBO u banani? Inače ka je je - Linux je malo žilaviji po tom pitanju.

lutherus 04.02.2012. 21:46

No MBO nije u banani...

tomek@vz 05.02.2012. 07:38

Citiraj:

Autor lutherus (Post 2092749)
No MBO nije u banani...

Možda...a možda nešto drugo:lol2:

lutherus 05.02.2012. 07:55

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 2092854)
Možda...a možda nešto drugo:lol2:

I je nešto drugo. Windows kernel.