PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konzole (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=77)
-   -   Steam Machine (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=323699)

The Exiled 14.11.2025. 20:52

2.000€ po komadu u proljeće 2026., evo vam ekskluzive.

Mladenxy 14.11.2025. 20:58

Veš bilo sa prvim steam mašinama. Valve bi PC u apple vode :D

The Exiled 14.11.2025. 21:00

ASUS prodaje ovo smetje za ne baš male svote, a na kraju radi najbolje s Linuxom, tak da bude i Steam Machine prošel bez problema.
Službeni Steam Machine ima nešto jači hardver od ovoga u videu, ali čovjek je lijepo pokazal kak bude to funkcioniralo i SteamOS normalno funkcionira na standardnom hardveru. I žalosno je da su HUB Australci nadrkani na sve kaj nije 9950X3D + RTX 5090, jer su umjesto sat i pol sranja kak ovo nema smisla, mogli na istu foru složit hrpu kombinacija sličnog hardvera, fino detaljno testirati i doći do spoznaje kak bude nativno 1080p, a bome vidimo čak i 1440p prolazilo bez pardona i onda dodatno 4K uz FSR 4, posebice, ako AMD složi da to napokon službeno radi na RDNA 3, makar i bez toga znamo da stvar šljaka na RDNA 2/3.:frend:

kopija 15.11.2025. 13:39

Osim ak nisu hoardali ove godine, polovina BOM-a će biti RAM/NVME.
Baš peh.
600€ min. i možda DOA zbog toga.

Promo 15.11.2025. 14:50

Kad je izlazio PS5 PRO, dok su ljudi govorili kako je konzola preskupa, neko rece: Its not expensive enough. Da bude 1000€ ali da dere sve igre. Da je bulletproof.

Mislim da je ovdje isti problem. Ako vec idu na skuplju konzolu. Uvali nesto sto je futureproof. Sto ce poderat trenutnu generaciju konzola.

Buy once, cry once. Pa za 7 godina izbaci MK2. Kako stvari stoje, iduce godine ce biti na nivou kineskih emulatora. Koliko god 2077 benchmark bio zahtjevan, iduce godne ce biti star 6 godina.

Mladenxy 15.11.2025. 15:05

Iduće godina kad izlazi sa 8 gb vrama pa ga kupiš za igrat igre koje će izlaziti 3-4 godine, znači na 8b vrama si u 2030.

xlr 15.11.2025. 15:39

Svaki put kad netko bumpa ovu temu pomislim si "napokon neke novosti!" ali nazalost opet kurcina...

mkey 15.11.2025. 20:16

Ne kužim šta ste se toliko uzvrpoljili. Jednostavno nema dovoljno informacija a i kada bude dovoljno informacija treba shvatiti da svaki proizvod ima svoj kupca. Što će reći kako ima kupaca koje predmetni proizvod ne zanima. Tome je tako od stoljeća sedmog.

Mladenxy 17.11.2025. 17:40

https://www.pocket-lint.com/steam-ma...gPGx11UPBUAEwQ

Citiraj:

After researching in the depths of Reddit threads and checking out Linus Tech Tips' and Digital Foundry's latest video, two YouTube channels that went hands-on with the Steam Machine, it's clear the device's hardware is actually HDMI 2.1 compatible, which means it's capable of handling 4K/120hz. The only reason the Steam Machine's specs list HDMI 2.0 is because the HDMI Forum won't officially allow HDMI 2.1 support on Linux devices.

While not many games will actually run on the Steam Machine at 4K/120hz given its hardware power, it's likely that some less resource-intensive indie titles will be able to handle the higher resolution and refresh rate. Add in the fact that Valve wants owners to be able to easily use the Steam Machine in their living room hooked up to a TV, and HDMI 2.1 becomes that much more important since it's the port technology most modern televisions feature, alongside DisplayPort 1.4 for higher resolutions and refresh rates on monitors. However, there's no DSC compression support on the Steam Machine's HDMI 2.0 port, at least not at launch, so the maximum resolution and refresh rate you'll be able to get from it is 4K/120Hz.

Disco 23.11.2025. 07:54

Ovdje je bitna cijena i ništa drugo. I ja mislim da je DOA ako je iznad 500€.
Relativno slabašan hardwer kojeg tek treba ispitati tj recenzirati da se vidi kako se ponaša u stvarnoj upotrebi. Ono što svi tvrde je tih 8gb VRAMa, ne može to linux nikako riješiti. Pa nisu win ti koji žvaču VRAM, nego igre. Igre rađene za win koje linux praktički emulira preko protona. Dakle nema šanse da ista igra troši osjetno manje VRAMa u linuxu u odnosu na win. Devovi su ti koji moraju optimizirati igre.
A onda kad smo kod tih 8gb VRAM, iz osobnog primjera mogu reći da je za 1080p to još uvijek dovoljno za svaku igru. Eventualno samnjiš neki detalj koji se ni ne kuži da je smanjen u 90% slučajeva. Ali....to je na monitoru, a na TV se ipak vidi malo bolje, a kod SM nije možda toliko problem u VRAMu koliko baš u samoj grafi koja je dosta slabašna i tu će se morat dosta kresati detalji. No vj se varam i čak bi i to moglo biti gotovo neprimjetno na telki. Ne zanimaju me DF analize detalja gdje zaustave sliku i zumiraju detalj kako bi pokazali da je na X hardweru bolje nego na Y. To bar ja kad sam uživljen ne doživljavam.
Dakle, nekome će smetat lošija grafika i/ili framerate, neko neće ništa skužit. Ja se igram puno i na konzolama gdje je većinom standard 30 FPS i ne smeta me.

I da se osvrnem na ovaj dio gdje su win samo 10% zarade M$u, ne zavaravajte se, vj ih boli kifla za prodaju win običnim ljudima. Tu su proizvod ljudi tj korisnici, skupljanje podataka i te govnarije, e tome služe win. Zato se više uopće i ne trude izgleda krpat razno razne aktivatore i/ili ubiti one web-ove koji prodaju win licence za par €. Cilj im se svima naseliti u kuću, makar poklanjali.
A u enteprise im je def cilj sve to naplatiti, sve, od podrške do samih win, do copilota kojeg guraju svima niz grlo...

A i ljudi su počeli gutat ta sranja....neki dan sam dobio upit da CP summary ne radi u outlooku....jebate ljudima se neda više čitat mailove, nego žele da im ih AI pročita i da kratki TLDR...vrh, idiokracija na najjače. :)

Ugl, zaključak je da SteamDeck i SteamMachine nisu ista stvar i neće biti jednako poželjni, ni blizu. SD je ručna konzola i to u doba neprikosnovene vladavine Switcha na čiju su se slavu zakačili i uspjeli. Naravno da prodajne brojke nisu ni blizu, ali opet je uspijeh dovoljan. ;)

Čekamo cijenu.

The Exiled 23.11.2025. 13:39

Igre budu radile točno onak kak je testirano u ETA Prime videu, jer je u pitanju taj rang hardvera, tj. Steam Machine kutijica ima čak i malo bolji hardver.

Cijena kakva god da bude, opet ne bude toliko pretjerana koliko sav ostali hardver za koji svi trenutno na temelju eJaJ ludila pripremaju apokaliptičnu 2026.

Promo 23.11.2025. 14:42

Sad je pitanje da li je Valve osigurao RAM zalihe. Ovo sto se desilo zadnjih mjesec dana je katastrofalno.

The Exiled 23.11.2025. 14:46

Da, valjda imaju za određeni period, pošto je razvoj te smiješne mašine već jedno dulje vrijeme u pripremi, ali kak god se okrene, eJaJ je svima poremetil račune.

mkey 23.11.2025. 16:14

Citiraj:

Autor Disco (Post 3832234)
Pa nisu win ti koji žvaču VRAM, nego igre.

Linux kernel ima neke fore s kojim može na sistemima s malo RAMa popraviti situaciju tako da se sve ono što ide u memoriju komprimira/dekomprimira on the fly, rezultirajući naravno u određenom overheadu na procesoru.

Slično kao kompresija na disku, može se dobiti vrlo dobar omjer kompresije (ovisno o sadržaju) u zamjenu za zanemariv trošak za (moderan) CPU.

Ne znam postoji li nešto slično za GPU. Meni ta cijela VRAM katastrofa smrdi na stravični nedostatak optimizacije. Ne zaboravi da proton odnosno wine nije emulator već compatibility layer koji pozive na windows sistemske funkcije mijenja s ekvivalentnima.

EDIT: naravno da nema toga što "AI" ne može: https://www.club386.com/8gb-gpu-vram...e-compression/

The Exiled 23.11.2025. 16:25

I još k tome ReBAR podjednako (dobro) funkcionira na Linuxu kao i na Windows OS-u, a sudeći po razvoju i podršci, Steam Machine bude se čisto fino uklopil u postojeći ekosustav (1 - 2).:)
Citiraj:

Resizable BAR (Base Address Register) is a PCIe capability. This is a mechanism that allows the PCIe device, such as a discrete graphics card, to negotiate the BAR size to optimize system resources. Using Resizable BAR, assets can instead be requested as-needed and sent in full, so the CPU can efficiently access the entire frame buffer. And if multiple requests are made, transfers can occur concurrently, rather than queuing.

Piksa 24.11.2025. 12:31

Ništa od konzolaške cijene.

https://www.hcl.hr/vijest/iz-valvea-...zolama-234440/

Promo 24.11.2025. 13:07

To su rekli jos na predstavljanju samo mi nije jasno kako je vecina preskocila taj dio.
Citiraj:

Autor Promo (Post 3830694)
Rekli su da nece biti u rangu konzola (700-750€) jer iste gube na prodaji a zaradjuju na igrama. Takmice se sa gaming racunarima.

Ali dobro. Sad su i potvrdili.

Mario92 24.11.2025. 13:28

Očekujem 800+ eura

tomek@vz 24.11.2025. 14:39

Jos da ima front mesh (kao Silverstone SG13) umjesto da je zatvoreni bi bio odlican dekstop stroj. Za te pare u tom formatu cijena cak nije toliko pretjerana s obzirom na svjetske prilike.

mamutarka 24.11.2025. 14:41

pa fronta je izmjenjiva kaj ne, bit će 3rd party rješenja

Promo 24.11.2025. 14:59

Da, bit ce covera na Temu.

Disco 26.11.2025. 16:21

Ili će bit fileova za 3D print...
Nije u tome problem, u cijeni će vj biti.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:03.