![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Da, ali ljudi žele taj toliko im reklamirani tzv. smart-home, pa je sve skupa fino izokrenuto naglavačke, do te mjere da se više ne može izbjeći.
Citiraj:
|
Slabo je to, samo špija šta gledaš.
Treba špijat i šta govoriš, ko smartphone. |
Ili ko u onom filmu (al mislim da su mobiteli bili u pitanju) kroz zvučnike šalje visoku frekvenciju pa prima kroz mikrofon kao sonar i mapira u 3d prostor u kojem se nalazi.
Nevjerojatno je da se neko tam u Kini bavi time da svake sekunde 2 skrinšota s mog tevea tam nedgje kod njih da bi to neko proučavao. Ajd kužim ako to radi dok su neke emisije dokumentarne koje prikazuju nešto od sigurnosnog značaja, da vide neke rasporede zgrada, načina gradnje itd Sad zbilja je moguće da su nas prisluškivali preko štednih žarulja :) |
Mislim da je sigurno pretpostaviti da nema elektronickog uredaja koji na neki nacin salje odredenu dozu podataka upotrebe u neku centralu. Bez obzira o kojoj se drzavi radi. Na kraju dana - svi su oni isti. Imamo izbor - prihvatiti i opredijeliti se za nekog od njih ili se vratiti u doba kad su se ljudi grijali vatrom, osvjetljivali prostorije svijecama i komunicirali postom. Moderan zivot je nazalost bez svih tih elektronickih alata nezamisliv i nema sanse da se po tom ista promjeni na bolje za korisnika. Ulaskom AI u cijelu pricu samo ce se sve to povisiti na visu razinu i to je to. Ako zelimo zivjeti u modernom svijetu a ne ko neandertalci ili Bear Gryllys - nemamo izbora.
|
Pa nije baš da nema ničega između 100% prisluškivanja i kontrole te života u spilji.
|
Citiraj:
|
Ili tretiras te uredaje kao iot, posebna mreza i propustas samo minimalno kako bi radili.
Sent from my SM-S931B using Tapatalk |
U ovom slucaju rjesenje je odspojit tv sa mreze kompletno i stavit svoj htpc sa linuxom na tv :) ali onda gubis legalni pristup sadrzaju u visokoj kvaliteti.
Ja osobno nisam prihvatio te lg uvjete osim osnovnih ali pajdo i dalje jako dobro salje, a vecinu sadrzaja gledam sa firesticka. https://i.ibb.co/RmkgvHv/Screenshot-...o-Tik-Home.jpg Firestick je isto dobar https://i.ibb.co/hFcJHgcP/Screenshot...o-Tik-Home.jpg |
Citiraj:
Točno tako, ako TVu uskratim pristup netu i stvari gledam preko miniPCa spojenog HDMIjem na taj TV nije baš da se vraćam u špilju ili srednji vijek, jednostavno sam odlučio da neću davati nekakvim tamo data mining korporacijama podatke koje ne moram. |
Citiraj:
P.S.- Linux i HDMI (2.1) znaju imati problema zbog HDMI konzorcija...čisto fyi. Wendel to svako malo komentira pa tako i u ovom testu. Dedicirane Telke sa DP nisam vidio. |
Citiraj:
|
Agencija za zaštitu osobnih podataka izrekla je upravnu novčanu kaznu banci, kao voditelju obrade, u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 eura zbog višestrukih kršenja odredbi Opće uredbe o zaštiti podataka, objavili su na svojim stranicama, prewnosi Jutarnji list.
Nakon zaprimanja predstavke ispitanika, koji je naveo kako se prilikom korištenja mobilnog bankarstva prikupljaju popisi svih instaliranih aplikacija i programa na mobilnim uređajima klijenata, Agencija je pokrenula postupak po službenoj dužnosti zbog moguće aktivnosti obrade koja nije u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka u odnosu na veći broj ispitanika. Utvrđeno je da banka obrađuje osobne podatke 433.922 ispitanika (korisnika) putem programskog rješenja implementiranog unutar aplikacije mobilnog bankarstva, bez pravne osnove iz članka 6. stavka 1. u vezi s člankom 5. stavkom 1. točkom a) Opće uredbe o zaštiti podataka. Tko je taj pokemon? Ovako odokativno kladio bi se na Zabu :kafa: |
Erste? Što ne blokiraju oni pristup bankarstvu ako pronađu nešto sumnjivo?
|
Erste sigurno, vjerojatno i ostale.
|
Mozda je i RBA, skupljaju installed apps - app functionality.
I za to su dobili samo 1.5m, a app je napravio infinum |
Jedno je blokiranje ako detektiraju 'sumljivi promet / plaćanje", a drugo je njuškanje koje app imaš instalirane.
|
Lako profilirati nekoga po tome sta ima instalirano, Graphene OS zato ima particije i izolaciju, bas zbog ovakvih njuskala.
|
Koliko sam shvatio, app uvijek vidi sve druge aplikacije. Ali Graphene podržava profile, tako da su kod mene u jednog profilu skoro isključivo samo bankarske aplikacije. Neka se gledaju. :)
|
Problem je što Graphene podržava samo Pixele.
|
Citiraj:
Edit, ipak se radi o Erste Erste banka kažnjena s 1.5 milijuna eura. Skupljali podatke s mobitela klijenata Sent from my SM-S931B using Tapatalk |
Citiraj:
https://www.index.hr/vijesti/clanak/...a/2742012.aspx |
U čemu je problem? Pa većina ljudi ionako nema šta skrivati, a mi kojima ovo smeta smo ionako "podkapacitirani ravnozemljaši".
|
he he.
nisam u erste i nikad nisam imao đorđa, ali moram na mobu imat hebeni erstebanking zbog potpisivanja i mtokena za uc na net banking u poslovne svrhe. shoud I be worried? i jesam popustio i stavio revolut nedavno pa eto, ko zna sta oni rade. trebalo bi doslovce imat zasebni mob za sva ta gofna. a onda pak kad vidim sta moji starci rade sa mobovima i sta trpaju sve gore dode mi muka, i onda kukaju kak nis ne radi i steka mob, a ono stotine aplikacija od razno raznih ducana i slicno. horor |
A gle ovdje pričamo o banci ne o nekom čunga lunga "Tik Tok" firmi za marketing. Koristim George i puca mi neka stvar iskreno na ovaj info (firmin mob pa ionak prate sve kaj imam gore) ali što mene osobno više zanima je koji bi bio valjani razlog za tak nekaj. Mislim koji benefit je banci da zna da imam recimo Google Maps i recimo Grindr instaliran...onak...pada mi na pamet kreditna sposobnost pojedinca i profiliranje istog ali to je na temelju instaliranih aplikacija krajnje - debilno.
|
Citiraj:
Pa lijepo su objasnili rezon, s obzirom na razinu debilane prosječnih korisnika mobitela, nije ni čudo da pokušavaju iste zaštititi od njih samih. Citiraj:
|
Citiraj:
|
Traže, između ostalog, rootane uređaje. Jer je rootanje toliko jednostavno za odraditi da je velika opasnost da si Dudek i Marica slučajno rootaju mobitele, pa ih onda iskoriste zli ljudi (koji nisu ovi iz Guglo).
Ako traže kakve keyloggere ili možda trojance, onda je to naročito ironično pošto danas mobilni uređaji, obiluju aplikacijama, koje se često niti ne daju instalirati, a koje snimaju svaki potez. Jedino što, ako to radi Google onda je to OK. Ako to rade Kinezi ili Rusi (ili oni koje se s navedenima dovodi u bilo kakvu vezu) onda je to apokalipsa. Što se tiče izolacije aplikacija, postoji nešto što se zove Gapps. Ja to koristim na P40 da bih mogao par aplikacija koje to potrebuju spojiti na google servise. |
Addiko Mobile ista stvar, skuplja i rovari, a što je najbolje ne ide install na rootani mob.
Najbolje od svega što se EU "bori" za zaštitu privatnosti svojih građana (pusti zakoni, a niko ih ne jebe ni po posto!). |
Citiraj:
Svaki put ti ga gurnu malo dublje u intimu i istovremeno šapnu na uho "ššš... ovo je za tvoje dobro". |
Pa naravno da je za tvoje dobro, kada si potkapacitiran. Ne možeš ništa sam pa oni sve moraju pratiti da ti pomognu.
|
Za taj Erste imam onaj token u obliku kreditne kartice, super stvar, utipkam PIN, dobijem HOTP, logiram se iz browsera na mobu ili kompu. Ono što me više nervira je recimo što neke banke nemaju opciju takvog tokena nego inzistiraju na instalaciji aplikacije na smartphone. I onda bi još postavljali uvjete što ja smijem raditi sa svojim telefonom, smijem li ga rootati i koje aplikacije smijem imati instalirane. To mi je poprilično bizarno. Pa danas se sve više koriste hardverski ključevi, bilo da je Yubikey, bilo Ledger, Trezor, Token2, ili što već sve ne. I u biznis okružju HSMovi postaju obveza. Za to vrijeme banke forsiraju da korisnicima ukinu hardverske sigurnosne opcije i sve zguraju u blackbox sigurnosnu rupetinu zvanu smartphone.
|
Meni hpb nije tio radit jer imam anydesk, trazili su da izbrisem il zatrazim uklanjanje sa liste preko emaila
|
Citiraj:
|
Meni nedavno PBZ ograničio korištenje Kreditne kartice" sa srcem" i limitirali potrošnju na 200 eura do 3 mjeseca iduće godine , uz obrazloženje da su zabrinuti za moje financijsko poslovanje.( Primam prosječnu Hr mirovinu) iako su svi troškovi uredno plaćani trajnim nalogom i bez dana duga. Dozvoljeni minus nemam i ne koristim. Eto, ima i toga. Karticu sam naravno zatvorio, jer mi takva nije od koristi.
|
looool. nemogu vjerovati sta oni sebi dopustaju, pogotovo za nekoga tko nema dozvoljene minuse.
bolesno. |
Jbt njega downgrejdaju, a na onom forum.hru sam citao zalopojke usera koji stenju zasto im pbz card ne dozvoljava spajanje tri racuna i onda povrh toga ide moljakanje mogu li najprije platiti drugi manji racun, pa prvi, pa treci racun kad bivsi muz uplati alimentaciju i tome slicno. Al kartica se i dalje pegla. I ti ljudi nisu downgrejdani ili blokirani. Prosto ne zelim vjerovati da je covjek eksli trigerao neki flag u sustavu svojim koristenjem kartice...
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:10. |