![]() |
Citiraj:
Trafo možeš naručiti sa toroidy.pl za oko 500 kn s poštarinom. Alternativno, možeš iskoristiti neki SMPS i eventualno proći malo jeftinije, osobno ja ne bi. |
Citiraj:
Da, al ti si naveo cijenu od 25€ po kanalu, pa ne znam na što se to odnosilo, očito ne na sve. Ono malo što znam o napajanjima i pojačalima, znam da SMPS trebaju prilično visoku switching frekvenciju da bi to sve ličilo na nešto, a takva informacija uglavnom ne piše na jeftinim kinezima, pretpostavljam da ni dobro switching napajanje ne bi bilo baš jeftino. |
Citiraj:
To se može i na 3D printeru kojem se umjesto glave stavi dremel. Raspitaj se ako tko ima. S dva sloja će ti ipak pojačalo biti dosta teže realizirati bez smetnji, ali tko sam ja da sudim, samo naprijed. Ako ne odustaneš dok ne budeš zadovoljan, bit će lijep osjećaj kad ga završiš. :) |
Citiraj:
SMPSovi rade tipično na frekvencijama od par kHz do par MHz. To se kod većine takvih napajanja vidi na valovitosti izalznog napona koji ima veliku valnu komponentu u navedenom frekvencijskom rasponu unatoč LC(niskopropusni filter) filteru na izlazu. LM3886 ima očajan PSRR na višim frekvencijama, tako da sve HF smeće na naponu prolazi kroz čip. Drugi problem je pouzdanost, SMPSovi iako su napredovali i dalje se u pravilu lakše kvare od klasičnih linearnih napajanja. Tu su još common mode noise problemi... Dakle, treba jako pažljivo odabrati i implementirati SMPS. Prednosti su: veća učinkovitost, manji izlazni otpor tj. bolja regulacija. Ovo napjanje mi se nije činilo loše: https://connexelectronic.com/product/smps300re/ Kasnije sam čuo da se linkani moduli često kvare i da su im specifikacije daleko i suludo preoptimistične, tako da samo skroz odustao od SMPS-a i odlučio napravit svoje linearno napjanje. SMPSovi su super ali IMO čak veliki dio proizvođača audio opreme uspije zakakiti. Citiraj:
Neće bit previše problema, ne radim VHF PCB, 4 sloja su svakako nice, ali sve se ovdje da posložit na dva sloja bez problema. Tko ne zna što radit će fejlat i 4 sloja u ovom slučaju. |
Citiraj:
Vidim da si upućen, pa da te pitam za bezbroj savjeta. :D 1. Trebam 4-kanalno pojačalo (ili 2 2-kanalna, ali rađe bi sve u jednu kutiju nagurao). Bar čistih 10W po kanalu, flat u svim uvjetima (da se ne raspada ko neke klase D pod različitim impedancijskim loadovima i kutevima) i naravno podrazumijeva se da dobro zvuči. :D Škrtarenje na maksimum. Imaš kakav prijedlog za dizajn/komponente i okvirni budžet potreban za to? 2. Jel se isplati samogradit snagaška/razglasna pojačala, cca 1.5-3kW snage u usporedbi sa kupnjom istih budžetnih primjeraka koji bi mi vjerojatno bili dostatni za moju uporabu? Kolko pamtim s Behringerovim inukeovima dobiješ najviše W za kunu, ali sad su i oni dobili ljepše kućište, novo ime i naravno deblju cijenu. |
Citiraj:
https://www.aliexpress.com/item/Low-...4ecf4c4dWFgqzZ Čak zvučali loše, iako bi ih odobno nadogradio(povećao kapacitet na naponskim pinovima i stavio diferencijalni driver ili ulazni trafo na ulaz da ubije ground petljew). Ako želiš jefitno naruči te module, neko 100w meanwell 12V napajanje i sve spakiraj u kućište. IDK, oko 200 kn bi te izašlo sve. 2. Ako nemaš iskustva, moja preporuka je nešto jeftino i rabljeno. |
Citiraj:
Ma nemam ni ja zamjerki klasi D sve dok performira, a ne posjedujem baš neki osciloskop za poštenu analizu takvog uređaja. U biti ajmo ovak. TDA7293 (AB klasa) mi je zapeo za oko već otprije. Oće jedno takvo meanwell napajanje bit adekvatno za taj amp (bez da unosi razno smeće/zujanje/noisefloor u zvuk)? |
Citiraj:
Ako želiš baš AB, idi na LM3886. Moje pločice trebaju stići iz kine, pa ako budem imao dobre dojmove(objektivne i subjektivne)pošaljem ti amp kao dio ture za slušanje ili pločice. |
Citiraj:
Ja sam pogledao ovaj review. https://www.youtube.com/watch?v=Gcez9-Nvlk4 Meni zapravo treba 4 (ili čak 6) kanalno pojačalo koje ću spojit na aktivnu skretnicu i igrat se s tim. Za to mi je 10W po kanalu dosta, čip zapravo i nije problem može i AB i D samo da zvuči na nešt, al volio bih da to samo mogu spojit na neko solidno napajanje (+ po potrebi soft start) i da to šljaka bez komplikacija, osim ak se ne radi o nečem šta mogu napravit s multimetrom i lemilicom. :D |
Citiraj:
Edit: Class D čipovi sa ebay-a ili aliexpress-a obično dolaze na pločicama sa svim potrebnim komponentama, trebaju jedan napon(većina class AB čipova traži + i - grane) i troše malo struje. Rade bez puno glavobolje. |
Citiraj:
Eh, ma kupovao sam prije neke, TPA3116D2 čini mi se i nekakav random SMPS, jedna od dvije TPA pločice nije radila, napajanja su bila treš i sve je zujalo u zvučnicima, al jedna pločica je radila dobro na akumulatorskoj bateriji. Gledam ovog kandidata... https://www.ebay.com/itm/DC12V-TDA89...8A9~:rk:9:pf:0 Pretpostavljam da mi treba takva varijanta koja nije BTL da može preživjet 4 Ohma. Btw, zašto kažeš soft start neću trebat? Ovaj TPA + napajanje šta imam bi pošteno grunuo u zvučnicima pri startu, morao sam prvo palit sve i onda tek spajat zvučnike na amp. :D |
Citiraj:
TDA8932 ima mute funkciju(ili Window Protection; WP)i overcurrent protection, tako da ti to eliminira "thump" prilikom uključivanja i isključivanja. Soft start služi da zaštiti pojačalo od uklopne struje, što se nužno ne odnosi(barem ne izravno) za zaštitu zvučnika. Čitao sam da TDA8932 može pogonit 4Ohma u BTL i SE konfiguraciji, iako je optimalnije 4Ohma pogonit u SE konfiguraciji. U BTL konfiguraciji će imat više topline na čipu, vidio sam neke kako na čip stave haldnjak ili ga zaljepe za kučište radi boljeg odvoda topline. Za napjanje možeš korisit neki 24V meanwell(što kvalitetnij to bolji) i na izlaz stavit neki jednostavni CLC filter da se rješiš HF smeća iz napajanja. Ovisno koliko je valovit napon na izlazu napjanja i koliko je dobar PSRR čipa(na datoj frekvenicji ofc), na zvučniku u pravilu s OK napjanjem nebi trebao imat previše šuma koji se može čuti. |
Pozdrav, u potrazi sam za zvucnicima koje bi koristio za slusanje glazbe te za gledanje TV, o zvucnicima nemam puno znanja tako da neznam sto mi tocno treba te koliko novaca bi bilo potrebno izdvojit za zvucnike koji pruzaju kvalitetni zvuk nesto sto je ugodno slusat pod tim ne mislim na nista profesionalno mozemo reci nesto ocjene 4 od 5 slobodno dajte preporuku pa cemo od tuda dalje, zahvaljujem.
|
Ako ides na stereo, treba ti pojačalo, dva zvučnika, stalci i kablovi. 5k (pogotovo ako imas cash) je ok iznos da se moze slozit poprilično ok sistem.
Ili ides na neko all in one rjesenje tipa Naim MuSO-Qb u tom rangu cijene ili neki kvalitetniji soundbar. Ili klasično 5.1 rjesenje, ali tu ti 4-5k bas i nije neka lova za napravit bilo sta. Opisi (ili daj fotke/tlocrt) prostor u kojem ce to svirat. |
Citiraj:
Pa da vam budem iskren i mislio sam tu negdje oko 5t kn dat, meni bi vise odgovarali aktivni zvucnici jer nemam puno prostora u sobi pa nemam gdje to sve stavit pa bi isao na najednostavnije rjesenje 2 zvucnika, neznam kolika je razlika između aktivnih zvucnika i pasivnih sa pojacalom sto se tice same kvalitete zvuka za istu cijenu ali ukoliko se ne radi o velikoj razlici isao bi na aktivne, radi se o sobi od 20 m2 gdje je samo TV uz zid te krevet ja dodem oko 2.5 m dalje od zvucnika na drugom kraju zida znaci nema prepreka od zvucnika do mene samo 2.5m duzine.. |
Aktive su super, plus sto dobijes cijelu modernu priču kenktivitija sa svim i svačim. ALi zajeb je sto nisu jeftine.
Ja osobno opet aktivno razmisljam o Naim Mu-So QB, to je oko 5k. Ili AudioPro T20. Ili nesto trece |
Odlucio sam kupit nesto kvalitetno s cime cu bit zadovoljan i miran u buducnosti, u razno razne tehnologije spajanja sa reciverima podesavanjima i slicno niti imam znanja niti volje da se s time bavim pa bih iz tog razloga isao na aktivne dok nebih volio imat sve u jednom zvucniku bolje bi mi pasalo 2 a vjerujem i da je kvalitetnije napravljeno, dajte neki prijedlog vjerujem da se da nac nesto za oko 5t kn ili vise.
|
kao čovjek koji istinski ne voli naim, ta mala kocka je stvarno čudo od zvuka, a čuo sam je u open space-u onak bezveze postavljenu.
ak nemaš mjesta i ne brojiš redove orkestra pri reprodukciji klasike stavio bi je jako visoko na listu. |
uzmi si nekakav bolji soundbar,, posto vidimo da si amater u tome svemu, skrati si muke i odi do trgovine, i uzmi si neki soundbar za 2000-3000kn sa subom i bit ces presretan za tvoje potrebe.
kupi nesto od top 5 preporucene i cao drugari https://www.techradar.com/news/audio...ndbars-1288008 |
Stvarno ne vidim zašto bi mu bio problem uzet par aktivnih zvučnika umjesto soundbara. Jedina razlika je što dobije dvije kutije i po performansama pomete bilo koji soundbar. :D
|
ne bi mu bio problem.
ali za gledanje tv-a soundbar ce mu dati impresivniji zvuk, sub, jel. aktivni zvucnici su super, ako na njih dodas sub (pod uvjetom da uopce imaju izlaz za sub) tipa KEF LSX je brutala, ali bez suba nije to to. Ali ta igra kosta 2 soma eura.. ali i imas zvuk da se useres. |
Ne trebaš izlaz za sub na aktivnim zvučnicima.
Na izvor spojiš Y-splitter i pošalješ par činčeva u sub. Ima i aktivnih zvučnika sa boljom bas ekstenzijom od LSXa, za one koji ne vole komplikacije i ne trebaju baš grmljavinu. :D |
Citiraj:
kako bi spojio sub kada iz tv-a saljes optikom zvuk u zvucnike? |
Citiraj:
Pa, ako zvučnici nemaju izlaze, stavio bi HDMI audio spliter na HDMI ARC izlaz i onda na njega Y-splitter. Ali kolega Ante se nije izjasnio da želi subwoofer (niti soundbar), pa nema smisla zasad raspravljat o toj problematici. |
Ma amater veliki tu ste u pravu :), nije mi u cilju komplicirati zbog toga mi je i potreban savjet, sto se tice soundbara njegova primarna najmjena je za filmove dok bi moja bila glazba dok sekundarno za filmove iz tog razloga zadrzao bi se na aktivnim zvucnicima pa ako moze neki prijedlog vezano uz njih, sto se tice subwoofera bilo bi pozeljno sto kolega donkimizer preporucuje sa HDMI audio spliter ukoliko je moguce pa u buducnosti da se moze nadograditi ukoliko bude potrebe.
|
ma o kakvom hdmi spliterru vi pricate, dajte neki link
|
Gabre kod tebe google ne radi? :D
https://www.google.hr/search?q=hdmi+...iAeIFbDdKmfaM: https://www.amazon.co.uk/UGREEN-Spli.../dp/B01LKOTRNA |
ma takve gluposti me ne zanimaju :D to mi je grunfanje bespotrebno i kompliciranje zivota,a da ne govorimo kakav ce finalni proizvod dobiti i kakav signal izbaci van taj adapter.
|
Citiraj:
Pa pitao si kako riješit specifičan problem. Tko kaže da nema takvih kvalitetnih splittera? Uostalom, ako te brine kvaliteta zvuka onda ti televizor vjerojatno ne bi trebao biti izvor. :D |
cijelo pitanje je totalno nedoreceno i povrsno.
Autor koliki mi se cini sam nema pojma ni sto ima ni sto ce slusat ni preko cega. Za tako povrsno pitanje, soundbar mu je najbolje rjesenje. |
Citiraj:
Naglasio sam par puta da bi volio preporuku aktivnih zvucnika do cijene 5500kn, nemogu jednostavnije :), zvucnici bi sluzili uz TV gdje bi slusao glazbu preko usb sa TV i gledao filmove.. Soundbar je vise za filmove dok za glazbu ne dok bi aktivni trebali posluzit u oba segmenta, zvucnici bi se ponekad postavili uz PC takoder za slusanje glazbe zavisi o potrebi. |
Naprimjer, u Sonus artu je akcija na Marantzov CD receiver za 3000 kuna, i Q acoustics 3020 zvučnike za 2400.
Za budžet koji imaš dobit ćeš puno više nego tražiš - uz 2 optike (1 za TV, drugu za što hoćeš još, kajjaznam - konzolu? DVD?), imaš i CD, FM, mrežu za streaming, plus jedan analogni ulaz za možda gramofon ili kazetofon :lol2: Zvučnici su vrlo dobri sigurno , i imat ćeš sasvim solidan sound, bio ti amater ili profić :D I ne moraš nikud posebno hodat. Sigurno ima tih kombinacija još, ovo je samo jedna od njih. Malo prosurfaj, naći ćeš ziher. |
Budem hvala na savjetu, dobio sam preporuku jos za zvucnike ADAM T7V, Edifier S3000 ili Dali Zensor 3 i Onkya 9011 pojacalo tako da ce nesto od toga bit kupljeno, kako kazete sad je vikend pa cu malo posurfat do ponedjeljka.
|
Citiraj:
Inače su to vrlo dobre komponente, posebno zvučnici, pa ti se isplati dodati za DAC - u Splitu ti Media audio drži Pro jec, koji ima mali DAC sa optičkim i koaksijalnim ulazom za cca 100 eura. Te tri komponente bi ti trebale isto biti unutar budžeta kojeg imaš. |
Pozdrav,
dali netko ima spojen komp sa pojacalom preko digitalnog izlaza sa kompa Realtek HD Imam plocu asus prime b250m i pojacalo Rotel RA12, vidim u windowsima da zvuk ide preko digi izlaza ali nemogu dobit zvuk na pojacalu... spojeno je preko 3.5mm sa crnog izlaza iz zvucne na chinch u pojacalo (posto pojacalo ima DAC u sebi) drivere od zvucne sam probao updejtat, ploca ima najnoviji update... neznam sto radim krivo...jel moze pomoc :D |
Citiraj:
Provjeri da li imaš tu opciju negdje pa je isključi. |
Citiraj:
kontam da nesto nisam dobro odabrao na postavkama zvucne |
Ako spojiš na taj isti kabel neki drugi izvor zvuka, primjerice smartphone, imaš li zvuk kroz pojačalo?
Ako ne, pogledaj jesi li odabrao dobar ulaz: ako si primjerice spojio na AUX1, moraš odabrati AUX1 na pojačalu. Izlaz iz zvučne 3.5mm nije digitalni! On se NE spaja na COAX Digital Input! Spoji na AUX1 ili AUX2, iako možeš komotno i na CD ili TUNER. Na PHONO nemoj jer je ulazni sklop drugačiji, namijenjen za niže signale iz gramofona. |
Rijetke ploče imaju coax izlaz, uglavnom imaju optiku. Kakav kabel koristiš? Postoje tzv. Mini optički konektori koji su sumnjivo nalik ovome što spominješ
|
Picard, njegova ploča izgleda nema nikakav digitalni audio out:
https://www.asus.com/media/global/ga...90_end_500.png Soruce: https://www.asus.com/Motherboards/PR...50M-A/gallery/ |
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:13. |