Citiraj:
Autor Exy
(Post 3823024)
Dobar video, nešto za kolegu Trekkia.
|
Pogledao video, puno ti hvala što si me se uopće sjetio :chears:
Čovječe ... gdje početi? Dobra ideja, i koliko sam sretan (i ponosan) što sam imao priliku živjeti u doba kad je autentični 3dfx bio "stvar" ... odnosno "the weapon of choice" za grafičko ubrzavanje, toliko sam žalostan vidjeti da smo došli do toga da se rade nekakve aftermarket verzije koje eksperimentiraju na starim i davno prokušanim metodama.
Ali razumijem... Svakog dana pravih je Voodooica sve manje i manje, a njihova cijena raste sve više i više. Došli smo od "plati mi kavu i tvoja je" do 100€ pa na više ... ovisno o tome kakvu karticu tražiš i trebaš. Jedino što mi NIKAKO nema smisla je to da je tip uzeo Voodoo 1 kao podlogu za ovaj pothvat. Mislim, realno gledajući - Voodoo2 je bio po SVEMU bolji od prve generacije, imao je visoku rezoluciju (800x600) sa Z-Bufferom a nudio je i mogućnost Ultra HD rezolucije (1024x768) u SLI kombinaciji. Čime se onda nepotrebno vraćaju neka ograničenja, ograničenja koja su riješena još prije 30ak godina!
I da, vidio sam onu ogromnu, praznu karticu na kraju, i jasno mi je da očito postoji i mogućnost Voodoo2 ali i ovo je pogreška. Umjesto da su "pobacali" sve na jednu karticu (kao što je napravio Obsidian 3D) zašto ne napraviti modularni dizajn sa daughter-board proširenjima i user-friendly dizajnom koji bi omogućio lagani popravak (kao i eventualnu nadogradnju) modula jednostavnom zamjenom, a ne lemljenjem cijelog PCBa?
Vezano uz popravak i dijelove, ovdje vidim još jedan problem. OK ... VGA konektore je moguće nabaviti i proizvesti nove. PCB (kao i silkscreen) također, SD-RAM čipovje vjerojatno (možda?) isto tako. Ali same 3dfx čipove vjerojatno baš i ne, što znači da je u samome startu budućnost cijelog projekta osuđena na količinu preostalih Voodooica u optjecaju, kao i eventualno manji broj pokvarenih koje su korisnici zadržali za "dijelove" i nisu ih bacili na otpad. Zbog čega cijena bude bila neisplativo visoka, rekao bih viša od nabavke polovnog V2 SLI seta. Zbog čega se moraš zapitati ... koja je uopće poanta?
Sve u svemu, ovo je došlo u zanimljiv trenutak. Baš sam zadnjih nekoliko dana u depri, razmišljam o prošlosti i (ponovno) igram Black Mesa na Steamu. I kako igram igru i prolazim kroz nivoe, sve uspoređujem sa originalom iz sjećanja (igrao sam originalni HL na Voodoo2 prije nekakvih godinu i pol) i stalno si mumljam u bradu kako "ovo nema smisla". Da, grafika je odlična, efekti su spektakularni, gotovo jezivi na trenutke. Ali ne znam ... ako mene pitate, to nije ono što daje šarm igri. Originalni HL kojeg sam igrao na PII sa Voodoo2 (12MB) nije imao ništa od gore navedenog, pa je igra imala (i ima, dan-danas) svoj šarm, gotovo bih se usudio reći karakter. A to je nešto što Black Mesa nema, bez obzira na to koliko ga učinili realističnim.
U stvari, već sam ovo jednom komentirao. Baš sam se sad sjetio dok ovo pišem, da sam uspoređivao Black Mesa i Half-Life, i rekao kako je original bolji od modernog remake-a.
https://i.postimg.cc/mkKJdRff/20220405-192648.jpg https://i.postimg.cc/NjqZmgkR/20220405-193220.jpg
Ovo mi je također bio jedan od zadnjih retro projekata (i dokumentiranih sadržaja) jer kao što i sami znate život mi se ubrzo nakon toga okrenuo za 180. Ali sjećanja ostaju, i drago mi je da duh 3dfx Voodooica i dalje živi. Što reći, da mi je netko u listopadu 1998. godine rekao kako se o mojoj "novoj" Voodoo2 bude pričalo 28 godina kasnije, rekao bih mu da se "najeo ludih gljiva". I vjerojatno očekivao da sad u budućnosti svi koristimo "Voodoo 47" jer ne bih nikada mislio (ni očekivao) da 3dfx bude završio tako kako jest!
Bilo je i trenutaka zadnjih godinu dana nakon prodaje stana u ZG kad sam bio u ozbiljnom iskušenju kupiti Obsidian 3D, ili (barem?) Voodoo5 i napraviti nekakav "Dream Build" dual Slot 1 konfu života, nešto što sam želio napraviti gotovo čitav život a nikad si nisam mogao priuštiti. Međutim nakon "vaganja" i preispitivanja prednosti i mana, zaključio sam da ionako nemam više gdje držati svoje retro kompove (većina ih je već u tom trenutku ionako završila kod nekih od vas, tu na forumu) i zaključio sam da bi uistinu bilo bacanje novaca, pa sam zato otišao sa "ludilom" u drugom smjeru & kupio Technics SL-1210GR i otišao na more gdje sam ostao mjesec dana. Ali to je pak priča za neku drugu priliku, koju sam ionako već sad požalio.