PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   Novi DVB-T2 sustav; info, oprema... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=300099)

Endless 27.10.2020. 14:51

Citiraj:

Autor Street_Racer (Post 3452018)
Starci su prije 4 godine kupili Samsung UE40J5202AKXXH i ja sam bio uvjeren da on ima dvb-t2 sa hevc dekoderom i neki dan bio pretraživati programe kad ono ništa, nađe cca 200 programa što domaćih, kodiranih, srpskih i mađarskih, ali ne pronađe domaće HD kanale. I sad idem gledati po netu specifikacije TV-a i negdje samo piše DVB-T2 tuner, a negdje se čak i spominje HEVC, npr. ovdje. Može li mi netko potvrditi da taj TV ima ili nema HEVC? Može li biti do antene da ne pronalazi dvb-t2 signal? S ostalim kanalima nije bilo nikad problema. Trenutno na toj lokaciji ne postoji drugi TV koji garantirano ima HEVC da isprobam je li antena problem.

2015. modeli samo s smart platformom. To znači od J55xx pa na više. E sada di tu spada J5202, jel to puni smart kao J55xx ili neki basic, budget (slično kao kod sonyja odnos android na boljim - linux na jeftinijim)

Ništa te ne košta, ubaci najnoviji dostupni firmware i sve ponovno pokreni. Probaj mijenjat zemlje u menu, ako ne skenira pod HR možda će pod češka, njemačka, poljska ili neka druga.

Endless 27.10.2020. 15:07

Citiraj:

Autor kopija (Post 3452240)
Navodno idu ko halva.
Sjećam se u subotu ujutro ga je bilo u Ronisa, popodne nestalo.
Najbolje nazvat, možda se da rezervirat.

Čini se da je u ovim glavnim dućanima rasprodan!

ZED - nema na njihovom skladištu

Ronis - uopće ga više nema u ponudi, barem ja nisam našao.

Prejeftino - "u dolasku" što može značit da oni imaju info od ZED-a kao glavnog uvoznika da će ih biti? Vjerojatno čekaju pošiljku direkt iz turske ak ih ima :D

telefunken 27.10.2020. 15:18

Stigao mi je od T-coma DVB-t2 prijamnik i izuzetno sam zadovoljan. Prijamnik je malen, veličine kao prosječni andoridbox. Nakon paljenja kreće idiot friendly wizard koji i nađe programe. Našao ih je mnogo jer dolazi sa mjesec dana free evotv po defaultu no nisam gledao još u papire jel ima tamo neki kod za dodatnih 3 mjeseca free, što bi na kraju bilo 4 mjeseca free evotv (??)

sve u svemu, sve što je našao se dobro prikazivalo s napomenom da je antena ona najjeftinija s pojačalom a lokacija je Lučko (predgrađe ZG). Primjera radi, HTR1 HD je nađen s cca 75% snage a N.georaphic sa svega par % i oba pokazuje jednako dobro, bez trzanja i artefakata.
Prebacivanje programa je vrlo brzo i glatko.
Ima i snimalica na vanjski USB (ako ikome treba)

Jedinini nedostatak koji sada uočavam je da moram imati dva daljinska, jedan za TV drugi za prijamnik s napomenom da ovaj od t-coma je onako malo kržljav za moj ukus iako je ok kvalitete. Nekako mi nedostaje malo masivniji pravi daljinski kakav mi ima Samsungov TV

U globalu sam savršeno zadovoljan kupovinom!

Zanima me slijedeće:
1. kako da riješim problem dva daljinska, tj. jel ima koji daljinski koji je ugodne veličine i koji može u isto vrijeme paliti i gasiti TV i prijamnik, te kojim se nakon paljenja onda mijenjaju programi samo na prijamniku?
2. iako je slika ok s ovom sobnom antenom, nekako sumnjam da će biti kada se vrijeme pogorša pa me zanima vaša preporuka za bolju sobnu antenu za ovaj uređaj

Nikky 27.10.2020. 15:20

@Neo2001
TSTBT2-C
https://pevex.hr/catalog/product/vie...tbt2-c-340916/
vs
TSTBT2-S-C
https://pevex.hr/catalog/product/vie...senior-340917/
Senior dolazi sa 2 daljinska, drugi je sa većim tipkama ...

Polako, s vremenom ćeš postati mator i ćorav ...

@Corvin
Ponavljam se već x puta, jeli napravljen switch - over u zoni gdje se nalaziš ?
Ako nije, čekaj da ga odrade jer će se mijenjati situacija.
Tek nakon toga treba vidjeti hoće li trebati intervenirati (pojačala i sl.).

@telefunken
1. Nađeš programibilni daljinski pa složiš po želji.
2. Odustani od "sobna antena" igračaka i stavi vani na prozor ili sl. normalnu antenu i u 90% slučajeva stvar riješena.

telefunken 27.10.2020. 15:36

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3452480)
@Neo2001
@telefunken
1. Nađeš programibilni daljinski pa složiš po želji.
2. Odustani od "sobna antena" igračaka i stavi vani na prozor ili sl. normalnu antenu i u 90% slučajeva stvar riješena.

1. jel se može složiti na daljinskom da jedan gumb simulira dva uređaja tako da jednim gumbom palim tj. gaim skupa i tv i receiver (i može li poporuka za takav daljinski?)
2. što je to "normlana antena"? Jel bi ova iz chipoteke bila ok? Također receiver od t-coma ima opciju da on napaja antenu strujom - čemu to služi i jel to pametno koristiti?

darkijas 27.10.2020. 15:39

Citiraj:

Autor kopija (Post 3452380)
Možeš par riječi nabaciti glede tog Tesle? Brzina, epg, hrvatski titlovi, dal se daju povećavat?

Ucinio mi se najbolji po brzini, jer kanale nadje i poslozi u rekordnom roku. Takodjer daljinac mi se ucinio solidne kvalitete. Eda, jedamput se poremetio redosljed programa pa sam morao ici tamo to podesavat. Sad za epg i titlove ne znam jer nije taj uredjaj kod mene. Kolega je ovdje to opisao bolje. Vjerojatno cu i ja sebi uzeti jednog teslu. Da, to je taj od 180kn. Inace ovog nytroboxa sam platio 200kn,ali u kutiji nije bilo hdmi kabla. Negdje sam procitao da te nitroboxove pakiraju sa hdmi kablom, ovi kaj su meni prodali su ostavili sebi biti će

damba_ 27.10.2020. 16:06

1 privitaka
Susjed je kupio TV Samsung UE32K5102AKXXH kod kojeg je u Emmezeti pisalo da podržava HEVC.
Kada sam išao pretražiti kanale, ne može uhvatiti HD kanale, samo obične.
Probao sam prebaciti državu na Češku i nađe neke HD kanale, ali čuje se samo zvuk, ali slike nema.
Poslao sam upit u Samsung i kažu da taj TV ne podržava HEVC i mora kupiti dodatni reciever.
Poslao sam upit u Emmezetu kako mogu reklamirati da taj TV to podržava, a zapravo nije tako, ali nisu ništa odgovorili.
Isplati li ih se prijaviti na https://prijava.mingo.hr/CD/prijava.jsp pošto je očito da su pogrešno oglašavali proizvod i vjerujem da je dosta ljudi kupilo taj TV misleći da će moći gledati nove programe bez dodatnog recievera?
TV je kupljen prije 2-3 godine tako da ga ne može zamijeniti.
U privitak sam stavio screenshot iz kataloga na kojem je navedeno da taj TV podržava HEVC.

Nikky 27.10.2020. 16:42

@telefunken
1. Ne, nego programiraš odg. tipku, npr. ovaj univ. daljinac > https://www.ronis.hr/daljinski-uprav...54098/product/
ima opciju namještanja po listi kodova za određeni uređaj (TV, STB, ...),
ali ima i opciju "učenja", vidi manual > https://www.libble.eu/one-for-all-ur...manual-833213/

2. Normalna antena je nešto ovako:
https://www.ronis.hr/falcom-antena-l...94104/product/
https://www.ronis.hr/iskra-antena-lo...93443/product/
https://pevex.hr/vanjska-logaritamsk...ra-054223.html
montira se vani na fasadu preko nosača i coax kabel u prijemnik ...

Cuky 27.10.2020. 17:10

Citiraj:

Autor NightWalker (Post 3452464)
Gdje ih kupit kod nas osim njuskalo?

Urbani ritam. Protis. Itd

c-shadow 27.10.2020. 17:17

Ja sam u D5, zapadna obala Istre i signal je koma negdje još od proljeća, T ili T2, ne znam koji je gori. Možda je opet riknula antena na zgradi, ali obzirom da često alternira, malo mi radi T, a malo T2 rekao bi da nešto poštimavaju. Zanimljivo, svi HD kanali na 490Mhz su fullHD osim Sportske televizije koja ide u 720p H264 + mpeg2 zvuk :)

Corvin 27.10.2020. 18:45

Citiraj:

@Corvin
Ponavljam se već x puta, jeli napravljen switch - over u zoni gdje se nalaziš ?
Ako nije, čekaj da ga odrade jer će se mijenjati situacija.
Tek nakon toga treba vidjeti hoće li trebati intervenirati (pojačala i sl.).

Obzirom da na jednoj telki ima HD programa valjda je switch napravljen.

Nikky 27.10.2020. 19:01

Nisi pazio na nastavi :D

Odavno se emitiraju DVB-T2 HD programi (cca godinu dana) na M1 i M2 mux - evima,
ali to ide na manje odašiljača / repetitora nego "stari" DVB-T (Mux A, B, D, ...).

Switch - over se sastoji u tome da odašiljači / repetitori koji su do sada emitirali DVB-T sada prelaze na DVB-T2 a kako ih ima više i sa jačim snagama mijenjati će se situacija sa prijemom.

Ako si u Zagrebu i okolici, to je regija D4, tu je switch - over na rasporedu 03 - 04 11.

Evo rasporeda još jednom > https://oiv.hr/hr/vijesti/objave-za-...a-2020-godine/

Neo2001 27.10.2020. 20:55

Citiraj:

@Neo2001
...
Polako, s vremenom ćeš postati mator i ćorav ...
...

hehe to već jesam i sad :lol2:

ali da je to slovo baš to, nije mi bilo na kraj pameti.
I da ne bi netko pomislio da ja imam nešto protiv malo starijih, ne daj Bože, nikada...

Psycho 28.10.2020. 00:16

Citiraj:

Autor Neo2001 (Post 3452451)
nebi htio još dodatno komplicirati izbor :lol2:

ali ta tesla postoji u dvije verzije, jedna ima slovo 'više :D

1. TSTBT2-C

2. TSTBT2-S-C

kaj to "S" znači, za starce :lol2: ???

doslovno pise Senior na prijemniku :lol2:

uzeo danas dva komada, za mamu. Sto jednostavnije to bolje. Nadam se samo da nece gubiti setup programa jer ce mi stara dobiti panic attack. Ima koju godinu pa je sve malo teze objasniti.

vlatko27 28.10.2020. 08:08

Nisam pratio temu nekoliko dana a ubrzo očekujem lavinu od rodbine te obiteljskih prijatelja kao jedini "tech" guy; pokvarila se televizija, kakav DVB, jel možeš doći itd...šta se sada preporučuje da je što jednostavnije, stabilnije i brže?

Prije par dana vidio sam da kažu da je Devia odlična, to ili ovaj Tesla malo gore spomenuti? Ovo sa velikim tipkama mi se čini hit za starije.

darkijas 28.10.2020. 09:03

Takodjer je za starije dobrodošla opcija zumiranje teleteksta, pogotovo ako se gleda na starim katodama. Tu opciju je imao stari nytrobox,ali kasnije to nisam vidio (ili nisam našao) niti na jednom uredjaju

tutom 28.10.2020. 11:17

Ja jučer prikopčao ovaj box od t coma i samo 4 programa nađe?!
Bez box-a 15 programa.. jel još nisu dostupni programi u HD ili ..?
Evo TV ne radi jer je antena zajednička(zgrada).. jel tako?

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

simba 28.10.2020. 13:01

Jedno pitanje, jučer predstavnik stanara došao s pričom kako u zgradi moramo mijenjati antenski sustav zbog novog signala jer kad se aktivira 5G imat ćemo smetnje u prijemu TV signala. Što se tiče sadašnjeg funkcioniranja sve radi ok, ali nije li se upravo radi 5G mijenjalo frekvencije tv signala? Kao sve zgrade u gradu su to napravile osim naše, cijena 6100 kn. Objašnjene potencijalnog izvođača je bilo da će 5G signal biti jak, naša antena hvata te frekvencije i smetat će TV signalu. Meni to nema smisla jer su to druge frekvencije i ne vidim zašto bi 5G smetao prijemu TV signala. Tom logikom bi smetao svima, a ne samo zgradama jer većinom ljudi imaju riblju kost na krovu... Moj stav je bio ako baš dođe do smetnji da se onda radi zamjena. Ako može komentar nekog stručnijeg...

kopija 28.10.2020. 13:07

Citiraj:

Autor vlatko27 (Post 3452733)
Nisam pratio temu nekoliko dana a ubrzo očekujem lavinu od rodbine te obiteljskih prijatelja kao jedini "tech" guy; pokvarila se televizija, kakav DVB, jel možeš doći itd...šta se sada preporučuje da je što jednostavnije, stabilnije i brže?

Prije par dana vidio sam da kažu da je Devia odlična, to ili ovaj Tesla malo gore spomenuti? Ovo sa velikim tipkama mi se čini hit za starije.

Tesla gubi poredak kanala, to je totalni dealbreaker, osobito za starce.
Devia je trenutno missing in action, tri pošte danas posjetio, kažu "očekujemo dolazak".
Ja bih kao alternativu preporučio ovaj tcom-ov kojeg ima i po kioscima Tiska-a i u pošti.

Nikky 28.10.2020. 13:13

@simba
Da nije opet koji Banditić - rođo princip ?

Za precizniji odgovor trebalo bi znati stanje antenskog sustava tj. šta imate "gore".
Ako smeta 4g / 5g samo se doda LTE filter.

Ako "gore" imate noviju programabilnu "stanicu" (za primjer spominjali smo ih ovdje ili u tv antena temi), onda se samo ponovo programira i naštimaju nivoi signala (i to kada odrade switch - over).

Ako je stara koncepcija sa kanalnim filterima i pojačalima onda će trebati mijenjati / kombinirati za novo stanje.

simba 28.10.2020. 13:19

Ma nije rođo princip, više bih rekao neupućenost. 4G nije smetao DVB-t, a ne smeta ni sada. Ne znam točno što je gore, mogu danas pogledati na tavan. Antena spojena na pojačalo (koliko se sjećam ima ledice i display, pa je vjerojatno programibilno) i razdjelnik, zgrada je napravljena 2011 tako da nije baš prastara tehnologija (iako što danas nije prastaro u tom pogledu...). BTW, mi smo već prešli na DVB-T2 i sve radi bez ikakvih smetnji za sada, ali još nije pušten 5g pa je to kao da će onda doći do smetnji... Ako nije smetao 4G, ne vjerujem ni da će 5G, ali opet nisam baš stučnjak pa ne želim tvrditi

Nikky 28.10.2020. 14:38

Ako je tako kako opisuješ, sačekajte da odrade switch - over pa tada neka naštimaju nanovo.
Baš ako bude smetao 5g lako se naknadno doda filter.
Definitivno posao na vrijedi spomenutu cifru nego bitno manje.

Bubba 28.10.2020. 14:48

Citiraj:

Autor darkijas (Post 3452356)
kojeg sam postavljao bivsoj curi

Daj slike!

Nego, Vlaska ulica u Zagrebu, preko puta Badela, partizanska antena vjerojatno podijeljena od svih u zgradi.

TV hvata sve postojece kanale na "starom" sustavu (Doma, Jabuka, HRT-ovi i sve ostalo), a ono malo cudo iz Poste kojeg je netko preporucio ovdje hvata samo stari DVBT1 (jel?) ali iskljucivo HRT1, 2, RTL i Nova.

Na drugoj lokaciji (Savska, preko puta UDB-e), isti taj uredjaja hvata i stare i nove kanale i svastanesto, ukupno skoro 100 komada.

Grijesim li negdje ili treba pricekati tu tranziciju, pretvorbu i privatizaciju do kraja pa onda ponovno poloviti kanale u Vlaskoj?

Jelc 28.10.2020. 15:03

Probao si factory reset pa novi scan?

darkijas 28.10.2020. 15:14

A pala je i kava u znak zahvalnosti

golfw12 28.10.2020. 15:39

to gubljenje poredka kanala jel to uređaja ili do signala?
3 dana slažem roditeljima kanale, hrt 1 hd sa broja 58 na broj 1 itd. i svaki dan se resetiraju uredno na defaultne tu oko broja 58 gdje kreće hrt hd i ova druga tura (kockica ,cmc)oko broja 133, inače uređaj je vivax t181
zadnja opcija mi kupovina onog recievera tesle ili čak novog tv-a, ovaj npr https://www.elipso.hr/audio__video/t...ENSE-40A5100F/

Nikky 28.10.2020. 15:49

Do pameti uređaja, ako ima opciju treba ugasiti rescan / auto scan / kako je sve znaju nazvati.

Prki 28.10.2020. 16:13

Ne nije do pameti uređeja nego do prelaska na nove MUX-ove, neće više sada kada smo prešli na NOVO DOBA :), svi su imali te probleme osim nas s stvarno pametnim tv-jima pa je Tv sve odradio i ponovo posložio. Ne znam zašto ali dva-tri dana su palili i gasili nove MUX-ove. Vidjet ćete da će se problem širiti po regijama kako budu širili signal.

prof.gogx 28.10.2020. 16:32

Ovo sa poretkom programa je katastrofa i nadam se da će se to srediti. Trenutno su HTV1 HD na 859 programu i slično. Uređaj iz nove EvoTV ponude nema opciju premještanja i pravljenja svog poretka ili ju ja ne pronalazim.

Možeš premjestiti HRT1 HD na početak liste ali je svejedno broj programa 859. Dakle ako hoćeš prebaciti na PRVI moraš upisati 859, za HRT2 858 i slično..

Nije meni problem, ali s babom i starcima je jer sam sada kriv što se ne snalaze uopće pa svaki put kad je dnevnik mi zvoni mobitel da dođem kući prebaciti program.

BoTiA 28.10.2020. 16:35

Citiraj:

Autor prof.gogx (Post 3452972)
Ovo sa poretkom programa je katastrofa i nadam se da će se to srediti. Trenutno su HTV1 HD na 859 programu i slično. Uređaj iz nove EvoTV ponude nema opciju premještanja i pravljenja svog poretka ili ju ja ne pronalazim.

Možeš premjestiti HRT1 HD na početak liste ali je svejedno broj programa 859. Dakle ako hoćeš prebaciti na PRVI moraš upisati 859, za HRT2 858 i slično..

Nije meni problem, ali s babom i starcima je jer sam sada kriv što se ne snalaze uopće pa svaki put kad je dnevnik mi zvoni mobitel da dođem kući prebaciti program.

? govoris o Intek uređaju?
kanali su poredani tako da je HRT1 HD na 1, HRT2 HD na 2 itd ... i tu ne vidim problem

ono što pronalaziš na 859 su stari programi koji ce biti uskoro ugašeni ...

dadoremix 28.10.2020. 17:01

to sa 8xx je LNC .. i cijela europa ima id broj za kanal

prof.gogx 28.10.2020. 17:54

Skužio!! Popis programa za EvoTV prijemnik HD-T52IR se ažurira tek kada u MENU napravite Brisanje svih programa pa onda Traži. Upravo sam to odradio i nanovo je sam "postavio" HRT1 HD na 1. program, HRT2 HD na 2. i tako dalje.

Zanimljivo da nova Pretraga kanala nije ažurirala popis programa kao ni klik na Tvorničke postavke. Živciralo me jučer cijeli dan jer je nakon nestanka starih HD programa lista 1-10 bila prazna do programa br. 11. gdje je započelo s SPTV.

Dakle treba ići na Brisanje svih programa i Pretraživanje programa iznova.

tutom 28.10.2020. 18:10

Probao još jednom tražiti kanale...
Nalazi samo stare... Nema HD .

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Prki 28.10.2020. 20:08

Koliko vidim Krapinska ide tek od 03.11. tako da je to možda problem.

Neo2001 28.10.2020. 20:43

Opticum Nytro Box Plus

evo i ja kupio ovo 'čudo' Opticum Nytro Box Plus.
i? Pa sve je prošlo dobro, spojio struju, spojio hdmi, antenu, stisnuo traži i našao je dosta toga, i 'staro' i hd programe.
E sad, jačina signala nije prikazana u brojevima, nego u nekim 'barovima' i imam poprilično jak signal, a i kvalitetu signala, barem ako je vjerovati 'barovima' :lol2: ali slika nažalost odlazi u kockice :( puca...

drugi problem koji me muči, daljinski nekad odlično prima, zbilja bez zamjerki, ali ponekad ga treba stisnuti i nekoliko puta da 'proradi' što će starijim osobama ići jako jako na živce :(

ostale prijamnike nisam, isprobao, barem kaj se tiče ove 'izmjene', ali zasad, dojmovi? a tako tako, niti smrdi niti miriše...

snimanje i sve te 'kerefeke', zasad nisam probao, to me ne zanima, barem zasad ne... kaj da snimam kad je signal navodno dobar, a slika puca, odlazi u kockice...

update firmwarea? Postoji, ali nisam primjetio nikakva poboljšanja...
eto, možda nekom pomogne...

E da, 'kutijica' je zbilja mala, sitna pa je nije problem recimo sakriti negdje, ako je to nekome cilj.

Nikky 28.10.2020. 20:59

Šta znači prilično jak signal ?
Ako je full bar 100%, koliko misliš da je ?

Kod dig. signala je važna i kvaliteta (drugi bar).

Npr. ako je signal prejak ili preslab kvaliteta drastično pada.

Neo2001 28.10.2020. 21:40

https://ibb.co/kK81dWg

Prki 28.10.2020. 22:38

A jesi li prekontrolirao spojeve na kablu????

Nikky 28.10.2020. 22:54

Hm, ovaj trenutaj uhvaćen slikom izgleda sasvim ok.

darkijas 28.10.2020. 22:56

Nadam se da ce hrt nakon gasenja emitiranja mpg2 signala maknuti onu oznaku"hd" sa svojih kanala. Jel mi plazmaši nismo bas oduševljeni s tim, a i bode oči.
A taj nytrobox pro, čini se kao da nije proizvođač koji ih je radio ranije. Stariji uređaji nytrobox i synaps su mi djelovali kao bolji uredjaji ukupno gledano.

Najbolji dio ovog nytroboxa mi se cini tuner koji je dobre osjetljivosti. Spojen na vanjsku riblju kost u zg dubravi nasao je sve programe pa cak i sve slovenske koji rade bez pucanja za sada, s cim su se raniji mpg4 tuneri mučili. Doduše nemam prigovora niti na tuner stronga 8541, jer sa obicnom zicom lovi stabilno sve naše hd kanale i slika na plasmi 42gt50 je vrh

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:36.