PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Smartphone uređaji i mobiteli (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Samsung mobiteli - 2. dio (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=275486)

coconut 20.03.2020. 13:59

S7 je bio i ostao legenda. Plastično kućišto koje se lako promijeni ako se ošteti, izmjenjiva baterija, home tipka (dupli klik na nju mi je otvarao fotić), notifikacijska LEDica, ravan ekran (a ne razna edge izd**avanja),... Da je na njega staviti vanilla Android, a ne ono Samsungovo s*anje, taj mob bi letio.

xlr 20.03.2020. 14:05

Cini mi se kao da pricamo o razlicitim mobovima. I danasnji samsunzi imaju isto kuciste (sendvic staklo/metal) i istu bateriju (zalijepljenu). Cak i ekran na S7 je imao tu iritantnu krivulju zbog koje je svako staklo strsalo u zraku. Nema plastike vec dugo osim na J seriji ako ta uopce vise postoji. Zamjenjiva baterija je bila valjda zadnji put na SGS5 seriji :)

S vanilla romom bi izgubio sve i jedan feature na tom mobu (kameru isto, tj image procesing i sve sto ide uz proprietary kamera sotfware koji ne dela na stocku).

Sent from my SM-N960W using Tapatalk

tor 20.03.2020. 14:05

ko bi rekao :D
https://forum.xda-developers.com/gal...rolte-t3842465
imam lineage na jednom s7 i na yoga tabletu od lenova, da ti ne pričam kak to leti :) A sve radi :)

I da, na samsungu i dalje moš lanisarti fotić s dablklikom na power gumb.

zalosnasova 20.03.2020. 15:14

Citiraj:

Autor tor (Post 3388872)
ko bi rekao :D
https://forum.xda-developers.com/gal...rolte-t3842465
imam lineage na jednom s7 i na yoga tabletu od lenova, da ti ne pričam kak to leti :) A sve radi :)

I da, na samsungu i dalje moš lanisarti fotić s dablklikom na power gumb.

Dobar je Lineage ali mi je draži Alexndr :),bliži je stocku .
Instaliran još Dual Speaker mod i to je to.

Sn4k3 20.03.2020. 16:14

Exynos 990 (Galaxy S20+) vs SnapDragon 865 (Galaxy S20 Ultra) - Speedtest G

Exy ocekivano losiji generalno a pogotovo u GPU dijelu testa...

tor 20.03.2020. 16:22

Citiraj:

Autor zalosnasova (Post 3388900)
Dobar je Lineage ali mi je draži Alexndr :),bliži je stocku .
Instaliran još Dual Speaker mod i to je to.

a bogati, će da probamo i to sad kad smo doma :lol2:

Dottore 20.03.2020. 16:41

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3388918)

Kako sam već prije naveo, Exynos počeo zaostajati od SD835 i sve do trenutnog SD865.
To se nije primjetilo radom osim slikanja i bez podrške FM. Nije to jako smetalo ali u posljednje vrijeme se vidi razlika što dobivaš. Na žalost!

Отправлено через SM-T820

SympForTheDevil 20.03.2020. 17:04

Bio je članak jučer da su i na sastanku shareholdera za 2020. od neki dan izroštali dobrano Samsungovog CEO-a zbog Exynosa.

https://www.reddit.com/r/Android/com...os_chips_poor/

A notebookcheck istestirao da za sustained gaming SD845 bolje drži fps od novog Exya.

rak21 20.03.2020. 17:53

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3388918)

Ne samo to; EU verzija s20 sa exy ima slabiju grafiku i više se zagrijava (sam time i trotla) od USA verzije s10 sa prošlogodišnjim snapdragonom 855..

Sn4k3 20.03.2020. 19:46

Citiraj:

Autor rak21 (Post 3388946)
Ne samo to; EU verzija s20 sa exy ima slabiju grafiku i više se zagrijava (sam time i trotla) od USA verzije s10 sa prošlogodišnjim snapdragonom 855..

Klasika, nije to od jucer - tako je vec generacijama - prakticki od s8-ice... S7 je zadnja generacija koja je imala dobar Exynos Soc.
Samo ove god su najavljivali da ce Exy navodno biti nikad blizi SD-u - no vidimo sto je od toga ispalo. Uz sve sto si naveo Exy ima i vecu potrosnju baterije :D

Treba pricekati iducu godinu, ne vjerujem da cemo viditi neke velike promjene u ovogodisnjem Noteu - mozda optimizaciju postojeceg Exy990.
No iduci Galaxy S (valjda S30) ce vrlo vjerojatno imati Exynos Soc koji ce biti jako slican SD-u i lako moguce AMD gpu. E to ce biti zanimljivo,
stara AMD garda (Adreno) protiv nove :goood:

Dottore 20.03.2020. 21:00

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3388970)
Klasika, nije to od jucer - tako je vec generacijama - prakticki od s8-ice... S7 je zadnja generacija koja je imala dobar Exynos Soc.
Samo ove god su najavljivali da ce Exy navodno biti nikad blizi SD-u - no vidimo sto je od toga ispalo. Uz sve sto si naveo Exy ima i vecu potrosnju baterije :D

Dobro si rekao. :)

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3388970)
Treba pricekati iducu godinu, ne vjerujem da cemo viditi neke velike promjene u ovogodisnjem Noteu - mozda optimizaciju postojeceg Exy990.
No iduci Galaxy S (valjda S30) ce vrlo vjerojatno imati Exynos Soc koji ce biti jako slican SD-u i lako moguce AMD gpu. E to ce biti zanimljivo,
stara AMD garda (Adreno) protiv nove :goood:

SumLJam. Trebaju krenuti od optimizacije softvera. A CPU je lako.
Meni sada ovo miriše na SD810 poznatu grijalicu od HTC-a, Nexus samo blaže downclockao i potpuno ispeglali OS. Može to Samsung, ali pitanje je koliko su tvrdoglavi.

Old friend 20.03.2020. 21:33

Citiraj:

Autor zalosnasova (Post 3388832)
Fizičku home tipku(javljanje na poziv) i ledicu obavijesti vidljivu sa 20 metara mi nitko ne može zamjeniti :goood:

Fizičku tipku javljanja na poziv možeš imati i na S10. Tj. Tipku volume up.
A za obavjesti umjesto ledice možeš koristiti rubno osvjetljenje..... Vidljivo sa 50 metara. Mislim o čemu mi pričamo? Što uspoređujemo? S7 i S10?
Neusporedivo.

xlr 20.03.2020. 22:09

Rubno svjetlo svijetli minutu? Dvije? Ili nepune 3 sekunde. Jedno je kada sa 5m pokusavas vidjeti imas li propustenu poruku ili poziv gledajuci npr. AOD ili sa istih 5m vidis npr crvenu ledicu i znas - imam propusten poziv. Ljubicasta ledica - poziv/poruka od zene. Mislim, kao da nikad niste koristili ledicu na mobu, o cemu pricamo ovdje.

I ne mozes me uvjeriti da je AOD dobra zamjena. Dobro, bio je do Androida 9 kad su mu sve ikone "zatamnili" sa tom sivom ispunom i uveli boje koje se ne kuze kad je brightness AOD-a nizak. Toliko je dobar da ga vise ne koristim.

Ali zato to rubno svjetlo je napokon funkcionalno. Na Oreu je bilo neupotrebljivo, Pie je pokazao kako je to trebalo biti otpocetka.

Sent from my SM-N960W using Tapatalk

SympForTheDevil 20.03.2020. 22:22

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3388991)
Meni sada ovo miriše na SD810 poznatu grijalicu od HTC-a, Nexus samo blaže downclockao i potpuno ispeglali OS. Može to Samsung, ali pitanje je koliko su tvrdoglavi.

Nema to veze sa OS-om. Stvar je katastrofalnog schedulera već 3. generaciju za redom. I Huawei je imao sa time dosta problema ali su od Kirina 970 nadalje skužili kako i šta te Kirin procesori pružaju bolji sustained performance uz manju protrošnju baterije od Exy SoCeva.

Naredne godine navodno više ne koriste mongoose jezgre,već će se uzeti referentni dizajn ARM-a i njihov scheduler...ukoliko ova medijska oluja ne donese neke druge planove.

zalosnasova 20.03.2020. 22:52

Citiraj:

Autor Old friend (Post 3389004)
Fizičku tipku javljanja na poziv možeš imati i na S10. Tj. Tipku volume up.
A za obavjesti umjesto ledice možeš koristiti rubno osvjetljenje..... Vidljivo sa 50 metara. Mislim o čemu mi pričamo? Što uspoređujemo? S7 i S10?
Neusporedivo.

Ma ne uspoređujem,imao sam i S10 i Note 10,naravno da su puno bolji u svemu,samo kažem da su mi te 2 stvari puno bolje i zgodnije na 7 nego na 10,
uz naravno manju veličinu i neprocjenjiv osjećaj kad ga izvadiš iz džepa da te uopće nije briga hoće li ti ispasti :goood:.Note 10 sam držao u ruci kao bočicu nitroglicerina :D.
Sinu sam dao LG G8,vrhunski mob ali za svakodnevnu upotrebu i nošenje na poslu,oko kuće,na biciklu,betoniranje,cjepanje drva,S7 rules.

Dottore 20.03.2020. 22:54

US$5.28B per year in R&D and $4.34B per year in CapEx from 2019 to 2030

Počelo je krenuti
https://www.androidauthority.com/sam...ition-1095730/

Sn4k3 20.03.2020. 22:59

Citiraj:

Autor Dottore (Post 3388991)
Dobro si rekao. :)

Citiraj:

Autor SympForTheDevil (Post 3389018)
Nema to veze sa OS-om. Stvar je katastrofalnog schedulera već 3. generaciju za redom. I Huawei je imao sa time dosta problema ali su od Kirina 970 nadalje skužili kako i šta te Kirin procesori pružaju bolji sustained performance uz manju protrošnju baterije od Exy SoCeva.

Naredne godine navodno više ne koriste mongoose jezgre,već će se uzeti referentni dizajn ARM-a i njihov scheduler...ukoliko ova medijska oluja ne donese neke druge planove.

Tocno to, los scheduler i Samsungovo forsiranje velikih custom jezgri kroz nekoliko generacija - ocit pokusaj kopiranja Apple-a al im izgleda nije poslo od ruke.
Od iduce generacije S flagshipa (S30?) trebali bi vidjeti Exy sa referentnim ARM jezgrama i ako budemo sretni - AMD gpu umjesto Mali-a...
U tom slucaju ce se manje-vise sve bitne razlike izmedju SD-a i Exy-a anulirati jer ce oba imati slican dizajn.

Dottore 20.03.2020. 23:27

https://images.anandtech.com/graphs/...rk_Overall.png

SympForTheDevil 21.03.2020. 01:14

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3389035)
Tocno to, los scheduler i Samsungovo forsiranje velikih custom jezgri kroz nekoliko generacija - ocit pokusaj kopiranja Apple-a al im izgleda nije poslo od ruke.
Od iduce generacije S flagshipa (S30?) trebali bi vidjeti Exy sa referentnim ARM jezgrama i ako budemo sretni - AMD gpu umjesto Mali-a...
U tom slucaju ce se manje-vise sve bitne razlike izmedju SD-a i Exy-a anulirati jer ce oba imati slican dizajn.

Tek me toga strah,uparivanja arm jezgri i novopridošle AMD grafike....ne mogu si ni jezgre složiti kako spada :)

Sn4k3 23.03.2020. 15:10

Samsung Galaxy S20+/Ultra (Snapdragon & Exynos) Battery Life Preview - Anandtech
Jos jedan uvod u review iz kojeg se vidi kakvo sr*nje je Sammy napravio sa Exynosom (i) ovu godinu...

zvonac 25.03.2020. 10:38

https://mob.hr/pokrenuta-peticija-ko...-top-modelima/

https://www.change.org/p/samsung-sto...gned_interrupt

Ko zna, možda se nekaj pokrene...

Volio bih da maknu taj nesretni exynos, jednom za svagda.

Sn4k3 25.03.2020. 10:59

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3390101)

Meni uopce ne smeta, neka ga i dalje stavljaju u mobitele ali uz uvjet da se isti moze nositi sa SnapDragonom po performansama i potrosnji baterije :). Vjerojatno cemo to i dobiti iduce god, prije to nego da ukinu Exynos u potpunosti...

zvonac 25.03.2020. 11:04

Citiraj:

Autor Sn4k3 (Post 3390103)
Meni uopce ne smeta, neka ga i dalje stavljaju u mobitele ali uz uvjet da se isti moze nositi sa SnapDragonom po performansama i potrosnji baterije :). Vjerojatno cemo to i dobiti iduce god, prije to nego da ukinu Exynos u potpunosti...

Ovo su želje, al mi pričamo o realnosti:D

Nemam ni ja niš protiv exynosa, ali, realnost je drukčija i očito sve ide prema SDu..

Al znaš i sam da exynos loše stoji po pitanju performansi i ono najbitnije, baterije, doduše i softver igra tu dost veliku ulogu..

Znači, nek maknu exynos i nek srede softver, jel tražim puno:roller:

Ivo_Strojnica 25.03.2020. 11:13

ja bih isto da exynos ostane. ali da ga upgradeaju i prilagode jezgre, jer nigdje mi se ne sviđa monopol/duopol, pa ni u ARM čipovima koji se koriste u mobitelima.

SympForTheDevil 25.03.2020. 11:17

Samo neka ukinu oni to. Da su mogli napravili bi proper soc do sada. Avantura sa AMD gpu-om bi mogla biti veća katastrofa od schedulera.

panasonic 25.03.2020. 11:33

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3390101)

Ovo je možda najdebilnija peticija za koju sam čuo.

Neka osoba traži da privatna firma prestane ugrađivat svoje procesore i počne ih kupovat od druge privatne firme?
Jel autor peticije možda zaposlenik qualcomma ili šta?

Koja komedija...

srale7 25.03.2020. 11:55

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3390108)

Svaka peticija je takva.

zvonac 25.03.2020. 12:55

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3390108)

Neka osoba traži da privatna firma prestane ugrađivat svoje procesore i počne ih kupovat od druge privatne firme?
Jel autor peticije možda zaposlenik qualcomma ili šta?

Koja komedija...

A gle, debilno ne debilno, vrijeme će pokazat..

Bolje je samsungu nek poradi na optimizaciji, da bar prikrije tu inferiornost spram SDa, koja je možda za neke ili većinu neznatna..

Sintetika me ne dira, kolko recimo ono bitnije, baterija a vezano uz sam SoC ili softver, pa nek potonje srede kak se spada ak ne misle Exynos sredit..

Da bi exynos maknuli i stavili SD, pa exy je njihov proizvod, kaj ne..

Slažem se s pojedincima, nek dotjeraju exy al onda moraju i dublje u sistem zadirat da optimiziraju kak se spada, kolko to oni žele ili ne žele, to sami znaju..

Dok se frka ne diže oko tog u svijet, dobro je za njih.

panasonic 25.03.2020. 13:16

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3390140)
Dok se frka ne diže oko tog u svijet, dobro je za njih.

A kakva bi se to frka dizala?
Ako ti ne paše njihov mobitel kupi neki drugi koji ima SD i kojem je optimizirano sve to što ti želiš.
Odakle vam ideje da ekipa može njima uvjetovat dobavljače dijelova? Lol

Tržište će kao i uvijek reći svoje, ako neki proizvod ne valja neće se prodavati, i obratno.

zvonac 25.03.2020. 13:34

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3390148)
Ako ti ne paše njihov mobitel kupi neki drugi koji ima SD i kojem je optimizirano sve to što ti želiš.

Tržište će kao i uvijek reći svoje, ako neki proizvod ne valja neće se prodavati, i obratno.

1. pa recimo optimizacija OSa..

Pa naravno, ak mi ne paše, ko mi kriv, to je ionak moj problem:D
Ili, šuti i trpi dok koristiš samsung ili pređi na nekog drugog proizvođača.

Pa gle, kolko su se proizvođači opustili, tolko su se kupci razbahatili, da li s pravom, to nek svak prosudi..

Ja ovdje ne pričam samo o procesoru, jasno mi je da je to njihov proizvod i ovdje ne pričamo da mi postavljamo uvjete koje će oni komponente ugrađivat u svoj proizvod, naravno da je suludo o tome pričat.

Neam niš protiv samsunga, recimo zagrijan sam za neki određen model, al eto smetaju me neke stvari koji se već vuku duže vrijeme a softverske je prirode (optimizacija, baterija, softver za kameru). Ovdje se ne radi o meni i (možda malo:D) mojim željama ili mom hiru, a gunđanje o njihovim smartfonima nije samo od strane mene, neg ih ima dosta, zapravo, diljem globusa a bome i na ovom forumu ima ekipe koje "špotaju" samsung, jasno mi je da njih to ne dira, al eto, ovo je forum i tu se možemo izjadati između sebe i reć svoje mišljenje:)

Ali da, svodi se na to, ak ti ne paše uzmi drugo, mi (samsung) ćemo radit kak nama paše, a vi ćete nama davat novce, prigovori nas ne diraju..

Ak ljudi ne kupe samsung radi softvera ili hardvera, onda će ga kupit radi samog imena, jer eto, to je brend, a ovima (samsung) je bog bogova..
Samsung će se prodavat, a ljudi će kupovat, al pod njihovim uvjetima..

Da ih zadesi sudbina HTCa je teško moguća, zasad, al da ih se malo prodrma je ipak moguća.

coconut 25.03.2020. 13:47

Neka bar ljudima daju izbor šta kupiti. Ovako kažu: EU - Exy, USA - SD,... Zašto nama u EU ne ponude SD verziju? Pa da vidimo onda kako bi se Exy kupovao...

Rista 25.03.2020. 14:05

Peticija :roller: :roller:

Nije da svatko ima izbor kupiti nesto drugo ako mu ne odgovara.

No shit da ce se njihovi mobiteli proizvoditi i prodavati po njihovim uvjetima. Ako ce drugi kupovati i dalje "samo zbog imena", tko mene tjera da napravim isto?

zvonac 25.03.2020. 14:11

Dobro, smijesno je, neke rijeci su suvisne u mom postu..
Ali ovdje se govori o exynosu za koje je ekipa a i neki recenzenti utvrdila da je inferiorniji..

Da li ovdje postoji problem? I da i ne.. S proizvodjaceve perspektive, ne, iz perspektive pojedinih ljudi, da.

Mozemo se pozvat na bojkot, kom ne pase, nece kupovat samsung, potonjima je ionako nebitno..
Dok god izbor postoji kod odabira smartfona, super..

Samo eto, htio hih probat opet samsung:D
Zadnji koji sam imao je S7, i to druzenje je trajalo oko 2h, mir sam onda nasao u Htc10 modelu.

SympForTheDevil 25.03.2020. 14:48

Citiraj:

Autor panasonic (Post 3390148)

Dovoljno je to da se zbog peticije ili ostalih rantova po internetu, krenu roštiljati Samsungovi izvršni direktori na skupovima glavnih shareholdera....a to se već dogodilo prije par dana.

panasonic 25.03.2020. 15:31

Citiraj:

Autor SympForTheDevil (Post 3390177)
a to se već dogodilo prije par dana.

Bio si prisutan na tom sastanku pa znaš?
Ako se i bude išlo u izmjenu bilo kakve komponente to sigurno neće biti radi toga što grupica likova kmeči po internetu.

Da ne pričam da 99.99% korisnika ne zna koji je procesor u njihovom mobitelu niti ih je briga.
To su pretehnološke stvari za većinu ljudi.

Ivo_Strojnica 25.03.2020. 16:35

najbolje je kad pitaju Apple koliko RAMa ima njihov proizvod:
Onoliko koliko treba, kažu svaki put. :D
U prijevodu, ako ti radi, šuti.

Mar 25.03.2020. 16:55

Ajme koliko gorčine oko Exynos i Snapdragon pizdarija, kao da renderirate ili majnate na mobitelima :D

Taj Anandtech ima totalno debilan zaključak - ne kupuj Exy jer eto ta određena razlika u CPU/GPU performansama je vrlo bitna u životu.

To kakav je mobitel općenito, kakva mu je kamera, OS, ergonomija, ekran, baterija i sl je skroz nebitno, ali VRLO bitno je što u PC Marku i nekim sintetičkim testovima ima 10% manji rezultat :lol2:

Koje gluposti...

Ako gledate s te strane onda uzmite "gamerske" mobitele kojima je najbitniji faktor da imaju što veći rezultat na benchu...

Sn4k3 25.03.2020. 18:25

Vise i ptice na grani znaju, al ocito treba ponoviti za neke... Omasio si ceo fudbal sto bi se reklo. Ne radi se uopce o 10% razlike u nekom čmarku, vec o cinjenici da ljudi placaju isti novac za uredjaj koji je inferiorniji u 3 od 4 najbitnije stavke za jedan mob a to su (nasumicno): performanse, trajanje baterije, kamera. U ovom kontekstu uopce nije bitna neka ergonomija ili os, isticu se razlike u cipsetima i to Anandtech jako kvalitetno odradi (kao i svaki put). Ja vec godinama koristim Samsungove flagship modele i mogu ti reci da generalno nisam ima nekih vecih problema ali isto mi je malo krivo sto onaj Amer ili Kinez u "istom" mobitelu dobije 20% bolju bateriju, 20% bolje performanse i 5-10% bolju kameru, iako navodno imamo isti model mobitela... Ne zvuci puno, znam, al kad je u pitanju 1000+ € onda se drugacije razmislja i to s pravom IMO. Nije me briga, nek Samsung i dalje koristi Exynos, Šmexynos ili sto vec, dok god je isti u egalu sa Snapdragonom ili bolji. Mislim da ce se velika vecina ljudi slozit samnom.

panasonic 25.03.2020. 18:41

Drugim riječima ti si generalno zadovoljan mobitelom ali ti je krivo što amer ima nešto malo bolje, pa kad bi recimo amerima počeli isporučivat exynose umjesto SD onda bi i ti bio zadovoljan?
Krivo ti je što netko drugi, na drugom kontinentu, ima nešto što ti nisi ni probao ali bi ti to htjeo.
Čitam i ne vjerujem koje je ovo plakanje oko ničega, ko razmažena djeca.

Najbolji je onaj gore spomenuti appleov pristup, "ima rama koliko treba", ostalo te se ne tiče.

coconut 25.03.2020. 18:49

Normalno da je čovjeku krivo da za veće pare, ako uzmeš u obzir prosječnu plaću, dobije inferiorniji uređaj. I meni je.
Ima još jedna kvaka22, ali samo kod nas. Iako 5G nije još popularan, jedino HT nudi 5G verziju S20 serije. Ostali provideri i dobavljači nude 4G praktički sa istom cijenom. A kao što je poznato, 5G verzije su skuplje. Znači da nas potkradaju.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:42.