PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Windows 10 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=263544)

kopija 30.10.2025. 17:09

Vidi vraga, čemu to?
AMD Adrenalin Edition 25.10.2 drops Windows 10 support

Al ovdje imaju verziju za desetku, ali u release notes piše

Citiraj:

Compatible Operating Systems

AMD Software: Adrenalin Edition 25.10.2 is designed to support the following Microsoft® Windows® platforms. Operating System support may vary depending on your specific AMD Radeon product.
  • Windows 11 version 21H2 and later

Ne kužim. Jel to opet neki clickbait?

The Exiled 30.10.2025. 17:28

Izgleda da su se izgubili u prijevodu, jer službene stranice uredno nude Windows 10 uz 11 OS.
https://i.postimg.cc/NjvfmFZC/Radeon.png

Nikky 30.10.2025. 18:18

Ako nije, brzo će kao sa w7/8/8.1,
sve je to u dogovoru sa M$ bandom,
ne treba ponavljati jer smo već sve rekli.

geronimo_2 30.10.2025. 18:22

jizus. znaci mogu se ja slikat sa LTSC-om za gaming, opet ce me shebat zbog drivera. gamad.

tomek@vz 31.10.2025. 08:23

Bilo je za očekivati iskreno. Stari driveri će raditi, nije da sustav neće biti upotrebljiv al novih ažuriranja neće biti. Samim time s vremenom novije verzije aplikacija neće više raditi. Tako da će IOT LTSC biti opcija zaista samo za uređaje za koje je namijenjena (IOT uređaje).

kopija 31.10.2025. 09:52

Citiraj:

Autor The Exiled (Post 3828326)
Izgleda da su se izgubili u prijevodu, jer službene stranice uredno nude Windows 10 uz 11 OS.

Meni se isto čini da je neka "izgubljeni u prijevodu" situacija.
S obzirom da je MS produžio podršku za desetku za još tri godine mislim da smo mirni do 2028-e.

Dule 31.10.2025. 14:37

Ja kupujem sad hardver koji je kompatibilan sa Windows 10 i na njemu planiram biti do mirovine :D Jer ne vidim da će situacija ići na bolje, novi hardver neće biti podržan.

kopija 01.11.2025. 05:17

Citiraj:

Autor kopija (Post 3828436)
S obzirom da je MS produžio podršku za desetku za još tri godine mislim da smo mirni do 2028-e.

Citiraj:

However, AMD officials told Windows Latest that it simply removed the ‘Windows 10’ reference from its documentation because the operating system reached the end of support on October 14. AMD told us that Adrenalin and all other drivers are still fully supported on Windows 10, including this week’s Adrenalin 25.10.2.
“To clarify, the new driver doesn’t claim Windows 10 support because Windows 10 is in the End of Life stage as per Microsoft,” an AMD spokesperson told Windows Latest in a statement.
“The AMD Software Adrenalin package, although it does not specifically call out Windows 10 support, supports Windows 10. Windows 10 support will continue to be available in AMD Software Adrenalin Edition via the Windows 11 installer,” AMD noted.

Bio sam malo preoptimističan, barem što se Nvidije tiče.

Citiraj:

“We’re extending Windows 10 Game Ready Driver support for all GeForce RTX GPUs to October 2026, a year beyond the operating system’s end-of-life,” Nvidia noted in a document published on July 31, 2025.

Old.machine 01.11.2025. 14:16

https://i.ibb.co/GfW4sznr/bios.jpg

Nakon BIOS updejta dočekala me ova poruka. Stisnuo sam N i tako mogu ući u Windowse (Win10) ali kod svakoga restarta dočeka me ponovno ta poruka. U Windowsima Bitlocker mi je isključen. Da li ja mogu stisniti Y ili trebam još nešto podesiti u Windowsima ili BIOS-u?

mkey 01.11.2025. 18:18

Pa rekao bih da da, samo budi baš dobro siguran da ti nije bitlocker slučajno upaljen :D

https://www.reddit.com/r/buildapc/co...ing_about_tpm/

Old.machine 01.11.2025. 19:08

Prošlo sve u redu, samo trebalo je stisniti Z.

Ja stisnuo Y pa čekao dvije minute, mislio sam da je nešto zablokiralo:D

Nikky 01.11.2025. 19:15

Ha, qwertY en raspored :D

Mario92 05.11.2025. 10:15

Citiraj:

Autor kopija (Post 3828436)

Kakve 3 godine? Kaj nije godinu dana?

kopija 05.11.2025. 12:55

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3829186)
Kakve 3 godine? Kaj nije godinu dana?

Godinu dana za stoku sitnog zuba, enterprise i
korisnici masovne grobnice imaju tri godine.

Mario92 07.11.2025. 21:39

Znači, support je godinu dana.

Ovo sve drugo za normalnog usera bu patnja i glupost.

Promo 07.11.2025. 22:42

Kako bi produzenje na 3 godine bila glupost bez obzira na koji naci se došlo do iste? Enterprise IoT LTSC verzija je podrzana do 2032. Mogu se kljucevi naci kao u za standardne verzije.

tomek@vz 07.11.2025. 23:16

Citiraj:

Autor Promo (Post 3829724)
Kako bi produzenje na 3 godine bila glupost bez obzira na koji naci se došlo do iste? Enterprise IoT LTSC verzija je podrzana do 2032. Mogu se kljucevi naci kao u za standardne verzije.

Da al pričamo o legalnim načinima dobave. LTSC verzije nisu baš za kućnu upotrebu. Negdje sam postao na forumu već koji su kriteriji za kupnju LTSC licence.

Citiraj:

LTSC version is a corporate product so one need to sign a corporate contract with at least 5 licenses. Please note, one need to have Windows 10 Professional license to install LTSC license so it is expensive enough.
https://learn.microsoft.com/en-us/an...indows-10-ltsc

I tu ne pričamo o ovim licencama po 10 Eura.

Imam osjećaj da je postalo normalno pričati o ilegalnim verzijama softwera kao da se radi o legalnom načinu dobave istog...e dečki dečki...

Citiraj:

Na PCE forumu strogo je zabranjeno:
  1. Postanje linkova i attachmenta vezanih za crackove, warez, hack, ukradene sadržaje i ostale ilegalne stranice ili radnje. Zabranjeno je i slati ili potraživati materijale koji su zaštićeni autorskim pravima (programi, muzika, filmovi, dokumenti).

https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=189336

Mario92 07.11.2025. 23:17

Ja hoću reči da džabe support kad aplikacije i servisi budu prestali podržavati Win10 daleko prije 2032. godine.

kopija 08.11.2025. 07:32

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3829712)
Znači, support je godinu dana.

Ovo sve drugo za normalnog usera bu patnja i glupost.

Support može biti tri godine.
Normalni user je širok pojam, npr neki još uvijek koriste XP i Firefox fork koji ga podržava.
Ja sam u zadnjih par mjeseci spasio tucet W10 korisnika od patnje i gluposti kupovine novog kompa zbog te W10 EOL situacije.
To je ekipa kojoj je use case Facebook, email i slično.
Kad browseri prestanu podržavati W10 fino bum im instaliral W11 LTSC IOT koji radi na pretpotopnim kompovima.

Promo 08.11.2025. 13:17

tomek@vzZnam proces dobijanja tih kljuceva ali ako nazivamo kupovinu istih ilegalno, onda nemamo ni win10 pro legalno. Hajd da budemo iskreni, ko je od nas dao ove pare za windws 10?
https://i.postimg.cc/6pVw0qX5/image.png

Mislim, ko je platio sa foruma windows 11 200€? To sto je bio upgrade na windows 10 free, jeste prije deset godina na konfikuraciji koje se ni ne sjecam. Svi smo mi uzimali kljuceve sa key sajtova.

Slazem se sa tobom da je siva zona, ali ne pricamo ni o aktivatorima. Slazem se sa kolegom da je normalni korisnik sirok pojam. Ali nije nemoguce koristiti IoT LTSC.

Mladenxy 08.11.2025. 14:47

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3829730)
Da al pričamo o legalnim načinima dobave. LTSC verzije nisu baš za kućnu upotrebu. Negdje sam postao na forumu već koji su kriteriji za kupnju LTSC licence.

https://learn.microsoft.com/en-us/an...indows-10-ltsc

I tu ne pričamo o ovim licencama po 10 Eura.

Imam osjećaj da je postalo normalno pričati o ilegalnim verzijama softwera kao da se radi o legalnom načinu dobave istog...e dečki dečki...

https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=189336

https://www.pcekspert.com/novost/sav...-manje-od-10e/
Edit
ako nekome treba link za jeftino i legalno kupovanje

mkey 08.11.2025. 15:42

Pojam "ilegalno" u ovom kontekstu se praktično odnosi samo na poslovne korisnike.

Cuky 08.11.2025. 16:18

Citiraj:

Autor kopija (Post 3829751)
To je ekipa kojoj je use case Facebook, email i slično.

Za takvu ekipu je idealna neka linux distra. Nebi se ni najmanje trudio sloziti im win.

kopija 08.11.2025. 19:00

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3829797)
Za takvu ekipu je idealna neka linux distra. Nebi se ni najmanje trudio sloziti im win.

Da upotrijebim Bubbin nježni izraz, većina "takve ekipe" je "mentalno podkapacitirana", što se ogleda u činjenici da nisu sposobni savladati ni osnove korištenja Windows operativnog sustava.

A i Linux je također podkapacitiran na svoj način, tako da ga nebih laka srca preporučio ni akademskim građanima.

tomek@vz 08.11.2025. 20:33

Citiraj:

Autor Mladenxy (Post 3829785)
https://www.pcekspert.com/novost/sav...-manje-od-10e/
Edit
ako nekome treba link za jeftino i legalno kupovanje

Siva zona kolega. MS se jednostavno ne zamara s tim. Što bi bilo da netko prijavi njih ili PCE je upitno. Za privatne korisnike prolazi. Za firme gdje postoji kontrola takvih stvari - ne.

Citiraj:

Autor kopija (Post 3829809)
Da upotrijebim Bubbin nježni izraz, većina "takve ekipe" je "mentalno podkapacitirana", što se ogleda u činjenici da nisu sposobni savladati ni osnove korištenja Windows operativnog sustava.

A i Linux je također podkapacitiran na svoj način, tako da ga nebih laka srca preporučio ni akademskim građanima.

Gle...da postoje informatički pismeni korisnici koji neznaju koristiti Windows koji je na barem 95% osobnih računala - ne vjerujem. Stare napaljene bakice i dedeki koji ionak neznaju da nebreju kliknut na bilo kaj je Linux bolja solucija jer kako je već navedeno - za jednostavne zadatke uvrh glave a kad klikne na reklamu za viagru ili nešto slično nema posljedica i poziva korisničkoj podršci koja ionak nema volje po tome zahebavat (nesretan pojedinac koji je to slagao). Za onu nekolicinu koja svjesno prelazi na Linux iz svojih razloga, bez obzira dal to bila privatnost, izbjegavanje bloatanog softwera, developement (ne, WSL je ok ali nije uvijek zamjena za normalnu Linux instalaciju) ili nečeg trećeg - ha gle - svakom svoje. No činjenica je da su recimo Linux admini bolje plaćeni (bez diranja DevOps segmenta) - jedan od razloga je naravno kompleksnost sustava a istovremeno fleksibilnost istog raditi stvari koji Windows admini mogu samo sanjati - ako Linux admin poznaje i shvaća koncept Linux OS-a i ima isti u malom prstu. Ne moje riječi, već riječi jednog vrlo sposobnog kolege, inače Windows konzultanta koji ima 30 godina administracija Windows/Exchange baziranih sustava u malo većim i svjetski poznatim tvrtkama iza sebe. A sad vidi kakve to ima veze sa akademicima i korištenju Linuxa.

Bubba 09.11.2025. 01:03

Citiraj:

Kao i obicno - Linux je prije uspjesno zavrsio na Marsu nego na Desktopu.

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3829817)
No činjenica je da su recimo Linux admini bolje plaćeni (bez diranja DevOps segmenta) - jedan od razloga je naravno kompleksnost sustava a istovremeno fleksibilnost istog raditi stvari koji Windows admini mogu samo sanjati - ako Linux admin poznaje i shvaća koncept Linux OS-a i ima isti u malom prstu.

Moram priznati da nisam tocno shvatio ovo...

Cuky 09.11.2025. 01:39

Citiraj:

Iz vlastitog iskustva, ekipa koja nije u stanju savladat win je itekako sposobna savladat linux. Govorimo o osnovnim potrebama (internet, office, multimedija).

I s te strane bih ga preporucio svima.

tomek@vz 09.11.2025. 05:54

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3829848)
Moram priznati da nisam tocno shvatio ovo...

Mislim na egzibicije tipa:

Primjer 1: migracija sustava na novi OS (dual boot metodom) na istom hardware-u (ne virtualke) sa preuzimanjem svih relevantnih podataka (baze, configovi, specijalni moduli gdje svaki server vrti sve od Apache+Tomcat+Lighthttpd+SMB+NMB+Winbind+Webdav+Postfix+IMAP+LDAP+LPD + još hrpa ostalih servisa) sa Downtime-om od 30 minuta po serveru. Prvi puta je bilo OpenSuse 10.3 > 42.3, drugi puta 42.3 > 15.4. S tim da se radi o Opensuse (interni codename: Frankenstein) koji su naravno interno prilagođeni za projekt za preko 300 custom RPM paketa. I to na 270 Servera :kafa:. Sustav migracije, jednom razvijen i testiran bilo je startanje skripte i lean back princip.
Primjer 2: migracija tih istih sustava na novi hardware. Downtime: 1 dan po serveru (uključujući preuzimanje podataka korisnika - 5-10TB po serveru). Mi smo riješavali unutar 6 sati najčešće - po 5-7 Servera dnevno. Kloniranje nije bilo u igri jer smo kao pripremu dan prije radili kompletan image starog sustava i drmali na novi server te dok je server bio offline preuzimali samo razlike u bazama i svemu ostalome. Također - par skripti i deri, cijeli proces je mogla odraditi osoba koja se kuži u IT ko ja u višu matematiku. Opet - na 260 Servera sve prošlo bez softwerskih problema (10 je ostalo na starom hardware-u).

Za oba slučaja su oba Senior Windows admina (znači likovi kojima ta titula nije samo naljepljena reda radi) potvrdili da ovakvi experimenti sa njihove strane nisu mogući jer OS takve stvari jednostavno ne dopušta.

Bono 09.11.2025. 09:22

Citiraj:

Autor Cuky (Post 3829849)
Iz vlastitog iskustva, ekipa koja nije u stanju savladat win je itekako sposobna savladat linux. Govorimo o osnovnim potrebama (internet, office, multimedija).

I s te strane bih ga preporucio svima.

Upravu si, ja sam bas jucer reinstalirao laptop 3gen intel, star 15g sa win 7 na Ubuntu, gospoda se nije mogla nacuiti kalo Ubuntu brzo radi u odnosu na Windows 7.
Inace mint instaliram, ali nekad davno je taj laptop dosao sa Ubuntom 10.10, pa sam ga samo stavio na 24.03 LTS.

Sigurno sad i radi bolje nego neki low budget windows 11 laptop, jedino ga muci rezolucija 720p, i5 sa 6gb rama i ssdom odlicno radi na Ubuntu.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

mkey 09.11.2025. 18:09

6GB RAMa bude dosta tanko (i.e. lagano s otvaranjem tabova :D), ali to je realno najbolje što mogu dobiti na tome.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:08.