![]() |
Pa jesi dizao napon na ploči?
|
Citiraj:
|
Nisam dizao napon samo FSB CPU do 297 jer na 298 se system ruši , što se tiče temp. HDD testirao opipom sve je OK, laže senzor 15-20 C.
Što dalje. |
Digni napon i pobrini se za malo bolje hlađenje, između ostalog i kućišta.
|
To je max fsb na toj ploči i sa daljnjim OC-om se komotno možeš pozdraviti...
|
Mislim da povisivanjem napona NBa ili CPUa dobio još koj MHz
|
Ta ploča nema mogućnost dizanja voltaže...
|
jupi!
|
E4300/E4400/E4500/E4600 OC Thread
Pojavio mi se čudan problem, držim e4300 na 3.3. ortohs je držao 9 sati, poslije sam ga ugasio. mem test ne pokazuje errore. Javlja mi se čudan problem. Prilikom rada, ništa komplicirano za stroj, dakle surfanje, pojavi mi se blue screen, komp se resetira i u biosu postavke na default. Ne razumijem što bi mogao biti uzrok ovoga, svi testovi su dobri. Nakon reseta ne mogu ga staviti više na 3.3. Tek nakon reseta biosa mi ide ponovo na 3.3. Trenutno radi stabilno. Ima li ko kakvu ideju što bi mogao biti uzrok? Mislim da na blue screenu piše memory dump.. konfa je c2d iz siga
|
Probaj najnoviji BIOS
Na kolko ti radi memorija, postaj CPUZ |
orthos je držao samo CPU test ili blend test
koliko se grije cpu i koji je napon koji cooler je u pitanju |
cooler je freezer 7 pro, piše u sigu. Orthos je držao na blend testu. A meme test sam neki skinuo sa neta i pisalo je 410 %, 0 errors. Jedina promjena na hardveraju je bila što sam stavio hr-05 na NB, ali to nije razlog jer mjerenje na nb-u pokazuje nekih 50 stupnjeva. Temp proca sa core tempom u full loadu je 60-ak stupnjeva. Prije mi je to bilo puno manje, ali u sobi mi je sad toplije jedno 15 stupnjeva pa vjerojatno zato. Napon je na auto. Bios je najnoviji za tu ploču tako da nije to. Budem nabacio ss kad dođem doma.
|
Napon postavi na neku vrijednost fiksno npr. 1.3 V
|
Citiraj:
|
Citiraj:
postoji mogućnost da si okrhnuo jezgru na čipu pa sad baca bsodove ;) jbg desi se pogotovo ako nikad ranije to nisi radio |
baza je ok. Mislim da sam otkrio što je uzrok. Čistim ja maloprije stol i nađem na njemu onu spužvicu koja se ljepi na bazu hr-05.zaboravio sam je staviti. Evo sad sam je stavio i komp za sada radi normalno. Vrijeme će pokazati...
|
SAmo da kažem da komp radi stabilno već 2 dana, očito je hladnjak na nb-u dodirivao smd komponente na nb-u i radio kratki spoj. Barem se nadam da je to
|
Možeš mirno spavati, ako ti je sad naglo prestao onda je očito to bila, a čak i ako se jezgra čipseta malo ogulila na rubu neće joj ništa biti ja sam svoju nf4 ultru isto malo ukebao i ništ joj nije...
Neki put pasta zna isto napravit slične pobleme pa ako si čistio nb kad si ponovo stavljao cooler možda je to to... |
Stavio sam i novu pastu, tako da je super, i oc ide kao i prije. Za sada jedino što mi uzrokuje nemiran sad je vručina, nadam se da će tako i ostati, tj da će vručina pasti pa das ću ko bebeica spavati uz gotovo nečujni zvuk kompa :)
EDIT: može close što se mene tiće |
c2d e4400 max overclock na default naponu?
Sta mislite koliki je maximalan oveclock c2d 4400 na default voltazi? Naime dosao sam do 2,9GHz (i tu je nestabilan, tek je na 2,85 potpuno stabilan) i na vise nece da buta. Mislio sam da mi je do ploce asrock 4core dual sata2 ali sad nesto gledam po netu i za vece klokove treba i veci napon. Pa sam razmisljao o ovm hardverskom modu http://sg.vr-zone.com/?i=3904 da malo dignem napon, ne bi skodilo http://forum.hardwarebase.net/images...icon_smile.gif. Znaci da li je moguce da nece da buta iznad 2,9GHz zbog napona proca? I je li za sve e4400 procove default 1,325V posto vidim razlicita je procedura volt moda za razlicite defautne voltaze? THX!
|
za veći klok će ti sigurno trebat više napona pa samo naprijed sa tim modom a kolko ja znam za sve e4400 je 1.325v default
|
Cek zas bi pravio mod i sa cime bi (vodljiva olovka je cca 250kn dok sa tekucim srebrom ne mozes jer pravi prevelik otpor pa cak i sa vise slojeva)
A zas jednostavno ne bi iz BIOSa dao 1,4 ili koliko vec zelis? :stoopid: |
Pa bas zato sto nemam tu opciju u biosu :). A nista to bih uradio na zadnjoj strani maticne gdje izlaze pinovi od socketa, samo bih zalemio komade tanke zice :)
|
Some of the enthusiasts on a tight budget are stuck with a limiting motherboard , particularly in the voltage department. (ASRock Motherboard Users come to mind ;) )
Ja sam po tome zaljučio da ne može mjenjati napon, ne znam nisam nikad imao tu ploču |
ne znam hoce li ti radit no 2,85 ti nije dosta?:chears:
|
Pa ono bilo bi dobro da je vise :). Kada vidim koliko se malo proc grije na 2,85GHz steta ga ne potjerati vise :). Bio bih zadovoljan na makar 3,2GHz :D
|
Hmm. digo sam voltazu na 1.4V i dobio sam samo stabilan rad na 2.9GHz. I moze butati na 2.95 ali se zaledi odmah prije nego dodjem do biosa. Izgleda da je ipak i ograniceno maticnom. Ili treba i veci napon za preko 3GHz??
|
nije to do procesora nego do ploče, obično E4400 ide na 3GHz sa oko 1,325V
|
Citiraj:
|
Ploca je ova http://www.anandtech.com/mb/showdoc.aspx?i=3024&p=1
i ima izlaze sa zadnje strane, tako sam i uradio volt mod na 1.4V. Sad me samo muci da li da ostavim na 1.4 i 2.9GHz ili da vratim na 1.325V i 2.85GHz. Nesto mi mrsko ponovo vaditi maticnu i odlemiti :) |
Vratio na normalu 1.325V :). Nista nisam dobio osim sto sam poveco zagrijavanje i vent mi se brze vrtio i stvarao nepotrebnu buku :). Evo kako je izgledao mod na 1.4V
http://xs318.xs.to/xs318/07324/14V.jpg.xs.jpg |
Intel Core 2 Duo E4400, 2000 MHz
zdravo svima,imam ovu neku Abit IL9 Pro maticun plocu, i iso sam u bios overclockat isti proc (u naslovu).. ali tamo uopce nemam za dizat fsb.
pocetnik jesam, al sam prije mogo dizat proc (bivse) preko biosa.. moze neko objasnit? nemoj urlat na mene sad, iso sam search al nisam naso nist o ovom... ty |
Ništa od OC-a na toj ploči, nažalost...
|
da ipak sam danas na searchu naso.. tnx ipak
|
Kod mene je ovakvo stanje:
240 x 9 = 2.16 GHz @ 1.0 V 280 x 9 = 2.52 GHz @ 1.1 V 316 x 9 = 2.84 GHz @ 1.2 V 344 x 9 = 3.09 GHz @ 1.3 V Za 1.4 V ne mogu dobiti točne podatke jer mi ploča ide do max 366 MHz zbog NB strapa/FSB walla. To je su max taktovi za pojedini napon. Uzmimo još u obzir da mi ploča undervolta oko 0.03 V. Na svakom taktu sam provrtio Orthos u trajanju 12 h, 2 x Super PI 32 M, OCCT,... i sve je prošlo OK. Nakon toga rekodirao par filmova, također OK. :) |
E4300/E4400/E4500/E4600 OC Thread
dakle, stvarno je vrijeme da dignem taj svoj 4300.
dakle, checklist (ovo je sve teoretski): 1. flash BIOSa 1,5. sve postavke ploče postavim na MANUAL (ne AUTO). (Tu vas molim, ako je netko OC-ao ovaj chipset / ploču, da me upozorite ako neku postavku MORAM ili NESMIJEM postaviti na nešto. Tražio sam po netu ali nisam našao baš za ovaj moj chipset...) 2. Zaključaj PCE na 100MHz 3. Memu (p)ostavim na 1:1 Sad dolaze pitanja. Moj je plan (pa me vi ispravite): 4. Malo snizim voltažu CPU (jel to potrebno? ili da je ostavim da default, pa ako je potrebno - lako je dignem, a ako nije, probam je malo spustiti dok god je stabilno. Težim minimalnoj voltaži uz potpunu stabilnost). 5. Dignem FSB na 400MHz (Opet, koliko je to pametno? Mislim, ploča je prilično user-friendly, ako se ne boota vratit će postavke na staro. CPU ima automatski down throttling, ako se pregrije snizit će brzinu. Također sam podesio da ploča popizdi ako osjeti previsoku temperaturu. Ne da mi se dizati megaherc po megaherc, imam dijelove koji bi morali povući ovo bez problema. ako ne boota - znam da ne ide i idem prema dole, ali velikim skokovima. Kad nađem stabilnu brzinu, idem opet prema gore, ali ovaj put manjim skokovima...) 6. Napokon nađem nešto što mi izgleda stabilno - ostavim prime 95 ili nešto (našao sam tu par linkova) da se vrti preko noći. Komp mi je u sobi, pa ako se pregrije, ploča će me probuditi i automatski rebootati. Ako sve prođe OK, u jutro sve jopš radi i komp je responzivan a temperatura je ok, gasim komp, zatvaram kutiju, idem na posao i hvalim se tu. Molim prijedloge, savjete, pokude, flejmanje. Hvala i pozz Shoki P.S. voltažu memorije ne diram. Nemam posebno hlađenje za nju, a nazivna joj je brzina ionako 800MHz. |
Pazi samo na voltažu proca, meni na DS3R ima voltdrop pod loadom. Ako hoću 1.325V koliki mi je default za E2160 trebam u biosu stavit 1.385 ili 1.4 da sam ziher.
|
Citiraj:
Znači, ako ne boota, ili pod loadom umre, probaj povećat voltažu proca. Hvala! Dalje? |
Vidiš u Everestu ili CPU-Zu. Nemora ti značiti da neće butat zbog toga. Imao sam E4300 i 965P-S3 i bio je fsb wall na 360 fsb-a, to je ono sranje sa strapom. Navodno to na P35 chipsetu radi bolje, konkretno kod mene fsb ide do 400.
|
Citiraj:
Za to postoji voltmetar |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:19. |