PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Pazite se Samsunga 226BW! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=71223)

Gabre 07.06.2007. 15:25

Citiraj:

Autor rendula (Post 739822)
dell 24 je isto TN i nista bolji od samsunga

nije istina. nemoj širiti dezinformacije o onome što ne znaš. ;)

rendula 07.06.2007. 16:49

Citiraj:

Autor Gabre (Post 740256)
nije istina. nemoj širiti dezinformacije o onome što ne znaš. ;)

o znam, ima ga tata na poslu ;)

Gabre 07.06.2007. 16:51

neka ga ima tko hoće, ali DELL 24" nema TN matricu i gotovo.

jedino ako nije neki lijevi model od prije 5 godina.

rendula 07.06.2007. 17:00

Citiraj:

Autor Gabre (Post 740344)
neka ga ima tko hoće, ali DELL 24" nema TN matricu i gotovo.

jedino ako nije neki lijevi model od prije 5 godina.

ha dobro, meni svejedno sto mislis, ali taj monitor moze imati i pva i tn
u biti nisam ni ziher sto mi tata ima na poslu

Gabre 07.06.2007. 17:20

LOL rendula, dobar si :goood:

navesti ću dva najveća nedostatka TN matrice...

1. očajni kutevi gledanja i jako velika osjtljivost na pomake glave, a pogotovo gore dolje...

2. uglavnom 6bit boja, koja na prvu ruku i nije tako loše, ali kad usporediš sa boljim monitorom... ;)

Dell 24" je dobar monitor, pati od "čudne" crne boje, no ostalo je jako dobro.

Samsung, za tu lovu solidan monitor.
no ja bih rađe kvalitetniji a manji. opet, to sam ja. :fiju:

segregator 07.06.2007. 18:43

Ja bi na tvom mjestu uzep plazma monitor, al to sam samo ja

Gabre 07.06.2007. 18:48

da postoji, uzeo bi ga odmah :D

segregator 07.06.2007. 19:11

http://expandore.com/product/JVC/Plasma/jvc_plasma.htm

Gabre 08.06.2007. 00:31

ok, ovo baš i nije za kućnu upotrebu... ;)

MaxB 09.06.2007. 19:55

Citiraj:

Autor ivan OS (Post 739729)
Opa,nove okolnosti :

http://www.hardforum.com/showpost.ph...postcount=2005

nema oznaka panela više,ni u service meni-u čak:banned:

Samsung mi se vec zamjerio s tim pizdarijama vezanim uz S i A panele (kasnije i C), ali nakon ovog mogu samo reci da se Samsung u mojim ocima pretvorio u govnarsku firmu. Na takav nacin varati kupce je jadno, pogotovo za jednu takvu veliku respektabilnu firmu. Ak hoce stavljat druge panele pa onda nek izdaju drugi model - moze biti identican originalnom, ali samo s drugom matricom, pa nek stave iza naziva modela i oznako matrice. Mislim, WTF!? Na recenzije novinarima daju monitore sa svojim kvalitetnim matricama, a kasnije se presaltaju na one manje kvalitetne, to skrivaju od kupca i ne spuste cijenu monitora. Jadno samsunže, jadno.

TomRi 09.06.2007. 20:17

je, jadno je od strane Samsunga to da je cijena ista a petljaju s matricama,
Što nisu dali onda 'C' matricu na review svim casopisima i kome vec, nego samo tu 'S'.
pa kad poberu dobre komentare, prodaju tu 'nepoznatu' C...

no, uzeo danas taj samsung 226BW u Linksu
meni se slika cini super, nisam neki picajzla oko toga,
ali primjecujem razliku na bolje naspram prijasnjeg samsunga 932B

vec odvrtio unreal2004 na 1680x1050, radi cist normalno,
tko bi rekao :)

nego, kako uci u onaj 'MENU' di se pokazuje verzija matrice?
(bar na onim monitorima na kojima je tamo pisala verzija matrice,
na novima ne pise koliko kuzim)

MaxB 09.06.2007. 20:42

Citiraj:

Autor TomRi (Post 742033)
nego, kako uci u onaj 'MENU' di se pokazuje verzija matrice?
(bar na onim monitorima na kojima je tamo pisala verzija matrice,
na novima ne pise koliko kuzim)

Na naljepnici pod poklopcem ti pise [R]?

Mislim da je: svjetlost na nulu, kontrast na nulu, drzi nekih pet sekundi gumb Menu ili OK (zaboravio sam koji - cini mi se cetvrti s lijeva).

TomRi 09.06.2007. 22:20

svjetlina je drasticno veca nego na laptopu... :goood:

http://img459.imageshack.us/img459/4...0099pn2.th.jpghttp://img137.imageshack.us/img137/5...0089ig0.th.jpg

http://img179.imageshack.us/img179/4...0101ug5.th.jpg

a sa zadnje strane ovo:
http://img90.imageshack.us/img90/595...0095fw4.th.jpg

Elven 09.06.2007. 22:31

Citiraj:

Autor segregator (Post 740473)

42-INCH PLASMA DISPLAY MONITOR

* High Resolution – 1024x768 pixels

Briljantno, jos to zovu High resolution :)

OK kuzim da je to telka koja se moze spojit na TV i da ima 42 incha pa necu gledati s pola metra udaljenosti, ali sam se morao nasmijati na tu rezu i dijagonalu :)

TomRi 09.06.2007. 22:50

meni je zanimljiva cinjenica da ta plasma ima rezoluciju kao 4:3 monitor(1024x768),
a format ekrana kao 16:9(što bi značilo 1280x768)
(što znaci da na njoj se obicna slika rastegne?)

kako spojiti onda PC na njega a da slika ostane u realnom omjeru.
tj. da se ne rastegne?

MaxB 09.06.2007. 22:54

Bas cu provjerit sto meni pise za "Model Code" (nisam sad doma, to cu provjerit u utorak). Hm... Ti imas skroz friski monitor - proizveden u svibnju...

MaxB 09.06.2007. 22:57

Citiraj:

Autor TomRi (Post 742145)
meni je zanimljiva cinjenica da ta plasma ima rezoluciju kao 4:3 monitor, a format ekrana kao 16:9
(to znaci da na njoj se obicna slika rastegne?)

Pikseli na plazmatskim i CRT ekranima nisu kvadrati, kao na racunalnim monitorima, nego pravokutnici. Uzmi si samo za primjer PAL standard - rezolucija je 720x576, sto ne odgovara 4:3 televizoru (768x576 bi mu odgovaralo), a bogami ni 16:9 televizoru - a i widescreen DVD-i imaju sliku rezolucije 720x576.

rendula 09.06.2007. 23:54

TomRi, ti imas tu novu seriju na kojoj se ne zna matrica...

Lord_Calidor 12.06.2007. 10:42

Zna se, ovaj "CMO" pod Panel Info znaci Chi Mei, ilitiga zadnji, C panel (po testovima, najlosiji).

TomRi 12.06.2007. 16:35

Citiraj:

Autor Lord_Calidor (Post 744089)
Zna se, ovaj "CMO" pod Panel Info znaci Chi Mei, ilitiga zadnji, C panel (po testovima, najlosiji).

osobno nemam zamjerke na sliku,
a osim zdravog para očiju, nemam neku opremu za mjerenje kontrasta i tko zna cega sve ne :)
tj. da nisam vidio one neke review-e ne bih ni znao da postoji neki drugi panel....

uostalome, prodaju se ko mutavi, cim dodje posiljka novih, rasproda se, kao sto se vidi dole.
iako cijena nije mala, skoro 3000 kn.... pa to valjda znaci da ljudima valja. inace ne bi kupovali :)
(ne kupe svi na slijepo, vec dodju u ducan di je preko 20 monitora na hrpi i svi vrte isti video..pa odluce. pa tko kupi 226bw ocito ima dobrih razloga za to :goood: )

http://img293.imageshack.us/img293/6...turexg7.th.jpg

EDIT: ne mislim da je najbolji, daleko od toga, postoje monitori koji su daleko bolji,
ali ovaj ima dobar omjer ulozeno/dobiveno i time meni osobno bolje za oči uzeti 22'' samsunga,
nego 17-19'' nekog della ili cega vec za iste pare, jer iako je tamo matrica vjerojatno bolja - slika je manja pa se oko vise napreže)
brijem da tako misli vecina kupaca tog modela, jer osim dijagonale nema nekih posebnosti oko njega...

segregator 12.06.2007. 18:44

"inace ne bi kupovali "

Ovo djeluje kao naivan pogled na stvarnost ;)

morph 12.06.2007. 20:25

Citiraj:

Autor segregator (Post 744498)
"inace ne bi kupovali "

Ovo djeluje kao naivan pogled na stvarnost ;)

I meni se cini, pa nije monitor dvd-r da kupis danas 20 komada, preksutra 50 jer si zadovoljan sa ovih 20. A i mislim da je znanje prosjecnog korisnika o nekakvim kvalitativno-tehnickim osobinama vrlo oskudno. Tako da ih se vrlo vjerojatno vecina proda zato sto monitor dobro izgleda i lijepo se sjaji, te dobrog omjera cijena/velicina (nije najjeftiniji, ali ipak jeftiniji od viewsonica ili della) nego zbog kvalitete (sto ne znaci da nije kvalitetan).
Eizo se sigurno ne prodaje niti u priblizno tako dobro pa to ne znaci da je los :fiju:

Conroe 13.06.2007. 10:51

a realno kad pogledaš, ljudi sad uzimaju uglavnom 20 il 22 inčne monitore, a jedina pristupačna marka je Samsung koji je brand opće popularan kod nas, eventualno još LG sa svojim L204WT, a ostalo sve je manje poznato, jednostavno Samsung nema konkurencije, ne zato što je kvalitetan, neg jednostavno nema nikog drugog

Nakitu 13.06.2007. 11:04

Citiraj:

Autor morph (Post 744588)
I meni se cini, pa nije monitor dvd-r da kupis danas 20 komada, preksutra 50 jer si zadovoljan sa ovih 20. A i mislim da je znanje prosjecnog korisnika o nekakvim kvalitativno-tehnickim osobinama vrlo oskudno. Tako da ih se vrlo vjerojatno vecina proda zato sto monitor dobro izgleda i lijepo se sjaji, te dobrog omjera cijena/velicina (nije najjeftiniji, ali ipak jeftiniji od viewsonica ili della) nego zbog kvalitete (sto ne znaci da nije kvalitetan).
Eizo se sigurno ne prodaje niti u priblizno tako dobro pa to ne znaci da je los :fiju:

Ne nego ljudi ne kupuju Eizo jer im netreba. Normalnom covjeku netreba monitor od 10k+ kuna. -_- Em sto ima abnormalnu cijenu em sto ne vrijedi tepare. Sto se mene tice svako ko da ogromne pare za lcd nema pojma o kvaliteti jer je lcd srot tehnologija. Jedina prednost je male dimenzije i manja potrosnja struje. Ostalo sve je katastrofa.

MaxB 13.06.2007. 12:43

Citiraj:

Autor Nakitu (Post 745056)
Ne nego ljudi ne kupuju Eizo jer im netreba. Normalnom covjeku netreba monitor od 10k+ kuna. -_- Em sto ima abnormalnu cijenu em sto ne vrijedi tepare. Sto se mene tice svako ko da ogromne pare za lcd nema pojma o kvaliteti jer je lcd srot tehnologija. Jedina prednost je male dimenzije i manja potrosnja struje. Ostalo sve je katastrofa.

Hm... Nadao sam se da ces nam u takvom nadobudnom postu napisati i neku bolju alternativu LCD-ima...

BTW "Jedina prednost je male dimenzije i manja potrosnja struje. Ostalo sve je katastrofa."? Sto je sa savrsenom geometrijom, izvrsnom ostrinom i time sto ekran ne titra?

Nakitu 13.06.2007. 13:00

Lol a sto je s time sto su boje katastrofa prema crtu? sto je kutom gledanja? kad ti se pola boja izgubi? sto je sa mijenjanjem rezolucije na nizu od nativne? Sta je s mrtvim pikselima? Koja ostrina ? O cem ti to? Ovim sto si napiso mi je jasno da nikada nisi vidio kvalitetan crt u zivotu. Inace crt je izbacen iz proizvodnje jer su pojedine firme ulozile ogromne pare u istrazivanje i izradu lcd panela. Oni su jako dobro znali da je tehnologija srot pa su namjerno izbacili katodne cijevi iz proizvodnje tako da nemas izbora. Inace imas nekoliko tehnologija koje daju puno bolji prikaz od lcda samo nemogu izaci na trziste zato sto se jos uvijek ulazu ogromne pare u lcde i dizu se nove tvornice.

morph 13.06.2007. 13:04

Citiraj:

Autor Nakitu (Post 745056)

Eizo je samo primjer da broj prodanih primjeraka nekog proizvoda nije ujedno i jamac kvalitete (sto ne znaci da je 226 nekvalitetan).
Ja nisam rekao zasto ljudi kupuju ili ne kupuju eizo. Isto tako u daljnje rasprave oko eiza ili lcd panela (otkuda uopce sad to:stoopid: ) ne bih htio ulaziti.

segregator 13.06.2007. 13:11

Citiraj:

Autor Nakitu (Post 745180)
Lol a sto je s time sto su boje katastrofa prema crtu? sto je kutom gledanja? kad ti se pola boja izgubi? sto je sa mijenjanjem rezolucije na nizu od nativne? Sta je s mrtvim pikselima? Koja ostrina ? O cem ti to? Ovim sto si napiso mi je jasno da nikada nisi vidio kvalitetan crt u zivotu. Inace crt je izbacen iz proizvodnje jer su pojedine firme ulozile ogromne pare u istrazivanje i izradu lcd panela. Oni su jako dobro znali da je tehnologija srot pa su namjerno izbacili katodne cijevi iz proizvodnje tako da nemas izbora. Inace imas nekoliko tehnologija koje daju puno bolji prikaz od lcda samo nemogu izaci na trziste zato sto se jos uvijek ulazu ogromne pare u lcde i dizu se nove tvornice.

Ti očito nikad nisi vidio kvalitetan LCD u životu :lol2:

zlikovski 13.06.2007. 18:33

Ma opće poznata je stvar da NEC i EIZO rade uglavnom vrhunske lcd monitore, kao što su prije radili vrhunske CRT monitore.
Nek mi neko nađe jedan Samsung CRT ili LCD profesionalni monitor? :D
Samsung radi cijenom povoljne monitore za najšire mase, i to je to..
Jedino kaj im je donekle ok bila je stara 959NF serija, a od novih lcd-ova 226bw i 971P.
Dok sam prije godinu dana kupovao sa frendom lcd, bilo je izloženo 20 modela i svi upaljeni osim NEC 20" wgx2.
Gledamo mi to gledamo, i pitam ja - zakaj je ovaj zgašen? A prodavač se naceri od uha do uha: hehe kraj ovog upaljenog svi ostali zgledaju isprano pa nam pada prodaja. Kad ga je upalio blenuli smo ko telad :D
AS-IPS matrica opako rula. TN je ok za većinu.
Samsung je samo best buy po dijagonali, i većini je to dovoljno - ali vrhunsku sliku traži dalje.

Thoroughbred B 14.06.2007. 12:23

Ja sam skinuo neki color profile za A panel koji ispravlja sve nedostatke spomenutog,poštela valjda...uglavnom,ne vidim razliku između A i S panela...

Bio sam naletio i na profil za C panel,tako da vjerujem da je moguće ispraviti štelanjem sve...

MaxB 14.06.2007. 14:12

Citiraj:

Autor darkijas (Post 745983)
Kako nemam puno iskustva sa lcd-ima nemogu tvrdit koji su monitori bolji općenito. Neisključujem da bi skuplji modeli lcd monitora mogli biti superiorni starim crt kantama ali kod kupnje svog sljedećeg monitora neću slušat ni peru ni jozu nego vlastite oči, eto..

Dok se ne naviknes na prikaz LCD monitora vjerojatno ce ti vecina monitora (koje bi si mogao priustiti) izgledati puno losijima nego CRT monitor. Al opet treba napomenuti - slika ce ti biti losija glede boja i glede kontrasta (osim ako ne uzmes neki monitor sa staklom) - po vecini ostalih karakteristikama LCD tuce CRT.

Recimo meni je bila muka gledati fotke na pet godina starom LCD monitoru (Samsung 171S) jer zaista slika nije valjala. I vec sam mislio ici si dati "razviti" sve bitnije fotke da mogu u njima normalno uzivat, no onda sam kupio 226bw (S matrica) i sad jednostavno ne vidim neki osobiti razlog - gledati fotke na njemu je prava uzivancije. Iako su boje i kontrast (prvenstveno) vjerojatno losije nego na nekom CRT-u, i dalje su dovoljno dobre, a ostrina slike je fenomenalna - na CRT-u ne znas jel ti je slika posve ostra ili ne jer sve sto na njemu gledas je barem malo mutnjikavo - na LCD-u spojenom preko DVI-ja odmah vidis ako nesto ne valja s ostrinom fotografije.

IcyTexx 14.06.2007. 19:33

Oprostite što prekidam ovu raspravu, ali bi me zanimalo da li je i kod ovog isti problem?

Samsung SyncMaster 206BW (2099,00 kn)

http://i92.photobucket.com/albums/l1...20614Small.jpg

Dijagonala 20"
Veličina piksela [mm] 0,258
Maksimalna rezolucija 1680x1050 (WSXGA+)
Svjetlina [cd/m2] 300
Kontrast DCR 3000:1
Vidljivi kut (hor.) [°] 160
Vidljivi kut (ver.) [°] 160
Vrijeme odziva [ms] 2
Priključci DVI-D;D-Sub
Potrošnja (Power On) [W] 55
Potrošnja (Stand-by) [W] 1
Zidni nosač (nije uključen) VESA 100 mm
TCO n/a
Boja sjajno crna
Postolje fiksno;zakretno u hor. osi;zakretno u ver. osi;zakretno u hor/ver osi
Dodatno DVI(HDCP), Black High Glossy, Vista Premium Certified, MagicBright3

Dal se na njemu da ispraviti boja ako mi uvale A ili C, pa da ne tugujem danima sto sam ga kupio?
Jer nema naljepnica...

PSPSPS!
< http://www.intro.com.hr >
Upravo mi je tip javio da tamo imaju 226BW 3000 kn ali je S verzija. Trebalo bi ici izvidit.

gamer 18.06.2007. 03:09

e da ljudi, kaj je sa 206BW modelima? to i mene zanima!
jel i oni imaju shranja sa S, A i C panelima ili su svi "kak bi trebali biti"? :-)

MaxB 18.06.2007. 18:23

Citiraj:

Autor Ice Demon (Post 746429)
PSPSPS!
< http://www.intro.com.hr >
Upravo mi je tip javio da tamo imaju 226BW 3000 kn ali je S verzija. Trebalo bi ici izvidit.

Idi, provjeri, kupi! Ako nije S, lako uzmes i A/C verziju drugdje, za 2800 kuna.

Kazu da je A verzija, iako inferiorna S verziji, bolja od dobrog dijela konkurencije: http://www.behardware.com/articles/6...e-verdict.html

A C verzija je losija od A: http://www.behardware.com/articles/6...r-226bw-c.html

Ph03n1x 18.06.2007. 18:50

Citiraj:

Autor gamer (Post 748981)
e da ljudi, kaj je sa 206BW modelima? to i mene zanima!
jel i oni imaju shranja sa S, A i C panelima ili su svi "kak bi trebali biti"? :-)

ja sam uzeo 206BW. A panel sam dobio. Kaj da ti kazem, za te pare monitor je pun pogodak. Slika je na A panelu vrlo dobra, boje su dobre (NEMA nikakve dominacije plave)...jedino su vidljivi kutovi slabiji kao i kod ostalih TN monitora.
Monitor je dobro kalibriran vec out-of-box, jedino je svjetlina prejaka na defaultnim postavkama, sto se lako rijesi. Prisutan je manji background bleeding pri vrhu panela koji se primjeti pri tamnim scenama, ali nista zabrinjavajuce...

Za 2 soma i kusur odlican monitor. AUO panel je sasvim OK.

vlincx 18.06.2007. 18:53

I kolko se nudi za S matricu trenutno? Na crnom tržištu

rendula 18.06.2007. 20:28

Citiraj:

Autor Thoroughbred B (Post 745975)
Ja sam skinuo neki color profile za A panel koji ispravlja sve nedostatke spomenutog,poštela valjda...uglavnom,ne vidim razliku između A i S panela...

Bio sam naletio i na profil za C panel,tako da vjerujem da je moguće ispraviti štelanjem sve...

jel bi mogao poslati na pm pliz da probam i ja, koje postavke imas za boje/brightness/contrast i taj color profile?
thx :)

MaxB 18.06.2007. 21:09

Profile za A i C imas na ona dva linka koja sam postao.

Poggiali 19.06.2007. 02:54

Meni otraga ima slovo [R] pa malo dalje C
Panel info CMO M220Z1
Koji je to lošiji ili bolji C ??

Inače sam zadovoljan sa slikom, a imam ga na onoj postavci "Game"

P.S. Zakaj mi pod Monitor on time piše 0 hrs ?

IcyTexx 19.06.2007. 14:36

Citiraj:

Autor Poggiali (Post 749800)
Meni otraga ima slovo [R] pa malo dalje C
Panel info CMO M220Z1
Koji je to lošiji ili bolji C ??

Inače sam zadovoljan sa slikom, a imam ga na onoj postavci "Game"

P.S. Zakaj mi pod Monitor on time piše 0 hrs ?

Nema losijeg ili boljeg C. C je C, loš.
Inače, mislim da su to extremni monitori koji ce imati ozbiljnih problema sa bilo kojim panelom. 1 na 100 je defektan.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:23.