PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   How to - Instaliranje windowsa xp (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=58748)

Bartuc 24.03.2007. 10:51

Imate za skinuti sa Microsoftove stranice "DirectX End-User Runetime Installer", to si skinete i preko web-a možete update-ati DirectX v9.0c! To bi svatko morao imati na kompu jer nove verzije DirectX-a izlaze čak jednom ili više puta mjesečno!

PS: Da bi ga skinuli morate imati original Windowse, traži validaciju!

LINK: http://www.microsoft.com/downloads/d...DisplayLang=en

Hrvoje xyz 24.03.2007. 11:13

ja san za c particiju cak ostavio 9,5 GB , a nemam tak velki hard.
neznam kolki je vama Windows fodler , al meni je 2 GB.
tome dodas pafing file , system restore , za koji bih, unlike nekih ovdje, reko da je koristan(image ne radis bas svaki dan a restore point mozes u 10 sekundi napravit svaki dan) , hibernation file , OSNOVNI program files dakle ono "common fles" , i jos manjih problema ., i toe sve zajedno to zauzima 6 Gb.

a po meni sistemska particija uvije mora imat bar 30 % free spacea.
tak da 4 gb waay premalo.

opet s druge strane , ovo kaj je autor gore spominjo da se max 4 particije mogu radit .. to netreba ni govorit noobobima , kakav bi to cirkus bio , naprave 4 particije i zamisli ima dva harda lik ?
uz virtual drive i opticke uredaje imo bi dvoznamenkasti broj drajvova , ak se onda nebi zgubio volju za kompom neznam kad bi

dvije particije na kompu i amen vozi,il ak su dva harda , 3 particije .

Amdejac 24.03.2007. 12:48

Meni su Windoze narasle na 2,89 GB (3.105.840.511 bytes).
600 Mb je rezervirano za smeće i 1 GB je swap file.
Tako da samo windowsi i procesi zauzimaju oko 4.5 Gb.

Vuco 24.03.2007. 13:42

Citiraj:

Autor Bartuc (Post 683328)
Imate za skinuti sa Microsoftove stranice "DirectX End-User Runetime Installer", to si skinete i preko web-a možete update-ati DirectX v9.0c! To bi svatko morao imati na kompu jer nove verzije DirectX-a izlaze čak jednom ili više puta mjesečno!

DX 9.0c se dobije u paketu sa Service Packom 2. A preko Weba nekaj dati da mi instalira (pogotovo sa microsofta) - nikada :). Imao tarapanu sa tim auto update-om jednom i od tada, ne hvala.

A DX više ne izlazi jednom mjesečno i brijem da nije nikada tako često izlazio. DX 9.0c je tu već ohoho vremena.

Bartuc 24.03.2007. 15:19

@Vuco, nisam mislio da DX9 izlazi 1 mjesečno već updateovi za njega (podrške za grafičke/igre)! PS: Ovo je samo neki prosjek za određeni period u zadnjih par mjeseci, nije kvalitativna računica!

Meni nikad nije niti jedan update zeznuo komp, a bome sam radio prije bar 1 format mjesečeno (znaći 1 put mjesečno sam update-ao kompove preko weba i nikad problema)!

Valjda sve to ovisi kolike si sreće kad je Microsoft u pitanju:)

domy_os 24.03.2007. 21:51

S Microsoftom nikad nemaš sreće... :D

Tr3x 30.03.2007. 16:40

:p lol

najljelpse je prvo instalirati chipset drivere tako da digne agp driver + inf o hardveru na maticnoj a onda ides dalje

(ja bi prvo ***es mi se driver za grafu da ne gledam onih jadnih 60 'erci) :p

hakaa 05.08.2007. 01:39

Pretpostavimo da imam dvije particije C: sa Windowsima i D:. Instaliram neki program poput photoshopa na D: te nakon toga formatiram C: i reinstaliram windowse. Da li će u tom slučaju photoshop radit tj. da li se neki fileovi pri instalaciji ipak ugrađuju u windowse te izostajanje takvih fileova smeta kasnije pokretanje programa?
Ja sam dosad uglavnom instalirao sve programe/igre na C: pa nisam naišao na ovakvu situaciju.

rams 05.08.2007. 02:09

Igre vecinom hoce raditi, i dosta programa, Photoshop nece, isprobano.

Nego mene nesto zanima, IceFish, kako si uzimao screenshotove instalacije? O_o

domy_os 05.08.2007. 02:15

Citiraj:

Autor rams (Post 782739)

Iz virtual machinea.

Joke 05.08.2007. 03:45

Ili možda odavde :) http://www.nspoint.net/~infinite/winxpzast/wininst.htm

IceFisherman 05.08.2007. 12:29

Citiraj:

Autor rams (Post 782739)

http://www.vmware.com/

Citiraj:

Autor domy_os (Post 782741)
Iz virtual machinea.

Yep :)

Citiraj:

Autor Olymp (Post 782751)

Nop :)

njuskalo 17.11.2007. 20:01

imam problem.instaliro sam windowse sa sprzenog (neoriginalnog) cd-a (prof + sp2) jer mi je originalni zgreban i kad sam trebo upisat serial,ja upisem originalni a on mi kaze da nie valid??zna li netko zasto je to?i hocu li moc kasnije promjenit kod u originalni il moram sa orig cd-a ponovo instalirat?

yedwy 17.11.2007. 20:52

Ako su ti origigi windowsi bili bez SP2 u sebi onda ti taj CD key nije valid za XP+SP2 koji su od M$ dolazili, ako ti je oštećen CD ili nađi obični XP ili zovi M$ p aim objasni situaciju, možda ti daju SP2 key ili novi CD...

njuskalo 17.11.2007. 21:23

Product Name: Windows XP Professional with SP2 (Single User) ISO Image
to mi pise na msdnaa stranici a dolje mi pise serial number...to kao svi ferovci dobe djabe windowse a taj iso mozes skinut samo na feru pa posto nemam laptop nisam ga skido jer sam mislio da cu moc sa od statinog laptopa cd-a instalirat.pa to nije islo pa sam uzeo ovaj sprzeni koji je sa sp2...zato ne kuzim zakaj onda to javlja...i jel znas se moze promjenit naknadno serial?
ps. kak se i jel se mogu promjenit slova koja mi pisu uz particiju?jer sad imam ukopcan i stari i novi hard a na svakom 3 particije i sad mi se to izmjesalo skroz...

nkb11 30.11.2007. 15:51

Pitanjce neizravno vezano uz ovo

Koliko preporučate da metnem GB za C: , ako sada namjeravam staviti XP, ali za kojih par mjeseci bi stavija Vistu... pa da ne moram minjat onda particije i sl....

jel dosta 15GB?

tech 30.11.2007. 15:59

Meni je za Xp bilo dosta 15Gb, no za vistu nije...

Vuco 30.11.2007. 16:38

Ultimate Vista zauzme odmah nakon instalacije oko 13GB prostora, tako da je preporuka barem 20 stavit jer će se sigurno nakon nekog vremena još povećat, a i nikada neznaš šta ćeš imati na desktopu (tipa, drmaš download na desktop).

Gumby 30.11.2007. 19:19

Evo, ako nekome moze pomoci...
Sto se tice Page (Swap) File-a preporuka je da ga, ukoliko imate vise od jednog HDDa, smjestite na primarnu particiju drugog HDDa koja ce sluziti samo za njegovo "udomljavanje", a nalazi se na "pocetku" HDDa pa je samim tim i pristup njoj brzi. Time se ubrzava i pristup Swap File-u, a i smanjuje se mogucnost njegove fragmentacije. To, a i ostale interesantne stvari (kao sto su odredjivanje velicine Swap Filea, tweakanje Windowsa i slicno) mozete naci na slijedecem linku:

http://www.tweakguides.com/TGTC.html

:chears:

Nikicio 19.01.2008. 14:33

Puno mi je pomoglo,hvala!!!

ziginjo 28.01.2008. 16:55

Moze mi neko pomoc??Kad stisnem F8 uopce nece da prihvati...??Sta da radim???Rijeseno :fiju:

Freek 28.01.2008. 20:11

Imam problem s instalacijom ovog Ubuntu-a

Pokrenem live cd AMD64, kliknem da digne ubuntu s cd-a i počme instalirat i zatim se monitor ugasi..
Probao opet s alternative cd-om instaliram s text-modom i onda kod bootanja opet se ugasi monitor, ako probam recovery pa editiram xorg.conf zblesira i zablokira....

FeNikS_XD 18.03.2008. 14:13

Svaka čast na ovom tutorijalu, a imam jedno pitanje vezano za ove particije.

Ako sad imam tri particije:
C: 60GB (Win Xp)
D: 60GB
E: 350GB

i idem na reinstalaciju windowsa, hoće li mi se u onom koraku gdje pravim particije već pojaviti ove tri, ili ih ja ponovo pravim. Ovo je pod predpostavkom da su mi na D i E podaci koje trebam sačuvati, i neću formatirati te particije.

mbed 18.03.2008. 18:07

pojavit će ti se te tri. ti samo biraš da instaliraš na prvu (c:) a na drugima ti ostanu podaci.

Campeonato 26.03.2008. 15:02

Imam jedan Problem. Na jednom kompu na kojem trebam reinstalirat windowse izbaci mi eror na kojem piše da je greška pri bootanju s cda. inače win je na dvdu, a jučer sam ga već instaliro na svoj komp

Amdejac 26.03.2008. 23:42

Citiraj:

Autor campeonato (Post 985294)
Imam jedan Problem. Na jednom kompu na kojem trebam reinstalirat windowse izbaci mi eror na kojem piše da je greška pri bootanju s cda. inače win je na dvdu, a jučer sam ga već instaliro na svoj komp

Xp ili neka druga verzija Windowsa.

dujeee 25.04.2008. 11:54

Poštovanje.
ovako... Imam jedan problem koji me muči već nekoliko dana pa sam se odlučio podjeliti svoju muku sa vama - znalcima.
Da prjeđem na stvar- problem je sa bootanjem windowsa sa cd-a . Znači prihvatim bootanje s cd-a , pojavi se standardno crni ekran di piše na engleski kako windowsi očitavaju moju konfiguraciju, zatim otvara se sve normalno plavi ekran ii očitavaju se datoteke potrebne za instalaciju windowsa i sve stane na Setup is starting Windows ...
Znači problem se pojavljuje taman prije nego što se pojavi na plavom ekranu izbornik za dalje postupke (repair ili nowi windowsi).
Mislio sam da je do instalaciskog cd-a , pa sam posudio cd od kolege koji je sebi nedavno restartao windowse.
MOLIM vas pomozite mi, potreban mi je kompjuter.
ps. U zadnja 2 pokušaja mi se pojavi eror number 4 .

Amdejac 25.04.2008. 12:15

Da li možda pokušavaš instalirati XPe na SATA disk?

A.J. 01.10.2008. 23:36

Citiraj:

Autor KnezTame (Post 634026)
Iskljucite si dosadni Error Reporting: My Compuer > RMB > properties > Advanced > Error Reporting > Disabe Error Reporting

dali pod taj error mislis na ovo http://www.imagesforme.com/out.php/t171369_1.jpg?

Joke 02.10.2008. 01:28

Citiraj:

Autor A.J. (Post 1152397)
dali pod taj error mislis na ovo http://www.imagesforme.com/out.php/t171369_1.jpg?

Ovo nije vezano za error reporting..Tebi se doticna aplikacija rusi ili ima neki konflikt s necim..

A.J. 02.10.2008. 11:44

Citiraj:

Autor Joke (Post 1152470)
Ovo nije vezano za error reporting..Tebi se doticna aplikacija rusi ili ima neki konflikt s necim..

to mi se dogada kad ju zatvaram. mozda jer sam prvo instalirao Acrobat Professional pa onda adobe CS3
ok hvala, mislim da cu ga izbrisat i opet instalirat

sakal 09.05.2009. 00:39

stara je tema ali meni aktuelna.dakle,uradio sam instalaciju kako je ovde objasnjeno ali ...mis mi zablokira,zvuka mi nema,ne znam gdje naci drivere za svoj kompjuter tj.za zvucnu,maticnu,...

Amdejac 09.05.2009. 07:59

Na stranici proizvođača zvučne kartice.

Ali prvo ispuni profil i napiši pd moj komp koje komponente imaš jer mi nismo vidovnjaci.

STOPMessages 09.05.2009. 17:23

Citiraj:

Autor sakal (Post 1339265)
stara je tema ali meni aktuelna.dakle,uradio sam instalaciju kako je ovde objasnjeno ali ...mis mi zablokira,zvuka mi nema,ne znam gdje naci drivere za svoj kompjuter tj.za zvucnu,maticnu,...

Samo pogledaj koju maticnu imas skini poklopac od kucista procitaj sto ti pise na maticnoj to ukucaj u google i voila dobit ces tonu inf za tu maticnu!!!

sakal 16.05.2009. 00:01

Evo uredio sam profil poslije puno muke.sad sta me je ciniti?gdje da nadjem drivere?mis mi opet ponekad iz cista mira zablokira ali cini mi se kad sam na internetu.ali opet nema pravila
Adobe Reader sam instalirao za citanjedokumenata
ma trebao sam mozda napraviti 3 particije diska C samo za windows, D za Programe(da li bi ih opet trebao nanovo instalirati?),E za my Dokuments

Amdejac 16.05.2009. 12:31

http://support.asus.com/download/dow...Language=hr-hr

Upiši samo model matične i pitat će te koji OS.
Svi driveri su ti tamo.
Za Grafičku odeš na stranice nVidije

sakal 31.05.2009. 22:59

Citiraj:

Autor AMD (Post 1343339)
http://support.asus.com/download/dow...Language=hr-hr

Upiši samo model matične i pitat će te koji OS.
Svi driveri su ti tamo.
Za Grafičku odeš na stranice nVidije

hvala ti lafe!!!uspio sam.
samo jos me muci kako da poslije instalacije win xp ostanu mi instalirani programi.da ne moram opet nanovo sve instalirati.:goood:

lVlark 01.06.2009. 10:17

Nikako.

sakal 04.06.2009. 22:33

kratko i do bola jasno.
ima li neko rjesenje?

lVlark 04.06.2009. 23:01

Koliko sam skuzio, sada si sve programe izgubio, pa bi bilo najbolje instalirati sve isponova (ako samo kopiras neki programi nece raditi).

Reinstaliraj i podesi sustav, drivere i programe kako ti pase i napravi image cijelog harda/particije sa Acronis True Imageom ili Norton Ghostom. Sljedeci put kad budes morao reinstalirati windowse samo vratis taj image i za 10ak minuta si spreman za rad.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:55.