![]() |
Sad je ostao samo filozofski "argument" smisla zivota.
Ajde bar napredujemo. Da ne ulazim u dubioze smisla tudjih zivota, kao npr zivota u kojem ti zena objesi jaja zbog hobija, reci cu nesto o competitive gamingu. Moja uspredba klasicnog CS stil rankeda bi bila blize šahu. Gdje su figure postavljene, imas vrijeme koje curi i igras poteze. Ti potezi za razliku od saha su ograniceni drugacijim okruzenjem i pravilima naravno, ubacen je i timskom faktor, i na kraju nuzan je i skill. Cilj je matirat protivnika. E sada, da li je vrijeme ulozeno u bilo sta, poput šaha, pc igranja, sporta, klikanja po 24sata ili slicno , bacanje vremena, na svima nama je da se s vremena na vrijeme bar zamislimo. Ali svejedno je offtopic. |
gaming i šah.. šta sve neću čuti haha..
i kod jednog i kod drugog zna se šta su pro igrači i šta koriste, a zna se kad se pređe granica neukusa.. čim se postavlja pitanje jel ti treba, odgovor je da ti ne treba.. pro igrači ne ispituju takva glupa pitanja |
Čovjek hoće dati 100 eura više za neku gejmersku tipkovnicu i svi ga napadaju kao da će kupovati Brabusa, a Clio mu dovoljan. Un ti sunpora koji mozgovi :D
|
Kucni competitive gaming i pro gameri u ligama koji zarađuju na tome nemaju nikakve veze jedno s drugim. Samo čudan i egoističan čovjek misli da ima pravo nekome reci da je “nekakav” jer sa 40 godina ima 20k sati u gamingu i hoce li dati 3k eura za PC te je li obiteljski ili ne. Norme života su drukčije kod svakoga, ima ljudi koji pogledaju 100 filmova mjesečno, ima neki koji idu na ku*ve svake subote i drugih koji na 30 godina starom BMW-u ulazu vise ili jos vise novaca. Gušti su gušti. Svatko ima svoj zivot i mislim da na ovom “naprednom” forumu ima sve vise neprikladnih komentara koje bih opisao kao “nazadne”. Radije bih da se ljudi drze teme i konstruktivnih razgovora a osobne odabire prepuste onome tko zna svoj dzep i želje.
|
Evo i ja malo manje od 25 godina gejmam. Iako sam kao klinac imao amigu 500, zapravo racunam da gejmam otkad sam dobio prvi pentium na 166Mhz. Prosao sam dosta klanova/gilda i war-ova no danas imam mali problem. Uz djecu imam najvise pola sata, sat baciti partiju navecer i na novoj prilicno solidnoj masini (5700X sa noctuom) igram igre kao sc2, war3, gta remastere, wow i slicno. Znaci prastare igre a uz to imam i 27" AOCa sa 165hz, basiliska v3 i mislim da je ornata. Uglavnom tako mi dobro ide da recimo stavim war3, ja i jos 3 kompa (na insane) svako na svakoga, na 5 partija mi se zna dogoditi da izgubim 2 a ponekad i 3 jer me cesto sva 3 napikiraju. Uglavnom zelim da mi je zanimljivo ali da nakraju pobijedim naravno. Tako da sam bio primoran staviti kompovima hendicap na 70%. :D:D:D. I sad sam happy fino odigram, pobijedim i to je za mene gust.
No, zasto to pisem. I dalje smatram da sam najbolji na svijetu, da sam kompettitivni pro gamer, dapace gosu (jel se jos tako to kaze :D) player i da nejdem na natjecanja samo zato jer mi se neda, ali naravno da idem da bih bio vrh. :D I taj happy feeling mi nitko nemoze oduzeti i uvjeriti me u suprotno :lol2: :D :D :D. Puna podrska pro gamerima i onima koji se tako osjecaju :respekt: :D Dapace, gameri svih zemalja, ujedinite se :D :D :D |
..evo nekima za edukaciju, iako ovo je toliko malo da nista samo po sebi ne znaci:
1. https://www.youtube.com/watch?v=tj1OXGQyU9Y Iz ovog videa (situacija od jucer) mozete primjetiti da, iako sam opalio - cujes zvuk i vidis hitac, nije registrirano vec sam ja mrtav ...da bi razumio sta se tu dešava, morao bi razumjeti prednost "peek"anja, netcode igre i tickrate servera, pinga itd., da bi uopce dobio dojam o cemu pricamo. uopce ne ulazimo da je bilo toliko blizu da je moglo i moj hitac prvo registrirati s obzirom na sitaciju.. ili u to da sam ga mogao mozda cuti pa prefire itd, nego cista netcode dilema 2. https://www.youtube.com/watch?v=7lvfvUi3kVo https://www.youtube.com/watch?v=hYbsw6dpDso ..Flick Shoot, tj zasto je fluidnost igre vazna za ovakve killeve, pogotovo ako ne zaboravis da sve to ide iz perspektive gornjeg videa, a pogotovo jer protivnik u pravilu zna uzvratiti (nije bot tj scripta). Takve killeve mozes zaboraviti, ili ce ih biti daleko manje, ako te hardware koci 3. https://youtu.be/pyguD-qCpR0?si=AzbZ6jG9I9eHSTMc https://youtu.be/_5ggpO4U08k?si=jBluQdxSPwXyObil https://youtu.be/8aLFHnB8mCc?si=vxGF1SPR0tcZ1Uqo ..ovako nesto na svom lenovo legion laptopu koji ima 144hz 17" display, rtx 3060, r7 5800H, ne bi mogao izvesti. Zelim reci, probao sa svojim mišem itd, ali to je nebo zemlja razlika od setupa koji koristim.. 4. Malo o sahu, bez da ulazim u timsku problematiku https://youtu.be/98VSIGtNL_g?feature=shared https://youtu.be/JvdzIOlmPYM?feature=shared https://youtu.be/xbAMr_XP3UE?feature=shared znaci to su sitni primjeri, gdje uopce nisam usao u pravu dubinu. samo sam htio dati osvrt na neke situacije... hardware je alat, slozis si taj alat da te ne koci, da se iskljucivo fokusiras na ono sto zelis a to je igranje, taktike, itd itd.. i tjt.. svi mi koji smo usli u competitive gaming smo mislili da znamo u sto ulazimo, pa smo shvatili koliko malo znamo tek kad smo dublje zagazili u to, i dalje ucimo jer imamo puno toga na sto treba misliti, a ne samo na aim skill.. i tu ide analogija sa sahom.. a kada dodje do neizbjeznog duela, bitno je biti brzi i tada i taj hardware znaci u smislu da te ne koci.. prihvatili vi to ili ne.. ali necete razumjeti dok uistinu ozbiljno ne probate.. |
Pa u svakom sportu oprema ili hardware imaju ulogu, kao što sam i napisao negdje bitniju negdje manje bitniju ali ako budžet nije problem na to se troši jer se ništa ne prepušta slučaju.
U plivanju su imali ona famozna odijela, formula1, ne treba dalje nabrajati. Na informatičkom forumu, koji bi trebao biti usko povezan s gamingom jadno je nekome spočitavati bukvicu na što i kako troši vrijeme/novac kad je očito da se čovjek zabavlja.. |
Sve stoji samo ne moze gameplay youtube video biti referenca. Gaming je interaktivan pa se kao i takav mora prvo probati da se primjeti razlika. Ali zivimo na zalost u vremenu gdje ljudi ne vide razliku izmedju 60Hz i 120Hz ekrana na telefonima i onda pokusavas nekome objasniti razliku. Ne mislim na ovaj forum, naravno. Nego inace in real life, jednostavno nismo svi isti.
E kako je nekima svejedno 30FPS ili 60FPS za gaming, 60 ili 120Hz ekran, tako je nemoguce nekome objasniti sitnice koje uticu na reflekse u gamingu. P.S. Nista sportno samo ti klipovi gore vise pokazuju peek advantage nego hardware. ;) |
A sta esl pro @Eladio igra kompetetiv i koji ti je ping?
Sent from my SM-S918B using Tapatalk |
Citiraj:
|
@tomek i ostali trolovi. Ne igrate se? Ne shvaćate? Glupio vam je? Super...razgulite od teme.
|
Citiraj:
Citiraj:
Hamm - tko kaze da ne igramo i da ne shvacamo sto Eladio prica? Bas zato sto smo igrali i bas zato sto su neki od nas isprobali mnogo skuplji hardwer pisemo sto pisemo. Samo se ne slazemo oko izjave da ti skup gaming hardwer poboljsava gaming performance u toj kolicini i preporuke izljevanja hrpe love u isti "pocetnicima" koji se tek trebaju pronaci u tome. Dakle vecina nas tvrdi da je za takve pocetnike bolje da uzmu neki razuman hardware koji si mogu priustiti bez dubokog posezanja u zep i kad pronadu svoj gaming stil idu na skuplje ako ima za to potrebe i ako im zbilja moze bolji i skuplji hardwer u tome pomoci. Nism svi isti. Pokusaj normalne rasparave na forumu i ne vidim nista loseg u tome. Samo sto kolega Eladio pretjeruje u usporedbama sto se smatra "razumnim hardwerom". |
Ili ja pretjerujem u zahtjevima, ili ti podcjenjujes kompetitive gamere.
Nisam cuo da si odigrao neku online kompetitive igru ni 1000h u ranked sistemu, sto je ajmo reci beginner mode za takvu igru, a to samo potvrdjuje da ne razumijes o cemu pricamo mi koji jesmo. Ponavljam, takvi "igracine" poput tebe kad zalutaju u igru nas koji ni nismo neki igraci proglasuju haxerima svaki dan.. Ja imam nekakvo iskustvo, a uz to i probao sam vise hardwarea od tebe, bas u te svrhe. Mijenjao sam monitore do 280hz, miseve ne pitaj, tipkovnice, kanta je non stop pod transplatacijama.. Non stop nesto prtljam jer mogu i volim probavati i testirati. A nisam poznat po tome da savjetujem da se bacaju novci, odrastao sam na celeronima i duronima tako da postujem prioritete i novce po potrebi. O ostalom izvrtanju argumenata, filozofiranju o "bacanju novca", "smislu zivota" da ni ne govorim. Kao da pricam sa sv. Tomekom bezgrešnim, unblivbl... |
I daj da vise jednom za sva vremena izbijemo tu potrebu prenemaganja oko isplativosti:
Koliko je uistinu skuplji 240Hz monitor? Koliko to kosta npr neki superlight bezicni logitech mis? Neki hyperx headset? Mehanička tipkovnica puna ih trznica.. O kojoj mi to silnoj lovi danas pricamo? Da ne govorim, graficka je cesto jeftinija nego sto treba (za razliku kod single player ultra details raytracing gamera), jer igras ionako na low details.. Kolika je to razlika u cijeni, o kojem mi to bacanju novca pricamo? To je sve u startu prednost, koju ces s vremenom jos bolje koristiti, i sto ces vec nakon 6 mjeseci inzenzivnog treniranja i igranja itekako cijeniti, i neces biti u dodatnom trosku tako brzo sve ponovo mjenjati kao sto bi bio da kupis slabije od toga... |
Mislim da je tema otišla u krivom smjeru.
Cilje rasprave je više bio u stilu, šta ti daje "edge" od komponenti. Viši FPS je uvik bolje (CPU, brzina rama, grafička) i u to neću ulazit, to je jasno. Miš 500DPI (s većim senzom) vs 1000DPI (s manjim senzom) da se izlevelira isti pokret mišom. Šta je tu bitno, frekvencija osvježavanja? Tipkovnica, membranska vs mehanička. Hod (registracija) tipke, lag od registracije do actual movmenta na ekranu. Response monitora, 15ms vs 1ms. Frekvencija osvježavanja, 144 vs 250 jel uopce bitno? Rekao bi ne. Čisto mali background o meni, ja gejmam od 16-te godine (sad imam 41). Prvo CS na 56k modemu, ISDN, ADSL itd... Uglavnom, uvik je ping bia problem. Sad baš i nemam nešto vremena za igranje, ali ono što sam sam primjetio je da nekad bude situacija "pa ispalia sam metak, nije registriralo i onda ja dobijem u čelo". To su one situacije kad čekaš ispred kantuna zida da netko proviri a taj netko isto zna da si ti tu. To je sad pitanje tko je brži + net code same igre (interp) + gore navedene razlike u hardveru. Što od hardvera tu daje edge po vama. |
Citiraj:
|
I to bi bilo to :chears:
Citiraj:
Nijedno. 15 godina u bransi testirao razni hardware tak da chill out. To sto neces naci recenzije sa mojim potpisom je drugi par rukava :goood: |
Citiraj:
Trenutno san na 5G pokucnom od Tcoma jer mi nije dostupna optika I djaba mi komp od miljardu eura kad je desync u igri priko 5Ga osjetan pun k. Ne igran zadnjih 10 godina nista "ozbiljno" jer nema smisla Doslovno mi u Tarkovu (koji inace pati od desynca) i CSu se zna redovno desavat po 500ms desync. I bas to, drzis neki kantun i umres a ovaj ti je izviria samo 1 stotinku na tvom ekranu Na replayu njegovom on te lipo aima sekundu ipo |
Citiraj:
Unboxing, fotkanje, par recenica u wordu + eventualno bench i usporedbe i subjektivan zakljucak, sve jasno.. :roller::chears: Kakve to veze ima sa kompetitive hardwareom? ..malo znas o meni, ali nije ni bitno.. argument autoriteta je ionako logička greska u slučaju kada je iskustvo o onome u cemu pricas priblizno 0 Citiraj:
|
Tomek, na jednom dotičnom forumu bi ti rekli da napustiš sahranu. Zapravo i tu su ti rekli pa ne kužiš.
|
Citiraj:
|
Competitive gaming i hardver
Citiraj:
Tocno to. To se desava i na 30-40 pingu ne samo na 500. Koliko puta sam pregledavao replay i nevjerojatno koliko igraca za koje mislis da su cisti cheateri , pogotovo s pingom 50 a ti sa 15, kad pogledas replay on te normalno vidi dok ti vices da je prefire bez obzira sto ste isto udaljeni od peek pointa :) Ali svakako uz dobar internet treba imati 200fpsa bar jer imas par dropova mapa ima vise detalja, bomba itd i zelis imati lijepu sliku a ne igrati na 1280x800 low details. Jebes takav gaming, i amateur competitive. Makar bio losiji od drugih, ne zelim da minje grafika na razini 2000 godine :) Sto se tice godina, evo jedan laganini link za pogledati , gejmat cu do 100-te, svatko ima svoj fetish. https://youtu.be/SLIZpWrK8xo?si=arbq-TzGcwbeEkcp |
Citiraj:
Nope. Tolko o tome tko o kome sudi. Ajmo zakljuciti da nijedan ni drugi ne poznaje onog drugog a to se nece rijesiti prepucavanjem na forumu nego dobrom porcijom cevapa ili bifteka i pive. A sad dosta spamanja "ciji je veci" - zadnji post OP-u ti je bio na mjestu i ostanimo na tome. I ovim se iskljucujem s ove teme :) |
Citiraj:
Zato kad gledas najbolje igrace uvjek respektiraju cover, range, kut, pozicije, i sve moguce timinge itd. I nas vrlo dobre uvjek ulove na te tajminge aktivnom igrom, push, rush itd. Obicno takvi igraci s tim problemima pinga igraju snipere, jer tako najmanje osjete te probleme. U igri koju ja igram volim igrat medica, dodatno je sve kompleksnije jer medic moze revive team suigraca, tako da su taktike poprilicno kompleksne, ali on je opasan samo na blizu pa je u tom smislu teze. Zato se borim s tim tajminzima, na blizu se borim s netcodeom pa koristis sve trikove koje mozes za pobjedu. U tom smislu me grafika ni malo ne (ili vrlo malo) interesira. Sve se svodi na poteze i pobjede protiv sto boljih timova. Uci u produzetke, izvlaciti mec, comeback protiv jakih kad imas dobar team, to je onda to.. :o |
Citiraj:
Pooling rate je malo bio thing, pošto je default bio 125Hz pa se na 500 osjetila razlika. Povratak na 100+ Hz refresha sa bržim monitorima je bio drugi dobro došli upgrade, manje ghostanja i trackat i pratit stvari je definitivno lakše u usporedbi sa 60Hz. Čak se vidjela razlika i na 75Hz monitorima, a svi koji smo takve dosta brze igre navikli još na CRTima ganjat smo odavno znali da može to i bolje. Sad kolko je 240 ili više vs 120Hz potrebno, nemrem reć. Presto sam se natjecat prije nego je 240 posto thing pa nisam nikad išo isprobavat, ali mislim da ja u svojim godinama i van forme sad sigurno nebi imo nekog benefita jer su druge biološke stvari puno sporije u cijelom procesu :D Sa tipkušom nisam neke velke razlike vidio (MX Brown), manje umora primarno u usporedbi sa membranom i glađe je malo na mehanici igrat, ali nije drastična razlika. Pooling rate možda opet igra malo, ali reko bi manje primjetno za movement u odnosu na aim (bar za moju primjenu). Ovisi o igri i korištenim keybindovima, al key rollover može bit stavka u odnosu na membranu. Nisam ubro da je spominjano, ali zvuk je big deal. Dobre sluške (tad i zvučna) su meni radile razliku jer je dobar positional audio puno pomago za locirat playere u prostoru i prije nego ih vidiš. To je to kaj mi od komponenti pada na pamet, sve ostalo je bilo puno prakse i eventualno se dalo dobit edge sa dobrim configom i skriptiranjem kroz isti ako su igre/lige podržavale te stvari (sve 3 gore podosta, čak je bilo nužno) i eventualno sa prčkanjem kroz drivere grafičke za neke dodatne optimizacije oko prikaza. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:15. |