![]() |
Evo A1 je u interviewu za portal ictbussines otkrio kakvu će infrastrukturu graditi u ovom projektu, naravno ako oni budu ti odabrani da grade infrastrukturu.
Citiraj:
|
A tako, dakle. Technology mix s 5G: zadovoljene brzine na papiru i mjesečna fair use kvota koju potrošiš za sat-dva korištenja punom brzinom :/
Toplo se nadam da previše projekata neće nasjesti na tu kombinaciju. |
Sumnjam. Možda sa 5G uvedu flatrate kao što je to učinio DT u mjemačkoj ali to će korisnike koštati 85€.
|
Citiraj:
Znaci, JLS iliti oni na koje su prenijeli ovlasti (NP) određuju čiji će se projekt odabrati. Hm... da.. sve piše u Javnom pozivu za dostavu prijava za postupak pred-odabira, bodovanje, kriteriji itd... |
Citiraj:
Citiraj:
Zato pitam, zašto glavni grad države nije napravio ništa po tom pitanju i prijavio se na ONP? |
Citiraj:
Ovo pitanje na kraju je brijem retoričko. :fiju: |
Citiraj:
https://nop.hakom.hr/projekti/grad-sveta-nedelja/150 PRŠI je odobren koliko vidim. |
Citiraj:
No, kroz 4 godine se mozda nesto i desi: http://www.kronikevg.com/opcine-stiz...-potreba-voda/ .. a dotle, katastrofa. |
Citiraj:
Evo link na dokumente izjave i finalnu verziju PRŠI-a https://strukturnifondovi.hr/prsi_do...+SVETA+NEDELJA |
Citiraj:
Sorry frende, ali 1.5km od centrale u Gorici nije centar nego Gradići :goood: Dream prenočište i te zgrade tamo su na 1km i imaju propusnost 25/5, a to je već sve samo ne centar. Usudio bi se reci da je za 1.5km 20/2 odlična brzina. Ja sam u zgradi na 600tinjak metara propusnosti 60/10 i nema slobodne parice, e TO je genijalnost :roller: |
Citiraj:
.. i da, parica je cca 1.5km dugacka, i nemam nikakve alternative (homebox i sl. so mi no-no, jer mi treba TV sa snimanjem i sl. djidjama). 20/2 je dobro za to.. samo sto nije bas skroz stabilno. No 20/2 danas je totalna banana. |
Onda su fakat radili bolesne runde sa kablovinjem da su nabubali tolko km. :wtf2:Kuzim te skroz. JA sam na homeboxu i koma čista. Fora je vidjet 150/50, ali su beskorisni čim se pojavi druga radnja tipa tv, jos jedan korisnik itd.
|
Danas mi se pojavila optika kao dostupna na stranicama T-coma. Zovem da vidim o cem je rijec. Vele, planirano spajanje korisnika je veljaca 2020. Strmec samoborski je mjesto.
Projekt je zajednicki izmedu grada Svete Nedelje i opcine Stupnik. U Stupniku su radovi pri kraju. |
To je izgleda poseban projekt jer još nisu dodjeljenje financije za ONP.
|
Da li se zna gdje će se sve i kad raditi? Imaju gdje kakve odluke, rezultati natječaja, karte,...? Našao sam na netu neke projekte iz mislim 2018. i moje naselje ima zajednički projekt sa susjednim gradom i još nekolicinom općina.
Ovaj moj net doma 10/1 a u stvarnosti 10/0,01 mi već ide polako na k... |
Citiraj:
koji traje do 29.9.2019. onda će se objaviti rezultati tog poziva nakon čega slijedi Poziv za dostavu projektnih prijedloga i odabir operatera koji će graditi infrastrukturu. Novci bi se trebali početi dijeliti tek tamo u 6 mj. 2020. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Znaci ko ziv ko mrtav...
|
Tako nekako mogu zajebavat kako god hoćeju ili kako im se digne, sve tamo do 2025...najmanje :roller:
|
Zar nije do 2023? Jer ako računaš da je projekat trebao biti gotov na kraju 2020. znači 2020+3=2023. :D
Citiraj:
Citiraj:
Drugu ulogu kao nositelji projekta imaju JLS-ovi (Jedinice lokalne samouprave) te operateri i određene firme za gradnju infrastrukture koji bi u suradnji sa JLS-ovima gradili novu infrastrukturu. |
2025 ZAPAMTITE što vam velim! Kakva 2023 i takvi bakrači!
A moguće i dulje! |
Citiraj:
|
Vjerojatno se radi o grešci jer kad se otvori link na mapi nema označeno područje gradnje ni opis tko gradi i sl. No ipak je zanimljivo jer vjerojatno već imaju u sustavu sve spremno za objavu samo se čeka službeno pokretanje projekta.
https://i.postimg.cc/HcFnBQLB/Screen...327-Chrome.jpg |
Citiraj:
Ali pošto i sam kolega znaš kako to sve iđe kod nas možda se prevarim pa ti budeš u pravu a ja u krivu. |
Ma oduziti ce se to sigurno i iza 2025-te bar dok t-com maximalno ne prosiri svoje kapacitete optike i skrati lokanu petlju na potezu centrala-FTTX
te postigne zadovoljavajucu penetraciju prema i u broju korisnika sa min. brzinom 100/20, vezanih ugovorom. Iskon takodjer po nesto manjim cijenama. Za godinu ili tri dok se NGN bude radila bice i naglo optika od t-com dostupna sve vecem broju korisnika i dok NGN bude spremna ostati ce samo neke zabiti za spojiti na istu. Ostali ce biti ili vezani ugovorom za t-com ili kod A1 koji svoju politiku vodi ili ce debelo razmisljati dali sa 100/20 ici na 40/5. Od NGN ce profitirati samo oni koji to dozive na Optimi i nekim drugim lokalnim operaterima sa brzinama 20/2 itd... HAKOM se bude pobrinio da t-com ne izgubi prihod ili bilo kako bude ostecen izgradnjom NGN mreze, kod nas stvari ne funkcioniraju kao u ostaku €u, nemamo nacionalno operatera ni jednog, niti je drzavu tu nesto briga tako da sama NGN je reda radi kakti €u direktive ali realno profit operatera koji su u stranom vlasnistvu je iznad svake dobrobiti krajnjeg korisnika, ako je i ima slucajno to je zato jer je dobro za sam profit operatera. Mali hint... samo kruznim zalbama javne ponude na odabir radova itd... cjela stvar se moze oduziti i 2 godine van roka od 3 godine probijenog roka :) Nisam siguran da su pristupne ceste prema Peljeskom mostu krenule u izgradnju ili su jos aktualne zalbe na zalbe... |
Ne bih rekao da je to baš kao pristupne ceste. Ovdje će mislim biti sloboda izbora, znaći svaki JLS će odabrati svog operatera partnera. Kao drugo, u A financijskom modelu koji je odabrala večina JLS-ova se navodi da onom operateru koji izgradi infrastrukturu određenom JLS-u sa kojim surađuje na projektu, ta ista infrastruktura ostaje u operaterovom trajnom vlasništvu. Tako da ne vidim razloga da HT ne bi profitirao zbog NGN-a. Također isto tako i A1 tamo gdje bude gradio.
|
Citiraj:
taj odabir moguca je zalba pa onda upravni sudovi pa visoki itd... ajoj... no dobro, budemo vidjeli s vremenom, nada ipak umire zadnja. |
Ma nece bit nikakvih zalbi. Pa ne moze jedan operater graditi sve. Gradit ce i A1 i HT a vjerujem da ce se javiti i neki operateri poput Terakoma i sl. koji trenutno nude samo poslovnim korisnicima širokopojasne usluge i tako ući u tržište privatnih korisnika.
|
Eto ako pomoćnik ministra regionalnog razvoja kaže da iako je određeno minimum 40mbps u downloadu ovim projektom cilj je omogućiti i veće brzine svima gdje će biti izgrađena nova infrastruktura.
|
Pršije za prčije :)
LOL@"MI SMO OSIGURALI MILIJARDU KUNA" Lako ti se tuđim kurcem kurčiti, ili kako se već kaže u narodu. |
Kao što sam još prije napisao tko živ tko mrtav dotad, uvijek moramo u svemu biti zadnji...
|
Bude danas kakva informacija od HAKOM-a, budući da je kraj mjeseca tu?
Sa Omega 3 se potpuno slažem, s ovakvim napretkom, prošlo bude puno previše godina i da, ko živ ko mrtav. A u tom me slučaju, kak je govoril moj pokojni frend, "boli đon". |
Kaj se živcirate, mi smo još kamilica prema ostatku EU. Ova gore ekipa na sjeveru će se prelomiti, dosta ruralnih područja imaju, velike čistine, pa ti vuci optiku i lovi postotak pokrivenosti. How yes no. Ak će se produljiti rok na 2025 ili 2030, i drugi će plakati, nismo mi jedini "problematični". Nije utjeha, ali eto. Muče se i drugi.
|
Citiraj:
Pretežno sa većim brzinama a mala ruralna sela i zaseoci i razne zabiti bogu iza nogu će se morat zadovoljit sa onih 30mbit/s, ako i toliko... |
Citiraj:
Pa za malena naselja i selca 30mbps je sasvim dosta i onak u takvim krajevima živi dosta starije stanovništvo. Ovo sve mlado koje ima potencijal za iskoristiti veće brzine živi u večim gradovima i naseljima. |
Citiraj:
How yes no :lol2: |
Pravi rvat prvo otvori hakom kartu optike, onda ide tražiti stan/kuću/smještaj :D
|
| Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:31. |