PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   ISP (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=15)
-   -   ONP za razvoj NGN širokopoj. infrastrukture (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=299396)

Froxie24 30.07.2019. 21:34

Evo A1 je u interviewu za portal ictbussines otkrio kakvu će infrastrukturu graditi u ovom projektu, naravno ako oni budu ti odabrani da grade infrastrukturu.

Citiraj:

Cilj nam je do 2023. pokriti minimalno 50 posto kućanstava optičkom mrežom, a ostatak Hrvatske kombinacijom optike i 5G tehnologije“, ističu dalje u odgovoru na upit ICTbusiness.info.

franzD 30.07.2019. 22:01

A tako, dakle. Technology mix s 5G: zadovoljene brzine na papiru i mjesečna fair use kvota koju potrošiš za sat-dva korištenja punom brzinom :/
Toplo se nadam da previše projekata neće nasjesti na tu kombinaciju.

Froxie24 31.07.2019. 04:48

Sumnjam. Možda sa 5G uvedu flatrate kao što je to učinio DT u mjemačkoj ali to će korisnike koštati 85€.

kilkenny 31.07.2019. 08:32

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3323875)
Ovako operateri će dostaviti svoja projektna rješenja JLS-ovima kad oni objave javnu nabavu za projektiranje, građenje i upravljanje informatičkom infrastrukturom.

Operateri će sastviti projektna rješenja prema svojem iskustvu i znanju te predočiti JLS-ovima sve potrebne informacije, od vrste infrastrukture koja bi oni gradili, o sveukupnoj cijeni odabrane tehnologije te troškove radova, nabave opreme i održavanja te iznos kojim su operateri voljni sudjelovati jer samo dio se financira iz EU fondova a ostatak financiraju Operateri.

Tada će JLS-ovi odabrati onog operatera koji po njima nudi najbolju implementaciju tehnologije i ostvarivanje ciljeva ONP-a uz prihvatljivi trošak.

Znaci, JLS iliti oni na koje su prenijeli ovlasti (NP) određuju čiji će se projekt odabrati. Hm... da.. sve piše u Javnom pozivu za dostavu prijava za postupak pred-odabira, bodovanje, kriteriji itd...

Blagus 31.07.2019. 15:31

Citiraj:

Autor LeskiRM (Post 3323969)
Kod mene u Svetoj Nedelji se naveliko priča o ffth koji bi trebali poceti raditi pocetkom iduce godine u veljaci.
ZG nam je 5km udaljen (Podsused, Jankomir) a ZG centar nekih 15km

Jesu to samo priče ili postoji neki dokument koji to potvrđuje? Tko god da odluči vući optiku, mislim da je krajnje vrijeme da to najavi HAKOM-u, a tamo nema ničeg za Svetu Nedelju.

Citiraj:

Autor Mate22 (Post 3323972)
Ja sam baš u Zagrebu širi centar i svugdje oko mene su baš gusto razgranati FTTC kabineti i samo nam kao što već svi znate piče dalje po bakru, nemogu oni od tog bakra da se odljepe još 100 godina.

A rubovi grada nula bodova... Cijea GČ Sesvete je u očajnom stanju, pogotovo prema sjeveru. Ista stvar je i sa jugom, ispod Buzina. Za tako raštrkanu naseljenost se nitko neće boriti da pruži išta više od zakonskog minimuma.

Zato pitam, zašto glavni grad države nije napravio ništa po tom pitanju i prijavio se na ONP?

deda.cro 31.07.2019. 17:22

Citiraj:

Autor Blagus (Post 3325241)
A rubovi grada nula bodova... Cijea GČ Sesvete je u očajnom stanju, pogotovo prema sjeveru. Ista stvar je i sa jugom, ispod Buzina. Za tako raštrkanu naseljenost se nitko neće boriti da pruži išta više od zakonskog minimuma.

Zato pitam, zašto glavni grad države nije napravio ništa po tom pitanju i prijavio se na ONP?

Sesvete su gradu zanimljive samo kao izvor prihoda i jedino što se kod nas može raditi je prekopavati Ninsku svake 2 godine, jer se ta cesta onak fino vidi.
Ovo pitanje na kraju je brijem retoričko. :fiju:

LeskiRM 31.07.2019. 23:43

Citiraj:

Jesu to samo priče ili postoji neki dokument koji to potvrđuje? Tko god da odluči vući optiku, mislim da je krajnje vrijeme da to najavi HAKOM-u, a tamo nema ničeg za Svetu Nedelju.

https://nop.hakom.hr/projekti/grad-sveta-nedelja/150

PRŠI je odobren koliko vidim.

Nick7 01.08.2019. 09:44

Citiraj:

Ja sam u centru Velike Gorice, i mogu se j****. Imam 20/2, jer je centrala udaljena cca 1.5km. Kako zivim u manjoj stambenoj zgradi, a okolo su obiteljske kuce, ovo je 'nezanimljiv' dio za operatere.

No, kroz 4 godine se mozda nesto i desi: http://www.kronikevg.com/opcine-stiz...-potreba-voda/
.. a dotle, katastrofa.

Froxie24 01.08.2019. 12:53

Citiraj:

Autor LeskiRM (Post 3325440)

Je odobren je i prošlo je i iskazan je interes za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju odobrenih Planova razvoja širokopojasne infrastrukture.

Evo link na dokumente izjave i finalnu verziju PRŠI-a

https://strukturnifondovi.hr/prsi_do...+SVETA+NEDELJA

New One 01.08.2019. 13:22

Citiraj:

Autor Nick7 (Post 3325496)
Ja sam u centru Velike Gorice, i mogu se j****. Imam 20/2, jer je centrala udaljena cca 1.5km. Kako zivim u manjoj stambenoj zgradi, a okolo su obiteljske kuce, ovo je 'nezanimljiv' dio za operatere.

No, kroz 4 godine se mozda nesto i desi: http://www.kronikevg.com/opcine-stiz...-potreba-voda/
.. a dotle, katastrofa.

Sorry frende, ali 1.5km od centrale u Gorici nije centar nego Gradići :goood:
Dream prenočište i te zgrade tamo su na 1km i imaju propusnost 25/5, a to je već sve samo ne centar.
Usudio bi se reci da je za 1.5km 20/2 odlična brzina.

Ja sam u zgradi na 600tinjak metara propusnosti 60/10 i nema slobodne parice, e TO je genijalnost :roller:

Nick7 01.08.2019. 15:25

Citiraj:

Autor New One (Post 3325583)
Sorry frende, ali 1.5km od centrale u Gorici nije centar nego Gradići :goood:
Dream prenočište i te zgrade tamo su na 1km i imaju propusnost 25/5, a to je već sve samo ne centar.
Usudio bi se reci da je za 1.5km 20/2 odlična brzina.

Ja sam u zgradi na 600tinjak metara propusnosti 60/10 i nema slobodne parice, e TO je genijalnost :roller:

Ja sam preko puta crkve Blazene djevice Marije (pored Muzeja Turopolja), pa bi rekao da je to blizu centra :)
.. i da, parica je cca 1.5km dugacka, i nemam nikakve alternative (homebox i sl. so mi no-no, jer mi treba TV sa snimanjem i sl. djidjama).
20/2 je dobro za to.. samo sto nije bas skroz stabilno.

No 20/2 danas je totalna banana.

New One 01.08.2019. 17:39

Onda su fakat radili bolesne runde sa kablovinjem da su nabubali tolko km. :wtf2:Kuzim te skroz. JA sam na homeboxu i koma čista. Fora je vidjet 150/50, ali su beskorisni čim se pojavi druga radnja tipa tv, jos jedan korisnik itd.

LeskiRM 28.08.2019. 21:52

Danas mi se pojavila optika kao dostupna na stranicama T-coma. Zovem da vidim o cem je rijec. Vele, planirano spajanje korisnika je veljaca 2020. Strmec samoborski je mjesto.
Projekt je zajednicki izmedu grada Svete Nedelje i opcine Stupnik. U Stupniku su radovi pri kraju.

Froxie24 29.08.2019. 05:44

To je izgleda poseban projekt jer još nisu dodjeljenje financije za ONP.

mamikulcic 29.08.2019. 10:04

Da li se zna gdje će se sve i kad raditi? Imaju gdje kakve odluke, rezultati natječaja, karte,...? Našao sam na netu neke projekte iz mislim 2018. i moje naselje ima zajednički projekt sa susjednim gradom i još nekolicinom općina.
Ovaj moj net doma 10/1 a u stvarnosti 10/0,01 mi već ide polako na k...

Froxie24 29.08.2019. 11:45

Citiraj:

Autor mamikulcic (Post 3333146)
Da li se zna gdje će se sve i kad raditi? Imaju gdje kakve odluke, rezultati natječaja, karte,...? Našao sam na netu neke projekte iz mislim 2018. i moje naselje ima zajednički projekt sa susjednim gradom i još nekolicinom općina.
Ovaj moj net doma 10/1 a u stvarnosti 10/0,01 mi već ide polako na k...

Znat će se sve u svoje vrijeme, trenutno je u tijeku "Javni poziv za dostavu prijava za izgradnju pristupnih mreža"
koji traje do 29.9.2019. onda će se objaviti rezultati tog poziva nakon čega slijedi Poziv za dostavu projektnih prijedloga i odabir operatera koji će graditi infrastrukturu.

Novci bi se trebali početi dijeliti tek tamo u 6 mj. 2020.

SC0RPl0N 06.09.2019. 15:42

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3333194)
Znat će se sve u svoje vrijeme, trenutno je u tijeku "Javni poziv za dostavu prijava za izgradnju pristupnih mreža"
koji traje do 29.9.2019. onda će se objaviti rezultati tog poziva nakon čega slijedi Poziv za dostavu projektnih prijedloga i odabir operatera koji će graditi infrastrukturu.

Novci bi se trebali početi dijeliti tek tamo u 6 mj. 2020.

Dali je točno da je propisana minimalna brzina downloada od 30 Mbit/s nakon početka 2020 godine? Živim u gradskom kotaru grada Splita i trenutno imam maksimalnu brzinu od 10 Mbit/s i navučenih 0.5 Mbit/s u uploadu. T com mi na računu ovu brzinu prikazuje kao turbo 10. Brzinu od 10 Mbit/s na pragu 2020 godine oni nazivaju turbo???? To je ništa drugo nego ruganje sa korisnicima. Dokad više??? Prijatelj mi živi u selendri pokraj Sarajeva, prije 5 godina imao je brzinu od 40/10 a sad mu je već preko 100 Mbit u downloadu. U malom mjestu u Bosni!!! Meni naplaćuju ovu brzinu iz kamenog doba više nego nekima internet preko optičkog priključka. Nisu ništa investirali od kad je ta infrastruktura napravljena i plaćena novcima naših roditelja. Novce uzeli, napravili drljavo posao (osam ormarića/regleta) od moje kuće do centrale jako loše hidroizolirani i često nakon većih pljuskova poplavljeni. Bakrene parice oksidirale i degradirale, pucanje veze nakon svake malo veće kiše a ova bagra od teleoperatera uvijek čeka zadnji tren za nadogradnju infrastrukture i tek kad ih zakonska regulativa prisili da nešto promijene/poprave izlaze i interveniraju na infrastrukturi.

franzD 06.09.2019. 15:47

Citiraj:

Autor SC0RPl0N (Post 3335477)
Dali je točno da je propisana minimalna brzina downloada od 30 Mbit/s nakon početka 2020 godine?

I da i ne. Propisano je, ali Hrvatska neće popušiti kaznu ako to ne napravi jer je "nova" članica, pa sam zaključi koje su ti šanse :)

SC0RPl0N 06.09.2019. 15:51

Citiraj:

Autor franzD (Post 3335479)
I da i ne. Propisano je, ali Hrvatska neće popušiti kaznu ako to ne napravi jer je "nova" članica, pa sam zaključi koje su ti šanse :)

Neće Hrvatska država to radit nego teleoperateri a valjda je u interesu države da joj svi građani imaju normalan internet a ne dial up brzine. Zna li itko dali je vlada obvezala operatere da ispoštuju ovu Europsku inicijativu?

Exomaniac 06.09.2019. 16:15

Citiraj:

Autor franzD (Post 3335479)

Za hrvatsku ti vrijedi N+3 pravilo još više manje. Znaci bilo koji rok za projekte od zadnjih par godina možeš produžiti još za 3 godine pa se tek onda može pričati o neispunjenju obaveza i sličnome.

Omega 3 06.09.2019. 16:42

Znaci ko ziv ko mrtav...

Mate22 06.09.2019. 16:48

Tako nekako mogu zajebavat kako god hoćeju ili kako im se digne, sve tamo do 2025...najmanje :roller:

Froxie24 07.09.2019. 14:09

Zar nije do 2023? Jer ako računaš da je projekat trebao biti gotov na kraju 2020. znači 2020+3=2023. :D

Citiraj:

I da i ne. Propisano je, ali Hrvatska neće popušiti kaznu ako to ne napravi jer je "nova" članica, pa sam zaključi koje su ti šanse.
Hoće ako ne odrade sve do 2023. Ali naravno kaznu neće "država" plaćati već mi. :no2drug:

Citiraj:

Neće Hrvatska država to radit nego teleoperateri a valjda je u interesu države da joj svi građani imaju normalan internet a ne dial up brzine. Zna li itko dali je vlada obvezala operatere da ispoštuju ovu Europsku inicijativu?
Država kao država ima neko sudjelovanje u tome, naravno onaj dio što se tiče zakona koje mogu donesti radi lakšeg rada određenih tijela. Uređenje katastar, smanjivanje naknada prava puta, izdavanje dozvola i sl.

Drugu ulogu kao nositelji projekta imaju JLS-ovi (Jedinice lokalne samouprave) te operateri i određene firme za gradnju infrastrukture koji bi u suradnji sa JLS-ovima gradili novu infrastrukturu.

Mate22 07.09.2019. 17:33

2025 ZAPAMTITE što vam velim! Kakva 2023 i takvi bakrači!
A moguće i dulje!

Froxie24 07.09.2019. 23:11

Citiraj:

Autor Mate22 (Post 3335754)
2025 ZAPAMTITE što vam velim! Kakva 2023 i takvi bakrači!
A moguće i dulje!

Mogu ja pamtiti ali otkud ti ta sigurna informacija.

Froxie24 08.09.2019. 08:30

Vjerojatno se radi o grešci jer kad se otvori link na mapi nema označeno područje gradnje ni opis tko gradi i sl. No ipak je zanimljivo jer vjerojatno već imaju u sustavu sve spremno za objavu samo se čeka službeno pokretanje projekta.

https://i.postimg.cc/HcFnBQLB/Screen...327-Chrome.jpg

Mate22 08.09.2019. 17:47

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3335848)
Mogu ja pamtiti ali otkud ti ta sigurna informacija.

A gle nije 100% sigurna info :)
Ali pošto i sam kolega znaš kako to sve iđe kod nas možda se prevarim pa ti budeš u pravu a ja u krivu.

silver_tip 08.09.2019. 18:40

Ma oduziti ce se to sigurno i iza 2025-te bar dok t-com maximalno ne prosiri svoje kapacitete optike i skrati lokanu petlju na potezu centrala-FTTX
te postigne zadovoljavajucu penetraciju prema i u broju korisnika sa min. brzinom 100/20, vezanih ugovorom. Iskon takodjer po nesto manjim cijenama.

Za godinu ili tri dok se NGN bude radila bice i naglo optika od t-com dostupna sve vecem broju korisnika i dok NGN bude spremna ostati
ce samo neke zabiti za spojiti na istu. Ostali ce biti ili vezani ugovorom za t-com ili kod A1 koji svoju politiku vodi ili ce debelo razmisljati dali sa 100/20 ici na 40/5.

Od NGN ce profitirati samo oni koji to dozive na Optimi i nekim drugim lokalnim operaterima sa brzinama 20/2 itd... HAKOM se bude pobrinio da t-com ne izgubi prihod
ili bilo kako bude ostecen izgradnjom NGN mreze, kod nas stvari ne funkcioniraju kao u ostaku €u, nemamo nacionalno operatera ni jednog, niti je drzavu tu nesto briga
tako da sama NGN je reda radi kakti €u direktive ali realno profit operatera koji su u stranom vlasnistvu je iznad svake dobrobiti krajnjeg korisnika, ako je i ima slucajno to je zato jer je dobro za sam profit operatera.

Mali hint... samo kruznim zalbama javne ponude na odabir radova itd... cjela stvar se moze oduziti i 2 godine van roka od 3 godine probijenog roka :)
Nisam siguran da su pristupne ceste prema Peljeskom mostu krenule u izgradnju ili su jos aktualne zalbe na zalbe...

Froxie24 08.09.2019. 21:51

Ne bih rekao da je to baš kao pristupne ceste. Ovdje će mislim biti sloboda izbora, znaći svaki JLS će odabrati svog operatera partnera. Kao drugo, u A financijskom modelu koji je odabrala večina JLS-ova se navodi da onom operateru koji izgradi infrastrukturu određenom JLS-u sa kojim surađuje na projektu, ta ista infrastruktura ostaje u operaterovom trajnom vlasništvu. Tako da ne vidim razloga da HT ne bi profitirao zbog NGN-a. Također isto tako i A1 tamo gdje bude gradio.

silver_tip 08.09.2019. 22:08

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3336160)
svaka JLS će odabrati svog operatera partnera.

I tu pocinje GoT na steroidima :D Znas ti koja je to banda doslovce ? Vece sanse bi imali da je pod direktnom kapom drzave.., na svaki
taj odabir moguca je zalba pa onda upravni sudovi pa visoki itd... ajoj... no dobro, budemo vidjeli s vremenom, nada ipak umire zadnja.

Froxie24 09.09.2019. 12:22

Ma nece bit nikakvih zalbi. Pa ne moze jedan operater graditi sve. Gradit ce i A1 i HT a vjerujem da ce se javiti i neki operateri poput Terakoma i sl. koji trenutno nude samo poslovnim korisnicima širokopojasne usluge i tako ući u tržište privatnih korisnika.

Froxie24 20.09.2019. 10:12

Eto ako pomoćnik ministra regionalnog razvoja kaže da iako je određeno minimum 40mbps u downloadu ovim projektom cilj je omogućiti i veće brzine svima gdje će biti izgrađena nova infrastruktura.

kopija 20.09.2019. 10:44

Pršije za prčije :)
LOL@"MI SMO OSIGURALI MILIJARDU KUNA"
Lako ti se tuđim kurcem kurčiti, ili kako se već kaže u narodu.

Omega 3 20.09.2019. 12:36

Kao što sam još prije napisao tko živ tko mrtav dotad, uvijek moramo u svemu biti zadnji...

Armor 27.09.2019. 11:16

Bude danas kakva informacija od HAKOM-a, budući da je kraj mjeseca tu?

Sa Omega 3 se potpuno slažem, s ovakvim napretkom, prošlo bude puno previše godina i da, ko živ ko mrtav.

A u tom me slučaju, kak je govoril moj pokojni frend, "boli đon".

johnsmith 27.09.2019. 12:14

Kaj se živcirate, mi smo još kamilica prema ostatku EU. Ova gore ekipa na sjeveru će se prelomiti, dosta ruralnih područja imaju, velike čistine, pa ti vuci optiku i lovi postotak pokrivenosti. How yes no. Ak će se produljiti rok na 2025 ili 2030, i drugi će plakati, nismo mi jedini "problematični". Nije utjeha, ali eto. Muče se i drugi.

Mate22 27.09.2019. 14:44

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3341108)
Kaj se živcirate, mi smo još kamilica prema ostatku EU. Ova gore ekipa na sjeveru će se prelomiti, dosta ruralnih područja imaju, velike čistine, pa ti vuci optiku i lovi postotak pokrivenosti. How yes no. Ak će se produljiti rok na 2025 ili 2030, i drugi će plakati, nismo mi jedini "problematični". Nije utjeha, ali eto. Muče se i drugi.

Tako je samo će gradove, gradiće i njihova prednaselja pokrivat.
Pretežno sa većim brzinama a mala ruralna sela i zaseoci i razne zabiti bogu iza nogu će se morat zadovoljit sa onih 30mbit/s, ako i toliko...

Froxie24 27.09.2019. 15:56

Citiraj:

Autor Armor (Post 3341082)
Bude danas kakva informacija od HAKOM-a, budući da je kraj mjeseca tu?

Sa Omega 3 se potpuno slažem, s ovakvim napretkom, prošlo bude puno previše godina i da, ko živ ko mrtav.

A u tom me slučaju, kak je govoril moj pokojni frend, "boli đon".

Ne bude danas i ne bude od hakoma. Ocekujem rezultate sa javnog poziva za dostavu prijava tamo negdje oko 15.10.2019. tad cemo znati koji su operateri zainteresirani za izgradnju a onda slijedi javni poziv za dostavu projektnih prijedloga operatera i JLS-ovi biraju operatera partnera.

Pa za malena naselja i selca 30mbps je sasvim dosta i onak u takvim krajevima živi dosta starije stanovništvo. Ovo sve mlado koje ima potencijal za iskoristiti veće brzine živi u večim gradovima i naseljima.

Prezime 27.09.2019. 16:11

Citiraj:

Autor Froxie24 (Post 3341228)
Pa za malena naselja i selca 30mbps je sasvim dosta i onak u takvim krajevima živi dosta starije stanovništvo. Ovo sve mlado koje ima potencijal za iskoristiti veće brzine živi u večim gradovima i naseljima.

How yes no :lol2:

johnsmith 27.09.2019. 16:33

Pravi rvat prvo otvori hakom kartu optike, onda ide tražiti stan/kuću/smještaj :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:31.