![]() |
Citiraj:
Gle ovako: da je ovo poslovno okruženje, ja bi te "napao" s tonom pitanja, doveo u pitanje budžet i promjene financiranja, išao u detalje sa zahtjevima za AD, aplikativni dio, file sharing, zahtjeve backupa (ne sinkronizacije), mrežne potrebe, sigurnosne potrebe i slično za tonu drugih stvari. Izvedba projekta i presales aktivnosti bi pojela bar pola budžeta. |
kojeg budžeta? 12k? :D
|
Citiraj:
Dam bi broj moba od jednog od najboljih mrežaša koje ja znam, ujedno i direktora moj firme, pa mu objasni svoju teoriju o WIFI-u, pa će ti opaliti šamarčinu preko mobitela... Ne pričam ja o direktorima i ostalim "ticketing" i "meeting" mrežašima, pričam o ljudima koji fakat rade stvari u produkciji, pričam o troubleshootingu, pričam o migracijama, pričam o slaganju mrežne infrastrukture za call centrove od 300-400 ljudi itd. Upravo pričam s ekipom u office-u, imamo 2 linuxaša, 2 windowsaša, 2 mrežaša i mladog juniora za windowse i više manje su se svi nasmijali kada sam rekao što si napisao. Ja zadnje 2 godine radim samo WIFI, to mi je primarni posao trenutno, postavljam WIFI po većim eventima i objektima, i mogu ti pričati danima o pouzdanosti WIFI-a. Tj. više o nepouzdanosti. Radim na macbooku pro, i prvo što smo uzeli u firmi su bili thunderbold na RJ45 adapteri ;) Kolege linuxaši bez toga ni ne žele raditi. Idi u ured gdje je 60-70 zaposelenih i složi im WIFI pa neka rade.. Možeš ti staviti isti broj AP-ova koliko i uređaja imaš, ali neće raditi kao bakar. Ovaj dio za mobitele neću ni spominjati. Šta ti misliš da ljudi rade? Igraju Angry Birds? |
Ja si brijem da gledamo stvari iz drugih perspektiva. Ivo iz vise marketing / sales firmica mi iz velikih produkcija. Male firme, ono management, ekonomija, premailavanje, word pisace masine, copywriting, sales, mila majka za takve djidje. Velike ozbiljne produkcije nece tako lako.
|
Citiraj:
kakve veze sad ima vga? jer i njega iole moderniji laptopi nemaju vec godinama. sto ces s njim, spojiti los monitor ili projektor? to sto smo u hrvatskoj ne znaci da moramo po definiciji biti zaostali u glavama. barem bi ocekivao na forumu PC entuzijasta da primjenjuju novo i bolje. ps. ne, nema. govorimo o thinkpad ultrabooku. |
Možeš mi objasniti kako je to bolje u nekon pro okruženju?
|
Može lock..jer ovo više nije tema..
|
Citiraj:
kakva je to komunikacija, kakvi su to kompleksi vise vrijednosti nevjerojatno, kakva namjerna intelektualna izoliranost od svijeta. zato nista i ne funkcionira u drzavi, svi ste veliki strucnjaci, a gotovo nigdje ne radi wifi, a i obicna mreza gdje god dodjem je groblje. good job:goood: |
Citiraj:
Ne znam ni za jednog takvog korisnika, o igrama da ne govorimo u ozbiljnom okruženju. WLAN jest plan, ali kompleksan plan, target millennialsi, security još problematičan. |
Citiraj:
ja se slazem da nije trivijalno, no realnost je da ljudi koriste nativno bezicne uredjaje i sad ces ti kao podrska poslovanju njima to braniti i onemogucavati? sigurnost je samo izlika za nesigurne aplikacije, a ne mreze. |
Citiraj:
WLAN kod svih postoji, ali je daleko od bitne secure infrastrukture. |
Citiraj:
Ja još nisam vidio neki dock za poslovne laptope koji nema ethernet port. |
Citiraj:
|
Citiraj:
sto se tice sigurnosti, aplikacije se dizajniraju da budu sigurne i preko nesigurne mreze, u odnosu na legacy koje nisu sigurne pa zahtijevaju kakti "sigurne" mreze. |
Citiraj:
jasno da se koristi jos stara krama, no to ne znaci da zbog VGA porta moras kupovati kramu od laptopa. na kraju krajeva, cemu uopce kablovinje ako postoji chromecast i slicni uredjaji za 300kn? :dajpivu: |
Citiraj:
Isto tako i Audi i nuklerane elektrane (one posebno ne). O restrikcijama pristupa preko xG / LTE da ne govorim, na stranu i MDM i biometrija i ostalo. |
Ma shvatite, inzinjeri nece koristiti fancy gadgete. Koristiti ce ih management i ostala vojska podrske managementu. Inzinjerija / operativa sigurno nece klikati po svom telefonu ili tabletu. Pricate o kompletno razlicitim tipovima korisnika.
Oil, gas, power gdje je core svega inzinjerija / operativa ce imati iskljucivo bakar a onda u HQ zgradi wifi jer se u HQ uglavnom maila, tipka i koristi sistemima za podrsku. Operativa na terenu (osim logistike npr) vidi wifi samo u nekim common area prostorima / salama. @Old Iggy Ako je netko jako paranoican onda na WiFi -ju otvori jedino internet tocnije VPN s kojim ide na svoj korporativni VPN par sala dalje. |
naprosto nije tocno, dajte prestanite govoriti o necemu kao da je zapisano u kamenu. svijet se mijenja, uvijek se mijenjao i mijenjat ce se.
operativci i inzenjeri u nuklearkama i naftnim postrojenjima idu okolo s ipadima na kojem su aplikacije za nadzor/inspekcije, odrzavanje itd. sjedio sam s ljudima iz te industrije i slusao, gledao sto koriste i sto namjeravaju dalje. druga stvar, nedavno je google objavio kako su u potpunosti prestali koristiti VPN https://www.blog.google/topics/googl...-and-go-cloud/ ok, oni su 10ak godina ispred vecine, no s cloud aplikacijama i prijenosnim uredjajima se ovo vec odavno odvija... |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Iznenadio bi se.
|
Citiraj:
Ako će Synology služiti samo za backup i veličina backupa nije tolika da ti je potreban RAID, radije kupi običan eksterni disk. |
Citiraj:
A ti i tvoja cobanska mala firma se tu nesto guzite pred nasim nobelovcem ivom_k, a on za 500$ rabljenog Meka sa strganom baterijom i besplatnim Google Docsima ima frenda koji pretura milijarde. Source: some dude ivo_k |
Koji kompleks vise vrijednosti, jel ti sad lakse? odi se lijeciti...
|
Citiraj:
no salu na stranu, ti bi barem trebao imati vise uvida od ovih kompleksasa koji su zadnji tehnoloski napredak vidjeli s windows xp:chears: |
Čitam i ne vjerujem :D
|
Digao sam obrvu, nemoj da šaljem na 'lađenje,
kaže indijska: Kad se slonovi tuku nahebu mravi :fiju: |
Ne moras ih slati na hladjenje, ne valja cenzurirati, sloboda govora bez obzira kakve gluposti valjali ;)
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
kao i sluzbeni web: https://atos.net/en/about-us/partners-and-alliances/sap |
Citiraj:
Nemamo. |
Citiraj:
|
Malo. Nema baš posla tu, posebno na "zapadnjački način".
Ali nemojmo ovdje o pojedinim firmama, mislim da to nije tema, može ako koga zanima na PM. |
Citiraj:
https://store.hp.com/us/en/mdp/elitebook-820 Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
A opet reci mi dal na tim uređajima poslovnjaci rade ili samo budu uvijek dostupni, odnosno "rade"? |
O da, svakako će preko WiFi radit fw update kakvog kontrolera, routera ili nešto sličnog.
To je poslovnjak a ne rođo sa "nu vid' me" + MRcedes + ..... izbrisano zbog autocenzure .... :D |
Citiraj:
poznam poslovne ljude (al stvarno poslovne iz globalnih kompanija, ne informaticke slosere kojima je mikrotik maksimum tehnoligije, a o antiknom ciscu vlazno sanjaju) koji bi, da im kazes da wifi nije za rad i da je nuzno zlo, te cudno gledali i zaobilazili u buducnosti. Mislim generalno stav informaticara da su korisnici idioti i da je samo pravi posao samo ono sto oni rade (a vecina toga se sastoji od trosenja vremena na krpanje i rjesavanje problema koji ne bi trebali postojati) uzrokuje to da poslovnjacima informatika i informaticari idu na nerve opako i da su budzeti toliko niski. Budimo realni, u vecini firmi je informatika podrska poslovanju, a ne obrnuto i u skladu s time se treba ponasati. a ne govoriti o zidarskim mjerama preodgoja kad netko kaze nesto s cime se ne slazes. |
Citiraj:
|
Cijeli topic pričamo o mrežašima i ljudima koji to ustvari rade.
A ti cijelo vrijeme pričaš o ljudima koji rade što točno? Odgovoaraju na tickete i potpisuju ugovore? Kako si ti iz teme "Mreža sa serverom" došao do poslovnjaka koji rade na ipadu? Da, mi "poslovanjci", koji to radimo, da, mi radimo update i kontrolera i routera, migracije, provisioning itd. I da, ne radimo to preko wifi-a. |
Citiraj:
Dali si svijestan sto stoji iza novih tehnologija clouda? Isti taj cisco, isti taj server koje ti zelis zapaliti, isti taj storage system. Pa daj se urazumi. Zato sto je netko napravio SD-WAN (I Cisco, i Velocloud i svi ostali) da vise nema mrezne opreme u prici? Seniar management je najnezahtjevniji korisnik u cijeloj kompaniji. Taj hoce lijepi tablet i novi mob. Eto ih kod mene 2000 u HQ. Das mu novi mob i miran je godinu dana. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:37. |