PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Hrvatska pošta - informacije i iskustva (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=278428)

Ag008 18.05.2016. 00:03

Meni i dalje nije jasno kako Slovenija, Njemačka, Austrija, niti jedna EU zemlja ne naplaćuje dostavu small paketa, kod njih isto puno ljudi naručuju isto što i mi pa je kod nas to uvedeno. Zašto nije i drugdje?

Old Iggy 18.05.2016. 00:05

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2927103)
Meni i dalje nije jasno kako Slovenija, Njemačka, Austrija, niti jedna EU zemlja ne naplaćuje dostavu small paketa, kod njih isto puno ljudi naručuju isto što i mi pa je kod nas to uvedeno. Zašto nije i drugdje?

Povećavaju cijene slanja internih i vanjskih pošiljaka.

back2quick 18.05.2016. 02:38

Citiraj:

Autor wooden (Post 2927088)
Kineza baš briga za tvoje napomene jer on gleda šta je njemu najpovoljnije.
Ići mu se odmah u startu prijetiti sa lošim feedbackom je baš ciganski i to jedino može uzrokovati da nas stave na crnu listu jer on kao seller nema ništa s našim propisima i dotičnom naplatom.
Ako ti je problem plaćati tih 4.5 kn onda ni ne naručuj s ebaya.

loš feedback je negativan feedback. neutralan feedback im ne bi trebao niti spuštati niti podizati ocjenu.

osim toga i mene baš briga za crnu listu jer tržište je toliko rašireno da se uvijek može naći ono što treba.

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2927102)
Brzo bi se prilagodili čemu? Dodatnoj naplati slanja paketa? Pa to kod većine i sad možeš. Ne može on birati ili lijepiti po paketu što se njemu svidi.

Što misliš zašto je njemu "besplatno" i zašto ogromna većina svjetskih pošta ima sad probleme s potrebom kompenzacije gubitka u transferu pošiljaka iz Kine / HK / Singapura?

ne želim o tom misliti jer znaš kako se kaže misliti je k...c znati. s obzirom da djeluješ veoma informiran u vezi poštanskog prometa planeta zemlje reci ti zašto. ne bih se iznenadio ni da si insajder.

kupiš sitnica za dolar-dva i onda ti lokalni debili lupe još toliko ili pola, nije da ja kupujem po 10,20 ili više predmeta svaki mjesec već govorim za ostale i što sad bi trebali plaćat dreku od pošte preko 100kn mjesečno?!?

meni osobno ne bi bio problem tih 4.5 kn za par pošiljki mjesečno da tamo nije zaposlen bezobrazni lijeni nesposobni šljam zbog kog od dolaska pošiljke u ZG moram čekat i po tjedan dana dok mi paket stigne doma, eto u tom je problem!!

prije nego se netko sjeti napisat da odem sam podići, samo ću navest da me kod zadnjeg pokušaja podizanja pošiljke u uredu djelatnici pravili budalom i odbili uručiti pošiljku a kreten kog mi je doma poslalo njihovo povjerenstvo za pritužbe pokušavao zbedirat i osporit svaku moju tvrdnju prezentirajući svoje laži kao da je 5 minuta prije dolaska šefu pošte iz šupka ispao.

estugarda 18.05.2016. 08:28

Eto, i meni danas došla minijaturna omotnica u kojoj je bio samo micro usb kabel. 4.5kn u pošti. Ovaj put piše na hrvatskom; "Mali paket". Nigdje ne piše "Small packet". Dakle, sami su to nakeljili. Neki dan mi je poštar ostavio pred vratima 2 paketa dimenzija cca 20x20x20 cm. Bez cedulje, potvrde, bilo čega. Besplatno. U paketima su bile predleće poprilične mase. Nigdje nije pisalo ni "small packet" ni "Mali paket" ni ništa slično. Dakle cijela priča sa 4,5 kn nije ništa više nego nekakva polu-legalna otimačina iz vrha Pošte. Ja se budem maksimalno potrudio otežati im taj lopovluk. To ne može biti zakonski skroz čisto.

Old Iggy 18.05.2016. 10:40

Citiraj:

Autor back2quick (Post 2927122)
ne želim o tom misliti jer znaš kako se kaže misliti je k...c znati. s obzirom da djeluješ veoma informiran u vezi poštanskog prometa planeta zemlje reci ti zašto. ne bih se iznenadio ni da si insajder.

Oooo, sad sam i poštar? :D

Malo proguglaj, razmisli... Ne postoji nešto kao što je besplatna usluga. pitanje je tko što plaća. S druge strane, najskuplji dio dostave je upravo dostava u RH.

Citiraj:

kupiš sitnica za dolar-dva i onda ti lokalni debili lupe još toliko ili pola, nije da ja kupujem po 10,20 ili više predmeta svaki mjesec već govorim za ostale i što sad bi trebali plaćat dreku od pošte preko 100kn mjesečno?!?

Prvo je pitanje zašto se naručuje toliko i kakve robe. Cjenici pošte s tim cijenama su davno u igri, jedino što su mijenjali je naplata i pri preuzimanju u pošti i što su počeli to naplaćivati više - manje redovno.

Drugo, na koji način bi trebao platiti dostavu? Vrijednost robe nije samo proizvodna vrijednost već i svi postupci koji su potrebni za dostavu proizvoda kupcu.

Problemi UPU tarifa, prebijanja, gubitaka pošta, subvencija Kineske države i slično su došli na naplatu. Ono što se eventualno može provjeriti može li pošta prema UPU pravilima naplaćivati za pakete do 0,5 kg.

Citiraj:

meni osobno ne bi bio problem tih 4.5 kn za par pošiljki mjesečno da tamo nije zaposlen bezobrazni lijeni nesposobni šljam zbog kog od dolaska pošiljke u ZG moram čekat i po tjedan dana dok mi paket stigne doma, eto u tom je problem!!

Jesi li naručio hitnu dostavu?

gil 18.05.2016. 11:16

Nema ništa džaba ali konkurencija čini čuda. Što se tiče čekanja paketa iz Kine o tom bi se dalo raspravljati, po praćenju paketić stigne za 5 dana a onda kod nas preko mjesec dana bez carinske procedure što sam dva puta doživio, e to je tragedija.

Old Iggy 18.05.2016. 11:23

Citiraj:

Autor gil (Post 2927199)
Nema ništa džaba ali konkurencija čini čuda.

Konkurencija čini čuda jer nije u UPU, a time kalkulira stvarne troškove i može biti profitabilna / realna / točna.

Citiraj:

Autor gil (Post 2927199)
Što se tiče čekanja paketa iz Kine o tom bi se dalo raspravljati, po praćenju paketić stigne za 5 dana a onda kod nas preko mjesec dana bez carinske procedure što sam dva puta doživio, e to je tragedija.

Praćenje ti je relativna stvar. S druge strane, s brdom pošiljaka i bez ikakve obaveze vremena dostave praktički ništa nije problematično.

inaki 18.05.2016. 16:28

Mene osobno jedan drugi detalj puno više smeta od te 4,5 kune.
Na toj pošiljci piše moja adresa i nikakva druga, znači taj podatak nije samo u svrhu provjere mog identiteta nego kao krajnje odredište te pošiljke. Ako je to krajnje odredište zašto ja po to moram ići u poštu...
Primjerice kad se šalje tiskom stoji kao odredište pošiljke neki "kiosk" a ne moja adresa pa da ja po to moram u kiosk :D ak me razmete...

I naravno onda još čekanje u redu (nisam još to uspio obaviti u pola sata, nikada) pa onda čekanje dok službenica nađe tu pošiljku jer je eto kolegica jučer to "nekamo" stavila i za kraj 4,5 kune molim lijepo :D

Naravno da nećemo, sudim po sebi, propasti zbog tih 4,5 kn po pošiljci kojih ima desetak ili malo više godišnje ali način na koji se je to odradilo je krajnje neporfesionalan, odnosno uzeli bi lovu al se ne bi previše naradili oko "detalja".

RAUL 18.05.2016. 17:12

Danas dosao small packet,ali preporuceni,placeno 0 kuna.

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

Alph4Dawg 18.05.2016. 17:58

Nije to nikakav problem, jer sada znam gdje cu razbijati novcanice nakon isplate place na bankomatu.Fino cu im te sitne cifre placati sa 200 i 500 kn, bmk. Teta u trafici ce mi biti zahvalna, mislim da cu imat besplatnu pretplatu na cigarete. :D

Masster 18.05.2016. 18:08

Vi ste jos i dobro prosli. Kod nas u Crnoj Gori uzimaju za svaku posiljku po 1 euro bez obzira koliko mala bila. A za one malo vece od 1kg pa na vise uzimaju po 4 eura

Old Iggy 18.05.2016. 18:41

Citiraj:

Autor inaki (Post 2927291)
Mene osobno jedan drugi detalj puno više smeta od te 4,5 kune.
Na toj pošiljci piše moja adresa i nikakva druga, znači taj podatak nije samo u svrhu provjere mog identiteta nego kao krajnje odredište te pošiljke. Ako je to krajnje odredište zašto ja po to moram ići u poštu...
Primjerice kad se šalje tiskom stoji kao odredište pošiljke neki "kiosk" a ne moja adresa pa da ja po to moram u kiosk :D ak me razmete...

Pa tehnički je usluga odrađena i s tim u skladu naplaćena. Ne ulazim u to kad poštar odradi samo ubacivanje papirića u sandučić.

Citiraj:

Autor Alph4Dawg (Post 2927316)
Nije to nikakav problem, jer sada znam gdje cu razbijati novcanice nakon isplate place na bankomatu.Fino cu im te sitne cifre placati sa 200 i 500 kn, bmk. Teta u trafici ce mi biti zahvalna, mislim da cu imat besplatnu pretplatu na cigarete. :D

Koji bankomati daju novčanice od 500 kn? :D

markecSMB 18.05.2016. 19:16

Mene sad toliko ne smeta tih 4,5 kn. Koliko me smeta da mi poštar baš nikad, dakle nikad (nikad znači baš ni jednom) ne donese paket doma, već stavi ceduljicu i onda moram trošit svoje vrijeme ić u poštu.

Ne znam kako tome stati na kraj.
Ja bi dal i 9kn samo da donosi to doma, ne podnosim redove i mrzim ić u poštu.

1v@n 18.05.2016. 19:32

Plati DHL, pa će ti doć na vrata.

Princ288 18.05.2016. 19:37

Meni stigao paketic i naravno ceduljica, sreca pa zivim 300m od poste pa mi nije problem otici i budem eventualno drugi na redu. Pitam ja nju zasto nije uruceno meni osobno kad sam cijeli dan bio u kuci? Kaze da se svi zale na to i da joj se postar prerano vraca s dostave i da ce mi dat broj "sefice" pa da nazovem nju i zalim se.
Tako da eto, prijasnji postar mi je znao zvoniti i po dva puta dok ne dodem, ovaj samo ceduljicu jer mu se ocito neda :/

Brko 18.05.2016. 19:56

Kod mene, lepo se sedne na konjak do dva u birtiju, ispuni 50tak cedulja i popika ih u sandučiće.
Onda su ih cinkali pa sad to popune u uredu ujutro i opet popikaju po sandučiće.

I moš se je...

inaki 18.05.2016. 20:03

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 2927328)
Pa tehnički je usluga odrađena i s tim u skladu naplaćena. Ne ulazim u to kad poštar odradi samo ubacivanje papirića u sandučić.
...

Šta to konkretno znači "tehnički je usluga odrađena i s tim u skladu i naplaćena" ...:D
Ja na primjer nisam vidio poštara da vozi tamića jer kolko je paketni pošiljki više no siguran sam da bi mu bio na knap :D drugim riječima kako i ekipa kaže, nosi on papiriće i to je to.

gin.tonic 18.05.2016. 20:37

Citiraj:

Autor Princ288 (Post 2927340)
Meni stigao paketic i naravno ceduljica, sreca pa zivim 300m od poste pa mi nije problem otici i budem eventualno drugi na redu. Pitam ja nju zasto nije uruceno meni osobno kad sam cijeli dan bio u kuci? Kaze da se svi zale na to i da joj se postar prerano vraca s dostave i da ce mi dat broj "sefice" pa da nazovem nju i zalim se.
Tako da eto, prijasnji postar mi je znao zvoniti i po dva puta dok ne dodem, ovaj samo ceduljicu jer mu se ocito neda :/

Ni u Rijeci ne dostavljaju (iako paket stane u sandučić), moraš na poštu :kafa:

Prošli mjesec 5x išao na poštu...

redscro 21.05.2016. 08:48

Citiraj:

Autor Masster (Post 2927321)
Vi ste jos i dobro prosli. Kod nas u Crnoj Gori uzimaju za svaku posiljku po 1 euro bez obzira koliko mala bila. A za one malo vece od 1kg pa na vise uzimaju po 4 eura

Što tužnija država, to više deru. U BiH naplaćuju carinski pregled iako su sami utvrdili nakon pregleda da pošiljka nije za carinjenje. I to laganih 5KM (20ak kuna).
Fino naručiš predmet vrijednosti jedne marke, ali se sprdnulo cariniku otvoriti paket, utvrditi da unutra nema ništa bitno i tebe to košta ukupno 6 puta više od originalne cijene.

Osim toga, u pojedinim mjestima pošiljke uopće ne dolaze ako nemaju tracking br. Ne da se poneka zagubi, nego jednostavno ništa ne dolazi jer je normalno da u pošti netko krade.

jed2i 21.05.2016. 08:55

Ako je pošiljka preporučena, neće naplatiti 4,5kn
Dakle ako je small package - bez tracking broja - naplata ide
Ako je preporuka - nema naplate.

ALiEN17 21.05.2016. 19:52

i ja se pridružujem klubu razočaranih

do nedavno - paketi bi bili u sandučiću... sada su izgleda promjenili žutu ceduljicu pa im je fora ispisivati i puštati njih umjesto paketa... svaki put 4.5 kn na šalteru i to barem nakon 1h čekanja nakon šta svim mogućim babama prodaju svijeće za groblja, romane knjige, EVO televizije, plate račune, podigne AVON pakete, plate račune (a to mogu još na 1000 drugih mjesta + i prošli bi jeftinije). I nakon šta sam čekao 1h i platio 4.5 kn dobijem svoj micro USB kabel...

sada čak seruckamo da iz inata više nećemo naručivati ništa sa ebaya, a živo me zanima koliko pošta dnevno zaradi na "URUČIVANJU MALIH PAKETA",...

dakle, kada nešto naručim, odmah poruka selleru, da ne piše small package nego GIFT gore i to je to? 100% radi?

wooden 21.05.2016. 19:58

Citiraj:

Autor ALiEN17 (Post 2928184)
dakle, kada nešto naručim, odmah poruka selleru, da ne piše small package nego GIFT gore i to je to? 100% radi?

A odakle si sad to izvukao?
Normalno da ne radi, oznaka gift nema veze s ničime.

Ag008 21.05.2016. 20:28

Poslano mi je s ebaya baterije CR2032 i imam ovo;
Estimated delivery May 31, 2016 - Jun 15, 2016
Tracking number: Tracking number 313045**411
Je to preporučeno ili ne. Napomenuo sam da ne šalje kao small package

RAUL 21.05.2016. 21:11

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 2928197)
Poslano mi je s ebaya baterije CR2032 i imam ovo;
Estimated delivery May 31, 2016 - Jun 15, 2016
Tracking number: Tracking number 313045**411
Je to preporučeno ili ne. Napomenuo sam da ne šalje kao small package

Nije preporuceno, pogledaj koji je carrier ako yanween onda mozda ne platis.

Citiraj:

Gift i Small Packet su dvije razlicite stvari i nemaju veze jedna sa drugom.

KhongLo 21.05.2016. 22:01

Citiraj:

Prekjučer mi je stigao case za mobitel kao gift, no kod nas u pošti su gore stavili naljepnicu na kojoj piše mali paket i morao sam platiti 4,50 kn.

Facelessone 21.05.2016. 22:07

To nema veze sa vezom, gift nije opcija slanja pošte. Može biti pismo, preporučeno pismo, mali paket, veliki paket itd...

gil 21.05.2016. 22:13

Naplata ide samo na male pakete izvan EU ili na sve izvan RH?

Lud76 21.05.2016. 22:21

Citiraj:

Autor KhongLo (Post 2928219)
Prekjučer mi je stigao case za mobitel kao gift, no kod nas u pošti su gore stavili naljepnicu na kojoj piše mali paket i morao sam platiti 4,50 kn.

A kod mene nista, samo dokaz da to sto rade nema veze sa logikom i da stavljaju kako im se sprdne s oprostenjem

silver_tip 21.05.2016. 22:29

Mene sad tu zanimaju 2 stvari.

1. Zuti papiric je obavijest o prispjecu posiljke opcenito ili obavijest koja se ostavlja ako primaoc u tom trenu nije na adresi urucenja ?

Sta zakon tu kaze sto se tice urucivanja posiljke ?

Ako mi ubaci papiric na kojem pise da nisam bio doma a jesam ... to mora biti protivno pravilima kako se posiljka urucuje...

2. To njihovo ljepljenje papirica "mali paket" ima neko uporiste i u kojem zakonu tj. ako to naljepe na small package je ok, medjutim ako ljepe na sta se oni smisle onda i to mora biti po nekom pravilniku ?

Jel netkom poznato - kojem ?

KhongLo 21.05.2016. 22:37

Citiraj:

Autor gil (Post 2928223)

Prema ovom naplata ide na sve male pakete izvan Hrvatske.

Citiraj:

Autor Lud76 (Post 2928228)
A kod mene nista, samo dokaz da to sto rade nema veze sa logikom i da stavljaju kako im se sprdne s oprostenjem

Istina. Kad se digla buka oko toga prije par dana, pitao sam tetku, koja radi u pošti, na koju foru to ide i rekla mi je da za sada ni ona sama nema pojma :)

RAUL 21.05.2016. 22:42

Citiraj:

Autor gil (Post 2928223)

Na sve izvan RH.

cccp 22.05.2016. 08:41

Poštar, ako je veći paket, odmah ispisuje ceduljicu u pošti. Staviti ga u torbu i onda vraćati nazad ako primatelj nije doma nije baš neka fora. Dobije 20 inozemnih ujutro i vjerujem da mu padne mrak naći kada ih vidi. Naravno ima i onih koji i za malo veće kuverte ispisuju ceduljicu. Od sada jednostavno treba uračunati i taj shipping u cijenu.

lowrider 22.05.2016. 08:50

Citiraj:

Autor RAUL (Post 2928232)
Na sve izvan RH.

SVE???
Znači nebitno što piše ili ne piše na paketu?

RAUL 22.05.2016. 08:53

Citiraj:

Autor lowrider (Post 2928277)
SVE???
Znači nebitno što piše ili ne piše na paketu?

Bitno je, ako pise small packet ili petit paquet a nije poslano preporuceno biti ce naplaceno 4,5 kune.

ALiEN17 23.05.2016. 17:38

dali kinez može na lijepu slatku finu zamolbicu izmuljati da je poslano preporučeno? :D

Facelessone 23.05.2016. 17:54

Ne piše kinez small packet na paket nego pošta lijepi onu deklaraciju gore. Slično kao da pitaš da li možeš poslati paket HP-om kao paket, ali izmuljati da je poslano HPExpressom.

X-Plosiv 23.05.2016. 18:41

Ja im plaćam sa 500-1000, meni još draže kada im vidim izraz na licu. Jer ako nešto mrzim, to je kada idem po paketić jer "nisam" bio doma, a netko mi je u stanu uvijek.

Mirkopoter 03.06.2016. 23:49

Meni je donio 2 žuta paketića (žuti papir) i naplatio normalno i sad mi donese hrpu ovih bijelih: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...00&oe=5754AAD5

I ništa ne naplati. Žuti bili manji nego ovi.. ko tu koga..

RAUL 04.06.2016. 07:34

Kinezi su poceli slati preko turske poste koja izgleda ne oznacuje male paket.

Poslano sa ITT SINCGARS koristeci ACP125F Tapatalk

Ico_Zg 04.06.2016. 11:15

Citiraj:

Autor Mirkopoter (Post 2932517)
Meni je donio 2 žuta paketića (žuti papir) i naplatio normalno i sad mi donese hrpu ovih bijelih: https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net...00&oe=5754AAD5

I ništa ne naplati. Žuti bili manji nego ovi.. ko tu koga..

Ovi paketići su poslani sa trackingom (preporučeno), tako da nije čudno da nema naplate.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:26.