PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   WIFI repeater (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=267506)

webstartm 16.05.2017. 03:28

@silver_tip i @D/G
da ne quoatm sve sta ste napisali jer nisan skužia što je bolje na kraju :D

Uglavnom
3 kata (3 apartmana)

1. kat Tenda (kao repeater)
2. kat original 4g router Tp-link TL-MR6400
3. kat Tenda (kao repeater)

1. i 3. kat nema sanse da se vide/smetaju medjusobno, isprobao sam.
Racunajte da ce po apartmanu bit 3/4 wifi korisnika, znaci ukupno 9 do 12 za cilu kuću.
4G je Tcom ,i vata 60/40 - 60/20 Mbit

Pitanje:
Tende stavit na kanal 3 i 6, a router na 11
ili
Svo troje na isti kanal

Bitno mi je stabilnost,znači da se ne zaguši sve skupa, i da Tende daju bar 20/5 Mbit

B/G/N mixed ce ostat, jer je bolje da prebaci na G ako nemože uhvatit neko N.
Samo su kanali upitni. Isti na sva 3 ili različiti na sva 3 ili kako već.

I poanta je da gosti imaju svoj apartman, neče oni sad putovat malo 1. kat malo 2.kat itd pa da im je bitno prebacivanje. A i valjda nisu toliko sakati da se ne znaju sami prebacit na jači wifi :D Isti im je SSID i iste Šifre

Testirao bih ja to sve sam,ali nisam i neču bit na lokaciji ,tek iza sezone. Na meni je da doma iskonfiguriram, i dam čoviku koji će samo spojit sve u utičnice po katovima.

jp_rv 16.05.2017. 08:16

Citiraj:

Autor D/G (Post 3060531)

ps: @ webstartm - bolje je na mixed b.g.n jer kad nema dovoljno signala za "n" automatski prebaci na "g" koji ima manju brzinu a veći domet

je li ovo dokazano? bgn mod nije zato da kartica "e ja sam sad daleko od routera, e idem se prebacit naa G , a onda kad me vlasnik odnese još više u rupu ću se prebacit na B" , nego čisto zbog kompatibilnosti ako se na router spajaju uređaji koji nemaju N ili G mod.
ako i kartica i router podržavaju N mod, neovisno o slabosti signala oni će se toga držat, neće se "prebacivat" na G ili B.

silver_tip 16.05.2017. 09:47

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3060585)
neče oni sad putovat malo 1. kat malo 2.kat itd pa da im je bitno prebacivanje.
A i valjda nisu toliko sakati da se ne znaju sami prebacit na jači wifi :D Isti im je SSID i iste Šifre

Ako nema sanse da se 1 i 3-ci kat vide medjusobno onda stavi isti kanal za ta 2 kata a 2-gi kat, sredisnji neka bude na razlicitom kanalu.

Citiraj:

Autor webstartm (Post 3060585)
Testirao bih ja to sve sam,ali nisam i neču bit na lokaciji ,tek iza sezone.

Nije problem, meni odgovara bilo koji termin a moze i poslje sezone sve do 15-tog 9-tog, testiram ja 7 dana - djabe ti kalibriram mrezu :D

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3060611)
je li ovo dokazano? bgn mod nije zato da kartica "e ja sam sad daleko od routera, e idem se prebacit naa G , a onda kad
me vlasnik odnese još više u rupu ću se prebacit na B" , nego čisto zbog kompatibilnosti .....

U pravu je @D/G

Kada okolne smetnje vise utjecu na mrezu u smislu da jacina nije dovoljno jaka za cisti N onda ako je podeseno bgn, ona automatski
prebaci na onaj mod gdje je moguca maximalna odrziva veza, bude sporije ali stabinija veza.

D/G 16.05.2017. 10:56

@ jp_rv - kad sam na 100m od kuće i radim sa "n" modom normalno , do trenutka kad se pojavi na kanalu više korisnika te pri prekidu konekcije i ponovnoj konekciji me prebaci u "g" . U toku rada bez prekida i dalje ruter gura "n" čak i kad je brzina spala na oko 5Mbps :(.

@ silver_tip - Za domet signala wifi adaptera ostaje relevantno da ovisi samo o snazi, anteni i položaju jer na 100m od kuće uvijek imam jednako izmjereno -68dB ...... samo što ovisno o broju korisnika na istom kanalu nekad nemogu uspostaviti vezu ili puca a nekada kad je malo korisnika radi bez prekida.

silver_tip 16.05.2017. 12:32

Citiraj:

Autor D/G (Post 3060651)
samo što ovisno o broju korisnika na istom kanalu nekad ne mogu uspostaviti vezu ili puca a nekada kad je malo korisnika radi bez prekida.

Dakle na kraju se slazes s onim sto sam u pocetku rekao ? Domet nije isti :D

Ako je vise korisnika, isti kanali i sve ostalo onda se ti moras pribliziti AP da ostvaris pozitivan SNR da bi uspostavio vezu.
Nista ti jacina od -68dBm ( RSSI ) ne dB ne znaci ako ti SNR padne na 0dB sto bi znacilo da u tom trenutku ima vise smetnji u dB nego signala u dBm.

Malo mjerne jedinice prouciti...

dBm = snaga decibela u odnosu na 1mW ( milivat ) RSSI
SNR se opet izrazava u decibelima = dB

D/G 16.05.2017. 13:12

..pa normalno da sam mislio na dBm :)
Samo me nemoj o tim jedinicama opominjati kad ih najviše ti pobrkaš i krivo navedeš :nono:

webstartm 16.05.2017. 13:14

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3060632)
Ako nema sanse da se 1 i 3-ci kat vide medjusobno onda stavi isti kanal za ta 2 kata a 2-gi kat, sredisnji neka bude na razlicitom kanalu.

Nije problem, meni odgovara bilo koji termin a moze i poslje sezone sve do 15-tog 9-tog, testiram ja 7 dana - djabe ti kalibriram mrezu :D

Onda Tende idu na kanal 6 a router na 11 i adio :D

E jebiga sad si se javio, a rekao mi sve kako da sredim :D Triba si mučat, mozda bi i dobio poziv za kalibrirat :D

:fala::fala:

Nikky 16.05.2017. 13:28

@M.Vlahovic
Svakako da 843N i dalje igra, iako antene nisu skidljive dolazi sa 5 dBi ... za njega znamo da dobro / stabilno radi ...
Kod njega ćeš koristiti Universal Repeter za trenutni zadatak, a kasnije može poslužiti u drugoj ulozi.

Za ovo šta ti treba oba navedena igraju, morat ćeš sam prelomiti koji ... nofčeke namjerno ne spominjem :fiju:

901ND možeš izkonfigurirati na više načina (modova rada) za trenutni zadatak (Repeter ili Bridge with AP. Odabrat / postavit ćeš onaj koji ti daje bolji bandwith.

Za žuntu emmulatori:
http://www.tplink.com/resources/simu...43ND/index.htm
http://www.tp-link.com/resources/sim...D_V3/Index.htm

M.Vlahovic 16.05.2017. 14:45

Teška odluka,
navodno u jednoj trgovini mogu naručiti 843ND pa čekat mjesec i pol da stigne , ima li to kakvog smisla, da iam mmogućnost u buduće pojačat malo signal po potrebi, ako ne prema repeateru onda od repeatera prema van, ne znam stvarno koja mi je najbolja opcija u tom $ rangu,

Nije mi jasan taj WISP mode, zašto nema 843 jednostavno repeater mod u wizardu, je li ovo isti efekt repeatera na 843 kao na ovim ostalim 901 i sl. , samo što nema wizard za to?

da prestanem komplicirat i uzmem taj 843N bez D

Nikky 16.05.2017. 15:20

Nema smisla čekati mjesec i pol ...
ako sada 801 "lovi" 20/10 na prijemnoj strani isto bi trebao i 843 sa istim / sličnim 5 dBi antenama.
Malo je zbunjujuće u 843 složen "obični" Repeter ali to je zbog toga šta može raditi (predviđeno je) za spajanje na WISP "šemu".
Da, odabereš WISP Client Router > Dynamic ili Static IP > ...
Pod Wireless - Client podešavaš link prema gl. routeru, a pod AP wifi koji "daje" 843 dalje klijentima.
DHCP na njemu gasiš, manualno definiraš DNS - ove.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:56.