PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Hardverski problemi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=41)
-   -   (riješeno) Acer Aspire 5737z, gasi se! (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=244585)

MMI 28.03.2013. 16:08

Citiraj:

Autor NeooS (Post 2367785)
aha..ok..cim uhvatim malo vremena isprobam to sve.. Ak je pajp, kupim polovni drugi i rjeseno :D
pajp je mozda neisptavan, al ko bi ga znao ovako jer činjenica je da su decki skinuli u najmanju ruku thermal pad..

a gle svašta dečki rade :D
jedan moj prijatelj je montirao ati 4850 sa zalmanom u htpc kućište, nije mogao staviti polopac jer su mu smetali završetci pajpova sa hladnjaka grafulje, taman par mm. Lik je uzeo kombinirke i cvikunuo oba pajpa da može staviti stranicu na kućište, grafa je radila na 100° i gasila se :) a on se čudio danima u čemu je problem

NeooS 28.03.2013. 18:02

Citiraj:

Autor MMI (Post 2367887)
a gle svašta dečki rade :D
jedan moj prijatelj je montirao ati 4850 sa zalmanom u htpc kućište, nije mogao staviti polopac jer su mu smetali završetci pajpova sa hladnjaka grafulje, taman par mm. Lik je uzeo kombinirke i cvikunuo oba pajpa da može staviti stranicu na kućište, grafa je radila na 100° i gasila se :) a on se čudio danima u čemu je problem

na greškama se uči..više neće tako šta napraviti...hehe

Seno, budem tak i napravio.. Dosta sam grafu vec drzo na 100 stupnjeva.. Nekoliko puta

NeooS 03.05.2013. 02:22

2 privitaka
Evo mene opet sa donekle riješenim problemom..
Uglavnom, testirao sam pajp (vruć je na oba kraja).. tako da do njega izgleda nije.

U međuvremenu sam pokušavao više kombinacija na procesor i gpu, s pastom i thermalpadom..

"Dobitnom" kombinacijom se pokazalo na cpu staviti pastu, a na gpu thermalpad minimalne debljine..

Uspio sam spustiti temperaturu grafike na oko 50° bez opterećenja.. Prema onom što mi je netko od vas napisao, to nije to.. tako da sada ne znam što bi moglo biti problem.

Nešto očito ne šljaka kako treba..

Prva slika je PrtScr nakon 2-3 minute rada u prazno..
Druga slika je PrtScr nakon otprilike 5 sati uz net, g.chrome i glazbu.

Nisam testirao na nekom jačem opterećenju.

MMI 03.05.2013. 09:58

ovo su ti ok temperature za taj lap i tu kombinaciju proc/garfička.

NeooS 03.05.2013. 12:20

Citiraj:

Autor MMI (Post 2388670)
ovo su ti ok temperature za taj lap i tu kombinaciju proc/garfička.

jesu znači? Ok, super..
mislio sam da nisu jer mi seno napiso da je njemu na 35c...

onda ću ispod njega još neki hladnjak postavit i ima da radi..
nabavio sam i neki bakar, samo ga nemam čim točno dimenzionirati..
zapravo me zanima, da li bi bila temp jos niza? Jer ako bi, naso bi nacina da i to rijesim..

MMI 03.05.2013. 15:05

nvidia powermizer i podesi grafulju na "auto" kad je na bateriji i punjaču pa će spustit taktove na minimum dok niš ne radiš

http://www.nvidia.com/object/feature_powermizer.html

NeooS 03.05.2013. 15:23

Citiraj:

Autor MMI (Post 2388896)
nvidia powermizer i podesi grafulju na "auto" kad je na bateriji i punjaču pa će spustit taktove na minimum dok niš ne radiš

http://www.nvidia.com/object/feature_powermizer.html

e hvala, probat ću to sutra..

daj mi reci još samo ono za bakar, jel bi pomoglo možda? ili da ostavim ovako kako je..

Hvala!

hedgehog 03.05.2013. 18:41

I napravi undervolt ako već nisi..skinut će ti značajno temperature

MMI 03.05.2013. 19:51

ostavi tako kako je, dok radi ne diraj :D

seno 03.05.2013. 20:33

Dobre temps ne pipaj :D, u mene je undervolt i dva moda koje sam pokupio od momka na youtube koji radi reflow/reball. Tak da je to taman :D

NeooS 03.05.2013. 20:34

Citiraj:

Autor hedgehog (Post 2389022)
I napravi undervolt ako već nisi..skinut će ti značajno temperature

oke, za ovo sam moro malo guglat :D a sad ako me možeš malo savjetovat.. to bih mogao napravit pomoću nekog softvera ili u bios-u?

Citiraj:

Autor MMI (Post 2389063)
ostavi tako kako je, dok radi ne diraj :D

vjeruj mi da hoću..:roller:

:respekt:

Citiraj:

Autor seno (Post 2389086)
Dobre temps ne pipaj :D, u mene je undervolt i dva moda koje sam pokupio od momka na youtube koji radi reflow/reball. Tak da je to taman :D

seno, sry, nisam te bas skuzio :hitthewal: ovaj prvi dio posta..
a ovo hoćeš reći da je ok, taman temperatura?

seno 03.05.2013. 20:52

Ma undervolto sam cpu skine malo tempa (samo eksperimentisi malo da ti se slucajno ne bi ugasio u pol rada). I ima par "modova" da se odrade da se smanje temperature, npr jedna vrsta je bakar umjesto thermal pada, a ima ih jos. Kako god te temperature su ok i nema potrebe razbijati glavu vise. :D

hedgehog 03.05.2013. 21:07

Citiraj:

Autor NeooS (Post 2389088)
oke, za ovo sam moro malo guglat :D a sad ako me možeš malo savjetovat.. to bih mogao napravit pomoću nekog softvera ili u bios-u?

vjeruj mi da hoću..:roller:

:respekt:

seno, sry, nisam te bas skuzio :hitthewal: ovaj prvi dio posta..
a ovo hoćeš reći da je ok, taman temperatura?

svakako preko softwarea..Right Mark CPU Clock skineš prvo..ako imaš 64 bitnu verziju OS-a moraš ubaciti jedan patch, ali ništa teško..skineš si neki program za stres test CPU-a poput Orthosa ili Primea i snižavaš voltaže i testiraš po 15ak minuta...najgore što se može desit je BSOD kada CPU postane nestabilan..onda samo resetiraš i sve će opet radit jer je sve softwareski a ne u BIOS-u..

http://forum.notebookreview.com/hard...ing-guide.html

ovo ti je odličan tutorial preko kojega sam ja radio..prvo guglaj koje voltaže su drugi postigli sa tvojim procesorom i otuda kreni ;) možda sat-dva posla a itekako se isplati ;) sretno!

EDIT: Koliko sam skužio Seno ima isti laptop ko ti, pa da skratiš vrijeme njega pitaj za voltaže :D ne mora značiti da će i tebi raditi, možda možeš čak i niže od njega, sve zavisi o procesoru..ali trebalo bi biti tu negdje

NeooS 03.05.2013. 23:20

e dečki puno vam hvala.. vidjet ću kolko ću se još zafrkavat s tim, jer nemam baš vremena.. u svakom slučaju puno ste mi pomogli, svi do jednoga!

javim još ishod svega..

:chears:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:30.