PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Originalni XP za firmu (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=208598)

The Pill Man 05.05.2011. 14:45

Citiraj:

Mora postojati zapis na fakturi da je XP i Office OEM gore.
Nema, moraću tražiti da mi daju korekciju.

Citiraj:

Na svakom računalu se daju zabraniti instalacije.
U pravilu znaju upozoravati ili dati blaže kazne.
Da, ali još ostaje hrpa stvari koje su nelegalne a idu po sistemu copy/paste.
Nadam se da će imati razumijevanja pa mi dati koji dan za ispravak. U međuvremenu, nastojaću i ja biti korektan pa stanje održavati koliko mogu urednim. :chears:

Old Iggy 05.05.2011. 22:51

Citiraj:

Autor The Pill Man (Post 1903422)
Da, ali još ostaje hrpa stvari koje su nelegalne a idu po sistemu copy/paste.
Nadam se da će imati razumijevanja pa mi dati koji dan za ispravak. U međuvremenu, nastojaću i ja biti korektan pa stanje održavati koliko mogu urednim. :chears:

U jednom trenutku svako poduzeće mora uvesti neku vrstu pravilnika o upotrebi IT opreme gdje takve stvari moraju imati i odgovarajuće sankcije.

6Finger 05.05.2011. 23:58

Citiraj:

Autor The Pill Man (Post 1903422)
nastojaću i ja biti korektan pa stanje održavati koliko mogu urednim. :chears:

Ako si ti admin otvori im acount u kojem mogu raditi samo ono što im je nužno. Onda nebrineš o tome dali je tko što stavio :D
Ako im baš treba nešto nekada instalirati daj jednom od korisnika user acount sa dozvolom instalacije i neka se zna da je on za te programe odgovoran :)

The Pill Man 06.05.2011. 14:50

Heh, stvar je da app zbog koje je PC tu gdje jest, traži administratorske ovlasti za neke funkcije tako da ništa od toga.

frikec 12.05.2011. 19:01

Da se nadovezem s par pitanja i nepoznanica.

Na racunalo koje se koristi u poslovnom prostoru (obrt) sam stavio linux (ubuntu), trebam li uz to imati jos nesto na papiru?
Mozda cudno pitanje, ali na par mjesta sam naletio na naputke kako je dobro imati isprintanu GNU GPL licencu.

Drugo pitanje, konkretno racunalo nema racun jel je sastavljeno od djelova mojih bivsih racunala (srce sistema je athlon 1800XP :)) koji su se skupili u zadnjih 10-ak god, jeli to problem jel sve da i zelim do racuna vise ne mogu doci?

Burko 10.08.2011. 23:44

Legalnost XP CD key-a, naljepnica na laptopu

dakle, imam od frenda jednog della D600 koji na donjoj strani ima naljepicu sa CD key-em, i iznad pise "Windows XP Professional 1-2CPU".

key je lijepo citljiv, sve 5. takoder imam OEM instalacijski CD od XP-a koji je primio doticni key sa laptopa 5/5, tako da pretpostavljam da je sam key - ispravan, vazeci? no, to nije pravo pitanje, nego:

da li su ovakvi vindovsi ispravni/legalni u svakom pogledu? tipa, da li laptop moze biti negdje npr u kaficu za potrebe ljudi bez straha od provjere inspekcije?
da li sami vindovsi mogu ici "uz laptop", bez obzira na vlasnika?

mozda glupava pitanja, ali me zanima jer sam u takvoj situaciji. naravno da je drugacije kada imas svoje vindovse koje lijepo kupis/prijavis na xyz ime, ali u ovo nisam previse upucen.

zahvaljujem na svakoj provjerenoj informaciji i slicnom iskustvu ;).

EDIT.

takoder sam maloprije aktivirao vindovse, jer su naravno odmah izbacili poruku da imam jos 30 dana do aktivacije. instalirao samo driver za mreznu, spojio laptop, klinuo i dobio poruku "thank you! you have successfully activated your copy of windows". da li je to to? sve legalno, sada i ubuduce sto se tice OS-a?

nino 10.08.2011. 23:57

Ti windowsi su vezani za taj lap. Ne za osobu. Ukoliko ti je prihvatio i aktivirao key, nemas brige. :)

Burko 11.08.2011. 15:23

onda muchos gracias senor :chears:.

slobodno lock na temu, odgovor dobiven............

Burko 11.08.2011. 16:22

ipak bi molio bez locka, zasada.
da, znam da sam mogao koristiti EDIT, ali je namjerno odvojen ovaj post od proslog.

razlog, jer mi se javio jedan covjek preko PMa koji kaze:

"ne bih se bas slozio s napisanim, znam da ako se radi o kasi , inspekcija trazi i racun od windowsa , ako je za neke druge svrhe pc , nisam siguran".

racun? zar je realno ocekivati da se cuva racun pojma nemam, 5-8-10 godina? nije naljepnica dovoljna da se "dokaze" da su pendzeri originalni?

Baja 001 11.08.2011. 16:45

Citiraj:

Autor Burko (Post 1954830)
ipak bi molio bez locka, zasada.
da, znam da sam mogao koristiti EDIT, ali je namjerno odvojen ovaj post od proslog.

razlog, jer mi se javio jedan covjek preko PMa koji kaze:

"ne bih se bas slozio s napisanim, znam da ako se radi o kasi , inspekcija trazi i racun od windowsa , ako je za neke druge svrhe pc , nisam siguran".

racun? zar je realno ocekivati da se cuva racun pojma nemam, 5-8-10 godina? nije naljepnica dovoljna da se "dokaze" da su pendzeri originalni?

Mislin da traže račun, ali naljepnica je tu pa bi išlo i s njom.

nino 11.08.2011. 17:49

Ako se radi o osobnom racunalu, znaci ne vodi se na pravnu osobu, nema se tu sta cuvat i pokazivat racun.

Sve se mijenja ako je racunalo kupljeno za pravnu osobu, a autor teme to nije naglasio nigdje.

Koliko sam shvatio, laptop se nebi koristio u komercijalne svrhe.

Facelessone 11.08.2011. 21:35

A kako ide ako je laptop kupljen na firmu, a Windowsi nabavljeni novi zapakirani sastrane i samo naljepnica ispod nakeljena i naravno, instalirano s tim seriskim brojem i aktivirano? To ne može proći pod "Windowsi su došli s laptopom?"

Gadoschi 11.08.2011. 22:30

xp

Ni pravna osoba nije dužna čuvati račun duže od ... neću lupit koliko godina al ima tu i knjigovođa pa neka kažu .
Ako imaš legalne windoze na računalu (naljepnicu) ti si car.Da li si ti njih ponovo regisrirao ili ne nakon zamjene hardwera ili ne tvoja je stvar,još uvijek si legalan i nitko to ne može osporit.Apsolutno je nebitno tko je trenutni vlasnik računala pa da je i 50-ti.Slobodno nazovi BSA pa se informiraj.

Burko 12.08.2011. 01:18

Citiraj:

Autor nino (Post 1954853)
Ako se radi o osobnom racunalu, znaci ne vodi se na pravnu osobu, nema se tu sta cuvat i pokazivat racun.

Sve se mijenja ako je racunalo kupljeno za pravnu osobu, a autor teme to nije naglasio nigdje.

Koliko sam shvatio, laptop se nebi koristio u komercijalne svrhe.

:stoopid:

dakle, kako rekoh, rijec je o laptopu starom nekih 5-6 godina. rijec je o laptopu koji sada nije kod prvog vlasnika, dakle - sam laptop je imao vise od jednog vlasnika. takoder je rijec o laptopu koji je otpocetka imao naljepnicu xp cd key-a.

komerijalne svrhe? sto to tocno znaci? laptop bi inace trebao biti u jednom bircu, za goste da se mogu posluziti pogledat mail/fejs/sta god, i to je to. nikakav extra softver osim mozile i free avasta nebi isao na njega.

da li ovo spada pod komercijalne svrhe?

coconut 12.08.2011. 06:12

Nažalost, da. U principu, u poslovnom prostoru nemaju šta raditi stvari koje nisu vlasništvo poslovnog subjekta koji je vlasnik prostora.

Računi se moraju čuvati 10g. Obzirom da je XP izašao prije više od 10g., moglo bi se zaigrati i na tu kartu.

Postoji još jedna mogućnost. Obzirom da lap ima koju godinu i da je 2-3 vlasnik, može se reći da je unešen u firmu od strane vlasnika. U tom slučaju, mora postojati dokument iz kojeg će se to vidjeti.

Kako god okreneš, to što ti hoćeš nije lako izvedivo prvenstveno zbog uvjeta iz prvog pasusa. Naravno, sve ovisi o tome hoće li doći inspekcija i kolike picajzle će biti.

Mad_Duke 12.08.2011. 06:56

@Burko

Za pogledati svoj fejs, mail i to. Misliš naplaćivati ili? Ako je free, koga briga.

Burko 12.08.2011. 07:58

ma nikakvo naplacivanje nece biti, laptop bi bio sa strane, za goste. tipa dodes na kavu/pivu, sjetis se pogledati mail, skoknes do laptopa - provjeris, mozda jos malo prosurfas - idemo dalje. nikakvo naplacivanje, nema svrhe niti razloga, jer kako rekoh - to je za goste "povlastica". tako svejedno oni rade promet..........

Mad_Duke 12.08.2011. 08:04

Onda OK. To je tvoje osobno računalo koje si dofurao tamo i ljudi mogu koristiti. Nema frke.

nino 12.08.2011. 08:16

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955108)
ma nikakvo naplacivanje nece biti, laptop bi bio sa strane, za goste. tipa dodes na kavu/pivu, sjetis se pogledati mail, skoknes do laptopa - provjeris, mozda jos malo prosurfas - idemo dalje. nikakvo naplacivanje, nema svrhe niti razloga, jer kako rekoh - to je za goste "povlastica". tako svejedno oni rade promet..........

Dok ti inspekciju uvjeris da se to ne naplacuje... :D

Burko 12.08.2011. 15:25

danas sam ujutro bio sa sefom doticnog birca. nista, on isto kaze da ce, ako mu i uleti inspekcija, reci da je to njegov laptop i da ga je on tu stavio kada on hoce na net, neka od konobarica, netko od gostiju pogledati mail/fejs/vijesti........ i to je to. to tako moze funkcionirati?

ShanTech 12.08.2011. 17:04

Citiraj:

Autor Burko (Post 1954830)
nije naljepnica dovoljna da se "dokaze" da su pendzeri originalni?

Nije. Zašto? Zato jer se danas svašta krade, tako da moraš imati račun.

Citiraj:

Autor Baja 001 (Post 1954837)
Mislin da traže račun, ali naljepnica je tu pa bi išlo i s njom.

Nebi.

Citiraj:

Autor coconut (Post 1955101)
Računi se moraju čuvati 10g. Obzirom da je XP izašao prije više od 10g., moglo bi se zaigrati i na tu kartu.

Može, al to bi moralo značiti da ta firma postoji barem 10g. :fiju:

Citiraj:

Postoji još jedna mogućnost. Obzirom da lap ima koju godinu i da je 2-3 vlasnik, može se reći da je unešen u firmu od strane vlasnika. U tom slučaju, mora postojati dokument iz kojeg će se to vidjeti.

Tako je.

Citiraj:

Kako god okreneš, to što ti hoćeš nije lako izvedivo prvenstveno zbog uvjeta iz prvog pasusa. Naravno, sve ovisi o tome hoće li doći inspekcija i kolike picajzle će biti.

Veće picajzle - više natezanja.

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1955104)
@Burko
Za pogledati svoj fejs, mail i to. Misliš naplaćivati ili? Ako je free, koga briga.

Nije to baš tako lako.

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955108)

Dal on njima naplaćuje il ne - svejedno, on mora imat račun.

Citiraj:

Autor Mad_Duke (Post 1955109)
Onda OK. To je tvoje osobno računalo koje si dofurao tamo i ljudi mogu koristiti. Nema frke.

Ima frke.

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955313)
danas sam ujutro bio sa sefom doticnog birca. nista, on isto kaze da ce, ako mu i uleti inspekcija, reci da je to njegov laptop i da ga je on tu stavio kada on hoce na net, neka od konobarica, netko od gostiju pogledati mail/fejs/vijesti........ i to je to. to tako moze funkcionirati?

Super bude dok mu ne dođu, nakon prvog puta doći će i drugi put ;)

Za kraj

U kafić može netko doći sa svojim laptopom, naravno vlasnik nemože ljude pitati dal imaju račun :), ali ako inspektor dođe u kafić i sazna da je to laptop od vlasnika, naravno da će ići u analizu :sweating:

FitzTN 12.08.2011. 17:16

Dakle, nije problem u Windowsima jer teoretski on može gore staviti neki lunix koji je sasvim dovoljan za potrebe navedene u ovoj temi, ali on i dalje nema dokaz da je to njegov laptop.

Burko 12.08.2011. 17:27

Citiraj:

Autor ShanTech (Post 1955358)
Nije. Zašto? Zato jer se danas svašta krade, tako da moraš imati račun.

? racun moras imati za sve? plus, zar nije ovo posao jedne policije, a ne inspekcije, sto se krade tice? mozda malo blesavo zvuci, ali zar krada spada pod ovlast inspekcije, pa da se ima "pravo" pozvati na izgovor: "a sto ako je ukraden?"?

plus, laptop je od vlasnika, ali nije od obrta/objekta. zar ova dva pojma nemaju neku razliku? da li to znaci da je i mobitel kojeg doticni covjek ima - vlasnistvo objekta? pojma nemam, ima recimo ipad, i on spada pod mogucu inspekciju? treba imati racune za jedan-dva mobitela, ipad i laptop i jos jedan laptop? :)

razumio bi da je rijec o laptopu koji je u vlasnisvu birtije i da onda treba imati sve racune i papirologiju i biti prijavljen itd itd, ali ovo je lap od covjeka.

zar zaista, po zakonu, ja ne mogu (karikiram ja) doci u birc i ostaviti laptop za surfanje?

i da, jos jedno pitanje onda. sto ako je rijec o linuxu OS-u? ista je prica za laptop, posto se nema njegov racun? isto se moze tretirati kao ukraden, i kao nekakav izvor prihoda?

ovo pitam jer mislim da smo se malo pomaknuli od samog prvog pitanja.
sto da je recimo rijec o nekakavoj P4 kanti za surfanje, sklopljena iz oglasa? da li bi se i za takav komp ocekivalo da se ima racun, od komponenti?

tskarda 12.08.2011. 18:45

Ti kao pravna osoba možeš od građana otkupiti stvari te ih koristiti i prodavati dalje (koristiti).
Meni je moj knjigovođa poslao ovo http://pluvia.hr/obrazac_ob_otkupni_blok.xls da ispunim (bio sam kupio neispravan laptop, izvadio ekran, ugradio ga u drugi laptop i fino izdao račun za ekran i rad).

Malo je zeznuto s tim "gratis" igrama, sve je to fino što je besplatno no na to se porez mora platiti, porezna može procijeniti samostalno koliko vrijedi takva usluga i onda zezati. (hint: onaj pekar što je dijelio stari kruh pa ga porezna oderala)

Bilo bi idealno kad bi se Doink oglasio sa informacijama.

Po meni nema mjesta za takve kombinacije, država je bez love :D

Mad_Duke 12.08.2011. 18:48

To je tvoje osobno računalo koje tamo stoji i ti kao fizička osoba možeš to dati na korištenje kome god hoćeš. I ciao djaci.

Ali kao pravna osoba i da uzmeš taj laptop na kafić onda bi morao imati za sve račun obavezno.
-
Ove spike da li je ukraden. Ono. Da li je moj mobitel, laptop ukraden kada idem preko granice. Da li imam račun za nekoliko godina stari laptop ili mobitel kod sebe? Ne. Nemam. Prema tome bi trebao imati račun za sve kada idem van ako me policija halta lol :D

Nije ista stvar sa onom legendom iz Romaje kaj je dijelio kruh ljudima kaj nemaju za isti od namirnica koje je kupio kao pravna osoba!

@tskarda

Prema tome ne bi smio ni besplatan net davati ljudima u bircevima već bi trebao naplatiti isti. Također vrijedi i za kikiriki, perece i kaj već staviš ekipi besplatno na stol!

ShanTech 12.08.2011. 22:53

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955368)
? racun moras imati za sve? plus, zar nije ovo posao jedne policije, a ne inspekcije, sto se krade tice? mozda malo blesavo zvuci, ali zar krada spada pod ovlast inspekcije, pa da se ima "pravo" pozvati na izgovor: "a sto ako je ukraden?"?

Nisam mislio na ukraden laptop, nego windowse. Inspektora ne zanima hardware nego software. Račun na kojemu je navedeno da su kupljeni windowsi je jedini dokaz.

Citiraj:

plus, laptop je od vlasnika, ali nije od obrta/objekta. zar ova dva pojma nemaju neku razliku? da li to znaci da je i mobitel kojeg doticni covjek ima - vlasnistvo objekta? pojma nemam, ima recimo ipad, i on spada pod mogucu inspekciju? treba imati racune za jedan-dva mobitela, ipad i laptop i jos jedan laptop? :)

U jednom knjigovodstvenom uredu su u radnom prostoru zatekli privatni laptop pun nelegalnog softwera, gospođica je za vrijeme radnog vremena morala biti online na fejsu :) dobili su kaznu

Citiraj:

sto da je recimo rijec o nekakavoj P4 kanti za surfanje, sklopljena iz oglasa? da li bi se i za takav komp ocekivalo da se ima racun, od komponenti?

Nisu bitne komponente, bitan je software. Inspektor ako hoće može spičit kaznu za svaki stariji komp kojemu su nedavno kupljeni windowsi (oni koji se mogu kupit uz novo računalo).

Burko 13.08.2011. 00:11

onda se postavlja pitanje - kako dokazati da je OS legalan? sav ostali softver je free, nema ih puno, ali su besplatni i ne predstavljaju nikakav problem.

ili mozda da preformuliram pitanje. dan danas se mogu najnormalnije kupiti laptopi (a i desktop racunala) sa win OS-om. na laptopima je to najcesce sticker. da li, recimo situaciju, da meni upadne "policija za softver" doma i nade lap sa original vindovsima, a ja nemam racuna - automatski me mogu kazniti? iako su vindovsi placeni, iako prolaze na provjeri majrosofta? svede se na isto - imao piratske pendere ili ovakve kakvi su na naljepnici?

coconut 13.08.2011. 06:53

Welcome to Hrvatistan :D

Billkita 13.08.2011. 08:56

Mrzim inspekcije:D.
Kažeš ti njima ovako:" računalo je staro više od 10 god. i računa nema, ima naljepnicu. Kupljeno je polovno". Ne vjerujem da će te gnjaviti oko ovog problema.

coconut 13.08.2011. 11:53

Na laptopu sigurno piše godina proizvodnje, pa ti ta spika pada u vodu. A nisu inspektori ni toliko glupi da ne vide razliku između lapa starog par godina i onoga od 10g.

Burko 13.08.2011. 17:22

Citiraj:

Autor ShanTech (Post 1955534)
U jednom knjigovodstvenom uredu su u radnom prostoru zatekli privatni laptop pun nelegalnog softwera, gospođica je za vrijeme radnog vremena morala biti online na fejsu :) dobili su kaznu

ovo ne kuzim. gospodica je tamo radila ili? ako je tamo radila i posto je rijec o knjigovodstvenom uredu, onda mi je cak i relativno logicno da su uzeli i laptop.

ali svejedno se onda postavlja pitanje - kako dokazati da je OS legalan, ako je slucaj da se laptop kupio polovan sa XP cd kljucem? ili kuciste koje je doslo s xp kljucem? pogotovo ako prolazi online verifikaciju, ono, da - imate legalan softver (kaze MS ciji je produkt), ne, nemate - kaze inspektor................

i da, da li je onda ista shema i s igrama npr? jer imam frenda koji prodaje original igre koje je prije kupovao (mislim da sam cak i trazio odokativnu procjenu prije x vremena), da li znaci (posto ima igara starih po 5-6 i vise godina) da te igre vise nisu legalne? mislim recimo, otvorim igraonu, imam kupljenih igara, ali nemam racuna, dobijam kaznu?

ShanTech 13.08.2011. 22:23

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955752)
ovo ne kuzim. gospodica je tamo radila ili? ako je tamo radila i posto je rijec o knjigovodstvenom uredu, onda mi je cak i relativno logicno da su uzeli i laptop.

Da, ona tamo radi. Laptop ne znam dal je oduzet.

Citiraj:

Autor Burko (Post 1955752)
ali svejedno se onda postavlja pitanje - kako dokazati da je OS legalan, ako je slucaj da se laptop kupio polovan sa XP cd kljucem? ili kuciste koje je doslo s xp kljucem? pogotovo ako prolazi online verifikaciju, ono, da - imate legalan softver (kaze MS ciji je produkt), ne, nemate - kaze inspektor................

E vidiš u našoj državi ti je sve naopako, to što Microsoft kaže da je važna naljepnica, kod nas ne vrijedi, kod nas je važan račun, postoje izuzeci kad su ljudi imali račun ali nisu imali naljepnicu, dok su dobili kaznu, rekao sam im da se žale i žalba im je uvažena, znam za 2 takva slučaja. Za korištenje laptopa ili stolnog računala kod kuće te nitko ne bude pitao za račun, bar zasad :)

Nisam još napomenuo da osim software-a budu gledali dal na disku ima kakvih filmova, igrica, sprženih na DVD-ima i sl. ako nema originala - kazna

Sa mp3-cama se nisu igrali, al pošto je država trenutno u banani i to je moguće, mp3-ce je moguće kupiti pa opet budu pitali za račun, inspektor bude pitao gazdu: šta je s ovim mp3-ima od Bobana Rajovića? :lol2:

Stavi ti sav free software i mirna Bosna :D

Burko 14.08.2011. 14:24

ma nema na laptopu nikakvog konkretnog softvera inace, avast koji je free, mozilla koja je free, irfan, km player, winamp. plus sto su dva akaunta, adminiski i ovaj "za goste", taj ima jos manje na sebi.
nikakva muzika nije na njemu niti ce biti, nikakvi filmovi, slike, nista. samo mozilla.

e sada, najradije bi ja lijepo puknuo linux gore, i miran i ja i sef doticne birtije. problematika je wireless koji se nece instalirati, pokusavao sam 4 dana sa pun k rjesenja sto mi je google nalazio, jednostavno - nece. a linux ima sve sto meni treba - free OS + mozilla.

FitzTN 14.08.2011. 15:54

Avast nije free, Irfan isto, a za Winamp nisam siguran :D

Burko 14.08.2011. 17:47

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 1956081)
Avast nije free, Irfan isto, a za Winamp nisam siguran :D

objasni:
http://www.pohrani.com/f/2O/12o/2Pqd3kST/avast.jpg
http://www.pohrani.com/f/1G/rw/FZQ2HaM/irfan.jpg
http://www.pohrani.com/f/2X/PM/Pfgpb9b/win.jpg

ShanTech 14.08.2011. 17:50

Je, samo na koji period :fiju:

Od antivirusa, mislim da Avira ima najduži period.

Burko 14.08.2011. 17:58

godinu dana je avast. prode tih godinu dana, skinem noviju verziju i instaliram ili stavim drugi AV..........
pitanje koje sam ja postavio je - jesu li ovi programi besplatni? ne na koliko vremena, cak i da jesu trail verzije, i dalje su free........... :)

ShanTech 14.08.2011. 18:07

Citiraj:

Autor Burko (Post 1956152)
pitanje koje sam ja postavio je - jesu li ovi programi besplatni? ne na koliko vremena, cak i da jesu trail verzije, i dalje su free........... :)

Jesu

Evo link na još jednu raspravu
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=215161

FitzTN 14.08.2011. 18:18

Da, ali...
http://i52.tinypic.com/spgnrc.jpg

Isto je za Irfan, a za Winamp nisam siguran.

coconut 14.08.2011. 18:39

Ali... Ima jedno veliko ALI. Ovo što ti namjeravaš je korištenje u komercijalne svrhe. Nisam siguran da su i onda besplatni. Ono što ti mogu potvrditi, to je da je Comodo besplatan i za komercijalne svrhe. Treba jako dobro pročitati EULA-u.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:00.